daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa

Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje

Reply

Thread Tools Display Modes
Old May 11th, 2007, 06:25 PM   #21
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Likes (Received): 0

Zdjęcia z przebudowy mostku nad rzeczką Pszczynką w ciągu ulicy Wesołej (rozmach inwestycji jeszcze mniejszy niż przy ul Witczaka ) oraz budowy kilku zbiorników na 'coś tam' przy ulicy Wolności w Jastrzębiu-Szerokiej [:

Miejsce inwestycji

Panorama robiona z mostku

Z tej strony koryto zostało nieco poszerzone

A z tej po staremu

A tu już widok na mostek od strony ul. Wolności

ul. Wolności

Jeszcze widok na mostek

A to już starszy mostek, kierunek południe

I północ

Takie rury są wykorzystywane przy wykonaniu inwestycji (:

Panorama zrobiona przy jednym z dwóch zbiorników

Pogoda była w kratkę, raz świeciło słońce, a raz padał deszcze. Jak oba zjawiska zbiegły się w czasie, powstawało coś takiego (:

Drugi ze zbiorników

Nieco uszkodzona droga dojazdowa do domów

ul. Wolności

Sprzęt po godzinach...

I to by było na tyle...
jimdavis no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 15th, 2007, 08:09 PM   #22
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Quote:
Originally Posted by jastrzębie.pl View Post
Ruszył długo oczekiwany remont ulicy Wielkopolskiej. W ramach zadania zostanie wykonana nowa nawierzchnia asfaltowa ulicy oraz wymieniona na kostkę brukową nawierzchnia chodników i parkingów. Koszt remontu, który potrwa do końca wakacji, to około 1 mln 300 tys. zł.

W latach ubiegłych wykonano remont kanalizacji deszczowej ulicy oraz remont chodnika od bloku nr 105 do garaży.
jak się poprawi pogoda (leje teraz niemiłosiernie...) będą zdjęcia (:
Old May 22nd, 2007, 09:28 PM   #23
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Aktualizacja z przebudowy ulic Słonecznej i Broniewskiego. Zdjęcia wykonane 20 maja 2007 r.

Tradycyjnie zakres prowadzonej inwestycji

Tym razem fotorelacja zaczyna się od strony ronda Zdrojowego. Dzisiaj w tym miejscu jak i praktycznie na całej długości ul Słonecznej, stara nawierzchnia została sfrezowana.

Naprawdę szkoda tego lewoskrętu... (:

Widok w dół ulicy

I w górę. Jak widać prace wzdłuż ul Słonecznej przebiegają szybciej; nowe chodniki, rozpoczęta wymiana nawierzchni. A spowodowane jest to tym, że na tym odcinku przeprowadzono mniej prac kanalizacyjnych, oraz dlatego, że przy ul. Broniewskiego gruntownej przebudowie ulegną stary dworzec autobusowy, będący pętlą dla niejednej linii i parking.

Zbliżamy się do skrzyżowania z ul. Ofiar Faszyzmu...

... która jest jednokierunkowa. Dziwi mnie miejsce umieszczenia znaku zakazu wjazdu w tym miejscu. Jest słabo widoczny dla kierowców i chyba bardziej dotyczy pieszych. Takie oznakowanie może być mylące dla przyjezdnych, a już na pewno będzie udręką dla zdających na prawo jazdy w WORD w Jastrzębiu-Zdroju, który znajduje się w pobliżu prowadzonego remontu. Gęsta sieć kiepsko oznakowanych dróg jednokierunkowych w tym rejonie często bywa zmorą egzaminowanych.

Widok na przebudowywany parking. Jak widać zaszła tu zmiana organizacji ruchu ze względu na koniec prac związanych z kanalizacją. Pojazdy jeżdżą już prosto omijając parking.

I jeszcze widok w górę Słonecznej

A to już sam teren parkingu

Zbliżamy się powoli do dworca przy ul. Broniewskiego...

Głębokie wykopy

I już sam dworzec.

Widok z drugiej strony

Bardzo ciekawi mnie koncepcja przebudowy tego miejsca...

A z tego miejsca sprzątnięto niedawno czerwoną wiatę przystankową, która znalazła przy ul. Warszawskiej. Będzie nowa

Widok w kierunku skrzyżowania z al. Jana Pawła II i ul Armii Krajowej

I w stronę ul. Broniewskiego

I zdjęcie z chodnika alei.
Old May 22nd, 2007, 09:54 PM   #24
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

I jeszcze kilkanaście zdjęć z ul Witczaka.

Mapka.

Starych krawężników już nie ma

Tutaj ze starej drogi już niewiele zostało. Ciekawą mnie parametry jedni - czy będzie wystarczająco szeroka, by chociaż namalować oznakowanie poziome [:

Rozjeżdżony piasek pod parking na 60 miejsc. Widać budynek nowego kąpieliska

Tu oprócz terenu pod parking widać miejsce pod nową jezdnię

Widok w drugą stronę

I zaglądamy dyskretnie na nowy basen... Ciekawe to zrobili. W porównaniu z tym, co było tu wcześniej...

Patrzymy w stronę parku Zdrojowego.

I przebudowywany mostek. Sporo się tu zmieniło od mojej ostatniej wizyty

Widok z kładki dla pieszych

Idziemy kawałek dalej i odwracamy się

i w stronę ul. Wodzisławskiej. Tu też będzie kilkaset metrów nowej nawierzchni

To by było na tyle... Zdjęcia z remontu ulicy Wielkopolskiej najprawdopodobniej dopiero w niedzielę.
Mam nadzieję, że nie umieszczam tego tylko dla siebie [:
Old May 25th, 2007, 05:46 PM   #25
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Modernizacja ul. Armii Krajowej

Podpisana została umowa i przekazano wykonawcy plac budowy na realizację zadania pn. „Modernizacja ul. Armii Krajowej”. Obecnie trwają czynności organizacyjne wykonawcy. W ramach zadania zostanie wykonana nowa nawierzchnia jezdni z SMA. Modernizowany odcinek drogi będzie posiadał na całej długości pasy ruchu o szerokości 3,5m. Szerokość jezdni będzie wynosić na odcinku od Alei Jana Pawła II do ulicy Karola Miarki 10,5m, na pozostałym odcinku 7,0m, przy czym w obrębie skrzyżowań ulicy Armii Krajowej z drogami dojazdowymi do terenów byłej KWK „Moszczenica” jezdnia zostanie poszerzona o dodatkowy pas dla lewoskrętów. Wzdłuż całej ulicy będzie zlokalizowany jednostronny chodnik. Ponadto zlikwidowany zostanie stary ślad drogi a wjazd na pętlę autobusową będzie możliwy tylko z drogi głównej. Oprócz pętli, wykonane zostaną dwie zatoki autobusowe.

"Modernizacja drogi nie tylko poprawi płynność ruchu w dzielnicy Zdrój, ale również ułatwi dojazd do strefy aktywności gospodarczej" – podkreśla prezydent miasta Marian Janecki.

Koszt realizacji zadania wynosi prawie 12 mln zł. Projekt pn.: „Modernizacja ulicy Armii Krajowej” otrzymał dofinansowanie w wysokości ponad 5,2 mln zł z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. Planowany termin zakończenia robót to wiosna 2008 roku.

Wydaje mi się, że wątek bez żadnych 'fuzji' świetnie sobie poradzi. Na brak inwestycji drogowych w Jastrzębiu Zdroju nie można narzekać...
Old May 25th, 2007, 06:55 PM   #26
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by jimdavis View Post

Podpisana została umowa i przekazano wykonawcy plac budowy na realizację zadania pn. „Modernizacja ul. Armii Krajowej”.
Zero informacji z kim podpisano umowę
Old May 25th, 2007, 07:11 PM   #27
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Quote:
Originally Posted by Patryjota View Post
Zero informacji z kim podpisano umowę
http://www.bip.jastrzebie.pl/plik.php?id=8124

na jasnecie nie było, za to w BIP tak...
Old May 26th, 2007, 11:57 AM   #28
Nexus
Fly-By-Wire

Nexus's Avatar

Likes (Received): 32

del

Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:20 PM.
Nexus no está en línea   Reply With Quote
Old May 26th, 2007, 12:54 PM   #29
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

chodzi Ci pewnie o ulicę Powstańców Śląskich. Ja bym jeszcze dołożył do tego ul. Gagarina. W ogóle dojazd do Żor z naszego miasta jest tragiczny. Co do ulicy Północnej i Warszawskiej spodziewam się ich remontu w przyszłym roku (mam nadzieję, że razem z kawałkiem ul Sybiraków przyległej do dworca autobusowego o przekroju 2x2). W ciągu ostatnich paru lat praktycznie całe środki z budżetu miasta na remontu dróg poświęcone zostały al. Piłsudskiego i ul. Cieszyńskiej, co odbiło się na jakości pozostałych dróg. Wg różnych informacji na jastrzębskich portalach wynika, że tylko w tym roku będą wyremontowane następujące ulice:
- Witczaka (w toku)
- Słoneczna i Broniewskiego (w toku)
- Turystyczna i kawałek Szkolnej (w toku)
- Armii Krajowej (już praktycznie w toku )
- Wielkopolska (w toku)
- Świerczewskiego i Spokojna (plany)
- Ranoszka (plany)
- prawdopodobnie 11 listopada i Zdrojowa (DW937) - pozyskaliśmy za to środki z UE

Ogólnie sporo... (:
Old May 26th, 2007, 02:30 PM   #30
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną rektyfikacją wiaduktu położonego w ciągu ulicy Pszczyńskiej w dzielnicy Bzie, w dniach od 28.05.2007r. do 30.06.2007r. zostanie zamknięta dla ruchu jezdnia południowa ulicy Pszczyńskiej w rejonie w/w wiaduktu. Ruch będzie się odbywał dwukierunkowo jezdnią północną.

Ciekawe na czym mają polegać prace na wiadukcie i czy później będzie remontowana druga nitka
Old May 28th, 2007, 08:58 PM   #31
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną przebudową ulicy Armii Krajowej w dniach od 31.05.2007 r. do 1.07.2007 r. zostanie zamknięty dla ruchu jeden pas ulicy Armii Krajowej na odcinku od skrzyżowania z Al. Jana Pawła II do skrzyżowania z ul. K. Miarki.
Ruch na tej części ulicy będzie sterowany za pomocą sygnalizacji świetlnej.

I zdjęcia z ul Armii Krajowej, gdzie lada dzień rozpocznie się remont:

Mapka.

Tabliczka zwiastująca nadchodzącą przebudowę, widok z al. Jana Pawła II, na wprost Armii Krajowej, a w lewo ul. Broniewskiego, która także jest obecnie remontowana.

Skrzyżowanie 3 w/w ulic. Myślę, że będzie gruntownie przebudową i po cichu licze na sygnalizację świetlną. W godzinach szczytu trudno tu się wybić pojazdom jadącym od strony ul. Broniewskiego.

Jak widać, wszystko gotowe do sprawiania utrudnień [: Na tym odcinku, do ul. Karola Miarki, droga będzie miała szerokość 10 m

Jeszcze się obracamy...

Tutaj widać skrzyżowanie z ul. Karol Miarki

Idziemy dalej

Tutaj świeżo wyremontowany, nie oddany jeszcze do użytku budynek

Dochodzimy do pętli przy dawnej KWK Moszczenica. Ten mini dworzec zostanie całkowicie przebudowany (i dobrze!) W tle po lewej WORD Jastrzębie Zdrój

Drzewka zostały już wycięte. Ten zjazd dla autobusów, widoczny po prawej zostanie zniwelowany [:

A.K.

W lewo dojazd do siedziby Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Jak wiadomo JSW będzie się przenosiła do niedoszłego szpitala położniczego.

W sumie w najbliższych dniach remont będzie sięgał tylko do ul. Miarki, dalej podejrzewam, że będzie odbywał się etapami.

Tutaj jak widać, zachowano drzewka i co za tym idzie, jezdnia będzie bez poszerzonego pobocza. Ale to chyba lepiej, całkiem nieźle prezentuje się taka 'zielona' droga [:

W oddali przystanek 'Moszczenica PRG'

Skrzyżowanie z ul. Kasztanową

Dalej zdjęć nie robiłem. Zastanawiam się, czy dalej też będzie prowadzony remont - nawierzchnia na tym odcinku nie wygląda najgorzej...

------

Wydział Infrastruktury Komunalnej i Inwestycji Urzędu Miasta informuje, że w związku z prowadzoną przebudową ulic Słoneczna – Broniewskiego, w dniach od 31.05.2007 r. do 5.06.2007 r. zostanie zamknięty dla ruchu jeden pas jezdni.
Ruch będzie się odbywał jednokierunkowo w kierunku od skrzyżowania z Al. Jana Pawła II do ronda Zdrojowego. Ruch w kierunku od ronda Zdrojowego do Al. Jana Pawła II będzie się odbywał objazdem ulicami: 11 Listopada i Al. Jana Pawła II.
Old June 10th, 2007, 09:11 PM   #32
kacper1000
Registered User

kacper1000's Avatar

UUU! Watek jest na 7 karcie! A dzięki mnie będie na 1 Mam prośbę do jimdavisa - zroiłbyś fajną fotorelację z remontu Wielkopolskiej jak się zacznie wymiana nawierchni i takie poważniejsze roboty?
kacper1000 no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2007, 10:01 PM   #33
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Quote:
Originally Posted by kacper1000 View Post
UUU! Watek jest na 7 karcie! A dzięki mnie będie na 1 Mam prośbę do jimdavisa - zroiłbyś fajną fotorelację z remontu Wielkopolskiej jak się zacznie wymiana nawierchni i takie poważniejsze roboty?
Nie było mnie teraz cały tydzień, stąd taka przerwa... za to w tym tygodniu mam zaplanowanych kilka fotorelacji z remontów dróg oraz innych inwestycji w Jastrzębiu Zdroju - polecam pilne śledzenie odpowiednich wątków [:
Old June 10th, 2007, 10:34 PM   #34
Nexus
Fly-By-Wire

Nexus's Avatar

del

Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:20 PM.
Old June 11th, 2007, 02:39 PM   #35
kacper1000
Registered User

kacper1000's Avatar

PRace na Armii Krajoweji Broniewskiego już się głęboko posunęły. Ciekawi mnie sprawa dworca...
kacper1000 no está en línea   Reply With Quote
Old June 14th, 2007, 09:39 PM   #36
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Kilka zdjęć z ul. Wielkopolskiej.
Szczerze mówiąc, jak na te kilka tygodni 'prac' spodziewałem się większych efektów. Kilka wymienionych chodników i to wszystko.
Zdjęcia nieco gorszej jakości a to z powodu braku mojego aparatu (:

Mapka.

Zaraz za skrzyżowaniem z ul. Małopolską.

Nawierzchnia co najmniej niezadowalająca... i na nią przyjdzie czas.

Droga jest praktycznie cała połatana, w niektórych miejscach w bardzo nowatorski sposób

Dalej zdjęć nie robiłem, kompletnie nic się nie dzieje. Może następnym razem chociaż jakaś koparka będzie

W przyszłym tygodniu, jak już będę miał swój aparat, będzie mały update do remontowanych już ulic.
Old June 26th, 2007, 12:28 AM   #37
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Parę zdjęć z ul. Broniewskiego/Słonecznej:

oraz ul. Turystycznej:

to samo miejsce 29 kwietnia:

to samo miejsce 29 kwietnia:

Mapki dla zainteresowanych parę wątków wyżej [:

Last edited by jimdavis; June 26th, 2007 at 12:41 AM.
Old June 26th, 2007, 01:47 AM   #38
mariuszjbie
Registered User

Quote:
Originally Posted by jimdavis View Post
Dalej zdjęć nie robiłem. Zastanawiam się, czy dalej też będzie prowadzony remont - nawierzchnia na tym odcinku nie wygląda najgorzej...

Remont tej ulicy (od skrzyżowania na PRG do Ranoszka) był robiony jakieś 5 lat temu. pzdr.
mariuszjbie no está en línea   Reply With Quote
Old June 26th, 2007, 11:54 AM   #39
Nexus
Fly-By-Wire

Nexus's Avatar

del

Last edited by Nexus; October 16th, 2010 at 01:21 PM.
Old July 6th, 2007, 11:32 PM   #40
jimdavis
Registered User

jimdavis's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nexus View Post
@ jimdavis
Wiesz moze jak bedzie wygladal nowy dworzec autobusowy w Zdroju. Z fotek trudno cos wywnioskowac. Jesli masz jakies informacje lub pomysl to moze naszkicuj cos w Paincie .
Wydaje mi sie ze bedzie podobny do tego na A. Bozka - szerokie jezdnie manewrowe wykorzystywane tez do postoju autobusow i chyba dwa perony.
Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało (: Porobiłem dzisiaj parę zdjęć w tamtym miejscu i za niedługo je dodam. Na razie umieszczam link do nieudanej panoramy pętli Jastrzębie 'Zdrój'. Może jakoś w głowie można sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało, ale ja na pewno nie podejmę się odzwierciedlenia swoich wizji w paincie [:

Ps. Przepraszam za tak późną odpowiedź

Reply

Tags
śląskie, autostrada, drogi miejskie, infrastruktura drogowa, jastrzębie, jastrzębie-zdrój, jastrzebie

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules