|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
|
Jarosław
Tak więc na prośbę jarka99 zakładam ten temat. Zacznijmy może od starego cmentarza. Jak na mój gust jeden z najpiękniejszych cmentarzy w Galicji. Po prostu czuje się tam tą przeszłość, historię miasta.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A to już miasto. Na początek ul. 3 maja - główna ulica Jarosławia, zarazem częśc trasy Kraków - Rzeszów - Lwów ![]() ![]() ![]() A to hala targowa - coś przecudnego!! Można się tam poczuć jak w latach 30. W ogóle całe miasto ma taki przedwojenny/kresowy klimat. Jest absolutnie niesamowite! Klimat jest niepowtarzalny. ![]() ![]() ![]() Po przejściu przez halę targową wychodzimy na rynek. To jest biegnąca do niego ulica Graodzka. ![]() I jedna z dum Jarosławia - ratusz miejski. Na prawdę robi wrażenie. Wg mnie obok Rzeszowskiego najlepszy ratusz na podkarpaciu. ![]() ![]() Tutaj południowa część (oczywiście nie cała) pierzeji rynku wraz z wylotem ulicy Grodzkiej. To co jest za rusztowaniem to pokazana wcześniej hala targowa (chyba już nie wiele się takich w Polsce zachowało. W Krakowie, w Warszawie i gdzieś jeszcze??) ![]() Druga połowa południowej pierzeji rynku ![]() To co znajduje się po pomiędzy obiema połowami - Kamienica Orsettich ![]() Z trochę większej odległości ![]() Pólnocno - wschodnia pierzeja rynku ![]() Wschodnia pierzeja ![]() Południowa pierzeja ![]() Ulica Ostrogskich (wychodząca z rynku). W oddali wieża kościoła Dominikanów ![]() I latarnia przy ulicy ![]() Widok na rynek z ulicy Ostrogskich ![]() Ulica Jezuicka przechodzi w ulicę Spytka z Jarosławia ![]() A po odwróceniu się otrzymujemy taki widok (strasznie mi się z Warszawą kojarzy) ![]() Dochodzimy do celu - Kolegiata Jarosławska ![]() ![]() ![]() ![]() Wychodzimy już z kościoła ![]() Na placyk ![]() ![]() Tą samądrogą wracamy na rynek. Idziemy... ![]() ![]() Kamieniczki z podcieniami na wschodniej stronie rynku ![]() Cerkiew pw. Przemienienia Pańskiego ![]() Ulica Wąska ![]() I jeszcze raz główna ulica miasta - Grunwaldzka ![]() ![]() KONIEC THE END LE FIN
Rzeszów, Lwów, Tarnów, Ryga , Tallinn, Kraków - Piasek, Warszawa, Kowno, Wilno Troki, Druskienniki, Przemyśl Last edited by Jedrzej; March 22nd, 2007 at 06:19 PM. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
BANNED
|
Trochę podobny ratusz jest w dawnej rezydencji Szydłowieckich i Radziwiłłów w Szydłowcu. Ale mniej przyozdobiony.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
famous as bizi :)
|
nie drażnij się tylko wklejaj, po co zapychać wątek komentarzami, lepiej zdjęciami.
Jarosław jest piękny. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
realia polskich miast ,główne drogi tranzytowe (tu E40) przechodzące przez centra miast-tragedia.
Jędrzeju gdzie ikona Jarosławia kamienica Orsettich ?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BANNED
|
Dlaczego we Przemyślu nie ma ratusza? Przecież był większy od Jarosławia.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
wziemiewgniot
|
Jarosław jest fascynujący. Byłem tam kiedyś i nie spodziewałem się w żadnym wypadku że będzie taki piękny. Szkoda tylko że przez centrum muszą tłuc się TIRy. To miasto potrzebuje obwodnicy od "przedwczoraj".
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Człowiek Wschodu:-)
|
Quote:
Jarosław to jedno z najciekawszych miast zabytkowych w Polsce - jak dla mnie gdzieś koło 15 miejsca A na Podkarpaciu zdecydowanie drugie po Przmeyślu, a grubo przed Rzeszowem!Niestety strasznie zaniedbane! Byłem parę razy w zeszłym roku, ostatnio pod koniec października, więc wiem, o czym mówię... |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
![]() Przykro patrzeć na takie połączenie starego z "nowym"
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
No wspaniale.Wielkie dzięki.Ale jeszcze stary dworzec PKP gdzie podobno Szwejk swego czasu zawitał. Może być też nowy. I kino gdzie chodziłem by umilić czas oczekując na wieczorny pociąg. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
Co do hal targowych: jeszcze Wrocław, przy pl. Nankiera. A ta w Jarosławiu rzeczywiscie jest ciekawa.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
famous as bizi :)
|
Quote:
to architekturę ma niezłą nawet. tylko zaniedbany... ale jakby go odnowić to byłby naprawdę przyzwoity bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
Wrzucaj dalej! Bardzo ładne zdjęcia, piekne miasto. ile masz zdjęć, tyle dawaj
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
lublinianin
|
Quote:
świetne!!
|
|
|
|
#18 |
|
Fortuna favet fortibus
|
Fajne fotki.
Bardzo lubię Kamienicę Orsettich.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
lublinianin
|
mnie się podoba Jarosław jako całość -klimat, zabudowa, położenie...
ta hala targowa to jest perełka ![]() natomiast ta kamienica orsettich jest moim zdaniem dość podobna do kamienic w Zamościu czy Kazimierzu Dolnym - nie robi na mnie większego wrażenia
|
|
|
#20 |
|
Registered User
|
Wiesz co, to jesszcze najgorzej nie wygląda, bo to tworzy pierzeję. Ten blok jest w tej samej linii co kamienica i to tak bardzo źle nie wygląda. Co jest bardzo ciekawe, a czego niestety na moich zdjęciach nie będzie, to jest XIX wieczne centrum Jarosławia które wygląda mniej więcej tak
![]() Jarosław jest na prawdę bardzo wielkomiejski, na podkarpaciu nie ma takich miast (jadąc od Krakowa to pierwsze takie) co potęguje wrażenie. Centrum to jest na prawdę duże. W ogóle Jarosław pod względem XIX wiecznej zabudowy wygląda raczej na 80 tys, może nawet 100 tys miasto. Wiele na prawdę okazałych gmachów, banki itp. Co jest jeszcze ciekawsze, jadące od strony Krakowa nie ma przedmieść, i wjeżdza się praktycznie z pola w 2 - 3 piętrowe kamienice. Kamienica którą tam zacytowałeś to już raczejh przedmieścia, stąd ten blok. W samym jak już wspomniałem dużym dosyć centrum bloków nie ma. Sa tylko takie lub wyższe kamienice, które ciągną siępo obydwu stronach ulicy przez dośćdługi okres. P.S. - doszło 8 zdjęć
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| jarosław, podkarpackie |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|