daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old September 27th, 2006, 02:08 PM   #1
strzelec
CAMPIONS 2006

strzelec's Avatar

[Lubin] Stolica polskiej miedzi

Lubin – ok 80-tysięczne miasto powiatowe w województwie dolnośląskim. Leży w Legnicko-Głogowskim Okręgu Miedziowym. Do pewnego czasu była to mieścinka, wszystko zmieniło się gdy odkryto złoża miedzi, pobudowano kopalnie. Napływ ludności sprawił, że miasto rozrosło się do stanu obecnego. Niestety, po wojnie większość starej zabudowy przeszła do historii, w miejsce starych kamienic pobudowano bloczki, również w samym rynku. Gdy odkryto miedź powstało wiele nowych osiedli, boom trwał do początku lat 90` gdy przestano budować z wielkiej płyty. No i Lubin składa się w większości z bloków, nie ma kamienic w rynku, nie ma czynszówek w śródmieściu, tylko Badziewie jakie serwowali nam decydenci poprzedniego ustroju. Starałem się więc skupić na nie-blokach, efekty poniżej.

Łyk historii:

1945 24 I Armia Czerwona pod Chobienią przełamała linię Odry. 8 II Lubin zajęły wojska I Frontu Ukraińskiego. 15 V władzę w mieście od komendanta Miszina przejmuje polska administracja.
1946 W Lubinie powstaje klub sportowy "Zawisza Lubin", który po wielu zmianach ostatecznie przyjmuje nazwę "Zagłębie Lubin" (1966).
1947 Większość Niemców wyjechała już na Zachód. Od 1947 r. osiedlano w okolicy Lubina Łemków.
1957 Udokumentowanie złoża rud miedzi przez Jana Wyżykowskiego na podstawie wcześniejszych prac prof. Józefa Zwierzyckiego
1961 1 VI utworzono Kombinat Górniczo-Hutniczy Miedzi.
1964 Rusz Technikum Górnictwa Rud.
1968 Uroczyste otwarcie Zakładów Górniczych "Lubin"
1975 1 IX Legnica zostaje siedzibą nowego województwa. Lubin traci "oddech".
1980-1981 Fala strajków w zakładach przemysłu miedziowego. Powstaje "Solidarność", euforia ogarnia większość Lubinian.
1982 31 VIII podczas tłumienia pokojowej manifestacji w czasie stanu wojennego ginie trzech mężczyzn, a wielu zostaje rannych.
1984 Od jesieni "Zagłębie" Lubin w I lidze piłki nożnej. "Szalikowcy" górą na nowym stadionie.
1990 W wolnych wyborach samorządowych wybrano prezydenta Roberta Raczyńskiego. Lubinowi nadano nowy herb.
1993 Utworzono CUPRUM 2000 przejęte w 2000 r. przez Telefonię DIALOG z siedzibą we Wrocławiu. Jest to największy niezależny operator telekomunikacyjny.
2002 Miedziowe Centrum Kształcenia Kadr od 1 października uruchamia Uczelnię Zawodową.
2002 Robert Raczyński zostaje pierwszym Prezydentem Lubina wybranym w wyborach bezpośrednich.

No to jedziemy :]

Szpital górniczy na tzw. ‘kombinacie’ ma 10 pięter:

Dworzec autobusowy PKS

Lekki zoom, aby bardziej wyeksponować ‘piękno’ dworca

Pałac ślubów, pub ‘Bastylia’ oraz biblioteka w jednym, czyli tzw. ‘pałacyk’. Budynek spłonął jakoś na przełomie lat 80 i 90, potem został odbudowany.

‘Jamniki’ to tu za komuny chodziło się na zakupy, teraz w sumie też, choć jakby mniej. W widocznej w prawym rogu budce dobrze dają jeść, polecam hamburgery i suflaki.

Przedmieście głogowskie po prawej Baszta Głogowska, po lewej resztki przedwojennej zabudowy, a w tle odsłonięty /po zburzeniu pawilonu/ Ratusz, uwielbiam ten budynek.

Niegdyś DKZM – dom kultury zaglebia miedziwego, a obecnie Centrum Kultury Muza – dwie sale kinowe i restauracja (jedna z bardziej ekskluzywnych) w środku, gruntownie wyremontowana w dwóch etapach, na przełomie lat 90 i 00 

Widok na ratusz i miejsce, gdzie powstanie Galeria Rynek – nawet wizualna jest /ale paskudztwo będzie… /

Obracam głowę w lewo i co widzę? Bloooki otaczające ratusz…

Obracam głowę w prawo i widzę bloki, ale jeszcze gorsze, bo punktowce…

Jest ich kilka, a za nimi schowany tzw. Duży kościół, dość ciekawą wieże ma.

Fajnie się wyłania zza bloczku:

Widok na Basztę Głogowską od wewnętrznej strony rynku, w baszcie jest knajpa, były też jakieś biura – obecnie powierzchnia do wynajęcia.

Ratusz od strony południowo-zachodniej, z lewej bloczki, z prawej (a właściwie za ratuszem) nowe kamieniczki:

Ratusz od strony północno-zachodniej, kamieniczki coraz bardziej chcą się pokazać szerszej publiczności:

Oto i one !!

Tak wyglądają od drugiej strony, zbudowane są na planie prostokąta i ogólnie nie są złe, w tle baszta:

Widok na Budynek Sądu i osiedle Przylesie, między wieżowcami widać Wieżę Ciśnień:

Galeria zamkowa:

Zbliżenie na galerię zamkową od drugiej strony:

Widok na tzw. Mały Kościół z galerii zamkowej:

Pomnik Solidarności, za nim zielone tereny gdzie można posiedzieć, odpocząć, wypić piwko (gdy pana władzy nie ma w pobliżu) Za tą płaczącą wierzbą znajduje się pomnik przyrody – aleja kasztanowców ‘jakiśtam’

Nie wiem kto pozwolił na wybudowanie tego białego kloca, ale powinien się smażyć w piekle, za nim sąd:

Sąd w całej okazałości:

Żeby było śmieszniej, obok sądu znajduje się bazar, a właściwie znajdował się, bo go przenoszą, ale trwa to już co najmniej 10 lat.

Osiedle Przylesie, kościół którego proboszcza syn jest (podobno) gangsterem.

Osiedle Przylesie, wieża ciśnień przy ul. Pawiej

Pozostałości tkanki miejskiej z przed wojny – nie ma tego wiele w Lubinie niestety.

Szklany biurowiec, bank Pekao SA:

Obok stoi tez PKO tylko ze BP:

Byłe koszary a obecnie zespół szkół (technikum górnicze, 3 LO itp.)

Ostatnie już fragmenty pozostałości byłej zabudowy pierzejowej

No i na koniec prawdziwy rodzynek, dworzec a raczej stacja kolejowa Lubin Górniczy.

W bliżej nieokreślonej przyszłości postaram się o mały update. Tymczasem zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania  Jakby co zapraszam do Lubina, oprowadze :]

p.s. zdjecia robilem aparatem sony dsc-p93a, zwykly automat 5.1, wiec zdjecia sa jakie sa
Old September 27th, 2006, 02:39 PM   #2
kaliszanin177
Księżniczka ;*

kaliszanin177's Avatar

Fajnie, że wreszcie fotki z Lubina. Z ludźmi z Lubina są fajne imprezy...to bardzo rozrywkowe towarzystwo, które bardzo często okupuje Wrocław i nie raz ostrów ...

co do wyglądu miasta się nie wypowiem :]

czekam na kolejne fotki :]
kaliszanin177 no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2006, 03:17 PM   #3
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Jako iż wychowałem sie w byłym województwie legnickim dorzuce od siebie trochę rozbudowaną opinię Otuż odkrycie Miedzi w nowym zagłebiu (stare to okolice miedzy Bolesławcem a Złotoryją) przyczyniły się do rozwoju całego okręgu, ale były gwoździem dla miast typu Legnica, Lubin Głogów... Szybki rozwój to powstawanie setek budynków wielopłytowych, wyburzanie całych połaci Śródmieścia... Więc z jednej strony rozwój, chleb dla dziesiątek tysięcy ludzi... ale z drugiej pośredni wpływ na obecny wygląd centrum Lubina, Legnicy i Głogowa...

Niestety Lubin to tylko blokowiska. Zdjęcia starej zabudowy zapostowane przez Strzelca to większośc tego co pozostało... Co prawda Lubin przed wojną liczył niespełna 10 tysięcy - więc tej zabudowy w skali obecnego 80 tysięcznego miasta bardzo mało... w dodatku większość zabudowy posżła pod kilof...

Tak więc sam Lubin to blokowisko na Blokowisku - w dodatku bardzo nielogicznie budowane... Zabudowe Lubina można opisać na budowie okręgu (który wyznacza obwodnica - raczej za nią nie ma zabudowy), ale okręgu bez swej 1/3 częsci - jakby neidobudowanej... skutek jest taki że aby przejechać z południowego Przylesia na północnozachodnie Ustronie trzeba się tłuc przez całe miasto podczas gdy w lini prostej jest o wiele bliżej... niestety praktycznie w sam środek miasta wchodzą pola... Myslę że kolega Strzelec się ze mną zgodzi i zapostuje jakąś mapkę Lubina...

Mi tam osobiscie miasto sie podoba - jako wielki fanatyk zabudowy z wielkiej płyty - miałem co tam obserwować...

No tak ejszcze przytnę szpilke że do końca lat 60tych oficjalna nazwa urzędowa Lubina to Lubin Legnicki później już Lubin...
filosss no está en línea   Reply With Quote
Old October 1st, 2006, 03:21 PM   #4
SebastianNS
---

SebastianNS's Avatar

Przykre wrażenie sprawia piękny ratusz czy gotycki kościół otoczony paskudnymi blokami. Widać że coś się zmienia na lepsze (nowe kamieniczki), mam nadzieje że miasto szybko doczeka się sesnownej przebudowy bloków.
SebastianNS no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2006, 12:55 PM   #5
Tommy
S

Tommy's Avatar

Lubin jaki jest każdy widzi ale mam dobrą opinię o mieszkańcach tego miasta - dużo młodzieży i otwarte umysły.
Tommy no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2006, 02:44 PM   #6
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tommy View Post
Lubin jaki jest każdy widzi ale mam dobrą opinię o mieszkańcach tego miasta - dużo młodzieży i otwarte umysły.
Ja z uwagi iż Lubin leży w odległości 23 km od Legnicy niekoniecznie Lubinianie mają trochę wygórowane mniemanie o swoim mieście, uważają je za czyste nowoczesne i atrakcyjne... Z czym sie nie zgadzam bo poza jednym wielkim blokowiskiem nie za wiele tam mamy ciekawych rzeczy... Ale nie tu jest meritum sprawy. Lubinianie odczuwają straszną pogardę do Legnicy - ot zwykła wojenka miedzy dwoma miastami... Z tym że należy wspomnieć co reprezentuje soba Legnica a co Lubin... Ilość, wielkość, atrakcyjność... Legnica w ich mniemaniu jest brudna szara biedna, lecz 80% młodzieży Lubińskiej uczy się w legnickich szkołach średnich i szkołach wyższych z uwagi na skromną ilość szkół w Lubinie (głównie kierunkowych)... Trochę to smutne takie podłamywanie gałezi na której się siedzi...
Old October 3rd, 2006, 03:16 PM   #7
Tommy
S

Tommy's Avatar

Co to ważności obu miast to oczywiście masz niekwestionowaną rację.
Jednak mieszkałem przez rok w Legnicy i dużo czasu spędzałem też w Lubinie (dziewczyna) stąd mam doświadczenia ze społeczeństwami obu miast.
W Lubinie co zauważyłem ze zdumieniem toczyło się jeakieś życie studenckie - nocne i ogólnie w ludziach było dużo więcej optymizmu a mniej agresji.
Legnica przerażała mnie na każdym kroku swoją totalną zaściankowością, dresiarstwem, złodziejstwem i chamstwem.
Bary w czasie kiedy mieszkałem w Legnicy były zamykane 0 godz. 22.00 maks chyba, że nie serwowały alkoholu.
Poza "Sun coś tam" wcześniej nazywało się to chyba "Koloseum" - albo odwrotnie - fatalnym spędem narkomanii w Legnicy nie było ani jednego miejsca gdzie można się było pobawić na weekend - w Lubinie pamiętam co najmniej 6-7 klubów, klubików gdzie można było całkiem miło spędzić czas.

Pewnie trochę się od tego czasu zmieniło (5 lat) bo i Legnica rośnie w siłę jako ośrodek akademicki i coś się w tym mieście jak słyszymy zmienia ale moja opinia wyrobiona o tym mieście jest niesamowicie negatywna. Oczywiście w sensie oceny społeczności mieszkańców.
Old October 3rd, 2006, 07:11 PM   #8
strzelec
CAMPIONS 2006

strzelec's Avatar

@Filosss z tymi 80% to troche przesadziles, bo z tego co sie orientuje, to do legnicy jesli chodzi o szkoly srednie to raczej jezdza do szkol zawodowych i technikow, typu samochodowka, energetyk etc ktorych rzeczywiscie u nas nie ma (jest budowlanka, handlowki i szkoly gornicze). Jesli chodzi o ogolniaki, wiekszosc uczy sie w lubinskich. Podobnie z uczelnia wyzsza, jednak wiekszosc, przynajmniej w moim mniemaniu wybiera wroclaw, zielona gore, poznan czy jeszcze inne. Legnica rowniez jest popularna za sprawa bliskiego dojazdu i dla tych, ktorzy z roznych wzgledow nie moga lub nie chca studiowac gdzie indziej.

Co do Lubina i jego spolecznosci to nie wiedzialem ze jest tak zle odbierany, chociaz sam mam nienajlepsze zdanie co staralem sie zawrzec w opisach zdjec. Co do wojenki to sie zgodze, mlodziez z obu miast raczej za soba nie przepada, raz wracajac z egzaminu na prawko musialem uciekac przed banda wyrostkow, ale to jest na poziomie rynsztoka, wasni dresiarsko-kibicowskich. Ogolnie wydaje mi sie, ze w legnicy latwo o oklep, w lubinie zreszta tez, choc jakby mniej bo nie ma srodmiescia jako takiego, gdzie najwiecej patologii sie kreci Z kolei Legnica byla kiedys miastem wojewodzkim, a jest tylko o jakies 20-30 tys wiekszym miastem, z bardzo zaniedbanym srodmiesciem (odbije troche pileczke, a co zwlaszcza przy glownej trasie.

Jeszcze odnosnie pierwszego postu i brakujacego 1/3 pierscienia rowniez sie zastanawiam czemu nadal go nie ma, sa plany, ale ciagle nic poza tym. A przydaloby sie, choc z drugiej strony Lubin nie jest tak rozlegly by dojazd z przylesia na ustronie byl uciazliwy i dlugo trwal, na pewno nowa trasa rozladowala by nieco ruch, byla krotsza nie tylko dla mieszkancow ale rowniez dla przejezdzajacych. Jakos dziwnie nawet nikt nie obiecuje budowy tej drogi po wyborach :/ Jak znajde mapke to postaram sie zobrazowac problem.

edit, przerobilem troche mapke pozyczona z serwisu www.mapapolski.pl

oto efekty:

linia przerywana to trasa o ktorej napomknął Filosss

Last edited by strzelec; October 3rd, 2006 at 07:31 PM.
strzelec no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2006, 08:48 AM   #9
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Widzisz Strzelec trudno doszukwiać się genezy tej wojenki... Lubin mial zawsze większe aspiracje niż możliwości (lata 70 i cheć bycia miastem wojewódzkim, rozwałka WPK). jest między Legnicą a Lubinem 30 tysięcy różnicy w liczbie mieszkańców. Z tym że w Lubinie bloki to 90% zabudowy a w Legnicy niespełna 50% (nie biorę pod uwagę zabudowy jednorodzinnej). Wystarczy spojrzeć że przed wojną Lubin miał 10 tysięcy mieszkańców i praktycznie pozbył sie tej starej zabudowy, podczas gdy Legnica przed wojną 85 tysięcy... Do czego zmierzam o wiele łatwiej utrzymać w świerzości 20 czy 30 letnie bloki niż 100 letnie kamienice... Zdecfydowana większość kamienic wymaga rewitalizacji niestety zaniedbania komuny i ogólnie brak takich środków finansowych jakimi dysponuje Lubin, Polkowice czy Rudna (z racji przychodów KGHM) nie daje dużych możliwości...

Jeśli chodzi uczelnie akademickie to Lubin jest miastem młodym pod tym względem podczas gdy w Legnicy po pierwsze mamy większy wybór uczelni które mają dłuższą zasiedziałość w mieście...

Wiesz tu nie chodzi o jakieś przechwalanki, ale bardzo mnie to kłuło gdy w szkole średniej czy na pierwszych studiach w Legnicy koledzy/znajomi z Lubina tak pluli na Legnice...

Ja osobiście bardzo Lubin lubie - z racji zafascynowania budownictwem wielkopłytowym za małolata miałem co u Was podziwiać - dziwną mam fobię

Jednak takich zespołów dzielnicowych jak Tarninów czy kwadrat się u Was nie spotka, tak samo jeśli mówimy o zabytkowych kościołach gmachach...

A co do agresji fakt - jest tego sporo w obydwu miastach... Lubin ma faktycznie bardziej rozwinięte życie rozrywkowe jesty w Lubinie. Należy wziąść jednak pod uwagę że mieszkańcy Lubina to sa ludzie napływowi - Polacy... Niestety w Legnicy przez 50 lat był nuiezły przekładaniec... Poza Polakami było kilkanaście jeśli nie więcej tysięcy radzieckiego wojska i ich rodzin, osadzono mnóstwo cyganów, do tego dochodzą przesiedleni łemkowie plus przez długi czas spora mniejszość niemiecka, plus odsetek narodu żydowskiego... Taki mętlik nie tworzył dobrej atmosfery...
Old October 3rd, 2006, 10:00 PM   #10
Maurycy
Dream on!

Maurycy's Avatar

Powiem wprost - Lubin prezentuje się fatalnie na tych zdjęciach. Trzeba wywyalić wszyskie te bloki z centrum i na ich miejsce postawic kamienice.

- Why do you find it so hard to believe?
- Why do you find it so easy?
Maurycy no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2006, 11:13 AM   #11
Tommy
S

Tommy's Avatar

Oj 85 tys w Legnicy - chyba trochę przesadziłeś Filosss.
Mi wiadomo jest o około 60 tyś.
Skąd masz takie informacje?
Old October 4th, 2006, 01:44 PM   #12
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Quote:
Oj 85 tys w Legnicy - chyba trochę przesadziłeś Filosss.
Mi wiadomo jest o około 60 tyś.
Skąd masz takie informacje?
Tommy zupełnie nie rozumiem Twego postu czy piszesz o liczbie mieszkańców Legnicy przed wojna czy obecnie... Obecnie Legnica liczy ok. 110 tysięcy, a Lubin ok. 80 tysięcy.

Przed wybuchem II wojny światowej Legnica miała 83 tysiące i była 2 gim co do woielkości miastem na Dolnym Śląsku, Lubin przed wojną bodajże 10 tysięcy...

Czy teraz Tommy wszystko jasne? PZDR
Old October 20th, 2006, 06:03 PM   #13
Tommy
S

Tommy's Avatar

Quote:
Originally Posted by filosss View Post
Tommy zupełnie nie rozumiem Twego postu czy piszesz o liczbie mieszkańców Legnicy przed wojna czy obecnie... Obecnie Legnica liczy ok. 110 tysięcy, a Lubin ok. 80 tysięcy.

Przed wybuchem II wojny światowej Legnica miała 83 tysiące i była 2 gim co do woielkości miastem na Dolnym Śląsku, Lubin przed wojną bodajże 10 tysięcy...

Czy teraz Tommy wszystko jasne? PZDR
filoss - źródełko poprosze do tych fantastycznych danych (chodzi oczywiście o te za Adolfa).
Old October 20th, 2006, 09:59 PM   #14
dawid85
Registered User

Absolutnie nie są fantastyczne.
Monografia miasta Legnicy.
Przed wojną Legnica liczyła 86 631 osób.
Rok 1946 - 24 603
Rok 1955 - 51 126
Rok 1987 - 100 659
Rok 1995 - 107 935
Rok 2006 - ok. 105 000
dawid85 no está en línea   Reply With Quote
Old October 20th, 2006, 10:13 PM   #15
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Quote:
filoss - źródełko poprosze do tych fantastycznych danych (chodzi oczywiście o te za Adolfa).
myślę że forumowicz skurtecznie rozwiał Twoje wątpliwości... przed wojną Legnica była 2 gim miastem co do wielkości na DŚ - p?źniej była duża przepaśc...

PS - dla por?wnania Jelenia Gra w 1939 roku liczyła 35 000
Old October 20th, 2006, 10:20 PM   #16
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

edit
Old October 4th, 2006, 06:56 PM   #17
raul
Ave Silesia

raul's Avatar

Lubin taki jaki jest taki jest. Każdy widzi. Jednak ma swoje wielkie zalety przede wszystakim średnia zarobków i bardzo niskie bazrobocie. Jest, a przede wszystkim był w czasach najwiekszej świtności KGHMu tzw. "Ziemią Obiecaną". Jest miastem czystym i jest to może skutkiem tego, że nikt tam prawie nie chodzi po chodnikach. W mieście jest masakrycznie nudno, nic się tam własciewie nie dzieje.
Old October 4th, 2006, 07:45 PM   #18
MikeN
europeista

Nienawidze takich fotorelacji. A niestety jest ich mnóstwo. Jak się coraz czesciej przekonuje chyba 90% śląskich, pomorskich i mazurskich miast i miasteczek to mega blokowsika zbudowane kosztem pieknych i urokliwych starówek i historycznych centrów. Po ocałałych resztkach zabudowy widze że musiało byc to piękne i urokliwe miasteczko.
MikeN no está en línea   Reply With Quote
Old March 5th, 2007, 06:26 PM   #19
raul
Ave Silesia

raul's Avatar

Quote:
Originally Posted by MikeN View Post
Jak się coraz czesciej przekonuje chyba 90% śląskich, pomorskich i mazurskich miast i miasteczek to mega blokowsika zbudowane kosztem pieknych i urokliwych starówek i historycznych centrów. Po ocałałych resztkach zabudowy widze że musiało byc to piękne i urokliwe miasteczko.
Bez przesady, w innych miastach dolnego Śląska aż tak źle nie jest. Lubin jest mimo wszystko wyjątkiem. Inne miasta, szczególnie te bardziej urokliwe na połuniu województwa wygladają zdecydowanie lepiej, a bloki w centrum nie są w większości. Zresztą Lubin przed wojną to była pipidówa, a nie żadna perełka więc nie ma co aż tak rozpaczać. Zdecydowanie bardziej szkoda chociazby jednej pierzei na legnickim rynku.
Old March 7th, 2007, 01:16 AM   #20
filosss
Wolski Urbanofil

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by raul View Post
Bez przesady, w innych miastach dolnego Śląska aż tak źle nie jest. Lubin jest mimo wszystko wyjątkiem. Inne miasta, szczególnie te bardziej urokliwe na połuniu województwa wygladają zdecydowanie lepiej, a bloki w centrum nie są w większości. Zresztą Lubin przed wojną to była pipidówa, a nie żadna perełka więc nie ma co aż tak rozpaczać. Zdecydowanie bardziej szkoda chociazby jednej pierzei na legnickim rynku.
Brawo Raul... Trudno się nie zgodzic

Reply

Tags
dolnośląskie, lubin

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules