daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa

Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje

Reply

Thread Tools Display Modes
Old September 2nd, 2006, 12:14 AM   #21
miras
Lokalny Puławski Patriota

miras's Avatar

Likes (Received): 24

Wszyscy lubelacy o tym wiedzą, ale innym warto wspomnieć, że S12 i S17 na ponad 50 km odcinku biegną wspólnym śladem - od Piask do węzła Sielce (koło Puław)
Do węzła Sielce ma być dobiegać 25 kilometrowa obwodnica Puław z mostem przez Wisłę tak więc po pobudowaniu tego odcinka lubelszczyzna będzie miała dwie drogi ekspresowe znacznej długości - myślę że to jeszcze mocniej przemawia za szybką budową S17

Last edited by miras; September 2nd, 2006 at 08:11 AM.
miras no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old September 2nd, 2006, 12:38 AM   #22
cichy87
No more half measures

cichy87's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
DW-835 jużdawno powiinna mieć status krajówki. Ruch tam spory, łączy Lublin z takimi niedużymi co prawda, ale ruchliwymi miastami jak Przemyśl, Jarosław i Przeworsk, a na dodatek na części odcinków jest szersza niz niejedna krajówka.
w ostatnich 2 tygodniach miałem okazję 4-krotnie jechać drogą DW-835 na odcinku Lublin-Tarnogród a także Przeworsk-Sieniawa. Jest to dosyć dobra droga. Na kilku odcinkach ma szerokie, utwardzone pobocza i dodatkowe pasy ruchu dla ciężarówek gdy droga wiedzie pod górę. Faktycznie jest to droga o sporym znaczeniu dla regionu. Jedno co mnie tam raziło do bardzo duża ilość traktorów na drodze. Poza tym na drodze roi się od ograniczeń. Pierwsze 50 km za Lublinem to prawie cały czas teren zabudowany albo ograniczenia 60. Z resztą prawie na całej trasie do Biłgoraja przed każdym ostrzejszym zakrętem i choćby najmniejszym skrzyzowaniem stoją ograniczenia, ale mało kto się nimi przejmuje, choć drogówkę tam kilka razy widziałem.
Jak udało mi się dowiedzieć DW-835 "jest aktualnie najdłuższą drogą wojewódzką w Polsce, liczy ok. 231 km."

Quote:
Originally Posted by Luki_SL
Wąziutka trochę ta DK17...
Od Lublina do granicy faktycznie jest raczej wąska. Na większości odcinków nie ma utwardzonego pobocza, co z resztą widać na zdjęciach. Ale już od Lublina do Warszawy droga jest szeroka. Są pobocza, wydzielone lewoskręty i pieszochrony. Dokładnie pamiętam jak jakieś 5-6 lat temu (o ile dobrze kojarzę) jechałem z Wawy do Lublina grubo ponad 3h z powodu remontów i przebudowy drogi. Jeszcze tylko zrobią obwodnicę koszmarnego Garwolina i bedzie się całkiem dobrze jechało.
cichy87 no está en línea   Reply With Quote
Old September 2nd, 2006, 09:12 AM   #23
ikrys
Registered User

ikrys's Avatar

Likes (Received): 14

tak sie przygladam tej mapie
i najgestsza siec drog ekspresowych jest chyba w woj.lubelskim lecz w przeliczeniu na m^2 powierzchni,bo najdluzsza jest na Mazowszu
ikrys no está en línea   Reply With Quote
Old September 2nd, 2006, 02:40 PM   #24
miras
Lokalny Puławski Patriota

miras's Avatar

Likes (Received): 24

Quote:
Originally Posted by inz_Krys
tak sie przygladam tej mapie..
Z tego co wiem na mapie prawdopodobnie będzie mała poprawka - S8 pobiegnie jednak przez Piotrków, co spowoduje, że droga ta na zachód od Piotrkowa będzie stanowiła kontynuację S12, umożliwiając komunikację ekspresową tymi dwoma drogami , oraz ewentualnie S17 od wschodniej granicy do Wrocławia

Last edited by miras; September 2nd, 2006 at 02:54 PM.
miras no está en línea   Reply With Quote
Old September 2nd, 2006, 02:57 PM   #25
hubertkm
Człowiek Wschodu:-)

hubertkm's Avatar

Likes (Received): 10

Quote:
Originally Posted by inz_Krys
tak sie przygladam tej mapie
i najgestsza siec drog ekspresowych jest chyba w woj.lubelskim lecz w przeliczeniu na m^2 powierzchni,bo najdluzsza jest na Mazowszu
No i dobrze - to w jakiś sposób zrekompensuje śladową ilosc autostrad w Lubelskiem.
Old February 8th, 2007, 12:05 AM   #26
Niedzwiadek
Registered User

Niedzwiadek's Avatar

Likes (Received): 0

[DK17] Warszawa - Hrebenne (fotorelacje)

Mam zaszczyt przedstawić Wam fotorelację z podróży do Zakrętu pod Warszawą (07.02.2007.).
No to jedziemy:
1. Początek na al. Warszawskiej, pogoda taka jak w zimie czyli zimno i trochę sypie:

2. Tu w przyszłości ma być węzeł:

3. Ruch na tej trasie nie jest mały szczególnie na odcinku do Kurowa.

4.

5.Nowy asfalcik do Jastkowa. Coś jeszcze tam grzebią, nie wszędzie są wymalowane pasy.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.Fotoradar w Garbowie.

13. Następny trochę dalej w Zagrodach.

14.

15. Ruch czasami był bardzo duży.

16.
17. Bywało również w miarę pusto.

18.

19. My jedziemy w prawo na Warszawę w lewo droga prowadzi do Radomia.

20. Ruch wcale nie zmalał….

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Zima w pełni:

28.

29.

30.

31.

32.

33. Do stolicy coraz bliżej:

34. Jeden z nielicznych zakrętów na 17-ce.

35.

36. Pusto:

37.

38.

39.

40.

41.

42. Ten kawałek robili w miarę niedawno, a już są dziury:

43.

44.

45.

46. Jak ma być ekspresówka to trzeba zbudować wiadukt:

47. 1x2:

48.

49. Drogowcy nie próżnują:

50. Policja również:

51.

52.

53. Dojeżdżamy do Garwolina:

54.

55. Robota wre:

56. Tutaj zawsze są korki:

57.
58.

59.

60. :Od strony Warszawy też coś robią przy obwodnicy:

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73

74.Już „tylko” 50km:

75.

76. Pogoda uległa poprawie:

77.

78.

79.

80.

81. Rondo w Kołbieli czyli kolejne „wąskie gardło” na trasie:

82.

83.

84. Karetka:

85.

86. Stacje paliw są co kilka km więc z tankowaniem nie ma problemu:

87. Zwalniamy Otwock:

88.Wąsko:

89.

90.

91.

92. Reklama:

93.

94.

95.

96.

97.

98. I dojechaliśmy do końca 17- tki, dalej wiedzie DK 2:

To tyle dziękuje za uwagę.
Old February 8th, 2007, 01:16 AM   #27
Champion
Registered User

Gratuluję świetnej fotorelacji i powiem krótko: S17 potrzebna jak najszybciej a przynajmniej ekspresowe obwodnice. Wyremontowane odcinki klasy GP wyglądają całkiem nieźle ale przy takim ruchu tirów to trochę za mało.
Champion no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2007, 08:40 AM   #28
ikrys
Registered User

ikrys's Avatar

gdyby ta trase pokonywac zgodnie z przepisami to pewnie zajelo by to ze 4 godziny,od tabliczki Warszawa do tabliczki Lublin jest okolo 134km mozna przejechac ten odcinek w niewiele ponad godzine(1,15h) ale tylko w nocy,a od centrum do centrum ze 165-170km-przewaznie 2h-2,5h,wiem to z doswiadczenia ,przewaznie pokonuje ta trase 2 razy w tygodniu,a droga 17 jest jedna z lepiej utrzymanych drog w polsce,75%stanu dobrego nawierzchni
Old February 8th, 2007, 09:28 AM   #29
kysiek1
Registered User

Obw. Garwolina

Super zdjęcia. Mi do jazdy najlepiej podoba się odcinek Ryki -Garwolin, bo jest w miarę pusty. S17 jak najszybciej!
Czy robiłeś selekcję zdjęć? Może masz coś więcej w temacie obwodnicy Garwolina? Jest odrębny wątek, ale gdzieś już spadł "na dół".
K.
kysiek1 no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2007, 09:56 AM   #30
Niedzwiadek
Registered User

Niedzwiadek's Avatar

Quote:
Originally Posted by kysiek1 View Post
Super zdjęcia. Mi do jazdy najlepiej podoba się odcinek Ryki -Garwolin, bo jest w miarę pusty. S17 jak najszybciej!
Czy robiłeś selekcję zdjęć? Może masz coś więcej w temacie obwodnicy Garwolina? Jest odrębny wątek, ale gdzieś już spadł "na dół".
K.
Dziękuje, zrobiłem selekcje fotek bo nie wszystkie były wyraźne (słaba ostrość, brudna szyba), niestety obwodnicy Garwolina poświęciłem niewiele czasu widoczność słaba i jedyne co udało mi się uchwycić jest na powyższych zdjęciach. Gdybym mieszkał bliżej Garwolina wybrałbym się rowerem i wszystko dokładnie obfocił. Co do samej trasy to naprawdę niewiele trzeba poprawiać i jedzie się bardzo przyzwoicie.
Old February 8th, 2007, 11:06 AM   #31
Matz32Z
Obserwator

Likes (Received): 2

Dzieki za fotorelacja widac e-ska 2x2 potrzebna jest juz .
To co wyrabiaja tirowcyt to az szkoda gadac -patrz foto 15
Masz tylko zdjecie jednego radaru jak nieto prosze podslij mi reszte na prywatna wiadomosc
Old February 8th, 2007, 08:22 PM   #32
SIMSI
Registered User

SIMSI's Avatar

Likes (Received): 36

świetny pomysł na fotorel..!!!!

Jeździłem tą trasą dziesiątki, a może setki razy. Proszę o S-kę jak najszybciej!!!!!!!!
SIMSI no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2007, 08:57 PM   #33
kowal 3D
Precz z komuną!

kowal 3D's Avatar

Likes (Received): 33

Na S-kę to znając życie to sobie jeszcze poczekamy, ale ludzie, przecież z tego co widzę po tych zdjęciach to ta trasa na większości odcinków powinna mieć przekrój 2+1! Co za marnowanie asfaltu!
Old February 8th, 2007, 10:10 PM   #34
ikrys
Registered User

ikrys's Avatar

Quote:
Originally Posted by kowal 3D View Post
Na S-kę to znając życie to sobie jeszcze poczekamy, ale ludzie, przecież z tego co widzę po tych zdjęciach to ta trasa na większości odcinków powinna mieć przekrój 2+1! Co za marnowanie asfaltu!
No coz Asfaltem drog sie nie wyklada i odziwo jest go malo w nawierzchni(procentowo)
A gdzie ty to widzisz ze trasa powinna byc 2+1 na tych zdjeciach?Gdzies to jest napisane na tych zdjeciach?
Ale na pocieszenie powiem Ci ze Ta trasa do 2013 od Warszawy do Piask bedzie S2x2, a za 3 miesiace oddany powinien byc 1 odcinek 14km
Przepraszam za OT
Old February 8th, 2007, 10:29 PM   #35
kowal 3D
Precz z komuną!

kowal 3D's Avatar

Likes (Received): 33

Ten asfalt to taki skrót myślowy :]

Wiem że ta trasa będzie w przyszłości klasy S (powinno być IMHO A), nie jestem idiotą. Chodzi o to, że aktualnie zamiast 1x2 z utwardzonymi poboczami praktyczniej by było gdyby zrobili 1x3. Wystarczy zmienić malowanie poziome. Byłoby znacznie bezpieczniej i wygodniej.
Old February 8th, 2007, 10:46 PM   #36
ikrys
Registered User

ikrys's Avatar

Nie wiem co by z tego wyszlo,Juz teraz uciazliwe sa bardzo skrzyzowania skanalizowane na tej drodze ktorych ciagle przybywa,Sporo jest wydzielonych L lub P skretow z drogi glownej na dodatek wiekszosc to wysepki z aktywnymi znakami,ale sa na tej drodze odcinki w ktorych az sie prosi cos takiego zrobic
pozdrawiam
Old February 9th, 2007, 12:54 AM   #37
Sławek
-

Sławek's Avatar

Likes (Received): 63

Troszkę skomentuje niektore zdjęcia, bo okolica Warszawy jest mi doskonale znana, gdyż mam działkę w okolicy (skręt na Gliniankę) - 86 zdjęcie

Pozwolę sobie wkleić parę zdjęć z postu wyżej:

Te światła sa beznadziejne! Zielone zapala się co kilkanascie sekund. Jadę sobie zielone, nagle widze że robi sie czerwone, zwalniam i nim dojadę do skrzyżowania już jest zielone. Jakiś absurd!

To skrzyżowanie co widać też jest mi znane. Jak jeszcze nie było świateł tam ,to jadę od tej samej strony przy prędkości 100km/h wjechała mi na skrzyzowanie kobieta jak byłem ok 20 m od niej. Lanos którym jechałem ocalił mi życie i dzięki pasom, airbagowi żyję. Lanos poszedł do kasacji, bo jego przeód zaczynał się pod przednią szybą... takie to było silne uderzenie.

Sławek no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2007, 01:06 PM   #38
Niedzwiadek
Registered User

Niedzwiadek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sławek View Post
Troszkę skomentuje niektore zdjęcia, bo okolica Warszawy jest mi doskonale znana, gdyż mam działkę w okolicy (skręt na Gliniankę) - 86 zdjęcie

Te światła sa beznadziejne! Zielone zapala się co kilkanascie sekund. Jadę sobie zielone, nagle widze że robi sie czerwone, zwalniam i nim dojadę do skrzyżowania już jest zielone. Jakiś absurd!
Takich świateł jest kilka na tej trasie. Przed skrzyżowaniem są pewnie jakieś czujniki w nawierzchni dające sygnał do zapalenia się zielonego. Jeśli przestrzega się przepisów dot. ograniczenia prędkości, jazda jest płynna bowiem zielone zdąży się zapalić. W przypadku naginania kodeksu i szarżowania zanim zapali się zielone musimy się zatrzymać.

Quote:
To skrzyżowanie co widać też jest mi znane. Jak jeszcze nie było świateł tam ,to jadę od tej samej strony przy prędkości 100km/h wjechała mi na skrzyzowanie kobieta jak byłem ok 20 m od niej. Lanos którym jechałem ocalił mi życie i dzięki pasom, airbagowi żyję. Lanos poszedł do kasacji, bo jego przeód zaczynał się pod przednią szybą... takie to było silne uderzenie.
To bardzo niebezpieczne skrzyżowanie bo znajduje się na łuku drogi i wyjeżdzający z podpożądkowanej mają kiepską widoczność, o wypadek nietrudno trzeba zachować uwagę.
Old March 27th, 2007, 06:29 PM   #39
hanys
Registered User

Quote:

Wcale nie absurd. Detektor zauważa, że zbliża się samochód, zapala czerwone światło, ty zwalniasz, gdy zwolnisz juz tyle ile trzeba (do 50km/h pewnie), zapala się zielone. Nie chodzi w tym urzadzeniu o przepustowość, a o pieszych i ich bezpieczenstwo.
Old May 17th, 2007, 07:57 PM   #40
CKPL_POLAND
Registered User

CKPL_POLAND's Avatar

[S17] Węzeł Lubelska - granica województwa

Droga krajowa nr 17 zaliczona jest do sieci dróg ekspresowych (S17). Jest elementem trasy prowadzącej ruch tranzytowy na kierunku północ – południe (Warszawa – Lublin - Hrebenne). Ze względu na wyczerpującą się przepustowość i na ciągle wzrastający ruch tranzytowy jej rozbudowa jest w pełni uzasadniona. Rozbudowa drogi krajowej Nr 17 do parametrów drogi ekspresowej na odcinku od projektowanego Węzła „Lubelska” do granicy województwa mazowieckiego (km. 3+200 – 74+883) prowadzona będzie z wyłączeniem projektowanej obwodnicy Kołbieli oraz budowanej obwodnicy Garwolina. Długość odcinka po uwzględnieniu wyłączonych obwodnic wynosi ~56km.
Odcinek pierwszy pomiędzy węzłem "Lubelska" z POW (3+200), a początkiem obwodnicy Kołbieli (19+200) położony jest w całości na terenie województwa mazowieckiego w powiecie otwockim oraz garwolińskim i przebiega przez teren następujących gmin: Wiązowna, Otwock, Celestynów, Kołbiel, Pilawa, Garwolin, Górno, Sobolew i Trojanów.

Podstawowe parametry techniczne:
# Klasa drogi - S
# Prędkość projektowa - 100 km/godz.
# nośność - 11,5 t/oś
# kategoria ruchu – KR6
# całkowita ograniczona dostępność (dostępność tylko w węzłach)
# ilość jezdni - 2
# szerokość pasów ruchu 2 x 3,5m + 2,5m pas awaryjny

# Analizowane warianty modernizacji trasy DK-17 do parametrów ekspresowych na odcinku od węzła "Lubelska" do obwodnicy Kołbieli:

# wariant 1 – podstawowy – przebudowa drogi polegająca na poprowadzeniu trasy na całym odcinku po dotychczasowym śladzie z dobudową drugiej jezdni, dróg równoległych i węzłów.
# Wariant 2 - trasa prowadzona po dotychczasowym śladzie, za wyjatkiem okolicy węzła "Wiązowna" (pomiędzy 6+000, a 8+700) oraz okolic wsi Wola Ducka i Ostrów (pomiędzy 15+200, a 19+000) wraz z przesunięciem na zachód węzła "Ostrów".
# Wariant 3 - wykonanie obwodnicy Wiązowny po wschodniej stronie z wejściem w istniejący ślad drogi nr 17 pomiędzy miejscowościami Radiówek i Wolka Mlądzka wraz ze zmianą lokalizacji węzła „Wólka Mlądzka”. Rozwiązania na dalszym odcinku według wariantu 2.

Żródło: www.siskom.waw.pl
CKPL_POLAND no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
dk17, ekspresówka-s17, lubelskie, lublin, mazowieckie, warszawa, zamość

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules