|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 101
|
(S) Great Vrachar's European tour - part 3 (Stockholm)
Beograd-Regensburg-Dresden-Berlin-Stockholm-Kopenhagen-Hanover-Beograd
Termin: 17.09.-05.10.2006. Ukupna dužina puta: 5500 km Dragi moji forumski prijatelji, Želeo bih da vam u slici i reči predstavim put sa koga sam se upravo vratio. Pošto nam kumovi žive u Stokholmu i više puta su nas zvali u posetu, supruga i ja smo pre par meseci odlučili da u septembru odemo do njih. Tokom planiranja puta odabrali smo varijantu da na put krenemo svojim kolima i usput posetimo različite evropske gradove. U planiranju ovog krupnog poduhvata, svojim savetima i idejama mi je puno pomogao naš Stevan Gartenzwerg, i ovim putem bih mu se puno zahvalio. Pošto smo pribavili sva potrebna dokumenta (vize, međunarodne vozačke dozvole, zeleni karton, ...) i spakovali se, seli smo u kola i zaputili se put "belog sveta". Pokušaću u više threadova da vam pokažem slike koje sam tokom putovanja slikao i prenesem svoje utiske sa puta. Part 3: Stockholm: Poslednji veče boravka u Berlinu proveli smo u upoznavanju grada noću. Očekivao nas je dugačak put od gotovo 1000 km do sledeće stanice našeg putovanja - Stokholma. Pošto se Švedska nalazi sa druge strane Baltičkog mora, potrebno je iz neke od nemačkih luka ukrcati se na trajekt koji vozi preko. Razmatrali smo različite kombinacije trajekt linija i odlučili se za liniju Sassnitz (D)-Trelleborg (S). Trajekt na ovoj liniji je imao polazak u 3.15h a nemačka baltička luka Sassnitz se nalazi na oko 300 km od Berlina. Iz Berlina smo krenuli oko 22h autoputem A11 koji vodi ka Poljskoj i zatim se uključili na A20 koji vodi ka Baltiku i koji tek što je završen. Iako je bio mrak, ovaj autoput deluje savršeno i žao mi je što nisam uspeo da ga uslikam. Veliki deo autoputa A20 sam vozio sa uključenim dugim svetlima jer mi niko nije dolazio u susret, put je gotovo prazan. Kod grada Stralsunda smo se isključili i krenuli ka Sassnitzu koji se nalazi na ostrvu Rügen. Ovo ostrvo po podacima koje sam pronašao na Internetu, obiluje prirodnim lepotama a meni je po mraku delovalo kao poslednja zabit. Kad smo stigli do Sassnitza imao sam osećaj da smo na kraju sveta. Na trajekt smo se ukrcali dosta brzo jer nije bilo gužve. Vožnja na ovoj liniji traje 3h 45m i ovo vreme smo iskoristili za odmor. Ujutro oko 7h stigli smo u švedsku luku Trelleborg i spremili se za iskrcavanje. Sišli smo do potpalublja gde su se nalazili automobili i na naše iznenađenje ugledali kombi čačanskih tablica na našem brodu. Nikad mi Čačak nije draži bio... ![]() Pred iskrcavanjem sa broda i pohodom na Švedsku: ![]() I napokon, prvi prizor iz Švedske: ![]() Luka Trelleborg: ![]() Osvrt na brod kojim smo putovali - "Sassnitz" kompanije "Scandlines Hansa": ![]() Izlazak iz luke i uključenje na autoput za Malme. Do Stokholma imamo da vozimo još 650 km (!!!): ![]() Prelazak u Švedsku izgledao mi je kao prelazak na drugi kontinent - sve je toliko drugačije, izgleda ogromno. Preširoki putevi, ogromni automobili, velika polja, ... Vazduh je dosta razređeniji što nas iz južne Evrope čini stalno pospanim. ![]() Šveđani, svi do jednog se pridržavaju ograničenja od 110 km/h na autoputu. Dolazio sam u apsurdnu situaciju da sam sa svojom malom Hondom od 1400 cc preticao jedan po jedan Volvo ili Saab od po 2500 cc. Tražeći muziku po lokalnim radio stanicama uhvatio sam jednu koja je tog trenutka puštala pesmu "Waterloo" grupe "Abba". Užitak je bio kompletan: ![]() Jezero Vättern, drugo po veličini u Švedskoj, deluje kao more po svojoj veličini: ![]() Veoma čudna pojava, jedna traka je od asfalta crvene boje: ![]() Švedska je lepa ali i jednolična zemlja. Ovakavi prizori se susreću duž celog autoputa ka Stokholmu: ![]() Prizori sa prilaza Stokholmu: ![]() ![]() Gužve su samo oko većih gradova (kojih na našem putu nije bilo mnogo). Prilaz Stokholmu ima 4+4 trake: ![]() Pošto smo stigli u Stokholm i smestili se kod kumova, uveče smo otišli do centra grada. Prve slike starog grada: ![]() Stokholm leži na ušću jezera Mälaren u Baltičko more. Uže gradsko jezgro se prostire na 14 ostrva, dok se celo područje grada prostire na 24000 ostrva: ![]() Norrmalm, urbani deo grada i jedna od centralnih gradskih ulica: ![]() ![]() Put ka Starom gradu: ![]() Stari grad (Gamla Stan) nalazi se na središnjem ostrvu Stadsholmen. Povezan je brojnim mostovima sa ostalim gradskim ostrvima. Ovde se vidi pogled ka Östermalmu, prestižnom delu Stokholma: ![]() Pogled na drugu stranu, vidi se Gradskoj kuća u daljini: ![]() Pogled unazad ka Norrmalmu: ![]() ![]() Kanal koji preseca Gamla Stan, sa leve strane je Riksdag (zgrada parlamenta) a sa desne je kraljevska palata: ![]() Stockholms slott - oficijelna kraljevska palata, dominira Gamla Stanom. Izgrađena je 1754. godine i danas služi kao reprezentativno zdanje švedskog kralja Karla XVI Gustafa: ![]() Unutar Gamla Stana: ![]() ![]() Pogled sa Gamla Stana ka Södermalmu, južnom gradskom ostrvu: ![]() I ovo je Gamla Stan: ![]() Pogled na Gamla Stan sa glavne železničke stanice: ![]() Pogled na drugu stranu - Norrmalm: ![]() Kungsträdgården park nalazi se između Norrmalma i Östermalma. Oznaka "T" ukazuje da se ovde nalazi stanica metroa odnosno "tunelbana" kako se to ovde zove: ![]() ![]() Stockholms slott, kraljevska palata gledana iz parka Kungsträdgården: ![]() Most koji vodi ka Gamla Stanu, pogled na ostrva Djurgården (levo) i Södermalm (desno): ![]() Hotel Grand na Östermalmu, prestižnom delu grada: ![]() ![]() ![]() Stockholms slott, kraljevska palata izbliza: ![]() Ulica u Gamla Stanu: ![]() Jedan od trgova u Gamla Stanu: ![]() "Sveti Georgije ubiva aždahu" u švedskoj verziji: ![]() Tyska kyrkan (nemačka crkva) iz 1878. god, usred starog grada ![]() ![]() ![]() ![]() Svenska Akademien (Švedska Akademija), osnovana 1786. godine: ![]() Stortorget, najstariji trg u starom gradu. Sve istorijske zgrade su odlično očuvane i održavane. Na svakom koraku Gamla Stan blista, velika pažnja se poklanja očuvanju istorijskih vrednosti za buduća pokolenja: ![]() Švedska Akademija iz drugog ugla: ![]() Storkyrkan (Velika crkva) - stokholmska katedrala, najstarija crkva u Stokholmu iz 1527. god. Mesto je krunisanja švedskih kraljeva: ![]() Bondeska palatset, zgrada vrhovnog suda Kraljevine Švedske: ![]() Riddarhuset, kuća švedskog plemstva, smatra se jednom od najlepših građevina Severne Evrope: ![]() ![]() ![]() Prizori sa mosta koji vodi sa Stadsholmena na Riddarholmen, drugo ostrvo koje čini Gamla Stan. Autoput ide uzduž kanala koji razdvaja dva ostrva: ![]() Slikano sa istog mesta na drugu stranu: ![]() ![]() Riddarholmskyrkan, najstarija građevina u Stokholmu čiji delovi datiraju iz 13. veka. U ovoj crkvi su sahranjeni mnogobrojni švedski vladari: ![]() Wrangelska palatset, palata na centralnom trgu na Riddarholmen ostrvu: ![]() Pogled unazad na ostrvo Stadsholmen i stokholmsku katedralu: ![]() Stockholms stadshus, gradska kuća Stokholma, leži na obodu ostrva Kungsholmen. Zgrada je izgrađena 1923. godine. Na njenom vrhu nalaze se tri krune - nacionalni simbol Švedske, a u njenom podnožju grob osnivača grada Birgera Jarla (1210-1266). ![]() Zgrade iz 18. veka na ostrvu sa druge strane jezera, Södermalmu. Odsustvo ratova i razaranja u poslednjih 200 godina se itekako primeti. Poslednji put Švedska je ratovala protiv Napoleona: ![]() Još jedan pogled na ostrvo Stadsholmen, veći deo Gamla Stana i nemačkom crkvom u sredini: ![]() A sada malo sasvim drugačijih prizora. Novo naselje Hammarby Sjöstad nalazi se na južnom ostrvu Södermalm. Izgrađeno je 2005. god. oko malog zaliva i primer je moderne arhitekture Švedske: ![]() Na zgradama dominiraju staklene površine: ![]() Do pre par godina ovde je bila glavna industrijska zona koja je izmeštena iz grada i ovaj atrakativan prostor je prepušten izgradnji stambenih jedinica: ![]() Mala luka za privatne čamce: ![]() Zgrade neobičnih oblika i linija: ![]() ![]() Ulica unutar naselja. Interesantno je da i stanovi u prizemlju imaju ogromne staklene površine (zbog niske stope kriminala niko se ne boji lopova) a prozori sa zavesama su retka pojava (jer niko prolazeći ulicom ne zabija nos u tuđa posla). Takođe, primetite da gotovo svi Šveđani voze ogromna kola (karavane, limuzine). ![]() Drottningholms slott, kraljevska palata van grada - privatna rezidencija kraljevske porodice. Nalazi se na Drottningholmu ("kraljičino ostrvo"): ![]() Zastava podignuta na jarbolu znak je da je kraljevska porodica unutra: ![]() Prilikom šetnje oko dvorca prošla su kola sa pratnjom. Kasnije sam saznao da se u njima nalazila najmlađa princeza. ![]() ![]() Pogled na Gamla Stan sa platoa ispred gradske kuće. Sa leve strane je ostrvo Stadsholmen a sa desne Riddarholmen: ![]() Riddarholmen i njegova crkva gde su sahranjeni mnogi švedski kraljevi: ![]() Još desno, sa druge strane zaliva se vidi južno ostrvo Södermalm: ![]() Riddarholmen iznova: ![]() Drugi kraj grada, Östermalm, prestižan i najskuplji po ceni kvadrata stana. Između dve bele zgrade sa desne strane slike nalazila se ambasada SFRJ gde je ubijen ambasador Vladimir Rolović 1987. god. od strane ustaškog teroriste Mira Barešića. ![]() Östermalm iz drugog ugla: ![]() ![]() Iza Östermalma nalazi se ostrvo Djurgården, oaza zelenila usred grada. Zgrada koja se vidi sa leve strane je Nordijski muzej a sa desne strane je Vasa muzej: ![]() Östermalm. Sa desne strane je ambasada Danske: ![]() Sa Djurgårdena pogled na suprotnu stranu (Södermalm), preko zaliva. Ova zgrada se prva ugleda kada se u Stokholm stiže brodom i većina turista pomisli da se radi o kraljevskoj palati. Radi se zapravo o staračkom domu: ![]() ![]() Na Södermalmu se nalazi i luka za ogromne brodove koji putuju preko Baltika za Helsinki, Olandska ostrva, Tallin i Sankt Petersburg. Ovde vidimo brod kompanije "Viking line" koji ide za Olandska ostrva, finsku teritoriju naseljenu Šveđanima. ![]() Nekadašnja industrija na obali mora pretvorena u stambene objekte. Crvena zgrada sa desne strane je bila mlin pre nego što je adaptirana u stambenu zgradu. Ovakva mesta su veoma popularna i veoma skupa. ![]() Najbolji način da se upozna grad je sa vode, pa evo par slika koje sam uslikao sa turističkog broda: ![]() Gamla Stan: ![]() ![]() Gamla Stan (Riddarholmen): ![]() ![]() Gradska kuća: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Novo naselje Hammarby Sjöstad, ponos moderne švedske arhitekture: ![]() ![]() U Stokholmu smo proveli 10 dana što je više nego dovoljno za upoznavanje ovog grada. Stokholm zvanično ima 776.000 stanovnika a celo područje grada oko 1,7 miliona. I ovaj grad smo upoznavali vozeći se metroom (tunelbanom) koji je ovde više nego perfektan. Stokholm ima 3 linije koje se na svim svojim krajevima granaju, što je sasvim dovoljno za grad te veličine. Do udaljenijih prigradskih krajeva vozi Pendeltåg, ekvivalencija nemačkom S-bahnu ili našem Beovozu. Stokholm obiluje restoranima, kafićima i mestima za provod a uži centar je prepun mladih ljudi. Iako se nalazi na krajnjem severu Evrope odaje utisak života. Šveđani su danas mešavina gotovo svih svetskih rasa i može se reći da su veoma lep narod. Na svakom koraku se primećuje briga za čoveka, pokušaj da se svakome život učini lakšim i lepšim. Posle 10 dana boravka u Stokholmu, spakovali smo kofere i krenuli nazad za Beograd. Za povratak smo odabrali drugu trasu, koristeći se činjenicom da imamo rođake u Kopenhagenu i Hanoveru. Ali o tome u narednom partu. Last edited by Vrachar; November 11th, 2006 at 11:50 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Grad Oblakodera
|
Veoma lepa tura. Fotke su super a do sada mi Stokholm izgleda najlepse.
Ovo podseca na projekat Stari Mlin u Bgu i izgleda odlicno
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Vrachar, jos jednom sve pohvale! jako lijepa reportaza, popraceni sa zanimljivim komentarima i informacija! Svakako moram opet posjetiti Stockholm!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
www.vrachar.ca
|
![]() Hvala momci. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Vrachar sve cestitke!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
BANNED
|
Odlicne slike, hvala ti na trudu Dejane!
Stokholm izgleda lep, hteo bi da posetim te severnije Evropske gradove uskoro... Jedno pitanje...posto vidim da su Stokholm i Beograd gradovi slicne velicine, barem po stanovnistvu(oko 1.5-2 miliona) , koji ti je grad izgledao "zivlji", dakle mislim na saobracaj, novu gradnju, ulicni pesacki "saobracaj", itd? Last edited by SirOliver; November 11th, 2006 at 07:17 AM. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
super reportaza...
stokholm mi se svidja zbog velikog broja vodenih povrsina, ali malo djeluje hladan i tmuran, ali s druge strane besprekorno uredjen. imas li slike tog njihovog "T-metroa", dobra reklama za T-mobile. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stop the World...
|
Fantasticna reportaza
uz kaficu odlican lek protiv tmurnine ovog dana
|
|
|
#9 |
|
Think Different
|
Dejane
![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Think Different
|
gde ti se vise dopalo, u nemačkoj ili švedskoj ?
Last edited by Bob Rock; November 11th, 2006 at 07:44 PM. |
|
|
|
|
|
#11 | |||
|
www.vrachar.ca
|
Hvala svima, zadovoljstvo je moje znajući da vam se sviđaju slike.
Quote:
Quote:
Quote:
Sa druge strane meni se Nemačka, Francuska i ceo jug Evrope veoma dopadaju. Švedsku je lepo videti i upoznati ali mi ta zemlja ne deluje uopšte interesantno. Tamo se ništa značajno tokom istorije nije dešavalo ali i činjenica je da o ovoj zemlji veoma malo znam. S obzirom da sam odavno prestao da budem fasciniran Zapadom kao svetom sa višim stepenom razvoja i (ne)kulture veoma me zanima upoznavanje naroda, ljudi, njihovih navika i zaostavština. Sve u svemu, kao što rekoh u partu 2, Berlin je zasenio sve ostale gradove koje smo posetili. Ne toliko svojom lepotom koliko svojom veličinom, raznolikošću i bogatstvom istorije na tako malom prostoru. Last edited by Vrachar; November 11th, 2006 at 08:53 PM. |
|||
|
|
|
|
|
#12 |
|
BANNED
|
i men dejluje isto to za berlin, sve ostalo je manje vise monotono, ne mislim na tvoj nacin predstavljanja nego na mjesta
|
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
za reportazu. Odaberi sledecu destinaciju a mi cemo sa ekipom sa SSCa poceti da skupljamo pridonese da posaljemo tebe i zenu na sledece putovanje, samo da nam ti produzis da pises vakve interesantne reportaze..
|
|
|
|
#14 |
|
www.vrachar.ca
|
![]() Hvala ti djuro prijatelju! |
|
|
|
|
|
#15 |
|
BANNED
|
djurob... jesu za vidjeti i tu je tacka, nazalost.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
lepo, krasno, bogato ali hladno i pomalo tmurno
vise sam za juznije krajeve ![]() keep good work |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
moja iskustvo govore drugo ali... nema veze valjda razlicno dozivljavamo stvari i to je to...
|
|
|
#18 |
|
BANNED
|
vjerovatno da je tako.. ali vecinski zemlje zap. evrope su strasno monotone
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
0,6
|
to ti tako licno dozivljavas, s druge strane vecini ljudi je cilj da zivi u Zapadnoj Evropi.@Dejo, odlicna reportaza,uzivao sam zaista!
|
|
|
#20 |
|
Registered User
Likes (Received): 31
|
Deki super reportaza i stvarno si lepo opisao!
![]() Stevo, Balkan , tj. mi , Bosanci Crnogorci, Bugari, Makedonci, Grci, Turci, Hrvati, i upadaju tu negde i Slovenci, zajedno sa Portugalcima cinimo da Evropa ne bude savrsena i da ima dushu.
|
![]() |
| Tags |
| vrachar |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|