|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#21 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Zdjęcia z przebudowy mostku nad rzeczką Pszczynką w ciągu ulicy Wesołej (rozmach inwestycji jeszcze mniejszy niż przy ul Witczaka
) oraz budowy kilku zbiorników na 'coś tam' przy ulicy Wolności w Jastrzębiu-Szerokiej [:Miejsce inwestycji ![]() Panorama robiona z mostku ![]() Z tej strony koryto zostało nieco poszerzone ![]() A z tej po staremu ![]() ![]() A tu już widok na mostek od strony ul. Wolności ![]() ul. Wolności ![]() Jeszcze widok na mostek ![]() A to już starszy mostek, kierunek południe ![]() I północ ![]() Takie rury są wykorzystywane przy wykonaniu inwestycji (: ![]() Panorama zrobiona przy jednym z dwóch zbiorników ![]() Pogoda była w kratkę, raz świeciło słońce, a raz padał deszcze. Jak oba zjawiska zbiegły się w czasie, powstawało coś takiego (: ![]() Drugi ze zbiorników ![]() ![]() ![]() Nieco uszkodzona droga dojazdowa do domów ![]() ul. Wolności ![]() ![]() ![]() Sprzęt po godzinach... ![]() ![]() ![]() ![]() I to by było na tyle... |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Registered User
|
Aktualizacja z przebudowy ulic Słonecznej i Broniewskiego. Zdjęcia wykonane 20 maja 2007 r.
Tradycyjnie zakres prowadzonej inwestycji ![]() Tym razem fotorelacja zaczyna się od strony ronda Zdrojowego. Dzisiaj w tym miejscu jak i praktycznie na całej długości ul Słonecznej, stara nawierzchnia została sfrezowana. ![]() Naprawdę szkoda tego lewoskrętu... (: ![]() Widok w dół ulicy ![]() ![]() I w górę. Jak widać prace wzdłuż ul Słonecznej przebiegają szybciej; nowe chodniki, rozpoczęta wymiana nawierzchni. A spowodowane jest to tym, że na tym odcinku przeprowadzono mniej prac kanalizacyjnych, oraz dlatego, że przy ul. Broniewskiego gruntownej przebudowie ulegną stary dworzec autobusowy, będący pętlą dla niejednej linii i parking. ![]() Zbliżamy się do skrzyżowania z ul. Ofiar Faszyzmu... ![]() ... która jest jednokierunkowa. Dziwi mnie miejsce umieszczenia znaku zakazu wjazdu w tym miejscu. Jest słabo widoczny dla kierowców i chyba bardziej dotyczy pieszych. Takie oznakowanie może być mylące dla przyjezdnych, a już na pewno będzie udręką dla zdających na prawo jazdy w WORD w Jastrzębiu-Zdroju, który znajduje się w pobliżu prowadzonego remontu. Gęsta sieć kiepsko oznakowanych dróg jednokierunkowych w tym rejonie często bywa zmorą egzaminowanych. ![]() ![]() Widok na przebudowywany parking. Jak widać zaszła tu zmiana organizacji ruchu ze względu na koniec prac związanych z kanalizacją. Pojazdy jeżdżą już prosto omijając parking. ![]() I jeszcze widok w górę Słonecznej ![]() A to już sam teren parkingu ![]() ![]() ![]() Zbliżamy się powoli do dworca przy ul. Broniewskiego... ![]() Głębokie wykopy ![]() ![]() I już sam dworzec. ![]() Widok z drugiej strony ![]() Bardzo ciekawi mnie koncepcja przebudowy tego miejsca... ![]() A z tego miejsca sprzątnięto niedawno czerwoną wiatę przystankową, która znalazła przy ul. Warszawskiej. Będzie nowa ![]() ![]() Widok w kierunku skrzyżowania z al. Jana Pawła II i ul Armii Krajowej ![]() I w stronę ul. Broniewskiego ![]() I zdjęcie z chodnika alei.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Registered User
|
I jeszcze kilkanaście zdjęć z ul Witczaka.
Mapka. ![]() Starych krawężników już nie ma ![]() Tutaj ze starej drogi już niewiele zostało. Ciekawą mnie parametry jedni - czy będzie wystarczająco szeroka, by chociaż namalować oznakowanie poziome [: ![]() Rozjeżdżony piasek pod parking na 60 miejsc. Widać budynek nowego kąpieliska ![]() Tu oprócz terenu pod parking widać miejsce pod nową jezdnię ![]() ![]() Widok w drugą stronę ![]() I zaglądamy dyskretnie na nowy basen... Ciekawe to zrobili. W porównaniu z tym, co było tu wcześniej... ![]() Patrzymy w stronę parku Zdrojowego. ![]() ![]() I przebudowywany mostek. Sporo się tu zmieniło od mojej ostatniej wizyty ![]() ![]() Widok z kładki dla pieszych ![]() Idziemy kawałek dalej i odwracamy się ![]() i w stronę ul. Wodzisławskiej. Tu też będzie kilkaset metrów nowej nawierzchni ![]() ![]() To by było na tyle... Zdjęcia z remontu ulicy Wielkopolskiej najprawdopodobniej dopiero w niedzielę. Mam nadzieję, że nie umieszczam tego tylko dla siebie [: |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Registered User
|
Modernizacja ul. Armii Krajowej
![]() Podpisana została umowa i przekazano wykonawcy plac budowy na realizację zadania pn. „Modernizacja ul. Armii Krajowej”. Obecnie trwają czynności organizacyjne wykonawcy. W ramach zadania zostanie wykonana nowa nawierzchnia jezdni z SMA. Modernizowany odcinek drogi będzie posiadał na całej długości pasy ruchu o szerokości 3,5m. Szerokość jezdni będzie wynosić na odcinku od Alei Jana Pawła II do ulicy Karola Miarki 10,5m, na pozostałym odcinku 7,0m, przy czym w obrębie skrzyżowań ulicy Armii Krajowej z drogami dojazdowymi do terenów byłej KWK „Moszczenica” jezdnia zostanie poszerzona o dodatkowy pas dla lewoskrętów. Wzdłuż całej ulicy będzie zlokalizowany jednostronny chodnik. Ponadto zlikwidowany zostanie stary ślad drogi a wjazd na pętlę autobusową będzie możliwy tylko z drogi głównej. Oprócz pętli, wykonane zostaną dwie zatoki autobusowe. "Modernizacja drogi nie tylko poprawi płynność ruchu w dzielnicy Zdrój, ale również ułatwi dojazd do strefy aktywności gospodarczej" – podkreśla prezydent miasta Marian Janecki. Koszt realizacji zadania wynosi prawie 12 mln zł. Projekt pn.: „Modernizacja ulicy Armii Krajowej” otrzymał dofinansowanie w wysokości ponad 5,2 mln zł z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. Planowany termin zakończenia robót to wiosna 2008 roku. Wydaje mi się, że wątek bez żadnych 'fuzji' świetnie sobie poradzi. Na brak inwestycji drogowych w Jastrzębiu Zdroju nie można narzekać... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
DROGI TO MOJA PASJA
Likes (Received): 3
|
Zero informacji z kim podpisano umowę
|
|
|
#27 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Fly-By-Wire
Likes (Received): 32
|
del
które doczepiło na szczyt przewozowy aż 3 wagony, a przecież mogła przyjechać sama lokomotywa... Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:20 PM. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Registered User
|
chodzi Ci pewnie o ulicę Powstańców Śląskich. Ja bym jeszcze dołożył do tego ul. Gagarina. W ogóle dojazd do Żor z naszego miasta jest tragiczny. Co do ulicy Północnej i Warszawskiej spodziewam się ich remontu w przyszłym roku (mam nadzieję, że razem z kawałkiem ul Sybiraków przyległej do dworca autobusowego o przekroju 2x2). W ciągu ostatnich paru lat praktycznie całe środki z budżetu miasta na remontu dróg poświęcone zostały al. Piłsudskiego i ul. Cieszyńskiej, co odbiło się na jakości pozostałych dróg. Wg różnych informacji na jastrzębskich portalach wynika, że tylko w tym roku będą wyremontowane następujące ulice:
- Witczaka (w toku) - Słoneczna i Broniewskiego (w toku) - Turystyczna i kawałek Szkolnej (w toku) - Armii Krajowej (już praktycznie w toku )- Wielkopolska (w toku) - Świerczewskiego i Spokojna (plany) - Ranoszka (plany) - prawdopodobnie 11 listopada i Zdrojowa (DW937) - pozyskaliśmy za to środki z UE Ogólnie sporo... (: |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Registered User
|
Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną rektyfikacją wiaduktu położonego w ciągu ulicy Pszczyńskiej w dzielnicy Bzie, w dniach od 28.05.2007r. do 30.06.2007r. zostanie zamknięta dla ruchu jezdnia południowa ulicy Pszczyńskiej w rejonie w/w wiaduktu. Ruch będzie się odbywał dwukierunkowo jezdnią północną.
Ciekawe na czym mają polegać prace na wiadukcie i czy później będzie remontowana druga nitka |
|
|
|
|
|
#31 |
|
Registered User
|
Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną przebudową ulicy Armii Krajowej w dniach od 31.05.2007 r. do 1.07.2007 r. zostanie zamknięty dla ruchu jeden pas ulicy Armii Krajowej na odcinku od skrzyżowania z Al. Jana Pawła II do skrzyżowania z ul. K. Miarki.
Ruch na tej części ulicy będzie sterowany za pomocą sygnalizacji świetlnej. I zdjęcia z ul Armii Krajowej, gdzie lada dzień rozpocznie się remont: Mapka. ![]() Tabliczka zwiastująca nadchodzącą przebudowę, widok z al. Jana Pawła II, na wprost Armii Krajowej, a w lewo ul. Broniewskiego, która także jest obecnie remontowana. ![]() Skrzyżowanie 3 w/w ulic. Myślę, że będzie gruntownie przebudową i po cichu licze na sygnalizację świetlną. W godzinach szczytu trudno tu się wybić pojazdom jadącym od strony ul. Broniewskiego. ![]() Jak widać, wszystko gotowe do sprawiania utrudnień [: Na tym odcinku, do ul. Karola Miarki, droga będzie miała szerokość 10 m ![]() ![]() Jeszcze się obracamy... ![]() ![]() Tutaj widać skrzyżowanie z ul. Karol Miarki ![]() Idziemy dalej ![]() Tutaj świeżo wyremontowany, nie oddany jeszcze do użytku budynek ![]() Dochodzimy do pętli przy dawnej KWK Moszczenica. Ten mini dworzec zostanie całkowicie przebudowany (i dobrze!) W tle po lewej WORD Jastrzębie Zdrój ![]() ![]() Drzewka zostały już wycięte. Ten zjazd dla autobusów, widoczny po prawej zostanie zniwelowany [: ![]() A.K. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W lewo dojazd do siedziby Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Jak wiadomo JSW będzie się przenosiła do niedoszłego szpitala położniczego. ![]() W sumie w najbliższych dniach remont będzie sięgał tylko do ul. Miarki, dalej podejrzewam, że będzie odbywał się etapami. ![]() ![]() Tutaj jak widać, zachowano drzewka i co za tym idzie, jezdnia będzie bez poszerzonego pobocza. Ale to chyba lepiej, całkiem nieźle prezentuje się taka 'zielona' droga [: ![]() ![]() W oddali przystanek 'Moszczenica PRG' ![]() Skrzyżowanie z ul. Kasztanową ![]() ![]() Dalej zdjęć nie robiłem. Zastanawiam się, czy dalej też będzie prowadzony remont - nawierzchnia na tym odcinku nie wygląda najgorzej... ![]() ------ Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną przebudową ulic Słoneczna – Broniewskiego, w dniach od 31.05.2007 r. do 5.06.2007 r. zostanie zamknięty dla ruchu jeden pas jezdni. Ruch będzie się odbywał jednokierunkowo w kierunku od skrzyżowania z Al. Jana Pawła II do ronda Zdrojowego. Ruch w kierunku od ronda Zdrojowego do Al. Jana Pawła II będzie się odbywał objazdem ulicami: 11 Listopada i Al. Jana Pawła II. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Registered User
|
UUU! Watek jest na 7 karcie! A dzięki mnie będie na 1
Mam prośbę do jimdavisa - zroiłbyś fajną fotorelację z remontu Wielkopolskiej jak się zacznie wymiana nawierchni i takie poważniejsze roboty?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Registered User
|
Nie było mnie teraz cały tydzień, stąd taka przerwa... za to w tym tygodniu mam zaplanowanych kilka fotorelacji z remontów dróg oraz innych inwestycji w Jastrzębiu Zdroju - polecam pilne śledzenie odpowiednich wątków [:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Fly-By-Wire
|
del
które doczepiło na szczyt przewozowy aż 3 wagony, a przecież mogła przyjechać sama lokomotywa... Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:20 PM. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Registered User
|
PRace na Armii Krajoweji Broniewskiego już się głęboko posunęły. Ciekawi mnie sprawa dworca...
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Registered User
|
Kilka zdjęć z ul. Wielkopolskiej.
Szczerze mówiąc, jak na te kilka tygodni 'prac' spodziewałem się większych efektów. Kilka wymienionych chodników i to wszystko. Zdjęcia nieco gorszej jakości a to z powodu braku mojego aparatu (: Mapka. ![]() Zaraz za skrzyżowaniem z ul. Małopolską. ![]() Nawierzchnia co najmniej niezadowalająca... i na nią przyjdzie czas. ![]() Droga jest praktycznie cała połatana, w niektórych miejscach w bardzo nowatorski sposób ![]() ![]() Dalej zdjęć nie robiłem, kompletnie nic się nie dzieje. Może następnym razem chociaż jakaś koparka będzie ![]() W przyszłym tygodniu, jak już będę miał swój aparat, będzie mały update do remontowanych już ulic. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Registered User
|
Parę zdjęć z ul. Broniewskiego/Słonecznej:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oraz ul. Turystycznej: ![]() ![]() ![]() to samo miejsce 29 kwietnia: ![]() ![]() ![]() to samo miejsce 29 kwietnia: ![]() Mapki dla zainteresowanych parę wątków wyżej [: Last edited by jimdavis; June 26th, 2007 at 12:41 AM. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Fly-By-Wire
|
del
które doczepiło na szczyt przewozowy aż 3 wagony, a przecież mogła przyjechać sama lokomotywa... Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:21 PM. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() Ps. Przepraszam za tak późną odpowiedź |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| śląskie, autostrada, drogi miejskie, infrastruktura drogowa, jastrzębie, jastrzębie-zdrój, jastrzebie |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|