daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Budapest

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old January 13th, 2010, 01:44 AM   #4101
tersyxus
The downtown droid

tersyxus's Avatar

Likes (Received): 1

Nekem nincs bajom ezzel a raepitessel architekturalis szempontbol. A felhasznalt anyagokkal van bajom. Az elso pillantasra repulogephangar-burkolatra emlekezteto feluletek hasznalata nem gondolom, hogy a kortars epiteszet legjobb eszkoze lenne. Az indusztrialis hangulatot araszto anyagoknak is megvan a maguk helye a modern belvarosi epiteszetben, de egy baratsagosabb szinu es bordazas nelkuli dobozraepites ennel a konkret esetnel garantaltan jobban sult volna el.
A RiverPark-nal peldaul baratsagos anyagokat hasznaltak es jol is nez ki. Egy az ottani felso ket szinthez hasonlo raepites abszolut jobban passzolt volna ide.

Last edited by tersyxus; January 13th, 2010 at 02:00 AM.
tersyxus no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 13th, 2010, 08:49 AM   #4102
Kontúr
Hajrá Magyarország!

Kontúr's Avatar

Likes (Received): 0

Pontosan, u.e a benyomásom.
Kontúr no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 09:27 AM   #4103
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Likes (Received): 74

Quote:
Originally Posted by tersyxus View Post
Nekem nincs bajom ezzel a raepitessel architekturalis szempontbol. A felhasznalt anyagokkal van bajom. Az elso pillantasra repulogephangar-burkolatra emlekezteto feluletek hasznalata nem gondolom, hogy a kortars epiteszet legjobb eszkoze lenne. Az indusztrialis hangulatot araszto anyagoknak is megvan a maguk helye a modern belvarosi epiteszetben, de egy baratsagosabb szinu es bordazas nelkuli dobozraepites ennel a konkret esetnel garantaltan jobban sult volna el.
A RiverPark-nal peldaul baratsagos anyagokat hasznaltak es jol is nez ki. Egy az ottani felso ket szinthez hasonlo raepites abszolut jobban passzolt volna ide.
Most ilyen:

RiverPark? Most a Közraktár utcai irodaházra gondolsz? Ott hol van ráépítés? Tetőtérbeépítés talán, de ráépítés egy szál se, és azért valljuk meg, a kettő nem ugyanaz. A RiverPark esetében megtartották az eredeti manzard-jellegű tetőt is, annak a meredekebb esésű részébe eleve voltak végva nyílások, és csupán a felső kisebb dőlésszögű részbe - ami amúgy alig látszik - vágtak bele ablakokat. Egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy a RiverParkot miért hoztad példának, pláne hogy milyen ún. "barátságos" anyagra gondolsz: az üvegre, vagy a bádogra? Esetleg az apró díszműbádogos munkákra? Hümm? Köze nincs a két dolognak egymáshoz, itt két emeletet kellett felhúzni. Vagy a pozsonyi RiverParkra gondoltál?

Ilyen volt előtte:

BDzsH_88 no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 11:05 AM   #4104
tersyxus
The downtown droid

tersyxus's Avatar

"Egy az ottani felso ket szinthez hasonlo raepites abszolut jobban passzolt volna ide." -> "Az ottani felso ket szint abszolut jobban passzolt volna ide raepiteskent." (uj epulet is letezik ott amugy, de mindkettore ertettem)

Irtam egy hosszu bekezdesnyi hozzafuzest ehhez, aztan inkabb kitoroltem. Nem erdemel annyi figyelmet ez a hotel, hogy vitat nyissunk a raepites sikeres vagy sikertelen voltarol. Velemenyed szerint kiemelkedo es uttoro jellegu alkotas es amiket leirtal a tuzfalakrol es stilusosszhangrol ala is tamasztjak ezt. Velemenyem szerint pedig elfogadhato a raepites, de nyilvanvaloan sok foleg nemet/osztrak pelda van klasszikus es modern szemrevalobb vertikalis osszhangjara. Elgondolkodtato: en ilyen, tavolrol badogdoboznak tetszo raepitest Poznanban lattam, ahol regi gyarepuleteket alakitottak at loftlakasokka.

Last edited by tersyxus; January 13th, 2010 at 11:22 AM.
tersyxus no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 01:26 PM   #4105
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 109

Gyárépületből loft az egy jó ötlet volt, hihetetlen hangulata tud lenni ezeknek.
Bikes está en línea ahora   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 01:29 PM   #4106
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 109

Ez kicsit elborult:

Konszolidáltabb:

Bikes está en línea ahora   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 01:44 PM   #4107
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Likes (Received): 2

Nálam ugyanazt az utat járta be a Szabadság téri ráépités, mint Mintti-nél. Először nem értettem, hogy ezt hogy a fenébe gondolták, most meg már kifejezetten tetszik. Talán az egyetlen ráépités a városban ami úgy jó ahogy van.
Old January 13th, 2010, 02:42 PM   #4108
tesseract
M35M3R1Z3R

tesseract's Avatar

Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Cserepes satorteto, fingom sincs hogy hogy mondjak angolul.
pitched roof with clay tiles?
tesseract no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 04:42 PM   #4109
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 162

Quote:
A felhasznalt anyagokkal van bajom. Az elso pillantasra repulogephangar-burkolatra emlekezteto feluletek hasznalata nem gondolom, hogy a kortars epiteszet legjobb eszkoze lenne.
Teljesen egyetértek!

Quote:
Originally Posted by tesseract View Post
pitched roof with clay tiles?
pontosan, de én a formajara utaltam, ha befele dolne ugyanez, mint egy satorteto-imitacio, maris jobb lenne szamomra.
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 05:02 PM   #4110
solaitid
Registered User

solaitid's Avatar

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Teljesen egyetértek!

pontosan, de én a formajara utaltam, ha befele dolne ugyanez, mint egy satorteto-imitacio, maris jobb lenne szamomra.
minden alapvető érvet félretéve a belső térkihasználástól kezdve a környező modern és posztmodern épületek diktálta léptéken keresztül egy ilyen méretű belvárosi padlásablak abszurditásáig a szabadság téren, a következőbe gondolj bele:

itt egy századfordulós épületnek megtartották az eredeti homlokzatát, ismerjük ezt, faszádizmus. ráépítettek egy attól teljesen idegen testet más színnel, más anyaggal, más felosztással, más arányokkal - a ráépítés szükséges volt valószínűleg anyagi szempontokból is, de ezt követelte a szabadság téri környezet is. ez a test nem az épület teteje, hanem egy ráépítés, egy új tömeg, hangsúlyozottan el is különül az eredeti tömegtől. Te azt szeretnéd, ha a ráépítés, az új tömeg egy eklektikus ház klasszikus sátortetejét imitálná. és itt a bibi, hogy imitálná.

ez a ráépítés nem hazudja azt, mint írtam, hogy ő a régi épület része, nem imitál egységet. ha ez a ráépítés egy sátortetőt imitálna, az egy olyan hazugság lenne, amely mind megcsúfolná az új tömeget önállótlanságával, mind megcsúfolná a régi tömeget, mert hiába hasonlítana egy sátortetőre, nem az lenne, hanem csupán egy imitáció, vagy ha úgy tetszik, egy geg.
solaitid no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 06:19 PM   #4111
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 162

Quote:
Originally Posted by solaitid View Post
ez a ráépítés nem hazudja azt, mint írtam, hogy ő a régi épület része, nem imitál egységet. ha ez a ráépítés egy sátortetőt imitálna, az egy olyan hazugság lenne, amely mind megcsúfolná az új tömeget önállótlanságával, mind megcsúfolná a régi tömeget, mert hiába hasonlítana egy sátortetőre, nem az lenne, hanem csupán egy imitáció, vagy ha úgy tetszik, egy geg.
Bocs, de pont az ilyen dumaktol maszok a falra. Miért ne imitalhatna satortetot? Ki / mi tiltja? Miért kell mindig mindent "muvészet torténetileg" megmagyarazni, értelmezni? Miért nem keveredhet a régi meg az uj? Szerinted geg, szerintem meg jo otlet.

Mas
Néhany egész jo uj lakoépulet terve / képe:
http://www.reax.hu/index.php?lang_id=1
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old January 13th, 2010, 06:31 PM   #4112
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Egy kétemeletnyi magasságra megnyújtott sátortető borzasztóan aránytalanul nézne ki szerencsétlen házon. Ráadásul a Bank Center és a volt Pénzintézeti Központ is lapostetős. Ezt itt épp illeszkedik ebből a szempontból, ha engedjük magunknak észrevenni.

Félreértés ne essék, ezt nem azért védem, mert egy zseniális alkotásnak tartom, csak inkább azért mert ez egy elég erősen tisztességes munka.

@solaitid: A tűzfalat azért jobb eltakarni ha van rá lehetőség. Ha nincs, mint ahogy a telekszomszéd 1 emeletes műemlék ház esetében nincs, ott lehet okoskodni vele.
Old January 13th, 2010, 06:50 PM   #4113
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Likes (Received): 2

Két emelet magasnyi sátortető szerintem irtó giccses lenne és valahol tényleg egy viccet csinálna az épületből.
Old January 13th, 2010, 07:01 PM   #4114
solaitid
Registered User

solaitid's Avatar

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
@solaitid: A tűzfalat azért jobb eltakarni ha van rá lehetőség. Ha nincs, mint ahogy a telekszomszéd 1 emeletes műemlék ház esetében nincs, ott lehet okoskodni vele.
nem tudom ez most hogy jött szóba, de szerintem a tűzfalaknak nagyon klassz hagyományuk van budapesten, így szerintem nem kell feltétlenül félni tőlük, és mindig eltakarni. ettől függetlenül erre az épületre, mint írtam, a szabadság téren elfoglalt pozíciója miatt szükséges volt a ráépítés.
Old January 13th, 2010, 07:26 PM   #4115
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Jé, és tényleg nem írtál ilyesmit. Akkor valamit halucináltam sorry.
Old January 13th, 2010, 07:35 PM   #4116
Kontúr
Hajrá Magyarország!

Kontúr's Avatar

Quote:
de szerintem a tűzfalaknak nagyon klassz hagyományuk van budapesten,
és mi a klassz bennük? Engem II. világháborús filmekre emlékeztetnek, semmi hangulatot nem látok bennük. Esetleg ha növénnyel befednék...
Old January 13th, 2010, 07:48 PM   #4117
solaitid
Registered User

solaitid's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kontúr View Post
és mi a klassz bennük? Engem II. világháborús filmekre emlékeztetnek, semmi hangulatot nem látok bennük. Esetleg ha növénnyel befednék...
hiába emlékeztet II. világháborús filmekre, budapest mindig is tele volt tűzfalakkal, sose figyeltek a párkánymagasságokra; teljesen átlagos, ha egy egyemeletes ház mellett egy ötemeletes áll. ettől függetlenül valóban tök jó lenne növénnyel befuttatni néhányat (mintha a nagymező utcában lenne is egy bezöldült tűzfal), esetleg festeni rájuk.
Old January 13th, 2010, 08:16 PM   #4118
Kontúr
Hajrá Magyarország!

Kontúr's Avatar

Quote:
hiába emlékeztet II. világháborús filmekre, budapest mindig is tele volt tűzfalakkal, sose figyeltek a párkánymagasságokra; teljesen átlagos, ha egy egyemeletes ház mellett egy ötemeletes áll.
Ez inkább a bombázások miatt alakult így, sok esetben egy-két emeletet inkább lebontottak (sajnos) így olcsóbb volt újra lakhatóvá tenni.
Old January 14th, 2010, 03:51 PM   #4119
tersyxus
The downtown droid

tersyxus's Avatar

Quote:
Breaking NEWS: West Balkan's new return in Nyugati Square SKALA!!! Concert hall for more than 1000 pepole.
(from urbanista.blog.hu - hope it's not virus-marketing)

Summary by Szalontai Győző. He's style is a bit infantile but it's worth to read.

A West Balkán mára egy névjegy lett. Nem véletlenül - de ha tavaly nem volt, idén mikor nyit ki? És hol?

Szalontay Győző mesél tervekről, múltról, jövőről, tervekről, megvalósulásokról:

Kisfaludy utcában volt utoljára nagyobb, aztán egyszer csak bekopogott egy ember a Futurealtól, aki mondta, hogy visszaadják ezt az utcát az önkormányzatnak, mert van két darab műemlék épület, és fél attól, hogy romosan marad a szép új épületek között - hiszen az önkinek nincs pénze - és minket ajánlgat itt egy fiatal cég, egy alapítvány, hogy mi tudnánk valamit kezdeni ezekkel az házakkal (mert biztos tele vagyunk lével, pedig nem).

A Grund 8 Kft. volt az, a lényege, hogy privát tőke bevonása az utcaszakaszba, ami úgy néz ki, hogy van 4 ingatlan, Tömő 2, a sarokház, a legrégebbi épület a kerületben (állítólag), mellette a Tömő 4, a játszótér, a Táncsics ház a Tömő 6-ban, és a Nyolc. Azt találták ki, hogy Pál Utcai Fiúk Övezetnek kellene megcsinálni a környéket. Ezzel mi nem tudtunk annyiora azonosulni, illetve túl megalomán volt az ötlet. Később visszavettek ebből, hiszen ez túlmutatott a kapacitásunkon. Ebből aztán létrejött a Grund, ebben a szellemben a Tömő 4.-en, ami az önki tulajdona, és ezért cserébe a 2-6-8 magántulajdonba tudott kerülni. Úgy, hogy a játszóteret meg kellett építeni, az önkormányzat tulajdona, és fenn kell tartani 20 évig, ami éjjel-nappal őrizve van. A 2-6-8 -ra pedig olyan kötelezettséget vállaltunk, hogy kultúrális-vendéglátós dolgok alakuljanak ki határidőkkel. Ezek aztán mind tolódtak aztán, mert a telekmegosztás, meg közös projektcég az önkivel, meg a ügyek nem úgy történtek, ahogy tervbe volt; de ez normális, így szoktak a dolgok menni. Egyedül a játszóteret adtuk át időben, 2007 okt 16.-án, azóta működik.

A hatba megnyitottak egy hostelt, Grund Hostel néven, és az aljában nyitnak egy vendéglátót is július közepén.

A WB viszont befuccsolt anyagilag itt a Tömő utcában, és ez abból fakad, hogy a WB még működött a Futó utcában, amikor megtudtuk, hogy ez a sztori biztos, és úgy készültünk, hogy megálmodtuk a nagyon nagyon szép és gyönyörű West Balkánt, hiszen ha egy életre szól a sztori, akkor mé' ne! A Futóban sok minden működött, nem csak a vendéglátó, hanem az Impex galéria, stúdió, színház - ebből az jött, hogy csináljunk olyan vendéglátót, ahol van külön mozi, színház, külön termek kimondottan erre építve, étterem rész, nem csak az éjszakai nagy tömeget vonzó szórakoztató programok, hanem egy kimondottan kajálda, mert hogy épüle az új negyed, biztos igénylik, meg persze kortárs képzőművészeti galéria; és így terveztük meg az épületet (újat, persze) Multifunkciós épület, amit a 2007-es évet zárva úgy éreztük, hogy megvalósítható. A 2008-as évet így kezdtük, tele bizakodással, amire megvolt minden alap, hiszen a Volksbank kiemelt projektként kezelte a WB-t, így jóval több hitelt kaptunk volna, mint amire a cég jogosult lett volna. Az épület engedélyei megvoltak, kivitelezési szinten. Tudni kell, hogy mindent sk. csinálunk.

Jelenleg másfél éve nem működik a cég, de fizetni kell: Apeh felé, játszóteret fenn kell tartani, és hát nyitni kell, meg kell csinálni, vállalásaink vannak. Újra kellett tervezni az egészet, minimalizálni, mindent elfelejteni, ami a plusz térség - ez bővíthető később - és akkor egy Kisfaludi szintűt, de újépítésüt, új anyagokkal, persze. A semmiből felhúzni egy épületet sem egy kis feladat, olyan 10 hónapos beruházási időszak. Ebbe belevágtunk volna. A bankok persze szívóznak, nem elég, hogy egy cashflow tervet leadok két évre, de csináljam meg a növekedési ütemet is 15 évre. Eljátszották az utolsó pillanatig, hogy adnak hitelt, aztán mégsem, mi pedig úgy döntöttünk, akkor is belevágunk, bármi áron. Kicsit el is voltunk már keseredve, végülis több, mint egy éve nem csináltuk a WB-t.

Aztán az utolsó pillanatban megtört a jég: felhívtak több helyről is, hogy nézzük meg ezt a boltot, azt a boltot, szkeptikusan fogadtuk ezeket, de megnéztük őket. Na, ezekből két dolog lett volna kurva jó, az egyik nem valósul meg: lenne benne 3 hónap munka, és az utolsó utáni pillanatban kiderült, hogy a működési engedélyünket meg fogja fellebbezni az egyik szomszéd, egy hotel. Durván ráadásul, felhívtuk egyeztetésre, és még csak arra sem voltak hajlandóak, hogy találkozzanak velünk. Bukott.

A másik pedig, hát...na, szóval a Port.hu tulajdonosa a Skála Metróba hívott mutatni valamit. Két bolt van: van egy olyan, hogy a Nyugati téren vagyunk, ez az óra, ezek a szökökutak, pályaudvar, ez a Skála. A Jókai utca felé van egy leágazása, ami irodaháznak épült, 9 emelet, semennyire nincs használva. Ez egyébként következménye annak, amit másodjára mutatok majd, mert azt mutatták először - ez meg azért jött, mert nagyon beleszeretett a tulajdonos abba, amit a harmadik emeletre terveztünk, és azt mondta,hogy tudjátok mit? Lent kinyesek nektek egy darabot a boltrészből, hogy nyissunk lent is, és ezzel elkezdjük a teret egy kicsit rendezni. A Nyugati tér nagyon súlyos állapotban van, rá is fér, és ez itt lent, az óránál hát...közwécé: pisi, hányás, minden van itt.

Pedig ez Budapest egyik fő találkozóhelye, iszonyú átmenő forgalom van, kereskedelmi szempontból pedig egy aranybánya lehetne. Egy olyan vendéglátót lehet itt nyitni, ami reggeltől kábé hajnalig nyitva van. Nyitott lesz a térre teljesen, a zöldövezetig lesz a Skála fala kihozva. Az önkormányzat rábólintott, cserébe a térnek ezt a részét teljesen felújítjuk, a zöldet újratelepítjük, 10 éves szerződést írtunk alá velük.

Ami azért egy biztos jövő, vége van a vándorcigány-életnek. Költözni állandóan, az nagyon sok energiát kivesz az emberből - főleg leépíteni egy helyet. A Futó utcában például három havonta hosszabítottunk szerződést. Van turné pólóm...

A harmadik emelettel indult. Ezzel indult az egész, ide felvittek, ami egy rém ronda épület - kívülről - de nagyon izgalmas, használható terek vannak belül. Világszám! Amiben jók vagyunk, az a programszervezés - ez látszott nagyon a Futó utcában is - a Tömő utcába is terveztünk egy 5 méter belmagasságú ezer fős koncerttermet, merthogy Budapesten ez egy piaci űr. Van ugye a hajó (A38), ami 600 főt tud befogadni, ezzel monopolhelyzetben van. Akármelyik programszervező első óhaja egy 1000-1200 fős koncerterem bent a városban.

Na, itt meg a harmadik emeleten van egyszer egy full panorámás belső tér, meg egy meglepetés: dupla belmagasságú konferencia terem, ami a MÁV használatában volt. Hat méter magas, egyből az volt: ez az! Szerkezetkész, nemzetközi szternderd, kész. 1500 nm, 12x6 méteres színpad.

Megterveztük, és úgy örültünk neki, mint a gyerekek. Ott aludtunk egy estét, hogy felfogjuk... Olyan lesz, hogy ha erre sétál Tom Waits, akkkor kérni fogja, hogy hadd lépjen fel itt. Ez lesz a második ütem, szilveszterre nyitunk.

A lenti rész szeptemberre, ott már dolgoznak az emberek. Nagyon sok munka van benne egyébként, de mutatom, hogy fog kinézni: van a negyedik szintetn egy karéj meghagyva, hátul egy ilyen zsöllyeszerű dolog - meg egy másik, hogy egy ekkora térben van az a ciki időszak, amikor kezdődnek a bulik, üres a tér - olyat találtunk ki, hogy a színpad előtt süllyesztjük kicsit a padlót 15 centivel, és ezzel megtörjük a teret. Raktunk ki könyöklőket - ami elválasztja a közönséget, így nem nyomják rá az emberek egymást a színpadra. Világszám hangtechnika, fénytechnika - a világon kb. négy hangosításból lehet választani, hogy minőségi legyen. Ha olcsóbban csinálod meg, például egy felső-középkategóriásból, akkor azt fogja visszaírni a világsztár, hogy aznapra rendeld meg a Meyer Soundot, vagy az Acoustic-ot. Tehát ezek közül kell választanunk, Amerikából erre a helyre hozzák a hangot, most mind a négy céggel tárgyalunk.

Most ezt csináljuk. Szerződés alá van írva, zajlanak a munkák, nemsokára nyitunk.
Szalontay Győző, a fenti hozzászólás beküldése után 2 nappal felvilágosított, hogy az eredetileg a 8ker blog szerkesztője által készített interjú hanganyagát meglehetősen etikátlanul, vágatlan, letisztázatlan állapotban adta tovább az urbanista blognak, ami egy az egyben adta közre. Az interjúban közölt tények Győző szerint már rég elavult információk, az interjú tavaly júniusban készült. A futótűzként terjedő interjú betett a West Balkánnak, az üzleti partnerek szempontjából hátráltatta a tárgyalásokat.

Annyi mindenesetre biztos, hogy a Skála tulajdonosaival bérleti szerződést írt alá a West Balkán.
Részletesebben nem szándékozott nekem nyilatkozni Győző. Ezúttal elnézést kérek Tőled az infantilis jelzőért, a fenti hozzászólás szövege mellett pedig feltüntetem, hogy tartalmát ne vegye senki készpénznek.
Old January 15th, 2010, 12:04 AM   #4120
Benevolens
Registered User

szerintem ennek a ráépítésnek túl nagy a léptéke. Az meg, hogy lapos tetejének kell lennie miből következett? A most már három, lapos tetejű épület nem igazán a tér része, a teret jelentő összefüggő területről leszervezi őket az úttest, és nem is nagyon van olyan nézet, amiből ennek a három épületnek az együttesét, mint kompozíciót lehetne nézni. Ez az épület szerintem inkább a háztömb sarka, mint a tér déli vége. A másik kettő meg akárhol állhatna. A Szabadság térrel megint az a gond, hogy a 19. században sikerült kialakítani egy jó egységet (nem mindenhol sikerült) és ebbe az egységbe belenyomtak egy "szennyező elemet" aztán ez, mint amikor követ dobunk a vízbe, gyűrűzni kezdett. (a "szennyező elem" kifejezés egy BME-s gyakorlati óra pedagógiai leírásából származik, ahol az volt a feladat, hogy a hallgatók készítsenek felmérést egy "történelmi térről")
A tér egyszerűen megkívánna egy ennél a három cuccnál szervesebben kialakított déli oldalt. Ha az összes épületet lecserélnénk ezek analógiájára kb egy lakótelepi kiszolgálóegység hangulatát kapnánk. Nekem a ex spenótház teteje jobban bejön.

szerintetek melyik Budapest legrondább épülete?

Last edited by Benevolens; January 17th, 2010 at 10:21 PM.
Benevolens no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
budapest, projects, stipson

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules