|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
(H) Szentendre - mali srpski gradic u Madjarskoj
Da proslavimo novi glasacki blok Evrovizije na pravi nacin - Madjarska & Srbija
![]() Mali gradic Szentendre/Sentandreja na obali Dunava sa 25.000 stanovnika. Mislim da njemu ne treba neko posebno predstavljanje, posto verujem da je vecina vas vec imala prilike da ga poseti i upozna ![]() Meni iz daleke Kanade je to tek proslog meseca poslo od ruke ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Last edited by KomandantMark25; May 17th, 2007 at 07:38 AM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
preksrasan grad i prekrasne slike
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
BANNED
|
odlicne slike
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Grad Oblakodera
|
Super! Jedino je steta sto se stranim turistima grad servira iskljucivo kao umetnicki grad marcipana.
|
|
|
|
#5 |
|
Српски Форум
Likes (Received): 5
|
|
|
|
|
#6 |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
prekrasan gradic
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BANNED
|
Čuo sam dosta o Sentandeji, ali ne vidim nijedan srpski natpis. Šta se desilo sa našim narodom gore?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Grad Oblakodera
|
Quote:
|
|
|
|
|
#9 |
|
BANNED
|
Onda meni ne otvara sve slike.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ružnoća je zločin !!!
Likes (Received): 80
|
Quote:
Sentandreja je u 18 veku imala preko 85% Srba, sredinom 19 veka je to palo na oko 45%, a danas je valjda prema popisu u gradu ostalo jos oko 200 Srba. To se desilo i sa ostalim Srpskim zajednicama u madjarskim gradovima ali je Sentandreja bila jedinstvena sto su tu Srbi dugo bili vecina. Uostalom od 8 crkava u Sentandreji, njih 7 su podigli Srbi ( samo sto su posle 1 sv rata, dve ustupljene katolicima , a jedna reformistima). To je dovoljno ocit podatak. Malo je poznato da je u Sentandreji godinu dana bilo sediste SPC ( pod Arsenijem Carnojevicem) i da su tu par decenija bile cuvene mosti kneza Lazara pre nego sto su odnesene na Frusku Goruu u manastir Vrdnik-Ravanica. Najpoznatiji sentandrejac je svakako Jakov Ignjatovic, pionir srpskog realisticnog romana u kojima je opisivao zivot Srba u tom gradu. U njegovo vreme je vec bilo ocito da ce grad ostati polako bez Srba pa je poznat njegov citat: " Sentandreja, negda je bila, Faros, svetionik Srpstva." |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Grad heroj
Likes (Received): 1
|
Doima se kao pitomi gradić.Sviđa mi se.
|
|
|
#12 |
|
Some user
|
Unfortunately, there are not many Serbs left in Szentendre - almost all ethnicities (well...except for one) in Hungary have lost interest in preserving the culture and have assimilated. And Szentedre is more of a tourist trap for Americans than a Serbian town.
![]() (I do not know Serbian, but this thread caught my eye) -Ataman |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 100
|
Veoma magično mesto, prepuno senki prošlosti.
Quote:
Posle Sentandreje najveći broj srpskih crkava na jednom mestu ima Velika Hoča, selo koje se nalazi na Kosovu i današnja srpska enklava. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
BANNED
|
u BL ima vise od 7 crkava
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 100
|
Verovatno je slučaj kao i u Beogradu (izgrađene posle 2000.). U Sentandreji i Velikoj Hoči crkve su stare po nekoliko vekova. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
BANNED
|
uglavnom, ali i bile su srusene, pa nisu izgradjene za vrijeme komunizma, nije bilo dozvoljeno, pa sad nadoknadjuju.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
Призрен је имао више од 7 православних цркава...
|
|
|
#18 |
|
Panonski mornar
|
Alo!! Offtopic,manite se crkava!
Sentandreja je prelepa!Srba mozes na prste izbrojati,bio je u NS jedan tamburaski orkestar iz Sentandreje na jednom festivalu.Oni su se izdavali kao Srbi ali znali su samo par reci srpskog. Vidim da su je malo sredili jer zadnji put kad sam bio (2000god) izgledala je jako zapusteno i siromasno.
|
|
|
#19 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
ovo je cool, kao cuo sam o ovome pre ali mi se smaklo sa uma. Ovako znam da postoji, super slike! Teba otici i obici.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|