|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#81 |
|
pangufer
Likes (Received): 0
|
no tak wiedziałem że z tym terminalem to lipa :/ szkoda szkoda szkoda
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
pangufer
|
1 października 2008
[B]Rzeszów, Jasionka > Są chętni do spółki lotniskowej[/B Siedmiu prywatnych inwestorów chce wejść do spółki lotniskowej Rzeszów-Jasionka. Trwa analiza ofert. O tym czy i kto z nich wejdzie do spółki, dowiemy się najwcześniej za miesiąc. Już wiadomo za to, że rzeszowskie lotnisko otrzyma 5 mln zł na rozbudowę terminalu pasażerskiego. Decyzja o ich przyznaniu zapadła w dyrekcji warszawskich Portów Lotniczych |
|
|
|
|
|
#83 |
|
pangufer
|
no dobra to mamy 5mln zł i co za to zrobimy ??
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
pangufer
|
a i jeszcze jedno znalazłem ciekawe dotyczące naszego pięknego terminala
Jasionka nadal w grze Pierwszy krok do sięgnięcia po unijne pieniądze dla lotniska w Jasionce został wykonany. To ważne, bo jeszcze kilka tygodni temu była obawa, że fundusze przepadną Rzutem na taśmę udało się zażegnać niebezpieczeństwo utraty 56 mln euro z programu Infrastruktura i Środowisko, które Jasionka może otrzymać w latach 2007-2013. Umowę z Centrum Unijnych Projektów Transportowych, które zajmuje się wdrażaniem tego programu, można podpisać tylko do 8 października. - Podpisaliśmy tzw. preumowę ze spółką lotniskową. To bardzo ważne, bo Jasionka nadal jest w grze na skorzystanie z pieniędzy - mówi "Gazecie" Igor Pawłowicz, naczelnik Wydziału Projektów Lotniczych Centrum Unijnych Projektów Transportowych. Ale to wcale nie oznacza, że lotnisko ma już zagwarantowane miliony euro. - Ten dokument określa zasady, jakie trzeba spełnić, by pieniądze otrzymać. Jego brak oznaczałby jednak, że Jasionka wypadłaby z listy. Kolejnym krokiem jest złożenie do nas wniosku - twierdzi Pawłowicz. Droga do sięgnięcia po unijne pieniądze jest jeszcze daleka. Bo spółka musi mieć prawo do zarządzania podrzeszowskim lotniskiem, a tego nie ma. Nie ma też koniecznych certyfikatów, m.in. bezpieczeństwa. Spółka co prawda istnieje od 10 miesięcy, ale nie ma w niej majątku udziałowców. Większościowym ma być samorząd podkarpacki, drugim Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze, dotychczasowy właściciel Jasionki. Wycena majątku samorządu i PPL-u została już wykonana. Na razie nie są ujawnione ich wartości. - Ale będziemy mieli większość udziałów w spółce - twierdzi Bogdan Rzońca, wicemarszałek podkarpacki. Gotowy jest już biznesplan spółki. - Dogrywane są tylko formalności, by tę spółkę w końcu utworzyć w pełnym kształcie. Najważniejsze jest to, że Jasionka nie straci unijnych pieniędzy - twierdzi Zbigniew Rynasiewicz, poseł PO i szef sejmowej komisji infrastruktury. Po kilkunastomiesięcznych opóźnieniach udało się również rozwiązać problemy podatkowe. - Ministerstwo Finansów nie będzie wymagało płacenia podatku VAT od naszego majątku, który wniesiemy do spółki - informuje Jakub Mielniczuk, rzecznik PPL-u. Bo to właśnie niejasności podatkowe były powodem, że w ubiegłym roku rada pracownicza zablokowała przekazanie majątku portów do spółki. - Teraz zgoda rady będzie formalnością - przewiduje Mielniczuk. Kiedy rada się wypowie na ten temat? - Ma to zrobić maksymalnie do trzech tygodni - twierdzi Rynasiewicz. Ale nie tylko samorząd i PPL będą udziałowcami spółki. Jej kierownictwo analizuje oferty kilku prywatnych inwestorów, którzy są gotowi wyłożyć pieniądze w zamian za udziały. - Rozmowy z inwestorami trwają - mówi Zbigniew Halat, wiceprezes spółki lotniskowej. Szczegółów nie zdradza, zasłaniając się tajemnicą handlową. W teorii powołanie spółki nabrało tempa. Znacznie gorzej wygląda sprawa przetargu na nowy terminal w Jasionce. Prawie półtora roku od ogłoszenia nie ma żadnych rozstrzygnięć. Porty twierdzą, że z powodu ogólnoświatowego kryzysu w branży lotniczej nie ma sensu budować dużego terminalu - a takie były plany - który pochłonąłby aż 200 mln zł. Terminal miał powstać do końca września przyszłego roku, teraz mówi się o 2011 roku. Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
karzio
Likes (Received): 2
|
Światełko dla lotniska w Jasionce
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
karzio
|
Jasionka dostanie 28 mln euro z Unii Europejskiej
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
karzio
|
Otwarcie południowej części terminalu w Jasionce już 14 czerwca
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Młody :)
|
no więc mamy 15 czerwiec - czy ma ktos może jakieś zdjęcia z nowo oddanej części Portu ?
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Registered User
|
W zasadzie ten temat nie jest odpowiednim miejscem na jego kontynułowanie, bo przeciez jest odpowiedni dział dla portów lotniczych.
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Registered User
Likes (Received): 19
|
No własnie , obecnie trwa rozbudowa starego budynku - a temat jest o nowym Terminalu.
Jak juz pisze to wrzuce fotke : http://img38.imageshack.us/img38/412...631024x680.jpg http://img190.imageshack.us/img190/4...581024x680.jpg własnie z 15 czerwca , jak widac jeszcez nei skonczyli - a oddali pewnie jakas mała część |
|
|
|
|
|
#91 | |
|
orendż dżus jabłkowy
Likes (Received): 34
|
Przetargu na terminal w Jasionce ciągle nie ma
Quote:
Podkarpacki Spis Treści na SSC "Często mamy dziś do czynienia z postawą człowieka, który skończył jakąś szkołę i zaraz drze, za przeproszeniem, mordę – „Dajcie mi! Dajcie mi pracę, dajcie mi na przedszkole, na mieszkanie". To dla mnie zupełnie nie do pojęcia. Ale, niestety, tutaj tak jest. I jeżeli tego nie zmienimy, to nie zrobimy znaczącego postępu. Infrastrukturę można zbudować w kilka, kilkanaście lat. Ale zmiana mentalności ludzi to kwestia paru pokoleń." - Andrzej Szlęzak, prezydent Stalowej Woli |
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Registered User
|
fajna rzecz, jak władze regionu chcą sobie poprawić humor to postoją nad makietą, zaproszą dziennikarza, jest pięknie... a potem back to reality...
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
karzio
|
Jasionka rozbuduje się z rozmachem
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
Jeszcze z innego źródła:
Quote:
|
|
|
|
#95 | |
|
karzio
|
Port Lotniczy Jasionka zaczyna od przetargu na budowę płyty postojowej
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
karzio
|
Siedmiu chętnych do budowy płyty na lotnisku
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
orendż dżus jabłkowy
Likes (Received): 34
|
Quote:
Tyle było podejść do tego terminalu, że jakoś ten przetarg mnie nie cieszy..
Podkarpacki Spis Treści na SSC "Często mamy dziś do czynienia z postawą człowieka, który skończył jakąś szkołę i zaraz drze, za przeproszeniem, mordę – „Dajcie mi! Dajcie mi pracę, dajcie mi na przedszkole, na mieszkanie". To dla mnie zupełnie nie do pojęcia. Ale, niestety, tutaj tak jest. I jeżeli tego nie zmienimy, to nie zrobimy znaczącego postępu. Infrastrukturę można zbudować w kilka, kilkanaście lat. Ale zmiana mentalności ludzi to kwestia paru pokoleń." - Andrzej Szlęzak, prezydent Stalowej Woli |
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Witam
Czy moze mnie ktos poinformowac jaka bedzie powierzchnia w metrach kwadratowych nowego terminalu (w pierwszym etapie). Z gory dziekuje! :-) |
|
|
|
|
|
#99 | |||
|
Breslauer Kreuzspinne
Likes (Received): 90
|
Quote:
Quote:
Edit: znalazłem więcej info: Quote:
Komunikacja miejska we Wrocławiu nieczynna. Najbliższa czynna komunikacja miejska znajduje się w Krakowie lub Poznaniu. Pasażerów pozdrawiamy i życzymy miłego dnia. TUMW Last edited by salto_angel; April 14th, 2010 at 12:16 PM. Reason: przeniesienie info z podwójnego posta |
|||
|
|
|
|
|
#100 |
|
Registered User
Likes (Received): 19
|
14 000 m2 to nie tak mało. Kubatura 90 000 m3 - dla porównania nowo budowany Wrocławski terminal ma miec około 330 000 m3.
No i te rękawy? Niby mają być odrazu dwa ...
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| jasionka, lotnisko, rzeszów, terminal, wieża kontroli lotów |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|