daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija

Slovenija Slovenia

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old March 28th, 2012, 11:35 PM   #6921
jst1
Registered User

jst1's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by LJ-city View Post
Tole pa zdaj resno sprašujem.
A se komu zdi, da je vsako leto več priseljencev v LJ.Tlele na mojem koncu je vedno večje število kitajcev.Vidim, da jih je kar nekaj v bližnjem vrtcu in OŠ.
Zadnjič sem v BTC ju srečal vsega boga.Črnc dela v fast foodu zraven spara v hali A.Zadnjič me je postregla črnka za blagajno v Kastner & Öhler.Na Miklošičevi dela kitajka v eni izmed tekstilnih štacun.

A se to samo meni zdi ali tudi drugi to tudi opažate.
Jap, črncov je ogromno. Še pred kakšnimi 3emi leti v centru nisi videl nobenega, zdej pa na vsakih 5 minut srečaš kakšnega.
jst1 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 29th, 2012, 09:23 AM   #6922
julij_cezar
Registered User

Likes (Received): 10

Kar se debate o družinskem zakoniku tiče, je zame tole žebljica na glavico

Chef blog
julij_cezar no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 09:41 AM   #6923
zia the cashew
burek

zia the cashew's Avatar

Likes (Received): 5

meni je tale tudi legendarna:

http://metinalista.si/ponoci-preskoc...ak-desetletja/
zia the cashew no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 10:41 AM   #6924
julij_cezar
Registered User

Quote:
Originally Posted by zia the cashew View Post
Talk to the hand!
Old March 29th, 2012, 10:51 AM   #6925
Broccolli
Registered User

Broccolli's Avatar

Likes (Received): 217

...

Last edited by Broccolli; November 20th, 2012 at 01:38 AM.
Broccolli no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 12:12 PM   #6926
who
Registered User

Likes (Received): 1

Pa tok je un Norvežan hvalu Slovenijo da smo najmanj multietična družba v Evropi
who no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 01:30 PM   #6927
julij_cezar
Registered User

Nadaljevanje OT debate iz teme Situla

Quote:
Originally Posted by BeliF View Post
In kaj je s tem narobe? Smo se pač odločili da nočemo tajkunov in sedaj imamo stanje kakršnega imamo.

Sicer me pa zanima, komu bi ti upal posodit svež denar (reprogramiranje izključeno)?
Quote:
Sicer pa, ko že ravno ECB omenjaš... Ful fajn zadeva tole, 1000 miljard po 1% obrestni meri. So nam zbili ceno zadolževanja iz 7% na okoli 5% pa se bomo lahko že v kratkem zadolžili po kolikor toliko normalni ceni (ali se pa še naprej pretvarjajmo, da je za ta uspeh zaslužna slovenska politika, tako kot naj bi bil padec pokojninske reforme kriv za povečanje obresti?). Pa še naše banke so dobile 1,7 miljarde evrijev. Super.

Samo je treba vedet, da NLB ravno ta čas predčasno odkupuje 3-letne obveznice iz junija 2009. In leta 2015 utegne to še vedno početi, ko bo treba ECB letošnje posojilo vračat. Sicer je še polno drugih scenarijev kako se posledičnemu kreditnemu krču do takrat izognit, ampak a bomo spet igral Rusko ruleto in si zagotavljal, "da bo pa do takrat že res krize konec". Kaj pa če je ne bo... Si upaš prevzeti tveganje? V treh letih gre lahko tudi danes odlično stoječa firma v stečaj
Kaj je s tem narobe? To da banke ne opravljajo svojega namena, da ne podpirajo gospodarstva in da sedijo na nekem premoženju in namesto da bi ga prodale, raje čakajo na boljše čase, mi jih pa vmes dokapitaliziramo. Konkretno ti povem za naše podjetje, na slovenskem trgu praktično ni mogoče priti do denarja. Gre za podjetje, ki je v vseh letih izkazovalo dobiček, ki generira reden denarni tok, ima kapitalsko ustreznost in večino svojih presežkov daje v nove investicije. In kaj se zgodi? Banke hočejo denar nazaj, ostane ga za redno poslovanje, večina investicij se pa črta. V obdobju, ko vsi govorijo da nas bodo le nove investicije potegnile iz krize, banka zdravim podjetjem odreka podporo, ker pač rešujejo svojo rit.
Old March 29th, 2012, 01:47 PM   #6928
BeliF
Registered User

Likes (Received): 12

Ubistvu namen bank ni, da podpirajo gospodarstvo. To si politiki zmišljujejo neka nova pravila kolkor jim paše. Banka mora predvsem paziti na sredstva svojih varčevlcev in posojilojemalcev. Ter ta denar nekomu posojat, pa pri tem še kaj zaslužiti. Ostalim bankam, podjetjem, gospodinstvom... Posojila gospodinstvom so naprimer povečala, ampak ali je bilo to prav? Brezposelnost se je še povečala, pričakuje se še večjo. Da ne bodo na koncu ugotovile, da so se že tukaj opekle.
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 02:15 PM   #6929
BeliF
Registered User

Sem moral nekam šibat...

Lani so gradbincem povečali obseg posojil, mislim da za kakih 100 miljonov. A se kaj pozna ali je šlo spet samo za reprogramiranje, ker so povečini vsi preveč zadolženi... Komu bodo posojal? Izvoznikom in nanj vezani industriji? Kaj pa če se izvoz spet podre? Se nafta poceni in rusom zaškripa, se kitejcem nepremičnine sesedejo, se ameriška 3% kvazi rast zmanjša (itak sta 2% zaradi zalog, ki jih za razliko od večine evropejcev oni niso zmanjšal). Pa indijska inflacija in previsoke obresti. Lahko se vse podre v roku enega meseca ali pa nič A na Izrael vs. Iran se še spomnemo...

morem spet it krompir sadit
Old March 29th, 2012, 02:17 PM   #6930
julij_cezar
Registered User

No, mogoče sem se narobe izrazil, bistvo bančnega sistema je da denar kroži in da se ustvarjajo s tem multiplikativni učinki. Če banke denar zadržujejo pri sebi in ga porabljajo za reševanje svojih problemov, potem teh učinkov ni.

Posojila gospodinjstvom so se povečala za nekaj čez 200 mio EUR, posojila gospodarstvu so se pa zmanjšala za skoraj 2 milijardi, poleg tega so si banke še izposodile denar pri ECB-ju, pa tako kot si rekel, ne vem če vedo kako ga bodo čez 3 leta vrnile. Vloge gospodinjstvom so pač manj tvegane oz. za banko ni toliko kritično če nekdo ne vrne 50 tisoč € v primerjavi z enim gradbincem s 100 milijoni izpostavljenosti.

Najbolj zamerim bankam, da so v času debelih krav razmetavale z denarjem in obljubljale refinanciranje v nedogled. Zdaj so se pa potegnile nazaj in jamrajo da denarja ni. Ampak denar je, depoziti preko noči pri ECB-ju praktično vsak teden podirajo nove rekorde, medtem ko v gospodarstvu kronično primanjkuje likvidnosti.
Old March 29th, 2012, 02:41 PM   #6931
BeliF
Registered User

50.000 € x 10.000 napačnih brezposelnih pa smo na 500 miljonih... nevarna igra za te čase.

In ja, se povsem strinjam da je grdo od bank to kar delajo in to kar so počele prej. Ampak so se ponovno naučile ocenjevat tveganja, kakšno je trenutno tveganje pa vemo: večja verjetnost neljubega dogodka zaradi trenutnih okoliščin (stečaj) x katastrofalne posledice stečaja = visoko tveganje.

Nalaganje denarja na ECB je tudi svojevrstna fora, ampak vprašanje koliko to velja za naše klošarke. V evropi so se kreditnega krča šele dobro začeli bati, pri nas imamo že bogate izkušnje z njegovim nereševanjem. Sicer pa imamo tudi tuje banke pri nas, Unicredit se hvali z dobrimi rezultati, SKB tudi (Generali), kaj se z Banko Koper dogaja sicer ne vem, Intesa Sanpaolo pa je imela izgube

Last edited by BeliF; March 29th, 2012 at 02:48 PM.
Old March 29th, 2012, 04:12 PM   #6932
julij_cezar
Registered User

Unicredit je globalno u buli (pred kratkim je bila zahtevana donosnost na njihove obveznice skoraj 10%), edina banka u Sloveniji, ki je trenutno v dokaj dobri kondiciji je SKB (Societe Generale), ki pa po večini ni sodelovala v raznih tajkunskih zgodbah in gradbenih poslih in imajo posledično toliko manj težav.

Kar se tiče fizičnih oseb, imajo običajno relativno precej boljša zavarovanja kot podjetja. Fizični osebi brez dobrega poroka ali hipoteke, ki precej presega znesek kredita, le tega sploh ne odobrijo. Predvidevam tudi, da je lažje rubiti oz vnovčiti hipoteko fizični osebi kot podjetju v stečaju. Sploh pa smo Slovenci zelo disciplinirani, kar se tega tiče. Banke imajo načeloma zelo dobre izkušnje z imetniki kreditnih kartic v Sloveniji v primerjavi s tujino kar se tiče neplačevanja.
Old March 29th, 2012, 05:01 PM   #6933
Verso
Synchronized User

Verso's Avatar

Likes (Received): 421

Quote:
Originally Posted by LJ-city View Post
Tole pa zdaj resno sprašujem.
A se komu zdi, da je vsako leto več priseljencev v LJ.Tlele na mojem koncu je vedno večje število kitajcev.Vidim, da jih je kar nekaj v bližnjem vrtcu in OŠ.
Zadnjič sem v BTC ju srečal vsega boga.Črnc dela v fast foodu zraven spara v hali A.Zadnjič me je postregla črnka za blagajno v Kastner & Öhler.Na Miklošičevi dela kitajka v eni izmed tekstilnih štacun.

A se to samo meni zdi ali tudi drugi to tudi opažate.
Ja, danes sem v 15-ih minutah videl 3 črnce it mimo porodnišnice. V porodnišnici je bil pa Inacio Bintchende (Janez Belina) s svojim dojenčkom. Aja, pa ne me spraševat, kaj sem počel v porodnišnici, nisem dojenčkov kradu.
Verso no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 05:28 PM   #6934
BeliF
Registered User

Quote:
Originally Posted by julij_cezar View Post
Kar se tiče fizičnih oseb, imajo običajno relativno precej boljša zavarovanja kot podjetja. Fizični osebi brez dobrega poroka ali hipoteke, ki precej presega znesek kredita, le tega sploh ne odobrijo. Predvidevam tudi, da je lažje rubiti oz vnovčiti hipoteko fizični osebi kot podjetju v stečaju. Sploh pa smo Slovenci zelo disciplinirani, kar se tega tiče. Banke imajo načeloma zelo dobre izkušnje z imetniki kreditnih kartic v Sloveniji v primerjavi s tujino kar se tiče neplačevanja.
Nepremičnin naše banke bojda zarubijo samo v skrajnem primeru, prej se poskuša vse drugo. Tako da dobro zavarovanje ne pomaga kaj dosti, če pa ga tako ali tako ne vnovčijo in grejo v reprograme in začasne odloge ter podobne ukrepe s katerimi si delajo minus.

Sej da ne boš mislil, tudi pri nas ne bo nobenih kreditov in nobenih investicij. Marec-april ja ravno pravšne obdobje za kaj takega, tak da bo potrebno na naslednje leto počakat (jeseni se itak ne splača ve, ker je konec sezone). Se mi pa zdi vsesplošno ogorčenje nad bankami vseeno dokaj perverzno. Če kdo, potem morajo ravno banke zagotavljati 100,00% plačilno disciplino. In v tem primeru smo priča neki skajni obliki plačilne discipline, dolžniki morajo vse plačat praktično takoj in se sploh ne dogovarjajo več, upnikom morajo pa tudi brez ene same sekunde zamude vse vrniti. In potem imamo stanje v družbi, kjer se vsi pritožujejo zaradi plačilne nediscipline podjetij, hkrati pa še zaradi plačilne discipline bank... vsem se pa kolca po časih, ko je bilo ravno obratno
Old March 29th, 2012, 08:19 PM   #6935
Broccolli
Registered User

Broccolli's Avatar

Likes (Received): 217

...

Last edited by Broccolli; November 20th, 2012 at 01:38 AM.
Broccolli no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 09:34 PM   #6936
mcmedo
Registered User

Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje,pa bom kr tukaj uprašal, pa me ne takoj napast. Zanimam se za kakšen lahki arhitekturni program, da bi si naredil render moje sanjske hiše. Namreč počasi se bom spravil graditi hišo, seveda začetek s papirji, pa bi rad naredil kak render, da pokažem nek osnutek arhitektu, za lažjo predtavo in pa začetno pogajanje kaj se pač da in kaj ne. Drugače sem strojnik in obvladam par 3d programov od proe, catie, solidworksa, tako da imam neko predznaje z modeliranjem. Sej bi se spravil s temi programi, samo ti programi nimajo v knjižnici stadnardnih vrat, oken strehe.

se v naprej zahvaljujem za pomoč

lp
mcmedo no está en línea   Reply With Quote
Old March 29th, 2012, 10:01 PM   #6937
DevianT
Registered User

Quote:
Originally Posted by who View Post
Pa tok je un Norvežan hvalu Slovenijo da smo najmanj multietična družba v Evropi
Sej v končni fazi, je imel prav Pri nas jih je še vedno zanemarljivo malo. Se spomnim sem bil enkrat v amsterdamu na glavnem trgu, pa smo bili belci v manjšini. Ali pa, ko sem bil v Londonu v kinu, smo bili štirje belci (naša družba), ostalo pa vse črnci.
DevianT no está en línea   Reply With Quote
Old March 30th, 2012, 09:32 AM   #6938
Metron
Registered User

Metron's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by Redmen28 View Post
Seveda da jih ni veliko če denarja na sploh za več večjih dramskih/opernih produkcij v Sloveniji ni, ampak tiste katere uspejo vse končajo tudi v razprodani Gallusovi.
1. Takih, ki razprodajo Gallusa je zelo malo, to se očitno strinjava

2. Kvaliteta ni samo v nekih blazni produkciji in dih jemajočih spektaklih, je pa res da tovrstni dogodki bolj privabljajo ljudske množice. Jaz menim, da ima npr. Drama zelo kvaliteten program, ampak da obisk ni sorazmeren s kvaliteto. Torej ne gre za pomanjkanje kvalitete, ampak za pomanjkanje publike, ki bi tej kvaliteti sledila.

Quote:
Nasploh po tvoji definiciji mesta ogromno tudi večjih mest v katerih sem že bil izvisi (Manchester, Dortmund, Glasgow da v Vzhodno Evropo sploh ne zaidem).
Absolutno ne, jaz samo govirm, da se ima Ljubljana pogosto za metropolo najvišjih evropskih standardov, je pa daleč od tega. Naša mesta so v evropskem merilu malo večje vasi v vseh pogledih, razlika je samo ta, da se nekateri tega zavedamo in s tem nimamo težav, nekateri pa imajo blazno velike komplekse, ker je Slovenija majhna, ker ne nepomembna, nevplivna, ker Ljubljana ni neka metropola.....Tovrstne ideje so predvsem prisotne v osrednjem delu Slovenije in se delijo na dva dela; prvi, Ljubljana je nekaj več kot ostala Slovenija in drugi; Ljubljana v Evropi nekaj pomeni. Ne eno ne drugo ne drži.

Quote:
Glede Cece, zaradi tistih par Slovencev ki so bili na koncertu ti ni treba delati take drame.
Saj ne delam nobene drame, to sem uporabil samo kot argument svoji tezi. Če namreč primerjaš število prebivalcev Ljubljane in odstotek prebivalcev, ki hodi na Cece in podobne silikonske razstave ter odstotek, ki hodi v Opero, Dramo.....z nekaterimi drugimi evropskimi mesti, boš zlahka ugotovil, kje je dejansko pozicija Ljubljane v tem prostoru. Ne bom rekel, da izstopa negativno, zagotovo pa ne izstopa pozitivno, kot bi nas nekateri želeli prepričat, češ Ljubljana je mesto intelektualcev, kulturnikov.....larifari, Ljubljana je mesto priseljenih proletarcev in ruralnega prebivalstva.
Metron no está en línea   Reply With Quote
Old March 30th, 2012, 09:33 AM   #6939
julij_cezar
Registered User

Quote:
Nepremičnin naše banke bojda zarubijo samo v skrajnem primeru, prej se poskuša vse drugo. Tako da dobro zavarovanje ne pomaga kaj dosti, če pa ga tako ali tako ne vnovčijo in grejo v reprograme in začasne odloge ter podobne ukrepe s katerimi si delajo minus.
Sej obresti non-stop laufajo, tako da nekega minusa si banke ne delajo, je pa res da pri odlogih banka ne dobiva denarnega toka in ga mora zagotoviti drugje, če bi bilo takih primerov res veliko. Kar se pa nerubljenja tiče, mi sicer vidimo humanitarni vidik in to je za ugled banke ok, je pa po mojem v ozadju čisto praktični vidik, ker je s tem ogromno sitnosti.

Quote:
Se mi pa zdi vsesplošno ogorčenje nad bankami vseeno dokaj perverzno. Če kdo, potem morajo ravno banke zagotavljati 100,00% plačilno disciplino. In v tem primeru smo priča neki skajni obliki plačilne discipline, dolžniki morajo vse plačat praktično takoj in se sploh ne dogovarjajo več, upnikom morajo pa tudi brez ene same sekunde zamude vse vrniti. In potem imamo stanje v družbi, kjer se vsi pritožujejo zaradi plačilne nediscipline podjetij, hkrati pa še zaradi plačilne discipline bank... vsem se pa kolca po časih, ko je bilo ravno obratno
Za plačilno disciplino ti nujno rabiš likvidnost, se pravi dovolj denarja v obtoku. Firma je lahko še tako "bogata", če ima sredstva vezana v zalogah, v proizvodnji, če so jim kupci dolžni (ni nujno da zamujajo, max. plačilni rok v Sloveniji je 120 dni, v tem času nimaš ne izdelka ne denarja), ..., se lahko še tako dobri firmi zgodi, da ni sposobna v danem trenutku nečesa plačati. Kdo pa ima denar? Banke... Ali ga dajejo v obtok? Ne, raje ga čuvajo pri ECB-ju, po 0,5% obrestni meri, ali pa v primeru naših bank, refinancirajo dražje vire s poceni viri ECB-ja, ki so bili v osnovi namenjeni ponovnem zagonu financiranja.
Old March 30th, 2012, 09:38 AM   #6940
Metron
Registered User

Metron's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by who View Post
Seveda nas je hvalu, če je pa bral tiste FDVjevske pamflete, kako smo Slovenci homofobi, knesofobi, kako smo nestrpni do Ciganov.....spomnite se prve Janševe vlade, kaj vse so raznorazni ljudje šibkega značaja pisarili po Evropi zaradi Strojanov in podobnega. On je mislil, da je nekaj na stvari, ampak on seveda ne ve kaj so to za ene institucije Mirovni institut, Liberalna akademija, FDV.....in podobni sesalci davkoplačevalsnega denarja za nič dela. Potem pride pa Kočevje pa umor na pumpi, strpneži pa nič. Ko bo pa večinsko prebivalstvo odreagiralo in se zaščitilo, ker jih Policija očitno ni zmočna, potem bo pa spet vse narobe.....
Metron no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
šnopac je*emumatr, šnopac!, beer, butale, lol@tags, manemoj, maribor=vas, micka 3 pere hitr, pivo, porka parkl, slovenija moj doma, slovenija strong, všeč si mi janez janša

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules