|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#81 |
|
Registered User
Likes (Received): 101
|
Tak jest tam skup złomu. Nic nie stoi? masz problem z czytaniem ortofotomapy...
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Pan Pieszczoch
Likes (Received): 308
|
Lepiej rzuć się jakąś fotką tego budynku, który stoi na miejscu dawnego zachodniego skrzydła Terespolskiego. Ortofotomapa nic mówi nt jego stylu, wielkości, kształtu i wartości architektonicznej.
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Registered User
|
na temat wielkości i kształtu nie mówi? widać długość i szerokość, oraz że jest to prostokąt, ma spadzisty dach, a wysokość można określić na podstawie długości rzucanego cienia,
co do stylu i wartości architektonicznej, zdjęcie wrzucę jutro |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Pilanin
Likes (Received): 0
|
Przepraszam, ale wątek sugeruje realne w jakikolwiek sposób obiekty do odbudowy, a jeżeli coś od razu się wyklucza, nie ma sensu chyba tego wrzucać?
|
|
|
#85 | |
|
Pan Pieszczoch
|
Quote:
Chodziło mi o dokładny wygląd, a jednak sam widok dachu plus szacunkowa wysokość plus plan to trochę mało ![]() ![]() To jedziemy dalej z tym koksem. PAŁAC KOTOWSKICH, na tyłach kościoła Sakramentek, Nowe Miasto parcela budowlana wolna ![]() Dokładne dane: R. Mączyński, Ulice Nowego Miasta, VEDA, W-wa 1998, s. 22-24. Tam też rysunek fasady. Zalety odbudowy: 1. Zagęści okolice kościoła Redemptorystów i zirytuje Ojca Dyrektora ![]() 2. Fasada ładnie wygląda od Wisły - Tylman Gamerski trzyma poziom ![]() 3. Wystarczy odbudować bryłę z zewnątrz, bo ładna. I nikt się nie czepnie, że to "makieta" ukrywająca nowoczesne wnętrza, bo zawsze tak było (pałac został przeznaczony na siedzibę konwentu i był wielokrotnie przebudowywany w XVIII i XIX wieku). Stąd - pełna swoboda adaptacji wnętrz. 4. W latach 1950. planowano odbudowę budynku. Przygotowano też projekt i zabezpieczono resztki murów (niewiele ich zostało, ostatecznie rozebrane w 1962). W zasadzie pozostaje dogadać się ze spadkobiercami projektantów i można budować. Niby niewielka oszczędność ale zawsze coś. 5. Zachowały się cenne relikty fasady: dwie barokowe figury z tympanonu. Wyrzeźbione w 1684 przez samego Schluchtera. 6. Nie ukrywam, że nazwa pałacu mi się podoba ![]() Tak w ogóle to pożyczyłem dziś z biblioteki książkę o Nowym Mieście, więc mój umysł zostanie zapewne wkrótce zapłodniony kilkoma pomysłami, którymi nie omieszkam się podzielić. Last edited by Mruczek; February 6th, 2010 at 12:42 PM. |
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Tribunus Plebis
|
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Tribunus Plebis
|
Quote:
Widać to na tych obrazkach: ![]() Trochę żal, bo z Koszarami związany jest spory kawał historii, poza tym to jeden z niewielu budynków na Muranowie, które ocalał. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Pan Pieszczoch
|
Może uznacie mnie za konserwatystę, ale stary Terespolski jakoś bardziej mi się podobał
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
au premier étage
Likes (Received): 26
|
! Nawet nie wiedziałem, że z Terespolskiego cokolwiek zostało. Dzięki!
|
|
|
#91 |
|
Pan Pieszczoch
|
To ja wetknę kij w mrowisko. A co powiecie na Jerozolimskie 43 (adres przedwojenny 37), kamienica przyległa do "Polonii" (na miejscu "Metropolu").
![]() http://www.warszawa1939.pl/index.php...imskie_37&r3=0 Nb pomyłka: wypalone ruiny owszem ustąpiły miejsca "Metropolowi", ale rozebrano je nie w 1963 tylko w 1954, pod budowę socrealistycznego narożnika ze stojącym skośnie budynkiem. Opisuje to Tyrmand w "Złym". W 1955 poniechano tego pomysłu, ale kamienicy już nie było. Pusty plac stał przez 10 lat i dopiero wtedy, dla załatania ślepej ściany "Polonii" zbudowano "Metropol". Uzasadnienie odbudowy: 1. "Polonia" potrzebuje dobrej oprawy. Trudno sobie wyobrazić nowoczesny budynek, który będzie dobrze komponował się z "Polonią". Gmach 43 owszem - tym bardziej, że stylem bardzo przypomina budynek 47 - z drugiej strony "Polonii". 2. Rozbiórka Metropolu jest bardzo prawdopodobna w ciągu najbliższych kilkunastu lat. Innymi słowy - parcela się zwolni. 3. Odbudowa budynku Al Jerozolimskie 43 wymusza dwa rozwiązania, które moim zdaniem poprawią sytuację całego skrzyżowania Marszałkowska/Jerozolimskie. Rozwiązanie A: likwidacja ronda i przywrócenie krzyżówki typu X (jak przed 1969) Rozwiązanie B: pogrzebanie pomysłu budowy wysokiego budynku na miejscu hotelu Metropol. IMHO takie rozwiązanie jest całkowicie niepotrzebne i nieuzasadnione. Nie w tym miejscu. Last edited by Mruczek; April 17th, 2009 at 06:37 PM. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Pilanin
|
Uważam, ze Mmetropol w ogóle powinien zniknąć, a na jego miejscu powinien pojawić się nowoczesny budynek pasujący do ŚW, z ewentualną dominantą na rogu Jerozolimskich i Marszałkowskiej. Bo teraz to wygląda jak jakaś totalna pomyłka.
|
|
|
#93 |
|
au premier étage
|
@Mruczek
Uważam że to zły pomysł, dlatego że w 3 pozostałych narożnikach (Hotel Forum, Rotunda, patelnia przed metrem Centrum) będzie zabudowa współczesna, w dwóch z tych trzech przypadków w formie jakiej jeszcze nawet nie znamy. Z tego powodu, taka rekonstrukcja (pomimo, że także byłaby nieekonomiczna pod względem kubatury i nie do przyjęcia ze względów na opór historyków sztuki itd. itp.) jest wątpliwa. Nie uważam jednak, że Metropol powinien pozostać. Należy go zastąpić bardziej efektownym budynkiem.
|
|
|
#94 | ||
|
Pan Pieszczoch
|
Quote:
Nie widzę też powodu, dlaczego nie można część narożników zrobić nowocześnie, a część historyzująco. Quote:
. A to dlaczego? |
||
|
|
|
|
|
#95 |
|
Tribunus Plebis
|
deamon82 dzięki za zdjęcia. Wygląda na to, że odbudowa Terespolskiego nie jest aż taka nierealna
Wg mnie można by urządzić w nim piękną galerię albo muzeum (tak jak Musée d'Orsay w Paryżu, albo jak planuje się zrobić na starym dworcu głównym w Krakowie).Największa przeszkoda, jaka przychodzi mi na myśl to planowana Trasa Świętokrzyska. Wg obecnych planów ma iść wzdłuż torów, ale czy akurat dokładnie przez teren dawnego dworca? Tego nie wiem. Mruczek - apropos odbudowy zabytków zamiast Metropolu. Bardziej realna byłaby odbudowa niektórych fasad zachodniej pierzei ul. Zielnej pomiędzy Królewską a Świętokrzyską. Pojawił się kiedyś nawet na forum jakiś projekt studencki z takim pomysłem. Jakby ktoś zechciał go wypromować w kontekście rewitalizacji pl. Grzybowskiego i Próżnej... mogłoby coś z tego być. |
|
|
|
|
|
#96 | |||
|
au premier étage
|
trudno żeby miał tam docelowo pozostać taki koszmar przestrzenny jaki jest tam teraz.
Quote:
Quote:
Quote:
Bo tak. Wiesz co to jest imperatyw?
|
|
|
|
#97 | |||||
|
Pan Pieszczoch
|
Quote:
Poza tym ponawiam pytanie: czy coś już ustalono w tej sprawie? Nie. Na razie to jest wszystko palcem na wodzie pisane. Szkoda by było zmarnować okazję do odtworzenia kamienicy dlatego, że może za 20 lat ktoś zbuduje wieżowiec na miejscu Universala (z czego bym się zresztą ucieszył). Quote:
Nic się nie stanie, jeśli do tego misz-maszu dojdzie jeszcze jeden przykład. Tym bardziej, że ta kamienica nie jest jedyna. Od "Polonii" w stronę "Marriotta" masz jeszcze 10 innych. I jest hotel "Forum". Czyli przesądzone jest przemieszanie zabudowy przy skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich. Czego byś tam nie wmontował, zawsze znajdzie się sąsiad, który nie pasuje do całości. C.N.U. Wartość kamienic nie polega na ich doskonałości formalnej, tylko na tym, że są ładne. Pojedyncza kamienica z Budapesztu czy Paryża jest zazwyczaj też byle jaka formalnie i udekorowana eklektyczną albo secesyjną tandetą z masowej produkcji lat 1910. Ale Paryż uchodzi za ładne miasto. To chyba podstawa działania polskiej szkoły konserwatorskiej. Zniszczyli nam zabytki, to my na złość odtworzymy i to jeszcze ładniejsze niż przed zniszczeniem. Tutaj to już ostro pojechałeś. Optymalna zabudowa dla Al. Jerozolimskich na tym odcinku to jakieś 6-8 nowoczesnych pięter. Od de Gaulle'a mamy BGŻ (7 pięter), Wolfa (chyba 5 wysokich), dom z supersamem (7), ciąg kamienic od Kruczej do Forum (6 wysokich). Budynki od Polonii: Polonia (6), Rakman (5), 49 (5), Fotoplastikon (4), Elektrim (5), Łapiński (3, w narożnikach 4), Szpital Omega (6), British COuncil (3, kiedyś 5) i dwie Reinholda (4). Kamienica nr 43 miała 4 piętra plus dwa neobarokowe szczyty i hełmy. Bardzo dobrze komponowała się z Polonią. W ostateczności można zbudować w wersji 5-piętrowej. Wówczas odpada zarzut "odtwórczej rekonstrukcji" Quote:
Nb: w tym miejscu chciałbym podziękować całemu forum SSC za uświadomienie mi, jak ohydne jest to skrzyżowanie Marszałkowskiej i Alej Jerozolimskich. Nigdy go nie lubiłem, ale nie potrafiłem wyizolować tego najbardziej wieśniackiego elementu. Dopiero po lekturze postów SSC zrozumiałem, że jest nim niestety rondo i przejście podziemne. Quote:
Natomiast owszem, uczciwie przyznaję, kamienica ma niższą powierzchnię użytkową. To jest IMHO jedyny minus mojej koncepcji. W Dreźnie jakoś nie słyszałem protestów historyków sztuki ![]() Quote:
To provide meaningful architecture is not to parody history but to articulate it Daniel Libeskind Z archiwum Mruczka: Buk Miłosław Szamotuły Ukraińska majówka 2012 Barcelona Budapeszt Kowno Madryt Moskwa Walencja, Alicante, Elx, Kartagena i inne atrakcje wschodniego wybrzeża Hiszpanii Last edited by Mruczek; January 12th, 2009 at 01:34 PM. |
|||||
|
|
|
|
|
#98 |
|
au premier étage
|
Nie są. pierwsze dotyczy całości tego katastrofalnego miejsca; drugie konkretnego narożnika.
A ja słyszałem. Wszystko co dotyczy tej kamienicy jest pisaniną palcem po wodzie.
|
|
|
#99 | ||
|
Pan Pieszczoch
|
Quote:
![]() No to niech sobie historycy sztuki protestują. Miasto jest dla ludzi, a nie dla historyków sztuki. Liczę na to, że inwestor na tej parceli zdecyduje się na odbudowę oryginalnego budynku. Quote:
To provide meaningful architecture is not to parody history but to articulate it Daniel Libeskind Z archiwum Mruczka: Buk Miłosław Szamotuły Ukraińska majówka 2012 Barcelona Budapeszt Kowno Madryt Moskwa Walencja, Alicante, Elx, Kartagena i inne atrakcje wschodniego wybrzeża Hiszpanii |
||
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Tribunus Plebis
|
Quote:
![]() Ludzie są uprzedzeni do tego rodzaju rekonstrukcji, bo łatwo ją spartolić. Różnej maści architekci od siedmiu boleści próbują unowocześniać formę zabytków, improwizują, stosują złe materiały. Przykłady można mnożyć. Wg mnie tylko jak najwierniejsze odwzorowanie oryginału jest warunkiem powodzenia takiej odbudowy, wtedy nie będzie wyglądała sztucznie, kiczowato. A co do twierdzeń o nieopłacalności odbudowy z powodu drogiej ziemi - nie zawsze jest to taki prosty rachunek, jak się niektórym wydaje. Łatwo ulec argumentacji deweloperów, którzy chcą jak najwięcej na inwestycji zarobić. Jest to oczywiście w pełni zrozumiałe, ale niekoniecznie interes dewelopera musi pokrywać się z interesem miasta. Miasto, które posiada więcej historycznych budowli albo udanych, ciekawych przykładów rekonstrukcji jest znacznie bardziej atrakcyjne jako całość i w dłuższej perspektywie przyciągać więcej kapitału w postaci inwestorówi i turystów, niż miasto, które odcina się od swojej historii i stawia na bylejakość oraz przypadkowość. Quote:
|
||
|
|
|
![]() |
| Tags |
| reconstruction, rekonstrucje, rekonstruktion |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|