daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Изградња, привреда и инфраструктура > Путеви

Путеви Изградња путева / Road infrastructure

Closed Thread

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old November 9th, 2007, 09:59 PM   #41
mojaBL
BANNED

Likes (Received): 0

e sad ga ti nacrni!
mojaBL no está en línea  

Sponsored Links

Old November 9th, 2007, 10:02 PM   #42
Don CROleone
BANNED

Quote:
Originally Posted by mojaBL View Post
e sad ga ti nacrni!
Samo iz iskustva.
Don CROleone no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:08 PM   #43
SRC
Registered User

SRC's Avatar

Realno treba dva sata od BL do ZG. Sat do Gradiske (60 km) + sat do ZG (120 km)
Old November 9th, 2007, 10:08 PM   #44
AmirBiH
BANNED

Quote:
Odobren ugovor sa Strabagom

Quote:
BANJALUKA - Komisija za koncesije Republike Srpske juče je Vladi RS dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora sa austrijskim građevinskim koncernom "Strabag" o izgradnji mreže autoputeva, vrijednim blizu tri milijarde evra, potvrđeno je "Nezavisnim" u Komisiji.

Odobrenjem Komisije otvoren je put za potpisivanje ugovora sa Austrijancima, godinu nakon što je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju načinjen prvi korak ka konkretizaciji najveće poslijeratne investicije u RS.

"Izvještaj Komisije, koja je odobrila okvirni ugovor sa 'Strabagom', proslijeđen je Vladi, koja će ga razmatrati u naredni četvrtak, nakon što ga pregledaju članovi Odbora za privredu", izjavio je Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije.

Ugovorom je dogovorena izgradnja mreže autoputeva i brzih puteva u dužini od 432 kilometra, u približnoj vrijednosti od 2,9 milijardi evra. Uprkos ranijim sporenjima iz FBiH, ugovorom je, između ostalog, predviđeno da "Strabag" gradi 48 kilometara koridora 5C, u dijelu koji prolazi kroz RS.

Predviđeno je da Austrijanci ubiru putarinu u narednih 30 godina sa mogućnošću produženja na 15 dodatnih godina, pošto će neke od dionica, predviđenih za izgradnju, biti isplative tek u dugoročnoj perspektivi.

Austrijanci su se obavezali da će izgraditi sve pravce koji su navedeni u memorandumu o razumijevanju, dok Vlada, sa svoje strane, u koncesiju unosi autoput Banjaluka - Gradiška, čija izgradnja mora biti završena do 2009. godine. Taj put će, kako je navedeno u ugovoru, u potpunosti isfinansirati Vlada.

Okvirnim ugovorom nisu definisani rokovi za izgradnju svih pravaca, a taj dio bi, kako se očekuje, tek trebao biti dogovoren.

U Vladi očekuju da će ovakav prijedlog ugovora dobiti podršku Dodikovog kabineta. Kako se očekuje, okvirni ugovor sa "Strabagom" mogao bi biti potpisan u narednih dva do tri mjeseca.

Pored autoputa Banjaluka - Gradiška (33 km), predviđena je izgradnja sljedećih pravaca: Banjaluka - Kupres (110 km, do granice sa FBiH), Banjaluka - Doboj (72 km), Banjaluka - Novi Grad (71 km), Doboj - Jakeš - Bijeljina - granica sa Srbijom (98 km) i dio koridora 5C (48 km).

Vladi će pri sklapanju konačnog ugovora pomagati nezavisni konsultant, kako bi se, kako su i ranije navodili iz Vlade, izbjegle greške koje bi mogle koštati milione. Još nije poznato ko će to činiti, pošto još nije odlučeno da li će to biti "Delloitt & Touche" ili "Luis Berger", koji su ušli u posljednji krug tendera. Očekuje se da bi konačna odluka mogla biti donesena ovih dana.

Svaka cast!Ovo je ogroman projekat! Kad ce potpisati ugovor?
AmirBiH no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:08 PM   #45
starcooler
Registered User

starcooler's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by krOativan View Post
Samo iz iskustva.
upravo tako...isto iskustvo nosim godinama na relaciji ZG-BL. Zujim 130-140km/h bez panike do okucana i onda se guzim sat i po do BL ukljucujuci i granicu. 2 i po´sata ukupno. Ponekad za 2...
starcooler no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:11 PM   #46
SRC
Registered User

SRC's Avatar

Quote:
Originally Posted by AmirBiH View Post
Svaka cast!Ovo je ogroman projekat! Kad ce potpisati ugovor?
Фино пише...

Quote:
U Vladi očekuju da će ovakav prijedlog ugovora dobiti podršku Dodikovog kabineta. Kako se očekuje, okvirni ugovor sa "Strabagom" mogao bi biti potpisan u narednih dva do tri mjeseca.
Quote:
Vladi će pri sklapanju konačnog ugovora pomagati nezavisni konsultant, kako bi se, kako su i ranije navodili iz Vlade, izbjegle greške koje bi mogle koštati milione. Još nije poznato ko će to činiti, pošto još nije odlučeno da li će to biti "Delloitt & Touche" ili "Luis Berger", koji su ušli u posljednji krug tendera. Očekuje se da bi konačna odluka mogla biti donesena ovih dana.
Old November 9th, 2007, 10:15 PM   #47
AmirBiH
BANNED

Pardon, novi sam ovdje pa sam samo procitao na brzinu.Hvala za info.Da je srece pa da u FBiH isto pocnu sa ovakvim projektima.
AmirBiH no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:16 PM   #48
Deflaut
Registered User

Ne bih se baš složio sa sat i po. To je samo teretska brzina

Usko grlo je baš dionica Klašnice - Okučani, još ako računaš da policija RS "peca" na potezu Klašnice - Topola, a Hrvatska na Sava - Okučani, pa onda jedno 10-15 minuta izgubljenih na graničnom prelazu... nabere se toga, a Šumaher pobježe
Deflaut no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:19 PM   #49
Don CROleone
BANNED

Quote:
Originally Posted by starcooler View Post
upravo tako...isto iskustvo nosim godinama na relaciji ZG-BL. Zujim 130-140km/h bez panike do okucana i onda se guzim sat i po do BL ukljucujuci i granicu. 2 i po´sata ukupno. Ponekad za 2...
Naravno. Normalne voznje NAJMANJE 2 sata. Ovo "normalne" podrazumijeva: voziti 130/140 na sat do Okucana, bez guzve na autocesti i na granicnom prijelazu. Zato se zivo nadam da ce buduci bosanski dio autoceste, skratiti put za barem pol sata.
Old November 9th, 2007, 10:26 PM   #50
mojaBL
BANNED

Quote:
Originally Posted by starcooler View Post
ja sam isao jedno 100x bez pretjerivanja tim putem i na granici mi nikad nije trebalo vise od 20min, a BL-Gradiksa nikad vise od 45min. Tako da ne pretjeruj.
mojaBL no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:33 PM   #51
Don CROleone
BANNED

Quote:
ja sam isao jedno 100x bez pretjerivanja tim putem i na granici mi nikad nije trebalo vise od 20min, a BL-Gradiksa nikad vise od 45min. Tako da ne pretjeruj.
Sto si se ti nakostrijesio ko oroz. Pa covjek ti kaze da je to njegovo iskustvo. I sasvim je realno. Prije od 2 sata nema sanse doci ako normalno vozis. A ako te docekaju guzve, zna se voznja otegnuti i na 2,5 sata. Ocito nisi nikad prelazio granicu petkom poslijepodne u pravcu BiH, i nedjeljom poslijepodne u pravcu HR.
Old November 9th, 2007, 10:48 PM   #52
mojaBL
BANNED

mislio sam da je rekao 2.5 BL-gradiska, greska
mojaBL no está en línea  
Old November 9th, 2007, 10:50 PM   #53
Don CROleone
BANNED

Quote:
mislio sam da je rekao 2.5 BL-gradiska, greska
Old November 9th, 2007, 11:40 PM   #54
Don CROleone
BANNED

Drago mi je da se gradi i nek se gradi. Bolje neg da se rusi. Posebno nek se grade dobre ceste. Po tome smo (BiH) zaista crna rupa u Europi.

Btw, ima li netko ucrtanu trasu buduce autoceste BL-Prijedor

Last edited by Don CROleone; December 8th, 2007 at 03:47 PM.
Old November 9th, 2007, 11:48 PM   #55
mojaBL
BANNED

mislim da nece nesto daleko ici od ovog sad puta, ne vjerujem da iko ima taj nacrt. cini mi se da sam cuo da ce malo juznije
mojaBL no está en línea  
Old December 4th, 2007, 10:47 PM   #56
mojaBL
BANNED

singi ja mislim da nam ne trebaju dva ist threada
pa spoji ovaj sa
Српска - саобраћај и инфраструктура | Srpska - Transportation
mojaBL no está en línea  
Old January 22nd, 2008, 01:54 PM   #57
mojaBL
BANNED

U RS SE NE ZNA KO ĆE PLAĆATI ZEMLJIŠTE ZA AUTOPUT

Ministarstvo finansija RS odbilo je prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza da se iz budžeta do 2013. sukcesivno izdvaja između 283 i 453 miliona KM za te namjene jer bi to opteretilo budžet.

Oni smatraju da ni opcija kreditnog zaduženja nije dobro rješenje.
„U svakom slučaju, predložićemo Vladi najbolje rješenje", poručuju iz Ministarstva finansija RS.
U Ministarstvu saobraćaja i veza RS očekuju da bi početkom naredne sedmice trebalo da budu poznati detalji oko finansiranja eksproprijacije zemljišta. Oni kažu da se razmatra i mogućnost da se novac za izuzimanje zemljišta obijezbedi od obveznica nekih opština u RS, piše Blic.
„Dilojt" je izabran za kosultanta čiji bi stručnjaci zajedno sa predstavnicima Vlade i potencijalnim koncesionarom «Štrabagom» trebalo da sačine ugovor o gradnji mreže autoputeva kroz RS.
Ministarstvo saobraćaja i veza RS očekuje da bi za tri mjeseca mogao konačno biti potpisan ugovor sa koncesionarom.
Vlada RS planirala je da RS dobije 430 kilometara autoputeva do kraja 2015. koji će, po ranijim najavama, koštati oko dvije milijarde eura.
mojaBL no está en línea  
Old January 23rd, 2008, 09:51 AM   #58
Deflaut
Registered User

Brže prema Gradišci
M. KREMENOVIĆ | 22.01.2008 18:11

Izgradnja autoputa Banja Luka - Gradiška mogla bi da bude intenzivirana, nakon što su prije mjesec dana donesene sudske odluke o imovinskim sporovima, koje su kočile izgradnju na ovoj dionici, a kojima je omogućena intervencija policije prilikom ulaza u posjed, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Nakon sastanka s Nailom Šećkanovićem, ministrom saobraćaja i komunikacija FBiH, Čubrilović je najavio da će za desetak dana biti pobliže definisana izgradnja mreže autoputeva RS.

- Projekat autoputeva izuzetno je ozbiljan i nije čudno što priprema traje duže od godinu dana - rekao je Čubrilović.

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke komisije, koja treba da izradi prijedlog naknade za puteve, što bi, prema prvobitnim najavama, trebalo da iznosi oko 10 pfeniga.

- Po tri člana komisije biće iz RS i FBiH. Do 20. februara treba da naprave prijedlog, koji će biti dostavljen Vladi RS i FBiH. S obzirom na to da se radi o državnom projektu, potrebna je saglasnost parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH, koji će donijeti konačnu odluku. Moramo biti obazrivi, jer je svaki namet građanima osjetljivo pitanje, pogotovo u ovom trenutku - rekao je Čubrilović.

Pojašnjavajući najavljenu izgradnju autoputeva u RS, Čubrilović je rekao da se kraci autoputeva neće završavati na granicama RS, istakavši da Vlada RS nema namjeru da pravi slijepe puteve, jer oni ne koriste nikome.

Nail Šećkanović, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH, rekao je da je centralno pitanje bila mogućnost uvođenja posebne naknade za puteve u oba entiteta.

- Postoji mogućnost uvođenja te naknade u iznosu od 10 pfeniga. Nalaz komisije potpisaćemo zajedno i u identičnom tekstu ponuditi Vladi RS i FBiH. Pokušaćemo da se ta naknada uvede kao direktni prilog, kako ne bi išlo preko UIO BiH, nego bi se direktno slijevalo korisnicima, koji bi to dalje implementirali na putnu mrežu. Najvjerovatnije će to biti javna preduzeća, koja će biti formirana u FBiH i RS, a koja će brinuti o izgradnji i održavanju autoputeva - objasnio je Šećkanović.

On je najavio usaglašavanje glavnih infrastrukturnih projekata, rekavši kako je manje bitno što RS i FBiH, ponekad, imaju drugačije pristupe o načinu njihovog finansiranja i dodao da predstoji implementacija projekta iz oblasti željezničkog saobraćaja vrijednog 200 miliona evra.

- Najvažnije je da se putevi grade što je brže moguće. Na nivou entiteta formiraćemo revolving fond, kako bi ta sredstva mogla da povlače, dok bi se iz fonda plaćao PDV. Menadžmentima željezničkih kompanija dali smo preporuke o usaglašavanju željezničkih tarifa - naglasio je Šećkanović.

fokus.ba
Deflaut no está en línea  
Old February 7th, 2008, 04:22 PM   #59
AmirBiH
BANNED

RS: "STRABAG" DOBIO KONCESIJU ZA IZGRADNJU MREŽE AUTOPUTEVA Ispis
Thursday, 07.02.2008.

srarbag-gradi-cestu.jpg

Vlada Republike Srpske danas je u Banjoj Luci dala koncesiju austrijskom "Strabagu" za izgradnju mreže autoputeva u RS-u, a taj posao vrijedan je, po prvim procjenama, oko tri milijarde eura. ...

... Entitetski premijer Milorad Dodik saopćio je novinarima na pres-konferenciji da Vlada, nakon prihvatanja samoinicijativne ponude "Strabaga" za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje mreže autoputeva u RS-u, počinje razgovore za izradu konkretnog ugovora o tom projektu koji bi trebalo da se završi u roku od 90 dana.

Radi se o putnim pravcima; Banja Luka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamoč-Kupres od 110 kilometara, Doboj-Jakeš 46 kilometara, autoput Banja Luka-Novi Grad (Bosanski Novi) u dužni od 71 kilometar, zatim autoput Jakeš-Šamac-Bijeljina 98 kilometara, a tu je i izgradnja autoputa od Laktaša do Gradiške u dužini od 35 kilometara.

Podsjetivši da su proteklih mjeseci vođeni intenzivni razgovori s austrijskim "Strabagom", Dodik je kazao da se ponuda tog austrijskog preduzeća pokazala kao najbolja te da se stoga danas ulazi u konkretno ugovaranje.

Image

"Razriješeno je mnogo dilema koje smo imali i mislim da je sve jasno kada je u pitanju konkretan ugovor, a ostaju za doradu samo tehnička pitanja, sama izada ugovora i njegovo potpisivanje", kazao je entitetski premijer.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je i da je entitetska Vlada odabrala konsultatnta za ovaj posao sa "Strabagom", a bit će formirana i komisija koja će u naredna tri mjeseca pregovarati s autrijskom kompanijom o detaljima ugovora.

"Nacrt ugovora i ono što je do sada urađeno daje nam nadu da će on uspješno biti potpisan i da ćemo veoma brzo krenuti u izgradnju već započete mreže autoputeva u RS-u", rekao je Čubrilović.

Potvrdio je i da je učešće Vlade RS-a u ovom projektu izgrađen autoput Banja Luka-Gradiška i u tom dijelu Vlada snosi rizik tog projekta.

Dodik je nakon sjednice Vlade RS-a naglasio da je razmatrano i pitanje brze ceste od Istočnog Sarajeva do Višegrada, a zaključeno je da Vlada iznađe resurse da bi se riješio i taj projekt.

(Biznis.ba/Fena)
AmirBiH no está en línea  
Old February 10th, 2008, 02:10 PM   #60
paral0c0
BANNED

HMMMM.... Nadam se da nece kasniti!

OLD NEWSSSSSSSSSS
INVESTICIONA VRIJEDNOST RADOVA NA DIONICI MAHOVLJANI-BOSANSKA GRADIŠKA 80 MILIONA EURA

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o izgradnji druge faze autoputa Banjaluka - Gradiška, na dionici Mahovljani - Gradiška dugoj 26,5 kilometara, investicione vrijednosti 80 miliona eura. Ugovor su sa izvođačima radova potpisali ...

... predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i te direktor javnog preduzeća "Putevi RS" Mladen Lazendić.

Dodik je rekao novinarima da su sredstva obezbijeđena kreditnim aranžmanom, po veoma povoljnim uslovima, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Svjetskom bankom, te da je Vlada RS finansijer ovog projekta. On je najavio da bi radovi, ako dozvole vremenski uslovi, trebalo da počnu polovinom februara ili, eventualno, početkom marta naredne godine, a završetak je planiran krajem 2009. godine.
"Ovo predstavlja našu namjeru da riješimo kompletnu mrežu autoputeva u RS, a u ovom ugovoru uklonjena je svaka mogućnost koja može ometati njegovu realizaciju", rekao je Dodik dodajući da je na trasi izgradnje ove dionice autoputa riješeno oko 95 odsto imovinsko-pravnih poslova. Čubrilović je rekao da su izvođači radova izabrani na međunarodnom javnom tenderu.

Lazendić je naveo da je izgradnja dionice podijeljena u tri lota. Prvi u vrijednosti od 29,55 miliona eura izgradiće "Integral inžinjering" iz RS i "Konstruktor inžinjering" iz Hrvatske, a ove dvije firme radiće i na drugom lotu čija je vrijednost posla 28,82 miliona KM. Na poslovima u trećem lotu vrijednim 21,2 miliona KM radiće italijanska kompanija "Vidoni".

http://www.biznis.ba/index.php?optio...1911&Itemid=59

prosjek po kilometru: 80miliona eura : 26,5km= 3,01milion eura. Nekako mi ovo malo?

Jesu poceli radovi?

Last edited by paral0c0; March 21st, 2008 at 11:08 PM.
paral0c0 no está en línea  

Closed Thread

Tags
autoputevi rs, banja luka - gradiška, mreza autoputeva, republika srpska, srpska republika srpska

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules