|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#8561 |
|
Moderator
Likes (Received): 169
|
Może po prostu praca TBM-u w tym rejonie zakłócałaby normalne funkcjonowanie stacji? Do tego dochodzi jeszcze bezpieczeństwo pasażerów.
|
|
|
|
#8562 |
|
Just user
Likes (Received): 23
|
Wg mnie na 100% będą przerwy w obu przypadkach (łącznik + przejście pod Marszałkowską). Bo:
Łącznik - przecież wjedziemy tarczą prawie że do tunelu metra. Wibracje od tarczy, jakiś obsuw ziemi itp. - to jest dosyć poważne zagrożenie bezpieczeństwa. Lepiej weekend bez jednej stacji metra wytrzymać. Przejście pod Marszałkowską - to samo co wyżej. Lepiej poczekać 3-4 dni.
|
|
|
#8563 |
|
Moderator
Likes (Received): 4
|
|
|
|
|
|
|
#8564 |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
może osobny wątek warto założyć? Plus zmiana tytułu na Budowa II linii Metra (typowania=brig)
|
|
|
|
|
|
#8565 |
|
WarSaw
Likes (Received): 207
|
A moze dodac budowe ii linii do strony prediction-game.com?
oralB ma rację
Spirit, soul and heart in accordance with the old traditions 1944 still the allies turn away Fighting street to street in a time of hope and desperation Did it on their own and they never lost their faith Warsaw, city at war |
|
|
|
|
|
#8566 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
To bardzo straszne, popełniłem olbrzymi błąd chyle czoła i jest mi bardzo przykro.. Bardzo prosze wybacz, że jestem nowym forumowiczem i powinienem znać wszystkie zasady pisania postów oraz powinienem być bardzo dokładny w swoich wypowiedziach. Popełniłem błąd ponieważ chciałem się podzielić swoją wiedzą...
Żal...(ściska cztery litery) |
|
|
|
|
|
#8567 |
|
Registered User
|
ale nowym użytkownikiem internetu raczej nie jesteś. regulaminy i zasady to nie jest obca rzecz.
|
|
|
#8568 | |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8569 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Rozumiem, że łącznik do I linii będzie dochodził do stacji Centrum, czyli jadąc II linią w stronę Wisły skręci w prawo. Czy podczas budowania stacji Centrum, zostało wybudowane już coś z infrastruktury na potrzeby przyszłego łącznika? Np, jakaś bocznica, tor odstawczy, korytarz do tunelu II linii?
|
|
|
#8570 |
|
#ZABIOROM
Likes (Received): 552
|
Są chyba rozjazdy, oraz ślepo zakończony tor w miejscu, do którego będzie dochodził łącznik.
|
|
|
|
#8571 | |
|
Registered User
|
![]() Quote:
Za widoczną ścianą powstaje komora wydobywcza TBM, więc nie będzie takiej sytuacji, że TBM wjedzie do tunelu I linii. Ścianę rozbiorą pewnie dopiero jak będą łączyć tory i instalacje I i II linii. |
|
|
|
|
|
|
#8572 |
|
Registered User
|
Przecież Anna nie będzie dochodziła do stacji Centrum. Miejsce końca jej pracy nad łącznikiem jest dobrze znane - jest to komora wydobywcza na pl. Defilad. Pod poniższym linkiem macie podgląd live co się dzieje w tym miejscu:
http://panum.matemaciek.com/panum/?k=1 Możecie tu zobaczyć gdzie są północne wyjścia ze stacji, co mniej więcej pokazuje gdzie kończy się stacja, a gdzie jest komora wydobywcza. Ściana ślepego toru widoczna na zdjęciu umieszczonym przez tomaszza004 znajduje się ok. 50-100m na północ od stacji Centrum. Jak słusznie darols napisał, tarcza nie będzie tej ściany rozwalała. Zatrzyma się gdy dobrnie do komory wydobywczej, która to z kolei zacznie się może z kolejnych 50 metrów od tej ściany. Jedyne niebezpieczeństwo to końcowe metry łącznika, który będzie biegł dosyć blisko zachodniego toru I linii i ciśnienie jakie TBM wytwarza. To może rzeczywiście spowodować potencjalne niebezpieczeństwo dla tunelu I linii. Pamiętacie z Ronda Daszyńskiego pod jakim ciśnieniem jest wstrzykiwana piana technologiczna. Słyszeliście też zapewne o ciśnieniowej komorze bezpieczeństwa dla załogi TBM-u umieszczonej w pobliżu czoła tarczy. Sens ma wyłączenie z ruchu odcinka Centrum-Świętokrzyska. Sama stacja A13 będzie w bezpiecznej odległości od TBM-a. Wyłączenie z ruchu I linii, gdy TBM-y będą pod nia przechodziły, też ma sens. Może to być jednak na dłużej niż 3-4 dni. W tamtym miejscu tarcze będą musiały drążyć bardzo powoli, by nie uszkodzić zachodnich szczelinówek stacji C11, a co za tym idzie będą pracowały nieco dłużej pod stacją A14 lub tunelem szlakowym. Last edited by Krach; August 4th, 2012 at 04:42 PM. |
|
|
|
|
|
#8573 | |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Quote:
źródłó: http://budowametra.pl/faq/
Last edited by tomaszz004; August 4th, 2012 at 09:20 PM. |
|
|
|
|
|
|
#8574 |
|
Registered User
Likes (Received): 61
|
Ciekawe, że na tym planie łącznik ma być drążony tarczą ręczną
|
|
|
#8575 |
|
Registered User
|
Oraz to, że na pl. Defilad ma być szyb startowy, a nie wydobywczy. Kierunek drążenia ma być od Centrum do ul. Świętokrzyskiej. Ponadto na planie stoi hala KTD rozebrana w 2009 roku...
|
|
|
|
|
|
#8576 |
|
I'm a TheMolkaPL
|
Czy budowniczowie zdążą z otwarciem Marszałkowskiej?
|
|
|
|
|
|
#8577 |
|
Registered User
Likes (Received): 30
|
![]() Wnosząc z tego, co dodatkowo pokazuje filmik, myślę że można przyjąć że dziwna struktura powstająca po zachodniej stronie Marszałkowskiej w poprzek korpusu, to docelowe szlaki kablowe - IIRC tam biegnie linia ŚN? Zastanawia mnie natomiast pryzma ziemi, która od kilku dni nieznacznie migruje po stropie w pobliżu ogródka McDonald's, oraz głęboki, oszalowany ścianką berlińską wykop w północno-wschodnim narożniku skrzyżowania. Ten wykop to coś związanego z tą magistralą ciepłowniczą, przyszłe wyjście (wydaje się zbyt odsunięte od budynku aby to było to...), jedno i drugie, czy coś jeszcze innego? Ktoś wie? Poza tym, na stronie konsorcjum wprawdzie nie ma jeszcze nowej notki, ale za to pojawiły się zdjęcia prosto z placu budowy stacji Nowy Świat. |
|
|
|
|
|
#8578 | |
|
Galas ci w Rutę
Likes (Received): 109
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8579 |
|
WarSaw
Likes (Received): 207
|
Na NŚ pojawił się chudziak, tylko nie wiem, czy na poziom 0 czy -1.
Spirit, soul and heart in accordance with the old traditions 1944 still the allies turn away Fighting street to street in a time of hope and desperation Did it on their own and they never lost their faith Warsaw, city at war |
|
|
|
|
|
#8580 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Dzisiaj jadąc od strony ronda de Gaullea korzystając z otwartej bramy na budowie zauwazyłem, że z wykopu stacji NŚ pomiędzy szczelinówkami grunt został wybrany na głębokości kilku metrów. Nie wiem na jakim obszarze, bo z autobusu dobrze nie widziałem. Wykop narazie nie przykryty stropem. Tak ma zostać do przyjazdu tarczy? bloniaq_s8 może to poziom -1
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| метро, centralny odcinek, druga linia, metro, metro warszawskie, subway, tube, tunele, u-bahn, underground, warsaw, warszawa |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|