|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#4101 |
|
The downtown droid
Likes (Received): 1
|
Nekem nincs bajom ezzel a raepitessel architekturalis szempontbol. A felhasznalt anyagokkal van bajom. Az elso pillantasra repulogephangar-burkolatra emlekezteto feluletek hasznalata nem gondolom, hogy a kortars epiteszet legjobb eszkoze lenne. Az indusztrialis hangulatot araszto anyagoknak is megvan a maguk helye a modern belvarosi epiteszetben, de egy baratsagosabb szinu es bordazas nelkuli dobozraepites ennel a konkret esetnel garantaltan jobban sult volna el.
A RiverPark-nal peldaul baratsagos anyagokat hasznaltak es jol is nez ki. Egy az ottani felso ket szinthez hasonlo raepites abszolut jobban passzolt volna ide.
^ don't take me serious... was just kiddin' Last edited by tersyxus; January 13th, 2010 at 02:00 AM. |
|
|
|
|
|
#4102 |
|
Hajrá Magyarország!
Likes (Received): 0
|
Pontosan, u.e a benyomásom.
|
|
|
#4103 | |
|
Registered User
Likes (Received): 74
|
Quote:
![]() ![]() RiverPark? Most a Közraktár utcai irodaházra gondolsz? Ott hol van ráépítés? Tetőtérbeépítés talán, de ráépítés egy szál se, és azért valljuk meg, a kettő nem ugyanaz. A RiverPark esetében megtartották az eredeti manzard-jellegű tetőt is, annak a meredekebb esésű részébe eleve voltak végva nyílások, és csupán a felső kisebb dőlésszögű részbe - ami amúgy alig látszik - vágtak bele ablakokat. Egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy a RiverParkot miért hoztad példának, pláne hogy milyen ún. "barátságos" anyagra gondolsz: az üvegre, vagy a bádogra? Esetleg az apró díszműbádogos munkákra? Hümm? Köze nincs a két dolognak egymáshoz, itt két emeletet kellett felhúzni. Vagy a pozsonyi RiverParkra gondoltál? Ilyen volt előtte:
|
|
|
|
|
|
|
#4104 |
|
The downtown droid
|
"Egy az ottani felso ket szinthez hasonlo raepites abszolut jobban passzolt volna ide." -> "Az ottani felso ket szint abszolut jobban passzolt volna ide raepiteskent." (uj epulet is letezik ott amugy, de mindkettore ertettem)
Irtam egy hosszu bekezdesnyi hozzafuzest ehhez, aztan inkabb kitoroltem. Nem erdemel annyi figyelmet ez a hotel, hogy vitat nyissunk a raepites sikeres vagy sikertelen voltarol. Velemenyed szerint kiemelkedo es uttoro jellegu alkotas es amiket leirtal a tuzfalakrol es stilusosszhangrol ala is tamasztjak ezt. Velemenyem szerint pedig elfogadhato a raepites, de nyilvanvaloan sok foleg nemet/osztrak pelda van klasszikus es modern szemrevalobb vertikalis osszhangjara. Elgondolkodtato: en ilyen, tavolrol badogdoboznak tetszo raepitest Poznanban lattam, ahol regi gyarepuleteket alakitottak at loftlakasokka.
^ don't take me serious... was just kiddin' Last edited by tersyxus; January 13th, 2010 at 11:22 AM. |
|
|
|
|
|
#4105 |
|
sababa
Likes (Received): 109
|
Gyárépületből loft az egy jó ötlet volt, hihetetlen hangulata tud lenni ezeknek.
|
|
|
|
|
|
#4106 |
|
sababa
Likes (Received): 109
|
Ez kicsit elborult:
![]() Konszolidáltabb: ![]()
|
|
|
|
|
|
#4107 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Nálam ugyanazt az utat járta be a Szabadság téri ráépités, mint Mintti-nél. Először nem értettem, hogy ezt hogy a fenébe gondolták, most meg már kifejezetten tetszik. Talán az egyetlen ráépités a városban ami úgy jó ahogy van.
|
|
|
#4108 |
|
M35M3R1Z3R
Likes (Received): 25
|
|
|
|
|
|
|
#4109 | |
|
SkyscraperToBudapest
Likes (Received): 162
|
Quote:
pontosan, de én a formajara utaltam, ha befele dolne ugyanez, mint egy satorteto-imitacio, maris jobb lenne szamomra. |
|
|
|
|
|
|
#4110 | |
|
Registered User
|
Quote:
itt egy századfordulós épületnek megtartották az eredeti homlokzatát, ismerjük ezt, faszádizmus. ráépítettek egy attól teljesen idegen testet más színnel, más anyaggal, más felosztással, más arányokkal - a ráépítés szükséges volt valószínűleg anyagi szempontokból is, de ezt követelte a szabadság téri környezet is. ez a test nem az épület teteje, hanem egy ráépítés, egy új tömeg, hangsúlyozottan el is különül az eredeti tömegtől. Te azt szeretnéd, ha a ráépítés, az új tömeg egy eklektikus ház klasszikus sátortetejét imitálná. és itt a bibi, hogy imitálná. ez a ráépítés nem hazudja azt, mint írtam, hogy ő a régi épület része, nem imitál egységet. ha ez a ráépítés egy sátortetőt imitálna, az egy olyan hazugság lenne, amely mind megcsúfolná az új tömeget önállótlanságával, mind megcsúfolná a régi tömeget, mert hiába hasonlítana egy sátortetőre, nem az lenne, hanem csupán egy imitáció, vagy ha úgy tetszik, egy geg. |
|
|
|
|
|
|
#4111 | |
|
SkyscraperToBudapest
Likes (Received): 162
|
Quote:
Miért ne imitalhatna satortetot? Ki / mi tiltja? Miért kell mindig mindent "muvészet torténetileg" megmagyarazni, értelmezni? Miért nem keveredhet a régi meg az uj? Szerinted geg, szerintem meg jo otlet.Mas Néhany egész jo uj lakoépulet terve / képe: http://www.reax.hu/index.php?lang_id=1 |
|
|
|
|
|
|
#4112 |
|
Registered User
|
Egy kétemeletnyi magasságra megnyújtott sátortető borzasztóan aránytalanul nézne ki szerencsétlen házon. Ráadásul a Bank Center és a volt Pénzintézeti Központ is lapostetős. Ezt itt épp illeszkedik ebből a szempontból, ha engedjük magunknak észrevenni.Félreértés ne essék, ezt nem azért védem, mert egy zseniális alkotásnak tartom, csak inkább azért mert ez egy elég erősen tisztességes munka. @solaitid: A tűzfalat azért jobb eltakarni ha van rá lehetőség. Ha nincs, mint ahogy a telekszomszéd 1 emeletes műemlék ház esetében nincs, ott lehet okoskodni vele. |
|
|
|
|
|
#4113 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Két emelet magasnyi sátortető szerintem irtó giccses lenne és valahol tényleg egy viccet csinálna az épületből.
|
|
|
#4114 |
|
Registered User
|
nem tudom ez most hogy jött szóba, de szerintem a tűzfalaknak nagyon klassz hagyományuk van budapesten, így szerintem nem kell feltétlenül félni tőlük, és mindig eltakarni. ettől függetlenül erre az épületre, mint írtam, a szabadság téren elfoglalt pozíciója miatt szükséges volt a ráépítés.
|
|
|
|
|
|
#4115 |
|
Registered User
|
Jé, és tényleg nem írtál ilyesmit. Akkor valamit halucináltam sorry.
|
|
|
|
|
|
#4116 |
|
Hajrá Magyarország!
|
és mi a klassz bennük? Engem II. világháborús filmekre emlékeztetnek, semmi hangulatot nem látok bennük. Esetleg ha növénnyel befednék...
|
|
|
#4117 |
|
Registered User
|
hiába emlékeztet II. világháborús filmekre, budapest mindig is tele volt tűzfalakkal, sose figyeltek a párkánymagasságokra; teljesen átlagos, ha egy egyemeletes ház mellett egy ötemeletes áll. ettől függetlenül valóban tök jó lenne növénnyel befuttatni néhányat (mintha a nagymező utcában lenne is egy bezöldült tűzfal), esetleg festeni rájuk.
|
|
|
|
|
|
#4118 |
|
Hajrá Magyarország!
|
Ez inkább a bombázások miatt alakult így, sok esetben egy-két emeletet inkább lebontottak (sajnos) így olcsóbb volt újra lakhatóvá tenni.
|
|
|
#4119 | |
|
The downtown droid
|
Quote:
Szalontay Győző, a fenti hozzászólás beküldése után 2 nappal felvilágosított, hogy az eredetileg a 8ker blog szerkesztője által készített interjú hanganyagát meglehetősen etikátlanul, vágatlan, letisztázatlan állapotban adta tovább az urbanista blognak, ami egy az egyben adta közre. Az interjúban közölt tények Győző szerint már rég elavult információk, az interjú tavaly júniusban készült. A futótűzként terjedő interjú betett a West Balkánnak, az üzleti partnerek szempontjából hátráltatta a tárgyalásokat.Annyi mindenesetre biztos, hogy a Skála tulajdonosaival bérleti szerződést írt alá a West Balkán. Részletesebben nem szándékozott nekem nyilatkozni Győző. Ezúttal elnézést kérek Tőled az infantilis jelzőért, a fenti hozzászólás szövege mellett pedig feltüntetem, hogy tartalmát ne vegye senki készpénznek.
|
|
|
|
#4120 |
|
Registered User
|
szerintem ennek a ráépítésnek túl nagy a léptéke. Az meg, hogy lapos tetejének kell lennie miből következett? A most már három, lapos tetejű épület nem igazán a tér része, a teret jelentő összefüggő területről leszervezi őket az úttest, és nem is nagyon van olyan nézet, amiből ennek a három épületnek az együttesét, mint kompozíciót lehetne nézni. Ez az épület szerintem inkább a háztömb sarka, mint a tér déli vége. A másik kettő meg akárhol állhatna. A Szabadság térrel megint az a gond, hogy a 19. században sikerült kialakítani egy jó egységet (nem mindenhol sikerült) és ebbe az egységbe belenyomtak egy "szennyező elemet" aztán ez, mint amikor követ dobunk a vízbe, gyűrűzni kezdett. (a "szennyező elem" kifejezés egy BME-s gyakorlati óra pedagógiai leírásából származik, ahol az volt a feladat, hogy a hallgatók készítsenek felmérést egy "történelmi térről")
A tér egyszerűen megkívánna egy ennél a három cuccnál szervesebben kialakított déli oldalt. Ha az összes épületet lecserélnénk ezek analógiájára kb egy lakótelepi kiszolgálóegység hangulatát kapnánk. Nekem a ex spenótház teteje jobban bejön. ![]() szerintetek melyik Budapest legrondább épülete? Last edited by Benevolens; January 17th, 2010 at 10:21 PM. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| budapest, projects, stipson |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|