|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
|
|
#1 |
|
S
|
[Gdańsk] Renowacje i konserwacje zabytków
Nie znalazłem nic takiego z Gdańskiem w tle więc zakładam nowy wątek - może się przyjmie...
GDAŃSK: ODREMONTOWANO KAMIENICZKĘ POMORSKICH RZEMIEŚLNIKÓW Od wczoraj można podziwiać odremontowaną fasadę gdańskiej kamienicy, mieszczącej się przy ul. Piwnej, która jest siedzibą Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Renowację prowadziła ekipa Gdańskiej Pracowni Konserwatorskiej Ludwika i Barbary Brzuskiewiczów. Kamienica odzyskała wygląd sprzed trzech i pół wieku. Źródło: Dziennik Bałtycki 21.12.2005 r Ma ktos zdjęcie tej kamieniczki?
|
|
|
#2 |
|
nec temere nec timide
|
takie informacje wkładamy przeważnie do wątku [Gdańsk] Śródmieście musi ożyć
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
Z Wyborczej :
Oświetlona gdańska Katownia Gdy tylko zapada zmierzch, na skraju Targu Węglowego możemy podziwiać wyłaniający się z mroku tzw. zespół Przedbramia, czyli Katownię, wieżę Więzienną i łączącą je szyję. Budowla nabiera niezwykłego wyglądu, możemy na nowo dostrzec mnóstwo architektonicznych szczegółów Katownia jest 47 gdańskim obiektem, którego piękno możemy podziwiać po zmroku. Inwestycja kosztowała prawie 300 tys. zł, ale samo utrzymanie nie jest tak drogie - za energię miasto płaci 500 zł miesięcznie. Oświetlona została elewacja frontowa, boczna, wieże oraz dach. Gdańsk, jeżeli chodzi o liczbę oświetlonych budynków, przewyższa Wrocław, a nawet Kraków. Dzięki wyłaniającym się z mroku pięknym gotyckim budowlom wieczorne spacery po starówce stają się coraz większą atrakcją. Bardzo dobrze się stało, że do zbioru iluminowanych zabytków dołączyła Katownia. Jest to unikatowy w skali światowej prostokątny barbakan, w postaci dwóch gotyckich budowli obronnych, Katowni i wieży Więziennej połączonych szyją (osłoniętym przejściem). Katownia, dawniej siedziba kata, wygląda jak renesansowy pałacyk z bogato zdobionym dachem i wieżyczką, a ogromna, masywna wieża Więzienna nakryta jest hełmem. To miejsce ma bardzo ponurą przeszłość. W latach 1604-1858 znajdowało się tutaj jedno z najcięższych więzień europejskich, z którego nigdy nikomu nie udało się uciec.
|
|
|
#4 | |
|
Ojciec chrzestny
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ojciec chrzestny
|
Dostrzegam pełny entuzjazm
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
nec temere nec timide
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Miłośnik-Morza
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ojciec chrzestny
|
Quote:
Proponuję żeby wątek nazywał się tak jak proponuje diffel, ale z dopiskiem zabytków (żeby potem nie było że renowacja fasady LOTu trwa )Czyli: [Gdańsk] Renowacje i konserwacje zabytków Ps Gdzie znikł Ojciec - założyciel?? Pss Dlaczego wątek o Janie nie ma przedrostka [Gdańsk]?? |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Registered User
|
Quote:
Mysle, ze mozesz byc ojcem adoptowanym...Pisz, pisz, a my w miare naszych skromnych mozliwosci bedziemy Ci pomagac |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Można zrobić wątek o kamienicach ale takie informacje jak ta o katowni powinny być w starym wątku,a zabytkowe kamienice mamy w innych dzielnicach-Wrzeszcz,Oliwa ...i dla nich potrzebny byłby taki watek
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
Panowie ustalmy tytuł tego nowego wątku i już!! Nie wiem czy np. "Architektura Gdańska" może być, czy jest to zbyt ogólne? Podajcie propozycje, tylko nie za dużo i zabieramy się do roboty
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ojciec chrzestny
|
Quote:
Po cholerę robić nową nazwę skoro ta jest dobra w sumie? Remonty kamienic i zabytków, a nagłówek gdańsk mówi sam za siebie. Zresztą już szykuję materiały do tych trzech portali o których mówiłem powyżej Bo to nie był TYLKO przykład ![]() Mam nadzieję że ten wątek posłuży wszystkim, którzy są zainteresowani co i jak się dzieje u nas w kwestii renowacji. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
Popieram The_Sentinela:
niech ten watek jest o renowacji zabytkow niech watek o srodmiesciu jest o ozywianiu srodmiescia (patrz hotel WMG, kamienice na Piwnej, Radisson itd) Sa tez dwa osobne watki jeden o kosciele sw. Jana i drugi o bazylice Mariackiej - to na tyle duze renowacje, ze powinny istniec osobne watki. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
The Sentinel, mysle, ze dostarczysz nam duzo informacji
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
Proponuje ten watek przemianowac na
[Gdańsk] Renowacje i konserwacje |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Registered User
|
To napisz o tym tu http://www.skyscrapercity.com/showth...04#post6859504 a wątek możesz adoptoawć
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Homo Mazoviensis
|
![]() Temat wątku może zmienić tylko moderator - i moderator już to zrobił Myślę też że założyciel tego wątku nie ma nic przeciwko temu.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
S
|
Quote:
![]() Nigdzie nie zniknąłem tylko ostatnio mam malutko czasu. Nie wiedziałem, że ten wątek wywoła takie burzliwe dyskusje - nie było to moim celem. Gdańsk uwielbiam za jego zabytki i atmosferę no i oczywiście sądzę, że należy się temu miastu taki dumny wątek. Mimo tego, że Gdańszczanem nie jestem postaram się w miarę mozliwości bywac tu z Wami jak najczęściej.
|
|
![]() |
| Tags |
| gdańsk, renowacje, zabytek, zabytki |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|