|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#61 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
W którym miejscu to mialo stac. To po lewej to Muzeum Narodowe?
Last edited by no.morro; June 30th, 2006 at 03:28 PM. |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
the city
Likes (Received): 3
|
Quote:
|
|
|
|
#63 | |
|
jestem Ott'em tego czatu
Likes (Received): 155
|
Quote:
![]() To po lewej na rycinie to Urząd Wojewódzki czyli Rejencja Wrocławska (Muzeum Narodowe jest po lewej stronie, a pomięzd UW a MN jest kolejny most, "Pokoju" d. Lessinga)
Koty wolno żyjące, bytujące głównie w piwnicach budynków mieszkalnych, są elementem ekosystemu miejskiego, a ich obecność zapobiega rozprzestrzenianiu się gryzoni (myszy i szczurów). Koty te nie są zwierzętami bezdomnymi, dlatego nie należy ich wyłapywać ani wywozić, lecz stwarzać warunki bytowania w miejscach ich dotychczasowego schronienia. - z uzasadnienia do projektu uchwały Rady Miejskiej Wrocławia w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Wrocław w 2013 roku. |
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Registered User
|
Przy okazji Gdańska i rekonstrukcji:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Registered User
|
Chojnice (trudno to nazwać rekonstrukcją ale efekt jest lepszy niż to co stało tam poprzednio).
To jest to samo miejsce. Blok jak stał tak stoi. Dodam jeszcze że to rynek Starego Miasta. ok. 1990 rok 2005 Natomiast tutaj o rekonstrukcji baszty miejskiej: http://miasto.chojnice.pl/?lg=pl&a=94&id=614 Last edited by no.morro; June 30th, 2006 at 08:28 PM. |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Jesli chodzi o Wroclaw (ale i nie tylko, jednak do Wroclawia mam stosunek emocjonalny), to jestem za odbudowa wartosciwszych budowli (nikt chyba, nie optuje za odbudowa slamsow) w obrebie Starego Miasta, a przynajmniej, taka zabudowa aby staromiejski charakter pozostawal czytelny. Tym wszyskim, ktorzy argumentukja potrzebe pozostawienia po sobie sladu, odpowiadam - miejsca na to jest w brod w innych dzielnicach, szczegolnie na zachodzie.
Pozatym odbudowa, to tez forma pozostawienia po sobie sladu
Śląsk zawsze w siłę rósł tu, z wiernym sobie Wrocławiem. Polska nie zawsze tu była, lecz na zawsze zostanie. ...........................................................fredru$ Übersetzung / translation: Schlesien wuchs hier immer in Macht und Kraft, mit dem ihm treuen Breslau. Polen war nicht immer da, bleibt aber schon für immer. |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
maniak murów obronnych
Likes (Received): 1
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Człowiek Wschodu:-)
Likes (Received): 13
|
Quote:
Ciężko byłoby tam znaleźć coś co nie jest kiczem - a brama - nie ma co sie spierac - piękna i tyle. I orginalna!
|
|
|
|
#69 | |
|
|
[QUOTE=ted5012]
Quote:
|
|
|
|
#70 | |
|
|
Quote:
|
|
|
|
#71 | |
|
|
Quote:
To wbrew pozorom mocne odejscie od rasowej awangardy. Inna sprawa, ze cały świat tak wtedy budował. Socrealizm jets tak naprawdę częścią ogólnoświatowego nurtu.
|
|
|
|
#72 | |
|
|
Quote:
|
|
|
|
#73 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
Śląsk zawsze w siłę rósł tu, z wiernym sobie Wrocławiem. Polska nie zawsze tu była, lecz na zawsze zostanie. ...........................................................fredru$ Übersetzung / translation: Schlesien wuchs hier immer in Macht und Kraft, mit dem ihm treuen Breslau. Polen war nicht immer da, bleibt aber schon für immer. |
||
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Registered User
Likes (Received): 19
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
|
Quote:
Zabytki mogą sie nawarstwiac, ba, powinny sie nawarstwiać, bo te nawarstwienia są świadectwem przeszłosci, są prawdziwe, ale porównaj jakikolwiek przebudowany w czasach nowożytnych z tą basztą... Po prostu modernizm nispecjalnie przystaje do historycnych budynków, bo jest z zasady antyhistoryczny. A że na dodatek te okna w baszcie to zwykły socblok wciśnięty w ceglane gotyckie ściany - to tym gorzej to wygląda... A przecież, jeżeli z tej baszty chciano zrobić użytkowy budynek, to można to było zrobić na dziesiątki sposobów i z pewnością niemal każdy byłby lepszy niż ten. I o to chodzi. Nie wiem, dlaczego Twoim zdaniem te wypowiedzi miałyby do siebie nie przystawać.
|
|
|
|
#76 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
Ja jednak wolalbym ta baszte zrekonstuowana wg. pierwotnego wzoru - czyt odtworzona wg. stanu poprzedniego, bez wzgledu na to jakie zdanie na ten temat maja przeciwnicy rekonstrukcji, chocby nawet legitymowali sie dyplomami ASP
Śląsk zawsze w siłę rósł tu, z wiernym sobie Wrocławiem. Polska nie zawsze tu była, lecz na zawsze zostanie. ...........................................................fredru$ Übersetzung / translation: Schlesien wuchs hier immer in Macht und Kraft, mit dem ihm treuen Breslau. Polen war nicht immer da, bleibt aber schon für immer. Last edited by fredru$; June 30th, 2006 at 08:57 PM. |
||
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Registered User
|
Quote:
Najwyższa Izba Kontroli aut. Leykam- Marszałkowska 82 - 1946 MON aut. Leykam - ul.Chałubińskiego 3a - rok 1946 Minist. Komunikacji - 1947 proj.Pniewski NBP ul. Świętokrzyska - 1947-1948 proj.Pniewski Dzielnica Ministerstw - 1947 (krytykowana przez zwolenników socrealizmu) Ministerstwo Bezp. Publicznego - 1947 Metalexport - 1950 proj.Karpiński, Zieliński syn Ministerswo Przemysłu (obecnie Gospodarki i Pracy) Pl. 3 Krzyży - proj. Bieńkuński 1946 Ministerstwo Hutnictwa - 1954 - proj. Kowarski Biurowiec Wspólnoty Pracy ul.Żurawia 4/4a - 1947 Biurowiec handlu Zagranicznego - ul.Czackiego 13-15, 1948 proj.Karpiński Dom Partii - 1947-48 proj. "Tygrysy" (dyskretny detal socrealistyczny) Smyk - 1948 proj.Ihnatowicz (podobny do Mendelsohna we Wrocławiu) GUS - Al. Niepodległości - 1948 proj.Gutt Ministerstwo Finansów - 1948 proj.Bieńkuński Sejm PRL - 1949 proj.Pniewski (dyskretny detal socrealistyczny) Ministerstwo handlu Wewnętrznego - Plac Powstańców 1-5 , 1949 Biurowiec proj.Leykama na ul. Poznańskiej - 1950 Ciech, ul.Jasna 12 - proj.Marek Suzin? 1950 kino Skarpa 1953 proj.Stępiński Motozbyt, ul.Świętokrzyska 14/16 proj.Karpiński 1954 akademia Muzyczna - ul.Okólnik 8 1955 Przystanek PKP Powiśle - 1954 Przystanek PKP Pchota - 1954 Hala Kopińska - 1952 Technikum kolejowe - 1954 Archiwa Państwowe, ul. Hankiewicza 1, proj. Pniewski - 1954 Zajezdnia slużby zdrowia - ul.Woronicza 19, - 1956 (a`la Gropius) Supersam - 1953 PDT Wola 1949 MON biurowiec ul.Królewska 1 - Pniewski 1950 KS Spójnia - 1951 Szkoła Baletowa Pniewski - 1952 ul.Moliera 2/4 YMCA wioslarski osrodek - 1947 Szkoła na ul. Francuskiej - 1948 PDT Praga - 1950 Last edited by no.morro; June 30th, 2006 at 09:56 PM. |
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
|
Quote:
Jaka konfrontacja teorii rzeczywistoscią? - przecież wielokrotnie podkreślałem (moze nie w tym wątku jeszcze), ze istotne jest odrębne podejscie do kazdego przypadku. A w przypadku basztobloku nie mamy do czynienia z nawarstwianiem się styłów, tylko z żałosnym "unowocześnieniem". To zupełnie co innego. Nie mieszajmy żenujących przypadków zeszpecenia z "nawarstwianiem się stylów". Zastanawia mnie dlaczgeo wszyscy uważają mnie za przeciwnika rekonstrukcji - a ja przecież wyraźnie wielokrotnie twierdziłem, ze jestem przeciwny nieuzasadnionym rekonstrukjom w zbyt dużych ilosciach, bez odpowiedniej dokumentacji, fantastycznych, a na dodatek w sytuacji, gdy obok giną prawdziwe zabytki. Jednym slowem jestem przeciwny oszustwu i niszczeniu zabytków pryz okazji finansowania oszustwa. A ponieważ w tej chwili Polskę ogarnia mania odbudów - tym głośniej trzeba mówić. I takie jets moje zdanie bez względu na to, jakie zdanie mają miłośnicy makiet
|
|
|
|
#79 | |
|
Registered User
|
Quote:
Last edited by no.morro; June 30th, 2006 at 10:02 PM. |
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Registered User
|
A teraz coś z Gdańska a konkretniej z Przedmieścia ze świetnej strony http://www.rzygacz.webd.pl/index.php?id=12,216,0,0,1,0 Akademi Rzygaczy
Tamże opis tego terenu.ok. 1920 2004
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|