|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#9381 | |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Velizar
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9382 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
![]() Sećaš li se kako se i koliko dugo pravio taj bulevar, više ne mogu da se setim tačno gde je bilo dve trake, gde četri, ali znam da se pravio iz delova i da je tek posle dvadeset godina napravljen most preko Gabrovačke reke i ona krivina iza koje se bulevar tek posle dvadeset godina spojio sa Trošarinom, pre toga je na tom delu, preko Gabrovačke reke, gde je sad bulevar i one zgrade okolo, bilo selo, baš u pravom smislu selo, male sirotinjske kućice sa kokošinjcima. ![]() Prvo su se sedamdesetih pravile ove zgrade na levoj strani, onda tokom osamdesetih ove na desnoj sa fasadnom ciglom, bulevar je pretežno imao dve trake, sa veoma kratkim delovima sa četri trake, on se oblikovao i izgradio kako danas izgleda, tek u svojoj poslednjoj fazi, drugoj polovini osamdesetih godina .. i koji će mi đavo biciklistička staza kada čas je ima, čas je nema, sad ga vidiš-sad ga ne vidiš. ![]() Sećaš li se kako je izgledao park Svetog save sve do početka ranih devedesetih, sve do Miloševićevog (buđenja naroda) na toj utrini .. tu je bilo žbunje, gomile đubreta i odbačenog građevinskog materijala, koji su presecale prašnjave stazice .. da mi je neko rekao tada da će to mesto danas da bude stecište mladih i formiran park u svom ovakvom obliku .. ja bih mu rekao .. ALA LAŽEŠŠŠ!
|
|
|
|
|
|
|
#9383 | |
|
Niš je carski grad
Likes (Received): 11
|
Quote:
Nažalost očigledno je da političari nisu mogli da se dogovore ko će koliki procenat uzeti i tako je propala izgradnja nove hale, al su zato na ovoj rekonstrukciji sve to nadoknadili
|
|
|
|
|
|
|
#9384 | |
|
Registered User
|
Quote:
@ velizar pa nemoj sada da me razocaravas sa ovakvim razmisljanjem oko staza .i ja se vrlo dobro secam tog bulevara i deonica gradnje metar po metar ali da nam Nis ne bi ostao bas takav iz sedamdesetih i osamdesetih i biiciklisticke staze su deo tog novog Nisa za koji se zalazemo.jer nije samo diskusija ovde o tome da li ce se 2 lava ispred necije zgrade uklopiti ili ne u prostorni ambijent kazandzijskog sokaceta ili nekog bulevara(dobro znam,karikirasmo malo ) nego i promovisati zdrav zivot sa izgradnjom staza koje su POTREBNE nislijama jer ih je sve vise pored Nisave,parkovima ,izletistima.............pa sto da ne i na biciklistickim stazama. Dakle uvek cu promovisati ozgradnju biciklistickih staza i to sto pre !!!! Ne brini i dalje cu rado citati tvoje komentare jer poseduju odredjeni i drugaciji pogled na stvari koji mi obicni posmatraci povrsnije vidimo ili uopste ne vidimo ali sa ove staze moram ti dati ocenu 1!! (sreca sto je avgust prosao pa ne moras na popravni )Sto vise sredjenih bulevara ,atraktivnih gradjevina ali i parkova ,staza ,zezalica za rekreativce pa zbog toga smatram da ove biciklisticke staze zasluzuju prostor na ovim frekvencijama. NIS - 4- EVER!!!! |
|
|
|
|
|
|
#9385 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9386 | |
|
Registered User
Likes (Received): 37
|
Quote:
Manja mesta po Srbiji naravno da nemaju toliko vozila i toliko saobracaja, ali evo Beograd recimo ima Kolarcevu ulicu kod Terazija, pa kod Trga Republike ima saobracaja, pa je Knez Mihailova kod Kalemegdana presecena Pariskom (ili T.Koscuscka..).. Nisu ni oni imuni na saobracaj ok opesackih zona. Problem Nisa je u uskim ulicama, zato nemamo taj luksuz da ukinemo Nikole Pasica kroz centar, zato nemamo mogucnosti da pustamo biciklisticke staze kroz Vozdovu, Lesjaninovu, N.Pasica, Dusanovu... Vozdova ulica jedva trpi postojeci saobracaj, a kamoli da se oduzima deo kolovoza za posebnu stazu ili ne daj Boze tramvaj. Evo poslednja je rekonstruisana Z.Djindjica.. Pesacima na trotoaru nije smanjena sirina za kretanje, samo je deo trotoara koji je ranije bio okupiran vozilima sada zvanicno pretvoren i ozakonjen kao parking. Jedino kod Rentgenove je dodata treca traka, eto to je mozda potpuno nepotrebno, ali to je u duzini od 100-150m.. Last edited by moonray018; September 8th, 2011 at 10:23 AM. |
|
|
|
|
|
|
#9387 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
@velizar
Da, malo sam skrenuo sa teme, i pisao o gradskom prevozu, jer se i po tome prepozna moderan grad. Kad odem negde, nebitno da li je u pitanju metropola ili grad do 500.000 stanovnika prvo sto me interesuje je gradski prevoz, informacije dobijem na autobuskoj/zeleznickoj u vidu mape sa linijama ili najkasnije na prvom stajalistu gde je automat za karte i ponovo informacije o gradskom, tako da se veoma brzo snadjem. Strancima pa i nislijama je to problem jer se jedine informacije nalaze na internetu. A da Nis ponovo postane grad, napisao sam sta sam, u proslom veku je bilo dovoljno imati pozoriste, bioskop, trg... i Nis je bio grad i to moderan, danas su stvari drugacije. Ovo sto se ovde lozimo kad se obnovi fasada jednostavno nije dovoljno. Nisam pod stresom, nisam ni mlad ni star, samo mi neke stvari smetaju : ) @moonray018 Znam, ulice su uske, nisam ni mislio da se obustavi saobracaj vozdovom, ali po meni je nedopustivo da automobili imaju prvenstvo u centru grada. Kod konja mora da postoji pesacki, jer se ovako starim ljudima, invalidima, majkama sa decom kaze snadjite se nekako niz stepenice sami ili imate pesacki kod poste pa zaobilazite O.o Bilo je mesta za biciklisticu stazu u dusanovoj, (veliki deo trotoara koristi paking servis) bar od imidza do bulevara zorana djindjica i na tom istom bulevaru do trosarine. Uglavnom moze da se uradi. Beograd je jos jedan negativan primer, a nasi se ugledali na njega. |
|
|
|
|
|
#9388 |
|
Registered User
|
Pesacki prelaz je postojao i zbog nekulture pesaka koji su prelazili ulicu cim bi dosli do njega, dakle kako kome padne na pamet, stvarale su se velike guzve i bio je veliki problem u saobracaju.. Slazem se da je logicno da se lica nastavi preko kolovoza, kao sto je logicno da se izbaci ulica kod Kalce, ali gde cemo sa tolikim saobracajem?
Mozda se nije razmisljalo dugorocno ranije, mozda i nema nekih mogucnosti d ase saobracaj drugacije resi, ko zna.. Tek, stvari za nerviranje je zaista previse ako bismo tako gledali, nego mi okrenuli ugao posmatranja pa se radujemo svemu novom, promenjenom, drugacijem, rekonstruisanom, bolje da gledamo do pola punu casu nego do pola praznu (kakva jeste :p) |
|
|
|
|
|
#9389 |
|
Winter is coming !
Likes (Received): 43
|
I kod kalče i u centru je trebalo napraviti podzemni za automobile umesto što su rešili da naguraju ljude ispod zemlje. Ali onda M. Ilić i ekipa ne bi mogli da naprave lokale i maznu pare od njih.
Ovako su podzemnim prolazima unakazili Niš za 100 godina a stvarno je smešno/žalosno da Niš nema normalan centralni trg i da pešake gura pod zemlju gde im mesto nije. |
|
|
|
|
|
#9390 |
|
Registered User
|
dj kocka .. ma to iz mene izvire nostalgija za prašnjavim stazama mog detinjstva .. nema ničeg lepšeg (za dete) nego voziti biciklu po džombastom prašnjavom putu.
Ja sam odrastao u Filipa Višnjića pored pruge, a redovna biciklistička staza mi je bila Čairska, odatle prema Železničarevom stadionu, koju smo zvali "DŽOMBE", jer naravno nije bila asvaltirana i bila je tako talasasta da je bilo fantastično zadovoljstvo zajuriti se njom biciklom. I zatim, jurnjava Čairom i to onim delom bliže pruzi, po prašnjavim stazama .. kakav asvalt, kakav beton .. kakvo je tu zadovoljstvo i zabava .. hehe. |
|
|
|
|
|
#9391 |
|
Registered User
|
Dajte opciju izbora i Srbi ce se do krvi podeliti na dva tabora, svu svoju snagu ce rasipati da svojim argumentima (pravim ili "nema on pojma, znam ja") obara stavove i misljenje druge strane, takvim zarom i zestinom i recnikom kao da mu je ovaj najmanje pola sela silovao i nabio na kolac u nekom od ratova. I onda se sva energija utrosi na prepucavanje i sukob misljenja samo radi sukoba misljenja, niti jedan delic te energije se ne usmeri na priblizavanje stavova i pronalazenje kompromisa, nekog konacnog resenja, da se nesto uradi. Ne, ili kako "ja" kazem ili nikako, saplitacu i podmetacu nogu i kocicu kako stignem, samo da ne bude kako "ti" kazes. Pa jos kada to radi i neko ko koci i pljuje i sabotira a on sâm nema nikakvu ideju, ali jednostavno mrzi ili ne podnosi ovog drugog (opet sa onom mrznjom prema zemljaku ili sugradjaninu kakvu ni prema ustasama ne oseca) onda tek sve ode u prospast. Zato nam je grad ovakav kakav jeste, zato nam je zemlja onakva kakva jeste. Zbog nekog bolesnog poriva da se podelimo i razjareni skacemo jedni na druge, kao da smo vodjeni zivotinjski instinktom opstanka a ne ljudskim razumom..
Da se neko ne oseti prozvanim - nema ovo veze ni sa cim sto je neko ovde rekao/napisao
Last edited by moonray018; September 8th, 2011 at 02:20 PM. Reason: mistype |
|
|
|
|
|
#9392 |
|
I ♥ Timişoara
Likes (Received): 606
|
Hello friends!
Me and some friends plan to make a short trip to your city, Nis. I have a few questions: What accommodation do you recommend? I found this http://www.sweet-hostel.com/en/lokacija-hostela/ We will be coming by car, so parking is also important (http://g.co/maps/4cqfz). What sites should we not miss? What activities to do? Thank you very much.
|
|
|
#9393 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() Sledeći put kada gledaš vesti li dnevnik, nemoj odmah da sedaš za kompjuter.
|
|
|
|
|
|
|
#9394 | |
|
Registered User
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
|
|
|
|
#9395 |
|
Registered User
|
Niš je nekada bio grad mnogo većih krajnosti nego danas, vi vidite neke lepše i kvalitetnije zgrade koje su u to, prošlo vreme zidane, a previdite njihovu okolinu.
Čak i 1987. godine kada je ovde u vojsci bio moj rođak iz Zagreba, on je rekao da Niš liči na grad samo u potezu između Saborne crkve i raskrsnice na Margeru i između Ureda, centra grada i Suda ... sve ovo ostalo je palanka, varošica. Bulevar je još uvek bio polubulevar, nedovršen i nedefinisan. I bio je u velikoj meri u pravu. Bulevar braće Taskovića, i nastavak te ulice sve do Niške banje, današnji bulevar Zorana Đinđića i Cara Konstantina, dobio je bulevarski profil ne zato što je to bio deo auto-puta bratstvo i jedinstvo (istočni krak) koji je inače kroz sam grad prolazio, sa sve šleperima itd, već kada je Tito sedamdesetih godina u Niš doveo nekog afričkog diktatora da posete Elektronsku industriju i otišli su do Niške banje (na teferič), zato je za njih specijalno i izgrađen tada stacionar Terme, da se zatim velikodušno da na korišćenje radnom narodu Jugoslavije. Pola ulica Niša sve do sredine osamdesetih su bile kocka, tek tada je počeo veliki zahvat asvaltiranja u centru grada, pa ona ulica Janka Veselinovića, paralelna sa Učitelj Tasinom, još 1987/88 je bila ne kocka, već turska kaldrma, sastojala se od većih i manjih izglačalih oblutaka .. kocke su bile važnije saobraćajnice, hehe. Niš se gradio i razvijao veoma sporo i dugo .. zar vas to ne podseća na nešto, ali, ovo danas, bez obzira koliko u nekim segmentima bivalo nespretno i pogrešno, mnogo je brže nego tada. Ne hejtujem uopšte, već vam prenosim realnu sliku prošlosti, da naše današnje zajedničko znanje bude veće .. i da bude NAŠE .. ZAJEDNIČKO! Da na osnovu sveobuhvatne slike malo dužeg perioda lakše i bolje dobijemo predstavu šta je najbolje da se učini u budućnosti. |
|
|
|
|
|
#9396 |
|
Registered User
|
Ali nisam gledao vesti ili dnevnik
To nam je svakodnevica, toga ima svakog dana, samo je pitanje u kojoj oblasti se manifestuje..Evo npr razmisli o temi krsta na Viniku (da li ili ne), o novoj hali (nova ili rekonstrukcija), o stadionu (da li ili ne), o podzemnom (dobro ili lose), o tramvaju (da li ili ne), eto da dam primere samo iz oblasti o kojoj se i ovde na forumu raspravlja, da ne sirim na druge teme iz zivota.. Seti se svih clanaka i svih komentara i reakcija, pa i postova ovde, pa mi kazi da nisam u pravu da je bilo veoma ostrih i zucnih rasprava, uz svakava omalovazavanja obrazovanja i ukusa onih drugih (i sa jedne i sa druge strane) i nije se doslo do kompromisa vec se na svakom koraku koristi prilika da se oplete po drugom.. niko ne moze da prelomi preko jezika i kaze "ej, dobro je sto j emakar i tako, i to je bolje nego nista". Nemojmo da bezimo od istine, okrugli sto, slaganje, pronalazenje kompromisnog resenja i dogovor oko neceg zajednickog i "haj'mo zajedno svi da vidimo kako najbolje da uradimo, da uradi ko sta moze" jednostavno nam nisu odlika.. |
|
|
|
|
|
#9397 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ali, stvarno imamo tu karakternu osobinu i što je najgore .. gajimo je. I svesno i nesvesno priželjkujemo da i komšiji crkne krava kada je već i sami ne posedujemo, najgore što se to prenelo na političke strukture ... opozicija uopšte ne krije da namerno opstruira vlast, bez obzira na ispravnost ili neispravnost namera i odluka onih sa vlasti, zato je vlast u svojim odlukama postala beskrupuloznija .. i postala je kao onaj car koji nema svog ministra za kritikovanje, već sam donosi odluke bez ikakve kontrole. Ali, možda tu nije sve to tako čudno, kao i u drugim stvarima i u ovoj sazrevamo i postajemo suptilniji i kontrolisaniji sporije nago što se stvarno može. Sutra ću da se potrudim da vam donesem neke nove zanimljive fotografije, pa da sa reči pređemo na dela!
|
|
|
|
|
|
|
#9398 | |
|
Registered User
|
Quote:
, but position on your map is good, very close to the city downtown. try this link about sights and accommodation. http://www.hostelnis.rs/ Best for you is to contact hostel and check out for free parking lots. best wishes
|
|
|
|
|
|
|
#9399 | |
|
Registered User
Likes (Received): 67
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9400 | |
|
Registered User
|
Quote:
http://www.lepalaceapartments.com/eng/ |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| Ниш, србија, arhitektura, gradilista, gradjevinarstvo, izgradnja, niš, nis, nisch, serbia, srbija |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|