|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#61 | |
|
Welcome to Belgrade
Likes (Received): 11
|
Quote:
A sta hoces da kazes, da to nije bilo guranje prsta u oko tada ? Takav stav se samo ponovio 90-tih.... E ljudi zivot je isuvise kratak za ovakve rasprave... |
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Welcome to Belgrade
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
Quote:
ali to sto ti pricas i sto povezujes dve stvari trenutno stanje i antifasizam nema veze s mozgom |
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Stop the World...
Likes (Received): 0
|
![]() Singi moj, vidis ti ovo pa ova deveta rupa niti kuzi niti cak ume procitat jedan post do kraja ![]() TROLL ?
|
|
|
#65 |
|
Stop the World...
|
Ti si prvi poceo da bulaznis, mislim da si ti prekratak za SSC...
|
|
|
#66 |
|
Lokalpatriota
|
Uh sto volim ove rasprave... zasto niko ne moze da se iskulira kad krenu rasprave koje se ticu politike proteklih 60ak god i ratova... Znam da su delikatne teme i da se ticu svakoga, al dovoljno ste valjda svi zreli da ukapirate da takve rasprave idu u nedogled, a nemaju kraj i samo se dzabe nervirate. Lepo je razmisljati shbbkbb(sta bi bilo kad bi bilo) al bolje vi razmisljajte o sadasnosti i buducnosti, i lepo se opustite i gledajte ove lepe slike koje je Zex postavio ovde.
Ja sam ranije postavio ove slike, al ocu opet jer su mi jako interesantne. Sve fotografije su slikane u vreme kad smo se oslobadjali od turaka sto deluje tako daleko, pa mi je interesantno da je nesto zabelezeno i na fotkama (u stvari ove se ne zovu fotografije, uslikane su na neki drugi nacin, al ja sam zaboravio kako se to zove )Gornji grad pod turskom opsadom 1867 ![]() Turska vojska pod satorima na tvrdjavi ![]() Pasin konak ![]() Panorama...sve je uslikano tu negde 60-ih 19og veka
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
Registered User
|
Ljudi stvarno........okanite se tih političkih prepucavanja
zexland hoće li biti tih 300 slika skoro?
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Ružnoća je zločin !!!
Likes (Received): 80
|
Na zalost Beograd nikad nije mogao da se meri sa Budimpestom po pitanju arhitekture.
Budim i Pesta su se oslobodili Turaka jos krajem 17 veka, imali su vecinsko nemacko stanovnistvo sve do sredine 19 veka, takodje i znacajnu jevrejsku zajednicu koja je uvek donosila napredak gde bi se nasla. Razvoj grada zapocinje od sredine 19 veka, i narocito od 1867. god kad je osnovana Austrougarska i kad je Budimpesta postala druga prestonica drzave u koju se slivalo mnogo novca iz svih krajeva kraljevine Ugarske (u okviru AU). Taj priliv kapitala je omogucio razvoj industrije, povecanje broja stanovnistva i veliki gradjevinski bum. Gotovo sve kultne gradjevine Budimpeste su upravo iz tog perioda, kao i mostovi, bulevari, trgovi... (od 1870-1910) Ono sto su sve uradili za svoju milenijumsku proslavu 1896 je zaista i dan danas impresivno. Budimpesta je pred prvi svetski rat imala preko 1.000000. stanovnika, Beograd samo 60.000. Beograd je na pocetku 19 veka (posle sloma 1 srpskog ustanka, osvete janjicara i prodaje vecine hriscana Beograda u roblje) imao 5.000 stanovnika, mahom Turaka. Polakao se osamostavljivao pod Milosem Obrenovicem, a tek negde od 1840 pocinju da se grade zgrade u evropskom duhu (u pocetku vrlo skromne), prvi regulacioni planovi nastaju tek od 1860... a Turci konacno napustaju grad 1867. Tek od tada nastaje veci pomak u razvoju grada koji kulminira u periodu 1880-1910, nazalost balkanski i Prvi svetski rat to sve prekidaju ali se Beograd u periodu izmedju dva svetska rata vrlo brzo dize na noge i nastavlja da se razvija... pred Drugi svetski rat vec ima 400.000 stanovnika. U ratu je bombardovan 2 puta, i iako nije pretrpeo razaranja koja se mogu porediti sa Varsavom, Roterdamom ili Drezdenom ipak je izgubio mnoge lepe i vazne zgrade. Komunisti su kvantitativno uvecali Beograd, delimicno i kvalitativno ali na dosta bahat nacin i bez mnogo postovanja prema nasledjenom. Kao kad vadis kamen iz zuci , sa srafcigerom i kljucem.... Beograd 1990-2000 je svima poznat katastrofalan period..... ajd , ne treba zaboraviti proslost , ali bolje da diskutujemo o buducnosti.... i da ne gnjavim vise, evo par slika... 1. Druga muska gimnazija, stara zgrada Politike.. u Makedonskoj ulici (nijedna od 4 zgrade sa slike vise ne postoji )![]() ![]() 2. Stari Beogradski aerodrom na Tosinom bunaru (takodje vise nepostojeci) ![]() 3. Cistac ulice ![]() 4.Stari Pancevacki most (naravno ,lepsi a verovatno i savremeniji od sadasnjeg) ![]() 5.Kneza Milosa (sve ovo i danas postoji )![]() 6.Zeleznicka stanica, strana prema Karadjordjevoj, (hmm, gde nestadose ove bocne kule?!) ![]() 7. Hotel Petrograd... mislim da ova zgrada i danas postoji (ali bez ovih kubeta) kod bioskopa Partizan na Savskom trgu...( ili se varam??).. Dakle, jos jedna zgrada koja je pretrpela komunisticko naruzivanje (?). ![]() 8.Cepelin iznad Starog dvora ![]() 9. Cistac cipela ![]() 10. Defter dzamija ( vise ne postoji) ![]() 11. Beogradska filharmonija (osnovana 1910). ![]() 12. Kupaci na levoj obali Save ![]() 13. Proba Zemunskog mosta sa 1000 konjanika ![]() 14. Pronadjite gologlavog na slici ![]() 15. Prodavac novina ![]() 16. Seljanke ispred frizerskog salona ![]() 17. Koncert na promenadi ![]() 18. ali i ovo je takodje bio Beograd, sirotinja u stracarama u predgradjima ![]() 19. Ovako je izgledala Slavija kada se mogla nazvati trgom ( u iscekivanju da to ponovo postane) ![]() 20. I kapitalisti su voleli sletove.... ![]() 21. i za kraj moja omiljena zgrada u BG-u koje vise nema. Uprava posta i telegrafa... u jedinstvenom spoju modernistickog i nacionalnog... (da je pameti trebalo bi izgraditi ovu zgradu ponovo).
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
nikola super post i objasnjenje... samo se ne slazem o onom dijelu vecinskog njemackog stanovnistva, jer to se ne moze ni znati, jer su nijemci to vrlo prefidno radili, svako ko je govorio njemacki upisivan je kao nijemac... a znamo da je tad to ipak bio prestizan jezik i u budimpesti su ga svi iole obrazovani znali.
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Welcome to Belgrade
|
[QUOTE=Nikola Bgd;10398481]Na zalost Beograd nikad nije mogao da se meri sa Budimpestom po pitanju arhitekture.
Budim i Pesta su se oslobodili Turaka jos krajem 17 veka, imali su vecinsko nemacko stanovnistvo sve do sredine 19 veka, takodje i znacajnu jevrejsku zajednicu koja je uvek donosila napredak gde bi se nasla. Razvoj grada zapocinje od sredine 19 veka, i narocito od 1867. god kad je osnovana Austrougarska i kad je Budimpesta postala druga prestonica drzave u koju se slivalo mnogo novca iz svih krajeva kraljevine Ugarske (u okviru AU). Taj priliv kapitala je omogucio razvoj industrije, povecanje broja stanovnistva i veliki gradjevinski bum. Gotovo sve kultne gradjevine Budimpeste su upravo iz tog perioda, kao i mostovi, bulevari, trgovi... (od 1870-1910) Ono sto su sve uradili za svoju milenijumsku proslavu 1896 je zaista i dan danas impresivno. Budimpesta je pred prvi svetski rat imala preko 1.000000. stanovnika, Beograd samo 60.000. Beograd je na pocetku 19 veka (posle sloma 1 srpskog ustanka, osvete janjicara i prodaje vecine hriscana Beograda u roblje) imao 5.000 stanovnika, mahom Turaka. Polakao se osamostavljivao pod Milosem Obrenovicem, a tek negde od 1840 pocinju da se grade zgrade u evropskom duhu (u pocetku vrlo skromne), prvi regulacioni planovi nastaju tek od 1860... a Turci konacno napustaju grad 1867. Tek od tada nastaje veci pomak u razvoju grada koji kulminira u periodu 1880-1910, nazalost balkanski i Prvi svetski rat to sve prekidaju ali se Beograd u periodu izmedju dva svetska rata vrlo brzo dize na noge i nastavlja da se razvija... pred Drugi svetski rat vec ima 400.000 stanovnika. U ratu je bombardovan 2 puta, i iako nije pretrpeo razaranja koja se mogu porediti sa Varsavom, Roterdamom ili Drezdenom ipak je izgubio mnoge lepe i vazne zgrade. Komunisti su kvantitativno uvecali Beograd, delimicno i kvalitativno ali na dosta bahat nacin i bez mnogo postovanja prema nasledjenom. Kao kad vadis kamen iz zuci , sa srafcigerom i kljucem.... Beograd 1990-2000 je svima poznat katastrofalan period..... ajd , ne treba zaboraviti proslost , ali bolje da diskutujemo o buducnosti.... i da ne gnjavim vise, evo par slika... Nikola....sine.....meni ce da pozli.... Znaci fotke su FENOMENALNE !!!! Znas ti koliko sam ja dugo trzio fotografije zgrada, na mestu danasnje Politike? Svaka ti cast! I mene zaista uvek impresionirala zgrada Poste! Ogromna steta sto je danas vise nema....ko zna....mozda se nekada ponovo i izgradi.... |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Welcome to Belgrade
|
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Welcome to Belgrade
|
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
BANNED
|
1945.godine Austrija i Slovenija su imale skoro isti BDP po glavi stanovnika
1987.godine Austrija je imala mnogo veci BDP po glavi stanovnika nego Slovenija Toliko o komunizmu... |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Stop the World...
|
Quote:
![]() Nije komunizam kriv za izgled BGDa, i francuzi i nemci i talijani i SVI drugi su gradili blokove, kasirali tramvaje, sekli stara jezgra, pustali autoputeve usred gradova itd... To su bile posleratne godine, htelo se nesto novo i meni licno nije sve za bacanje ![]()
|
|
|
|
#76 |
|
Welcome to Belgrade
|
E pa da krenemo....
Ovako je Beograd izgledao prvi put nakon sto su sirene oznacile kraj vazdusne opasnosti 1941 i 1944.
Nakadasnja zgrada "Hipotekarne Banke", danas Narodni muzej. Tesko ostecena u nemackom bombardovanju 1941.Nakon rata je obnovljena ali bez (sada) zelenih kupola.Na intervenciju beogradskih arhitekata vracen joj je originalni izgled tek 1960-tih . ![]() Terazije nakon uzasnog nemackog razaranja 6.aprila 1941. ![]() Porusene zgrade ( gde se danas nalazi napustena ekspozitura ex Invest banke) su nekada izgledale ovako.... ![]() Razruseni Hotel "Srpski kralj", nekada IN mesto okupljanja beogradske gospode. Danas ti nema nicega, navodno se gradi Sheraton, ali zbog arheoloskih iskopavanja ili necega drugog to je zasada stalo. ![]() Stari dvor, izuzetno tesko razoren u saveznickom boombardovanju 1944. Kao sto se i vidi na slici jedna kupola se potpuno srusila. Zasto je i druga uklonjena? Nezna se? Kao sto smo i svi svedoci,dvoru uopste nije bio vracen originalni izgled nakon rata. ![]() Nastavice se... |
|
|
|
|
|
#77 | |
|
otišao i neće se vratiti
Likes (Received): 1
|
Quote:
Nego, postoji li još uvijek ovaj most? Predivan je ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
pravo da vam kazem slike su do guzova!!! Jeste dosta se toga promenilo, ali verujem da cemo sa vremenom i boljim finansijskim polozajem moci da vratimo ono najbolje. ---braco manje rasprave, vise slika!!!
|
|
|
#79 |
|
Registered User
|
Beograd iako je bio pod Turcima ima taj Srednjoevropski izgled i dosta tih starih evropskih gradjevina u svome centru . Pogledajte Skopje na sta lici . Sarajevo je spasilo tih 30tak godina Austro Ugarske vladavine pa se nesto i izgradilo a da nije toga bilo izgledalo bi kao veliko selo .
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Stop the World...
|
Ti sa Izraelskom zastavom, zar ne znas za onu staru jevrejsku "Two Jews, three opinions" ? Pa njih to ne sprecava da imaju jak GDP ![]()
|
![]() |
| Tags |
| beograda, fotografije, nekada, slike, starog |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|