search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > UtrechtGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old September 2nd, 2011, 01:56 PM   #1
ill-b
Registered User
 
ill-b's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Utrecht
Posts: 4,093
Likes (Received): 1629

Utrecht: Leidsche Rijn Centrum

Aangezien de bouw van Leidsche Rijn Centrum aanstaande is, een nieuwe thread voor het gebied met wat eerste concrete impressies.

Van dnu.nu
Quote:
Utrecht krijgt tweede stadshart bovenop mega-parkeergarage
Door Jos van Sambeek op vr, 02/09/2011 - 00:23

Een modern grootstedelijk stadshart. Gebouwen, ontworpen door gerenommeerde architecten, bovenop een parkeergarage met een oppervlak van 16 voetbalvelden met plek voor 2000 auto's, waarin ook de ondergrondse bevoorrading van de winkels plaatsvindt.

Het donderdag gepresenteerde voorlopig ontwerp van het zogenoemde kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum, Utrechts tweede stadshart, oogt aantrekkelijk. Een groot voetgangersgebied met naast winkelstraten pleinen, horeca(terrassen), een bioscoop, een bibliotheek, kantoren, 1200 woningen, een wijkservicecentrum, een school, de nieuwe grote zaal van de Stadsschouwburg (onder voorbehoud), en NS-station Leidsche Rijn Centrum. De bedoeling is ook dat er een museum komt maar wat voor museum dat moet worden is nog volstrekt onduidelijk.

Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt Leidsche Rijn Centrum niet in het centrum van 's lands grootste stadsuitbreiding, maar pal naast en deels op de overdekte A2, net (vanuit de stad gezien) over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Douwe Egberts, een kwartiertje fietsen zowel vanuit de oude Utrechtse binnenstad als vanuit Utrechts meest westelijke wijk Vleuterweide.

Het hoogteverschil tussen het lage en het hoge deel op de A2-tunnel is een meter of acht en geeft het gebied volgens de gemeente een uniek karakter. Omdat het stijgingspercentage beperkt blijft tot enkele procenten is dat volgens ontwikkelaar ASR/Vesteda voor niemand, inclusief rolstoelers, een probleem omdat er op bepaalde plekken trappen en hellingbanen gebouwd worden.

De woningen in het gebied komen voornamelijk boven de winkels. De woon/winkelblokken van vijf tot acht verdiepingen hebben gezamenlijke binnentuinen met onder meer speelvoorzieningen voor kinderen.

Het donderdag gepresenteerde voorlopig ontwerp is een schets, die al aardig aangeeft hoe het centrumgebied eruit gaat zien. Zo ligt het stratenpatroon inmiddels vast, net als de namen van straten, die vernoemd zijn naar Europese hoofdsteden. De vormgeving van de bebouwing is nu nog een indicatie; de architecten moeten er nog mee aan de slag maar het wordt in ieder geval 'baksteenarchitectuur in een modern jasje', aldus de ontwikkelaar.

De gemeente Utrecht verwacht dat de eerste paal eind 2012, begin 2013 de grond in kan. Eerdere door de gemeente genoemde data zijn nooit gehaald, dus ook in dit geval ligt vertraging, mede gezien de economische malaise, voor de hand. Of er in 2015 voor het eerst gewoond, gewerkt en gewinkeld kan worden valt dus nog te bezien.
http://dnu.nu/artikel/5084-utrecht-k...-parkeergarage

Quote:
vrijdag 2 september 2011 06:43 uur
Mogelijk museum in Leidsche Rijn Centrum

UTRECHT - Projectontwikkelaars ASR en Vesteda zijn bereid om Leidsche Rijn een museum cadeau te doen. Dat bleek donderdagavond tijdens de presentatie van het voorlopig ontwerp voor de nieuwe stadswijk Leidsche Rijn Centrum.

In het centrum, dat direct naast en bovenop de overkapte A2 wordt gebouwd, komen veel winkels, woningen, een school, horeca en kantoren. Volgens de projectontwikkelaars zou een museum er ook niet misstaan. Als er voldoende geld wordt verdiend aan het project, dan zijn ze bereid om in zo'n voorziening te investeren.

In 2018 moet de kern van Leidsche Rijn centrum klaar zijn, met of zonder museum.
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/385543De maquette:


Een plein:


Een straat:


Een overview:Last edited by ill-b; September 6th, 2011 at 08:52 AM.
ill-b está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links
Old September 2nd, 2011, 01:58 PM   #2
ill-b
Registered User
 
ill-b's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Utrecht
Posts: 4,093
Likes (Received): 1629

En ter compleetheid de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst over het gebied, op woensdag 14 september aanstaande.

Quote:
Voorlopig Ontwerp kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum klaar

Kom naar de informatieavond voor een eerste kennismaking. Op woensdagavond 14 september om 18.30 uur organiseert de gemeente Utrecht een informatiebijeenkomst over Leidsche Rijn Centrum voor bewoners en andere geïnteresseerden. De gemeente en ontwikkelaar ASR / Vesteda tonen in het informatiecentrum Leidsche Rijn graag het Voorlopig Ontwerp (VO) van het winkelgebied in Leidsche Rijn Centrum Kern. Een maquette laat zien hoe het ongeveer wordt. Ook kunt u meer te weten komen over andere ontwikkelingen in Leidsche Rijn Centrum.

Meer informatie over deze bijeenkomst volgt, onder andere op deze website en in de gemeenteberichten in Ons Leidsche Rijn.
http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=363705
ill-b está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 3rd, 2011, 10:11 AM   #3
RCP030
Utereg me statsie
 
RCP030's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Maarssen
Posts: 1,099
Likes (Received): 1002

Ik vind de stijl van de bebouwing in de renders mooi, zou wel een toevoeging zijn als ze een soort overdekte straat zouden toevoegen zoals in milaan of brussel. en een enkel modern pand met uitdagende eigentijdse/vooruitstrevende architectuur.
Als de plannen voor de rest op deze manier worden uitgevoerd, met de brede en smalle straten tussen de hoge (6/7 verdiepingen) bebouwing. Dan ben ik dik tevreden.

Wat ik een groot plus punt vind is de garage en de bevoorrading ondergronds, dit is natuurlijk pure winst want dan wordt het een echt wandel/winkel gebied zonder auto's.

Dit centrum in combinatie met het geplande hoogbouw cluster er naast gaat echt wel een grootstedelijke smoel geven aan dit gebied.
RCP030 está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 3rd, 2011, 10:17 AM   #4
NulDertig
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 517
Likes (Received): 19

Not bad, dat ziet er goed uit Ik blijf alleen mijn twijfels hebben over 2 stadscentra zo dicht bij elkaar (iets meer dan 3km hemelsbreed) met allebei dezelfde soort faciliteiten.
NulDertig no está en línea   Reply With Quote
Old September 3rd, 2011, 03:54 PM   #5
RCP030
Utereg me statsie
 
RCP030's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Maarssen
Posts: 1,099
Likes (Received): 1002

Het lijkt misschien wat veel inderdaad, maar de 2 centrums zullen verschillende doelgroepen hebben.
Het oude centrum heeft een enorme aantrekkingskracht op dagjes mensen,winkelpubliek, toeristen en uitgaanspubliek (uiteten en stappen). Dat zal niet veranderen en daar zal het dan ook wel druk blijven.

LR centrum heeft meer een lokale centrum functie, vergeet niet dat er straks als LR helemaal af is bijna 80.000 mensen zullen wonen , die moeten het nu doen met een stuk of 4-5 "wijk winkelcentra". Dat is niet genoeg
RCP030 está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 4th, 2011, 02:59 AM   #6
Fallus
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Utrecht
Posts: 2,820
Likes (Received): 2

Ziet er zeker mooi uit. Maar heeft het centrum (buiten noord om) niet een hoger baken nodig om je een beetje te kunnen orienteren in het gebied?
Fallus no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2011, 01:56 PM   #7
Elio di Angelis
Fight for progress!!!
 
Elio di Angelis's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Amsterdam
Posts: 1,274
Likes (Received): 32

Toch heb ik altijd het gevoel dat het vooraf bedenken en neerzetten van zoiets nooit echt werkt. Te onnatuurlijk ofzo.
__________________
There's a story behind every picture...
Elio di Angelis no está en línea   Reply With Quote
Old September 6th, 2011, 04:41 PM   #8
Mr. Landmark
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Utrecht
Posts: 927
Likes (Received): 186

Het ziet er inderdaad erg leuk uit.

Het is echter natuurlijk totaal onmogelijk om deze aantallen appartementen weg te zetten op deze plek. De verkoop van appartementen loopt nu al enorm stroef in LR. Verder zal er natuurlijk bezuinigd moeten worden op de kwalitatieve invulling van de openbare ruimten etc...

Misschien ben ik te negatief, maar dit gaat er nooit komen.

Verder noemen ze het een 2e stadscentrum, maar feitelijk gaat het deze rol natuurlijk niet vervullen. Dit kun je niet zo plannen. Het wordt gewoon een groot stadsdeelcentrum a la WC Overvecht of City Plaza Nieuwegein (maar dan een maatje groter. Is City Plaza concurrerend met het centrum van Utrecht? Maar heel beperkt natuurlijk. Ze moeten het wel opkloppen om alle appartementen te kunnen slijten.

Maar goed, ik hoop dat ik ongelijk heb...
Mr. Landmark no está en línea   Reply With Quote
Old September 7th, 2011, 09:44 AM   #9
yurp
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,656
Likes (Received): 572

Als het er zo uit gaat zien als op de maquette en artist impressions zou ik het helemaal niet erg vinden om er te gaan wonen. Volgens mij was centrum Vleuterweide ook zo vol. Gewoon omdat het er goed uit ziet. Wezenloze appartementencomplexjes zonder voorzieningen om de hoek zijn lastiger te vullen, dat snap ik.
yurp no está en línea   Reply With Quote
Old September 7th, 2011, 10:01 AM   #10
Mr. Landmark
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Utrecht
Posts: 927
Likes (Received): 186

Volgens mij zijn er boven winkelcentrum Vleuterweide nog heel veel appartementen beschikbaar.

Maar goed, je hebt gelijk. Het zal gemakkelijker zijn ze te vullen in de buurt van voorzieningen. Ik denk alleen dat mensen die in Leidsche Rijn willen gaan wonen, toch eerder op zoek zijn naar het traditionele huis met tuin.
Mr. Landmark no está en línea   Reply With Quote
Old September 7th, 2011, 10:38 AM   #11
NulDertig
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 517
Likes (Received): 19

Quote:
Originally Posted by Mr. Landmark View Post
Volgens mij zijn er boven winkelcentrum Vleuterweide nog heel veel appartementen beschikbaar.

Maar goed, je hebt gelijk. Het zal gemakkelijker zijn ze te vullen in de buurt van voorzieningen. Ik denk alleen dat mensen die in Leidsche Rijn willen gaan wonen, toch eerder op zoek zijn naar het traditionele huis met tuin.
Ik weet eigenlijk niet of dat helemaal klopt, als je op Funda kijkt hoeveel er wel niet te koop is in Vleuterweide (http://www.funda.nl/koop/kaart/#/vleuten/vleuterweide/), dan valt me op dat rond het centrum (Burchtplein) juist alles verkocht is.
NulDertig no está en línea   Reply With Quote
Old September 8th, 2011, 07:01 PM   #12
Dzwonsson
Neen, man!
 
Join Date: Feb 2008
Location: Rotterdam
Posts: 3,892

Nou, qua het urbanistische idee heb ik eigenlijk geen twijfel dat dit een goed project kan worden... maar qua architectuur voegt dit ontwerp niks toe. Ik schrik me rot als ik zie welke weg onze architecten inslaan, de slechtse vorm van neostijlen. Dit soort architectuur wordt in enkele landen tegenwoordig al gesloopt en ik ben van overtuigd dat over tien jaar zien we deze ontwerpen als kitsch, die zo snel mogelijk vervangen moet worden.
Dzwonsson no está en línea   Reply With Quote
Old September 8th, 2011, 07:53 PM   #13
dommeltje
Registered User
 
dommeltje's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: zeist
Posts: 4,716
Likes (Received): 415

Leidsche Rijn Centrum Kern
(Ont) Definitief ontwerp kade 2
Aanvraag : Projectbureau Leidsche Rijn
Ontwerp : Jo Coenen & Co Architects
(Zie notulen 03/02 2009)


Het eerste deel van de kademuur die de Grauwaartsingel begeleidt, is in uitvoering. Het
verlengde hiervan krijgt dezelfde robuuste uitstraling. Voorgesteld wordt hierin enkele
zitelementen te integreren, afgeschermd met een ontworpen hekwerkje.

Conclusie

De commissie kan zich deze toevoeging voorstellen en adviseert hierover positief. Nu
deze toevoeging een vermenging van de architectuur met straatmeubilair introduceert, ligt
het haars inziens voor de hand die relatie ook elders te versterken, zoals bijvoorbeeld in de
straatverlichting.
dommeltje no está en línea   Reply With Quote
Old September 9th, 2011, 09:43 AM   #14
yurp
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,656
Likes (Received): 572

Quote:
ik ben van overtuigd dat over tien jaar zien we deze ontwerpen als kitsch, die zo snel mogelijk vervangen moet worden.
Ben ik totaal niet van overtuigd. Architecten die zichzelf als kunstenaars zien ipv dienstverleners aan mensen die gewoon in een leuk huis willen wonen hebben al voldoende ruimte om hun visie neer te zetten. Mensen willen wonen in een huis met logische proporties, indeling en met vertrouwde materialen. Die willen niet in een kunstwerk wonen. Het modernisme heeft mensen eerst opgezadeld met kale functionaliteit zonder karakter en het postmodernisme vervolgens met onwoonbare of onwerkbare kunstobjecten die voor architectuur moeten doorgaan. Ik ben juist blij dat er weer wordt teruggegrepen op klassieke opzetten en inzichten. Gebouwen uit de 19e eeuw waren kitsch in alle opzichten en werden door de modernisten verguist. Toch waren en zijn dit gewilde en geliefde gebouwen door de gewone mens. Wellicht niet voor de avant garde maar die zijn nogal in de minderheid. Bouwen voor de gebruiker lijkt me weinig mis mee.
yurp no está en línea   Reply With Quote
Old September 9th, 2011, 05:26 PM   #15
Carlo[NL]
Registered User
 
Carlo[NL]'s Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 504
Likes (Received): 413

Quote:
Originally Posted by Dzwonsson View Post
Dit soort architectuur wordt in enkele landen tegenwoordig al gesloopt en ik ben van overtuigd dat over tien jaar zien we deze ontwerpen als kitsch, die zo snel mogelijk vervangen moet worden.
Mee eens, waarom is het in Leidsche Rijn zo moeilijk om met iets totaal nieuws te komen?

Quote:
Originally Posted by yurp View Post
Ben ik totaal niet van overtuigd. Architecten die zichzelf als kunstenaars zien ipv dienstverleners aan mensen die gewoon in een leuk huis willen wonen hebben al voldoende ruimte om hun visie neer te zetten.
We hebben het over de architectuur en niet persé over het programma van eisen waaraan gesleuteld moet worden. Architectuur en kunst gaat prima samen, dat is een historisch feit! Het modernisme heeft daarnaast voor prachtige gebouwen gezorgd, waarvan sommige nog steeds vandaag de dag hun tijd vooruit zijn. Dat geldt ook voor het Postmodernisme. Natuurlijk heb je in elke periode rotte appels. Waar het om gaat is: als je iets doet, doe het dan goed! Hoe dat zit met Leidsche Rijn centrum? Daar zijn de meningen over verdeeld, de tijd zal het leren.
__________________
MSc | Architectural Designer and Engineer in the Netherlands |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Carlo[NL] no está en línea   Reply With Quote
Old September 9th, 2011, 11:04 PM   #16
david84
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Amsterdam & Bogotá
Posts: 375
Likes (Received): 218

Quote:
Originally Posted by ill-b View Post
Aangezien de bouw van Leidsche Rijn Centrum aanstaande is, een nieuwe thread voor het gebied met wat eerste concrete impressies.

[...]

Een straat:


Ligt het aan mij of lijkt dit nogal erg op de architectuur van Jo Coenen in de Haagse Schilderwijk? (Vaillantlaan enzo)

david84 no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2011, 06:29 PM   #17
yurp
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,656
Likes (Received): 572

Quote:
Originally Posted by Carlo[NL] View Post
Het modernisme heeft daarnaast voor prachtige gebouwen gezorgd, waarvan sommige nog steeds vandaag de dag hun tijd vooruit zijn. Dat geldt ook voor het Postmodernisme.
Prachtige gebouwen inderdaad, geen prachtige wijken. Ook in LR Centrum mogen van mij best een paar spectaculaire vernieuwende gebouwen komen te staan. Alleen met mate, voor de massa lijken me vertrouwde stijlen, afmetingen, verhoudingen en materialen meer op z'n plek. Vooral ook omdat mensen daar van houden en er graag wonen en verblijven.
yurp no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2011, 11:31 PM   #18
Carlo[NL]
Registered User
 
Carlo[NL]'s Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 504
Likes (Received): 413

Quote:
Originally Posted by yurp View Post
Voor de massa lijken me vertrouwde stijlen, afmetingen, verhoudingen en materialen meer op z'n plek. Vooral ook omdat mensen daar van houden en er graag wonen en verblijven.
Die vertrouwde stijlen passen niet bij de volumes van deze gebouwen dus laten we maar zwijgen over de verhoudingen want die zijn meteen zoek.
Romeinen en de Grieken bouwden mooie dingen maar geen appartementencomplexen, zeker niet op de manier die in Leidsche Rijn gepresenteerd wordt.
Ik weet niet of men hier van houdt en er graag in woont/verblijft.
Als jij graag hierin wilt wonen moet je dat vooral doen, ik woon liever in een dorp/stad met échte architectuur.
__________________
MSc | Architectural Designer and Engineer in the Netherlands |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Carlo[NL] no está en línea   Reply With Quote
Old September 13th, 2011, 09:40 AM   #19
yurp
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,656
Likes (Received): 572

Quote:
Originally Posted by Carlo[NL] View Post
Romeinen en de Grieken bouwden mooie dingen maar geen appartementencomplexen, zeker niet op de manier die in Leidsche Rijn gepresenteerd wordt.
De Romeinen bouwden dit soort dingen, zgn insulae ofwel appartementencomplexen:Daarnaast is de afmeting van de gebouwen ook vrij normaal voor neo classicistische architectuur in de grote steden zoals in Parijs:

yurp no está en línea   Reply With Quote
Old September 13th, 2011, 06:12 PM   #20
Carlo[NL]
Registered User
 
Carlo[NL]'s Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 504
Likes (Received): 413

Let's agree to disagree
__________________
MSc | Architectural Designer and Engineer in the Netherlands |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Carlo[NL] no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 08:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu