daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old December 7th, 2012, 02:15 AM   #10121
kumat
Registered User
 
kumat's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 646
Likes (Received): 55

Quote:
Originally Posted by jinggo30 View Post
keta sapa la ni no? bangga ada jgk org kedah pakai keta mahai2 cmni
anak syed mokhtar kot....atau pun anak dr mahatdir
kumat no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old December 7th, 2012, 05:59 AM   #10122
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 5,416
Likes (Received): 3077

Quote:
Originally Posted by mdfahmie View Post
Salam. Nak tanya sikit. Hujung minggu ni saya nak ke Alor Setar.
Kat Shahab Perdana tu bersepah hotel budget.
Boleh rekomen mana satu hotel budget yg terbaik di situ?
Terima kasih.
kalo nak yg ada nama sikit, try wangsa inn...
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2012, 10:03 AM   #10123
manman
manman
 
Join Date: Feb 2010
Location: alor setar
Posts: 441
Likes (Received): 30

street view of anak bukit area...

manman no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2012, 10:36 AM   #10124
maafcakap
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5,263
Likes (Received): 223

Quote:
Originally Posted by manman View Post
street view of anak bukit area...

Porsche sapa plak tu ?? Giler kaya org alor setaq...senang2 jea blh nampak kereta sport rare mcm nih
maafcakap no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2012, 03:30 PM   #10125
jinggo30
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 52
Likes (Received): 0

cmna perkembangan projek2 sekitar aloq setaq?amansuri?aman central?menara sada?hotel 18 tingkat?
jinggo30 no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2012, 04:57 PM   #10126
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 729
Likes (Received): 34

Quote:
Originally Posted by jinggo30 View Post
cmna perkembangan projek2 sekitar aloq setaq?amansuri?aman central?menara sada?hotel 18 tingkat?
Amansuri masih peringkat piling asas kot,
Aman Central cam xdak progress
Menara SADA masih blom ada apa2 perkembangan buat masa ni
Hotel sebelah Tesco dah naik tingkat ke-4...
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 05:48 AM   #10127
amantpeace
I Heart Malaysia
 
amantpeace's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Petaling Jaya / Alor Setar
Posts: 504
Likes (Received): 59

Panorama dari puncak Menara Alor Setar

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR



MENARA Alor Setar merupakan menara komunikasi ke-22 tertinggi di dunia.


MENIKMATI keindahan sawah padi, sungai dan laut dari Menara Alor Setar yang berketinggian 165.5 meter sememangnya memukau pandangan mata, apatah lagi pada waktu petang ketika matahari terbenam. Menara Alor Setar terletak kira-kira dua kilometer dari pusat bandar, manakala kira-kira lima kilometer dari Lebuh raya Utara-Selatan.

Bangunan yang menelan kos sebanyak RM40 juta itu menjadi mercu tanda negeri Jelapang Padi sejak dibuka pada tahun 1997. Menara telekomunikasi ke-22 tertinggi di dunia dan kedua tertinggi di Malaysia itu mempunyai tiga tingkat termasuk pelantar pemandangan yang terletak pada ketinggian 88 meter di atas paras laut.

Pada aras itu pengunjung berpeluang menikmati pemandangan negeri Kedah menerusi lima set binokoular automatik yang disediakan.

Restoran berputar

Pengurus Besar Menara Alor Setar, Hariyati Tahir berkata, dua tingkat lagi iaitu restoran berputar yang terletak pada ketinggian 94 meter di atas paras laut. Ia menyajikan makanan dari dapur Restoran Berputar D'Saji Skyview.



TERDAPAT lima set binokular yang disediakan untuk kegunaan pelancongdi Menara Alor Setar.


“Restoran berputar menyediakan hidangan makan tengah hari, minum petang dan makan malam dalam suasana romantik di samping pengunjung berpeluang menikmati keindahan dari tingkap menara.

“Restoran yang diuruskan Felda D’Saji Sdn. Bhd. melalui anak syarikatnya, D’Saji Restaurant & Cafe mampu memuatkan 220 orang,” ujarnya.

Tingkat atas yang berketinggian 100 meter di atas paras laut pula dikenali sebagai Mega View Banquet Hall. Hariyati berkata, kemudahan dewan disediakan di aras ini yang memuatkan 150 orang dalam satu-satu masa.

Katanya, kebiasaannya dewan tersebut digunakan untuk pelbagai majlis termasuk perkahwinan dan seminar.

“Aras ini merupakan tingkat yang boleh digunakan untuk pelbagai acara kerana ia mempunyai empat bilik termasuk ruang karaoke,” katanya.



JIKA ada kelapangan masa, nikmati makan malam dan sesi karaoke di Mega View Banquet Hall, Menara Alor Setar.


Selain dapat menikmati pemandangan pusat bandar raya, pengunjung juga boleh menikmati panorama indah Gunung Jerai, Kuala Kedah dan sebahagian Pulau Pinang dari setiap ruang Mega View Banquet Hall.

Jumlah pengunjung yang meningkat setiap tahun menjadikan Menara Alor Setar sebagai lokasi pilihan pusat pelancongan utama di Alor Setar.

Selain pelancong tempatan, Menara Alor Setar turut menerima kunjungan pelancong luar termasuk Thailand, Indonesia dan Singapura.

“Bayaran yang dikenakan itu hanyalah untuk menikmati keindahan di pelantar pemandangan sahaja, manakala caj naik ke restoran berputar akan disertakan di dalam bil,” katanya.



Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...#ixzz2EQeCsKjK
Hakcipta terpelihara
amantpeace no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 06:04 AM   #10128
maafcakap
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5,263
Likes (Received): 223

Quote:
Originally Posted by dean87 View Post
kalo nak yg ada nama sikit, try wangsa inn...
Tune hotel bkn ade k kat alor staq
maafcakap no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 06:22 AM   #10129
kenji88
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 111
Likes (Received): 61

Quote:
Originally Posted by maafcakap View Post
Tune hotel bkn ade k kat alor staq
Tune x dak kalau T+ & T hotel ada la
kenji88 no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 10:06 AM   #10130
nazrey
Registered User
 
nazrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 79,530
Likes (Received): 2219

image hosted on flickr

Tabung Haji, ikon baru Alor Setar by propas1992, on Flickr
__________________
Malaysia Photo Gallery - Click Here for Malaysia Galleries
City & Town - | Kuala Lumpur | Penang | Malacca | Putrajaya | Cyberjaya | Langkawi
Alor Setar, Ipoh, Johor Bahru, Kangar, Kota Bahru, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Seremban, Shah Alam, etc!
nazrey no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 10:06 AM   #10131
nazrey
Registered User
 
nazrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 79,530
Likes (Received): 2219

image hosted on flickr

http://www.flickr.com/photos/propas1...in/photostream
__________________
Malaysia Photo Gallery - Click Here for Malaysia Galleries
City & Town - | Kuala Lumpur | Penang | Malacca | Putrajaya | Cyberjaya | Langkawi
Alor Setar, Ipoh, Johor Bahru, Kangar, Kota Bahru, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Seremban, Shah Alam, etc!
nazrey no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 10:55 AM   #10132
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 5,416
Likes (Received): 3077



http://www.flickr.com/photos/mieeyph...n/photostream/
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 11:00 AM   #10133
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 5,416
Likes (Received): 3077



http://www.flickr.com/photos/1118784...n/photostream/
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 11:01 AM   #10134
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 5,416
Likes (Received): 3077



http://www.flickr.com/photos/1118784...n/photostream/
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 04:26 PM   #10135
az_sou
Registered User
 
az_sou's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 215
Likes (Received): 29

All those pics... can't wait to get home.
az_sou no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2012, 05:33 PM   #10136
guy4versa
BANNED
 
Join Date: Nov 2011
Location: AlorStar
Posts: 2,958
Likes (Received): 677

Quote:
Originally Posted by amantpeace View Post
[B][SIZE="4"]

JIKA ada kelapangan masa, nikmati makan malam dan sesi karaoke di Mega View Banquet Hall, Menara Alor Setar.

kurun ke berapa pnya dekorasi ni? lol
guy4versa no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2012, 03:14 AM   #10137
al_madd
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Sungai Petani
Posts: 109
Likes (Received): 0

al_madd no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 08:29 AM   #10138
bashrieHKC
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Alor Setar, Damansara,Petaling Jaya
Posts: 65
Likes (Received): 6

In year 2007/2008 Alor Setar has been announced as 1 of Top 10 cities of the future, but in 2009/2010 we are not even in the list.

And it is quite surprising, in year 2011/2012, Alor Setar is back in the listing. Although we are not the best...but at least we are still in Top 10 in one of the category.

bashrieHKC no está en línea   Reply With Quote
Old December 10th, 2012, 02:00 PM   #10139
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 729
Likes (Received): 34

While scoring well according to other metrics, Chinese Cities faired poorly in cost effectiveness. The Cost Effectiveness Category saw not a single entry from China in the top ten. Cities in Southeast Asia fared best, including Cambodia’s Phnom Penh, Vietnam’s Hai Phong, Da Nang, and Hanoi, Malaysia’s Johor Bahru, Malaysia’s Alor Setar, Thailand’s Rayong and Nepal’s capital city Kathmandu and Pakistan’s Multan making strong showings. Cambodia attracts investors with its relatively low profit tax at 22.5 percent, while Vietnam and Thailand have low industrial rents and labor costs, FDI Intelligence explained in its report.



http://www.china-briefing.com/news/2...he-future.html
nybyster no está en línea   Reply With Quote
Old December 11th, 2012, 02:47 PM   #10140
manman
manman
 
Join Date: Feb 2010
Location: alor setar
Posts: 441
Likes (Received): 30

demi PRU13...semua flat kat as dicat baru....


flat kt simpang kola...




flat kat susur keluaq..as utara...

yg kt mergong pun dah cat...

yg kt tandop x tau...cat ka dak...
manman no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 10:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu