daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 8th, 2007, 08:48 PM   #181
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1084

Sada je gotovo,valjda ništa ne može zaustaviti gradnju
gorgoroth no está en línea  

Sponsored Links

Old August 8th, 2007, 08:54 PM   #182
renco
Grad heroj

renco's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by long foot View Post
Zato jer spaja dva najveća hrvatska grada, ZG i ST, a osim njih i Zadar i Šibenik od većih gradova. Ako ćemo populacijski kriterij uzeti kao ključni, a ja ne vidim koji drugi bi se uzeo, onda je nepobitno da A1 spaja puno više stanovnika s centrom države od A6.
Osim toga A1 je bila nužna zbog daljeg razvoja turizma, pošto se većina turizma ipak događa u Dalmaciji, a znamo kako je ta regija stagnirala za vrijeme rata, što od direktnih šteta, što od izolacije. Zato mislim da je jedan od najboljih poteza Račanove vlade bio ubrzana gradnja A1 koja je revitalizirala ne samo Dalmaciju, nego i siromašnu Liku.
To ne znači da ne treba graditi i autocestu ZG-Ri, samo mislim da je ova prioritetnija. Ako vi mislite drugačije, molim obrazloženje.
Mislim da bi ekonomsko gledište trebalo uvijek biti na prvom mjestu,a tu je u prednosti A6.Što se tiče turista Istra je uvijek bila na prvom mjestu tako da ti ostaje samo aspekt stanovništva koje je također naravno jako bitno ii tu je A1 u prednosti.Nemojte me krivo razumjeti,jer meni puno više koristi A1 od A6,ali nitko me nemože uvjeriti da A6 nije trebala biti završena prije od A1.
renco no está en línea  
Old August 8th, 2007, 09:02 PM   #183
long foot
otišao i neće se vratiti

Mislim da Dalmacija s Dubrovnikom ipak ostvaruje veći prihod od turizma nego Istra i Primorje, tako da je i ekonomski aspekt na strani A1. Zanimljivo je da ljudi prigovaraju da se A6 gradi već 30 godina. Pa i A1 se gradi više od 30 godina. Ako se sjećate, gradnja je započela 70-ih i izgrađena do Karlovca, ali je proglašena "nacionalističkom megalomanijom" i obustavljena. Osim toga, od Zagreba se do Rijeke i po staroj cesti autom može doći za 3 sata, dok je starom cestom do Splita trebalo i po 8 sati. Svi dobro znamo slike užasnih gužvi s te ceste usred ljeta. Sve su to razlozi zbog kojih je A1 bila prioritetnija. Iako nema previše smisla o tome diskutirati jer su obje ceste važne.
long foot no está en línea  
Old August 8th, 2007, 09:05 PM   #184
renco
Grad heroj

renco's Avatar

slažem se
renco no está en línea  
Old August 8th, 2007, 09:13 PM   #185
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Mislim da Dalmacija s Dubrovnikom ipak ostvaruje veći prihod od turizma nego Istra i Primorje, tako da je i ekonomski aspekt na strani A1. Zanimljivo je da ljudi prigovaraju da se A6 gradi već 30 godina. Pa i A1 se gradi više od 30 godina. Ako se sjećate, gradnja je započela 70-ih i izgrađena do Karlovca, ali je proglašena "nacionalističkom megalomanijom" i obustavljena. Osim toga, od Zagreba se do Rijeke i po staroj cesti autom može doći za 3 sata, dok je starom cestom do Splita trebalo i po 8 sati. Svi dobro znamo slike užasnih gužvi s te ceste usred ljeta. Sve su to razlozi zbog kojih je A1 bila prioritetnija. Iako nema previše smisla o tome diskutirati jer su obje ceste važne.
Ja se ne slažem s tobom ni u turističkom niti u gospodarskom aspektu,jer jednostavno nije istina da je Dalmacija jača od Istre i Primorja
Old August 8th, 2007, 09:56 PM   #186
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
i ja isto nekako sumnjam da je u dalmaciji veci prihod od turizma, ali ako i je, nije puno veci. u svakom slucaju treba sacekat neke statisticke podatke na kraju godine. ili ako netko ima neka stavi podatke od prosle godine.

ma uostalom nije ni vazno, valjda ce cesta bit gotova na vrijeme, pa cemo svi zajedno bit sretni.
ivan_ri no está en línea  
Old August 8th, 2007, 11:07 PM   #187
juricaperesin
-don't let me disturb y-

juricaperesin's Avatar

Likes (Received): 12

ISTARSKI TURIZAM U USPOREDBI SA DALMATINSKIM TURIZMOM 2006

sluzbena statistika ministarstva turizma za 2006

BROJ TURISTA:
istarska zupanija: 2.575.090
dalmatinske zupanije*: 4.207.337

NOCENJA:
istarska zupanija: 16.968.695
dalmatinske zupanije*: 21.928.330

* ukljucujuci: zadarska zupanija, sibensko-kninska zupanija, splitsko-dalmatinska zupanija i dubrovacko-neretvanska zupanija

izvor: http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/06-statistika-tp.pdf

PS: can't await seeing all infrastructural project realized in croatia!
juricaperesin no está en línea  
Old August 9th, 2007, 05:11 AM   #188
Marsal Tito
Registered User

Likes (Received): 0

Drugovi, pustimo statistike i broj nocenja.... U Dalmaciji ljetuje cijela Bosna i Slavonija, tako da njima ta Dalmatina i ne znaci toliko puno. Ako cemo graditi samo za turiste, onda nek se gradi autostrada preko Sarajeva do Peste... I evo ti i Madjara i Slovaka, i Bugara, i Slavonaca, i Bosanaca.

Drugo, ne grade se ceste ni Rijeci, ni Splitu vec - ZAGREBU!!! Jel' postoji i jedan autoput u Hrvatskoj koji se nije poceo graditi od onog jbng rotora u Zagabriji. Majku mu; k'o da smo u starom Rimu!

Rijeka je najveca luka i jedan od necih tranzitnih centara u Hrvatskoj, i treba joj infrastruktura.... Uvijek se pare stavljaju tamo gdje donose najveci profit; a poluautocesta do Rijeke (nikad se ne govori o cesti "do Zagreba") i ona klimava pruga je i u ovom stanju prometnija i donosi veci profit i od od one cetiri trake do Splita i od "Marjan expressa".

Ako cemo se razvijat' ozbiljno onda se nemojmo zjbvt. Ako cemo se prcit' i inatit' onda laku noc.
Old August 9th, 2007, 08:22 AM   #189
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by juricaperesin View Post

BROJ TURISTA:

NOCENJA:

* ukljucujuci: zadarska zupanija, sibensko-kninska zupanija, splitsko-dalmatinska zupanija i dubrovacko-neretvanska zupanija

izvor: http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/06-statistika-tp.pdf

PS: can't await seeing all infrastructural project realized in croatia!
Dodaj tome još Primorsko goransku:
2.985149 TURISTA
10.501921 NOĆENJA i ispada da su ove dvije županije jače od cijele Dalmacije.Znači jedan argument na strani A-6
Old August 9th, 2007, 08:34 AM   #190
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Likes (Received): 5

Thanx gorg na slikama.Kao i uvijek super fotke
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 08:39 AM   #191
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Marsal Tito View Post
Drugovi, pustimo statistike i broj nocenja.... U Dalmaciji ljetuje cijela Bosna i Slavonija, tako da njima ta Dalmatina i ne znaci toliko puno. Ako cemo graditi samo za turiste, onda nek se gradi autostrada preko Sarajeva do Peste... I evo ti i Madjara i Slovaka, i Bugara, i Slavonaca, i Bosanaca.

Drugo, ne grade se ceste ni Rijeci, ni Splitu vec - ZAGREBU!!! Jel' postoji i jedan autoput u Hrvatskoj koji se nije poceo graditi od onog jbng rotora u Zagabriji. Majku mu; k'o da smo u starom Rimu!

Rijeka je najveca luka i jedan od necih tranzitnih centara u Hrvatskoj, i treba joj infrastruktura.... Uvijek se pare stavljaju tamo gdje donose najveci profit; a poluautocesta do Rijeke (nikad se ne govori o cesti "do Zagreba") i ona klimava pruga je i u ovom stanju prometnija i donosi veci profit i od od one cetiri trake do Splita i od "Marjan expressa".

Ako cemo se razvijat' ozbiljno onda se nemojmo zjbvt. Ako cemo se prcit' i inatit' onda laku noc.
U potpunosti si u pravu sve pocinje od Zg.Samo tako je sa svim glavnim gradovima jer oni su uvjek u prednosti.Tesko ce doc do momenta kad ce se to promjenit.
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 08:42 AM   #192
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Kad govorimo o A1(long foot je naveo da je stanovnistvo najbitnije) mene bas zanima koliko ljudi iz Dalmacije koristi taj autoput s obzirom na cijenu.Ja sam cesto sluzbeno u St,ali da idem privatno sigurno bi odabrao Jadransku magistralu.

Last edited by acy; August 9th, 2007 at 09:45 AM.
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 08:42 AM   #193
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by acy View Post
Thanx gorg na slikama.Kao i uvijek super fotke
tO JE BILO PO TVOM NAREĐENJU
Old August 9th, 2007, 08:49 AM   #194
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Sto se tice A6 mislim da se tu ne moze samo racunat Istra i Kvarner,pa to je vazna cesta i za povezivanje Italije i Slo(juzni dio) a preko njih i ostatka Europe sa Zg, A da ne govorim o izlasku srednje Europe na Jadran(Madarska i ostala ekipa)Ipak je Kvarner najbliz i izlazak na more iz Srednje Europe.
I sam promet to govori.
Dalmacija ima veliki potencijal u turizmu ali pitanje je kad i kako ce se on najoptimalnije iskoristit.

Kao ca san rekal obadvi ceste su vazne ali mislim da je kao i uvjek prioritet promasen.

Last edited by acy; August 9th, 2007 at 08:58 AM.
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 08:56 AM   #195
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

BROJ TURISTA:

NOCENJA:

Eto iz tih podataka sad usporedi velicinu i citavo stanovnistvo Dalmacije i Istre te kapacitete pa ces vidit da je Istra gotovo na maksimumu popunjenosti za razliku od Dalmacije.
Dalmacija ima veliki potencijal ,ali ga treba pametno iskoristit,a Istarski je skoro iskoristen do kraja,Necu jos tu upletat Kvarner jer kao ca je gorg vec napisao te dvi regije imaju vise turista od cile Dalmacije.
Primjer Samo na Krku ima 50000 gostiju dnevno.
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 09:07 AM   #196
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Jos nesto sto se tice turizma.Istra i Kvarner imaju daleko vise popunjene kapacitete van sezone od Dalmacije pa cak da izdvojim i Dubrovnika.Nadan se da ne trebam navodit zasto.Recimo jedna Opatija ili bilo koji grad u Istri; ca je to doc jednom Talijanu, ili Austrijancu dobro se najest i gustat u hotelima svaki vikend za sitnu paru.Pa tu je za sat-dva.
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 09:14 AM   #197
renco
Grad heroj

renco's Avatar

Ili purgeru
renco no está en línea  
Old August 9th, 2007, 09:18 AM   #198
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

A da vas sam pozabil ko i Slovence.Vi ste domaci pa vas ne kalkuliran
acy no está en línea  
Old August 9th, 2007, 09:19 AM   #199
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Likes (Received): 2

Kao neke babe ste

Kad malo trezvenije pogledate stvar, A1 i A6 se u stvari završavaju istodobno (A1 do Ploča, a A6 kompletno) krajem iduće, 2008. godine.

Kod izgradnje autocesta treba gledati sve aspekte (gospodarstvo, turizam, demografiju), ali su to prvenstveno državni i nacionalni projekti koji služe za povezivanje teritorija i poticaj razvoja, ali ne samo prosperitetnih krajeva, već i onih trenutno malo zaostalijih, ali u budućnosti vrlo perspektivnih.

Evo i Istarski ipsilon, kako vidimo, kreće u puni profil. To je pozitivno i to treba, ali će također i Ipsilon van sezone biti još dosta godina nerentabilan. No to nije uvijek na prvom mjestu. Bitno je da Hrvatska postane Deuschland u prometnom smislu i vjerujte, prvo što strancu zapne za oko u nekoj državi u koju dolazi je stanje infrastrukture, a po komentarima Nijemaca u Njemačkoj koji su se vozili našim autocestama, Hrvatska je na vrlo dobrom putu u društvo razvijenih i bogatih država.

Neka se gradi i Rijeka-Žuta Lokva - što prije!
krzamak no está en línea  
Old August 9th, 2007, 09:20 AM   #200
long foot
otišao i neće se vratiti

Dobro, dobro, A6 je važnija od A1. Mada se nijedan Dalmatinac ne bi složio s vama, a ni ja se ne slažem iako nisam Dalmatinac.
long foot no está en línea  

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules