daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 23rd, 2007, 11:36 PM   #61
Darth_Vader
BANNED

Likes (Received): 0

Postovana mlada gospodo!
Ja sam da se sadasnji stadion Maximir srusi do temelja,i na istom mjestu na pravi novi stadion.
Tako su Englezi napravili s Wembley-em i Skoti od Glasgow Rangers-a s svojim Ibrox parkom.
Stadion treba jednostavno biti u Maximiru,to je fenomenalno mjesto. Osim toga uskoro pocinje u susjedstvu gradnja rukometnog hrama,i stvarno nemogu razumijeti Vas koji zagovarate gradnju stadiona na nekim drugim lokacijama.
Ako bude bio referendum,moj glas je zna se only for Maximir.
Darth_Vader no está en línea  

Sponsored Links

Old October 23rd, 2007, 11:37 PM   #62
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2830

A gužvetine? A kaos? To ništa....

Ajde...nije ni Hajduk uvik bija na Poljudu, niti će bit
Vrime teče...lokacije se minjaju. Maximir je svoje dao...

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea  
Old October 23rd, 2007, 11:37 PM   #63
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Likes (Received): 2

Ovo, po starom dobrom Hrvatskom običaju, izgleda prerasta u sapunicu

'Neki žele rušiti stadion zbog privatnih interesa'
Piše: Ante Milković i Dora Koretić
Foto: Josip Bistrović

Ideja IGH da se umjesto dogradnje maksimirskog stadiona krene u gradnju potpuno novog jer je to, tvrde, jeftinije, danas je među gradskim dužnosnicima prouzročila prve trzavice.

Predsjednica Povjerenstva za dovršetak maksimirskog stadiona i dogradonačelnica Ljiljana Kuhta Jeličić optužila je zagovornike ideje o rušenju da ističu privatno mišljenje i zastupaju svoje privatne interese.

Kuhta i članovi Povjerenstva odbacili su ideju o rušenju maksimirskog rugla te tvrde da će uskoro o rekonstrukciji početi pregovarati s konzorcijem čiju ponudu ocijene kao najkvalitetniju.

No, zagovornici preseljenja stadiona, među kojima je i nekoliko visokih dužnosnika Grada Zagreba, i dalje ostaju pri stajalištu da obnavljanje stadiona nije racionalno. Podsjetimo, ponude za dovršetak stadiona javno su otvorene prije tri tjedna.

Najjeftinija je bila “teška” 4,3 milijarde kuna koliko je ponudio konzorcij Max Bögle - Tehnobeton, konzorcij Alpine Mayreder Austria i Alpine Bau Zagreb istaknuo je cijenu od 4,9 milijarde kuna, a ponuda tvrtki IGH - Zagreb Montaža - Konstruktor - Tehnika iznosila je 5,99 milijarde kuna.

Do obrata je došlo kada je IGH, koji je imao najskuplju ponudu, u ponedjeljak iznenada predložio gradnju novog stadiona i rušenje maksimirskog rugla, što je prihvatilo i nekoliko članova gradske uprave.

Predsjednica Povjerenstva za dovršetak stadiona Ljiljana Kuhta Jeličić, pak, napominje da bi Grad, da je htio novi stadion, raspisao i takav.

- Istina je da smo tražili da se u sklopu obvezujuće ponude dostavi i neko alternativno rješenje, ali rješenje za stadion u Maksimiru, a ne na nekom drugom dijelu grada. Mi znamo da bi gradnja novog stadiona bila jeftinija, ali raspisali smo natječaj za dovršenje i moramo ga provesti do kraja - napomenula je Kuhta.

Kako neslužbeno doznajemo u Gradu, konzorcij na čelu s IGH-om zapravo se boji da će izgubiti posao zbog čega je Jure Radić, podsjetimo, u ponedjeljak javno predstavio projekt za gradnju novog i jeftinijeg stadiona.

Unatoč čvrstoj odluci Povjerenstva da se natječaj za dovršenje maksimirskog rugla provede do kraja, nekolicina visokopozicioniranih dužnosnika u gradskoj upravi, koji su nam danas neslužbeno rekli da će se graditi novi objekt, i dalje ostaje pri tvrdnji da je besmisleno rekonstruirati Dinamov stadion.

Pozivaju se na nedavne izjave gradonačelnika Milana Bandića koji je zastupnicima u Gradskoj skupštini javno obećao da neće dati niti četiri milijarde kuna za dovršetak stadiona, koliko je iznosila najniža ponuda.

Grad ne smije ni lipe dati za stadion

Grad Zagreb za gradnju novog stadiona ili dovršetak postojećeg ne smije više izdvojiti ni lipe iz gradskog proračuna, ustvrdili su danas HNS-ovci na konferenciji za novinare. Jozo Radoš, gradski i saborski zastupnik HNS, kaže da gradska uprava mora misliti na širi krug građana prilikom gradnje sportskih objekata, a ne samo na usku sportsku elitu. Alenka Košiša Čičin-Šain, saborska i gradska zastupnica, kaže da Poglavarstvo investitorima treba ponuditi zemljište, komunalnu infrastrukturu i priliku da grade stadion, a novčana se sredstva, kaže ona, više ne bi trebala izdvajati za stadione.

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...simir,95359.jl
krzamak no está en línea  
Old October 23rd, 2007, 11:39 PM   #64
tonycro
Registered User

tonycro's Avatar

Likes (Received): 7

Zivijo Maximir ...zivijo Darth Vader
p.s. Dinamo dotle nek igra npr. u Vel.Gorici ili Zapresicu ili Sisku ...al Maximir nedamo
Old October 23rd, 2007, 11:41 PM   #65
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Quote:
Originally Posted by tonycro View Post
Zivijo Maximir ...zivijo Darth Vader
p.s. Dinamo dotle nek igra npr. u Vel.Gorici ili Zapresicu ili Sisku ...al Maximir nedamo
Pa nije niti rečeno 100% da stadion neće biti u Maksimiru. Po meni postoje samo dvije realne opcije:

1. Potpuno srušiti postojeći stadion i na njegovom mjestu izgraditi potpuno novi stadion (to je i Alpine predlagala) i

2. Taj isti projekt potpuno novog stadiona odraditi u Blatu.

Alternative jednostavno nema

A ovo "Maksimir svetinja"???

Ma dajte molim vas, jesu li i Arsenal, Liverpool, Juventus, Sevilla, Bayern, Valencija svetinje u svojim zemljama, pa su opet preselili na nove lokacije ili će preseliti.

Malo pragmatičnosti ne bi škodilo, u nas baš svaka promjena mora izrasti u aferu!
krzamak no está en línea  
Old October 23rd, 2007, 11:48 PM   #66
kay81
googlebot

kay81's Avatar

Likes (Received): 3

Samo ova prva varijanta ima manu.. Treba nam još jedan stadion (kajzerica il votever). Dok se to čudo izgradi dinamo nam nema gdje igrati. Vel.Gorice, Zaprešići, Garešnice nisu rješenje jer ne mogu praktički dobiti licencu za 1ligaške tekme a kamoli za euro natjecanja. Ili da pauziramo nogomet na tih 5-6 godina dok se to izgradi...
kay81 no está en línea  
Old October 23rd, 2007, 11:51 PM   #67
tonycro
Registered User

tonycro's Avatar

Quote:
Originally Posted by krzamak View Post
Pa nije niti rečeno 100% da stadion neće biti u Maksimiru. Po meni postoje samo dvije realne opcije:

1. Potpuno srušiti postojeći stadion i na njegovom mjestu izgraditi potpuno novi stadion (to je i Alpine predlagala) i

2. Taj isti projekt potpuno novog stadiona odraditi u Blatu.

Alternative jednostavno nema
Ma mislim ,svi glasate za Blato ..ja kuzim prometno rasterecenje, novi sportski sadrzaji na jednom mjestu, daleko je od centra, nece biti razbijanja tramvaja i milion drugih razloga ,ali ja sam jednostavno za NOVI stadion na istoj lokaciji na kojoj je i sad.
Glupo mi je sto se grad toliko rasteze na sve strane ,a stanovnistvo stagnira..jednostavno postali smo preveliki nedovrsen grad sa malim centrom i milion "predgradja" okolo.
Apsolutno bash sve u zadnje vrijeme bijezi na periferiju ,a u centru tone potleusica razbacinih ...mislim kaj ce to biti od Zagreba, vise nitko ne vodi brigu o nekakvoj planskoj izgradnji
I josh nesto ,meni iz quarta do Blata treba po obilaznici 40 km ,a Maximir je 10 min crotramom od Trga
Mislim to je prestrasno
Old October 23rd, 2007, 11:54 PM   #68
tonycro
Registered User

tonycro's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mate_Balota View Post
A gužvetine? A kaos? To ništa....

Ajde...nije ni Hajduk uvik bija na Poljudu, niti će bit
Vrime teče...lokacije se minjaju. Maximir je svoje dao...
Poljud od starog placa nije udaljen 20 i nest km zracne linije
Old October 24th, 2007, 12:01 AM   #69
bluelight
Registered User

bluelight's Avatar

Afera je oko ovoga o čemu smo ovdje pisali...

Quote:
...

Predsjednica Povjerenstva za dovršetak maksimirskog stadiona i dogradonačelnica Ljiljana Kuhta Jeličić optužila je zagovornike ideje o rušenju da ističu privatno mišljenje i zastupaju svoje privatne interese.

...

Do obrata je došlo kada je IGH, koji je imao najskuplju ponudu, u ponedjeljak iznenada predložio gradnju novog stadiona i rušenje maksimirskog rugla, što je prihvatilo i nekoliko članova gradske uprave.

...

Kako neslužbeno doznajemo u Gradu, konzorcij na čelu s IGH-om zapravo se boji da će izgubiti posao zbog čega je Jure Radić, podsjetimo, u ponedjeljak javno predstavio projekt za gradnju novog i jeftinijeg stadiona.

...
Shebo je Jure situaciju...

A ovo što HNS-ovci kenjaju, bla, bla, bla... To je više u dnevno političke svrhe, mislim neš ti Radoša... Kada je on uopće prešao u HNS i kolika je bila visina transfera?

Ljilja torpedira situaciju, Bandić ima guju u njedrima...
Old October 24th, 2007, 12:04 AM   #70
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Quote:
Originally Posted by bluelight View Post
Afera je oko ovoga o čemu smo ovdje pisali...

Shebo je Jure situaciju...

A ovo što HNS-ovci kenjaju, bla, bla, bla... To je više u dnevno političke svrhe, mislim neš ti Radoša... Kada je on uopće prešao u HNS i kolika je bila visina transfera?

Ljilja torpedira situaciju, Bandić ima guju u njedrima...
A upravo ta Ljilja je izjavila poslije javnog otvaranja ponuda da je najjeftinija ponuda 17 milijuna kuna, ha ha ha . . . .

Ja ipak mislim da je Ljilja fasada, druge (malo više) instance to rješavaju
krzamak no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:08 AM   #71
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1121

Ma šta se svi sekirate? Biti će i Maksimir i novi stadion! Pa neće nakon što se izgradi novi stadion, ići rušiti Maksimir; kod nas se stvari uglavnom ostavljaju zubu vremena da ih dokrajči jer je rušenje skupo. U međuvremenu će prevladati zdrav razum i Maksimir će se obnoviti sa atletskom stazom. Pa ako Split koji je skoro četiri puta manji od Zagreba planira obnoviti stari Ajdukov stadion sa 15 000 sjedalica, ne kužim zašto je čudno da Zagreb ima dva stadiona!
Sarcastic Saracen no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:12 AM   #72
bluelight
Registered User

bluelight's Avatar

Quote:
A upravo ta Ljilja je izjavila poslije javnog otvaranja ponuda da je najjeftinija ponuda 17 milijuna kuna, ha ha ha . . . .

Ja ipak mislim da je Ljilja fasada, druge (malo više) instance to rješavaju
heheheheh...
Nije Ljilja baš jaka sa brojevima, ali je smeta kad je izvan kombinacija...

A glupih HNS-ovaca... Umjesto da oni govore ovo što Ljilja trubi, oni potpuno okrenuli ploču, pa demonstrativno ne daju "ni lipe" kao da ih se nešto pita...
Old October 24th, 2007, 12:12 AM   #73
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Zagrepčani će odlučiti o sudbini Dinamovog stadiona

Novi stadion na Laništu stajao bi oko 150 milijuna eura, a gradio bi se po uzoru na Allianz Arenu i primao bi 60.000 gledatelja

Pregovori o ponudama triju konzorcija za obnovu maksimirskog stadiona još uvijek traju, a odluka Grada trebala bi biti poznata za dva tjedna. No, ponude triju konzorcija zasad su prilično nepovoljne za Zagreb i navodno dosežu iznose od čak pet milijardi kuna.
Ali Jure Radić, predsjednik Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske, čija se tvrtka s Tehnikom, Konstruktorom i Zagrebmontažom prijavila na natječaj za rekonstrukciju stadiona, ponudio je novo rješenje - gradnju stadiona, ali ne u Maksimiru, nego na Laništu. Radić želi u Laništu izgraditi stadion za 60 tisuća gledatelja, po uzoru na Allianz Arenu iz Münchena, koji bi stajao oko 160 milijuna eura.
No čini se da će gradonačelnik Bandić odluku o sudbini maksimirskog stadiona prepustiti građanima i raspisati gradski referendum!
»Jesu li za dovršetak stadiona prema jednoj od ponuda triju konzorcija za obnovu maksimirskog stadiona ili za alternativno rješenje, u svakom će slučaju odlučiti Zagrepčani, jer oni će na kraju i izdvojiti novce«, rekao je Bandić te istaknuo da će konačna odluka biti donesena do kraja godine. Zagrebačka oporba je i dalje oprezna prema svim tim najavama i dočekala ih je u utorak s negodovanjem. Grad Zagreb za gradnju maksimirsku stadiona iz svog proračuna ne smije potrošiti ni jednu lipu, smatra zagrebački HNS.
Osvrćući se na zaduženost Zagreba od oko milijardu eura, HNS smatra da Grad nema novca za velike investicije u projekte koji ne spadaju u njegovu temeljnu zadaću. »Gradskoj upravi prioritet treba biti rast socijalnog i komunalnog standarda, a obnova ili gradnja novog Dinamovog stadiona može se realizirati javno-privatnim partnerstvom«, kaže Alenka Košiša Čičin Šain.
U HNS-u smatraju da je cijena gradnje dvaju stadiona, ma koliko iznosila, Zagrebu nedostižna, jer je ne može podnijeti a da ne ugrozi osiguravanje visokog komunalnog standarda.
Da se gradski novac troši neracionalno smatra i HDZ.
»Završetak maksimirskog stadiona je nužan, jer će inače doći do propadanja još jednog velikog projekta koji će postati ruglo«, rekla je Katarina Fuček iz HDZ-a i dodala kako je završetak gradnje starog ipak bolje rješenje. Fuček dodaje i da je model financiranja javno-privatnim partnerstvom dobro rješenje, ali podložno malverzacijama tako da je nužno osigurati njegovu transparentnost.

http://www.vjesnik.hr/html/2007/10/2....asp?r=zag&c=1
krzamak no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:13 AM   #74
Dom ZG
Registered User

Dom ZG's Avatar

[QUOTE=tonycro;16069013]
Glupo mi je sto se grad toliko rasteze na sve strane ,a stanovnistvo stagnira..jednostavno postali smo preveliki nedovrsen grad sa malim centrom i milion "predgradja" okolo.
Apsolutno bash sve u zadnje vrijeme bijezi na periferiju ,a u centru tone potleusica razbacinih ...mislim kaj ce to biti od Zagreba, vise nitko ne vodi brigu o nekakvoj planskoj izgradnji

Bas zbog ovog bi ja volio vidjet stadion na hipodromu,tako bi popunili taj dio grada,
ps netko je spominjao nebodere tamo i ja bi ih volio vidjet ali to nebumo dozivjeli naime zaklanjali bi katedralu
Dom ZG no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:32 AM   #75
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Dečki, malo sam prosurfao hrvatskim forumima, nećete vjerovati, ali oko 90 % ljudi je za opciju novog stadiona u Blatu!

Otiđite i provjerite!
krzamak no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:37 AM   #76
goxic
Registered User

goxic's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Dom ZG View Post

Bas zbog ovog bi ja volio vidjet stadion na hipodromu,tako bi popunili taj dio grada,
ps netko je spominjao nebodere tamo i ja bi ih volio vidjet ali to nebumo dozivjeli naime zaklanjali bi katedralu
E da, to bi stvarno bilo prestrasno. Mene smeta kaj nisu posjekli svo drvece na Bundeku, jer kad prilazim gradu po Aveniji R. Njemacke, ne vidim katedralu od bujnih bundekjanskih krosnji.....

Ali i da naprave stadion tamo, ako bi stajao na ulazu jug, isto ne bi vidio katedralu, tak da nist od stadiona na hipodromu.
goxic no está en línea  
Old October 24th, 2007, 12:42 AM   #77
Arena Zagreb
BANNED

Quote:
Dečki, malo sam prosurfao hrvatskim forumima, nećete vjerovati, ali oko 90 % ljudi je za opciju novog stadiona u Blatu!

Otiđite i provjerite!
pa normalno!
to samo ludi covjek moze zagovarati preuredjenje maksimira - onog rugla svijeta!
Arena Zagreb no está en línea  
Old October 24th, 2007, 01:08 AM   #78
bambam
Registered User

bambam's Avatar

Jure Radić hoće srušiti maksimirski stadion, Dinamo u Novi Zagreb!

NAKON što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio mogućnost da stadion Maksimir bude srušen, na noge se digla javnost koja negoduje zbog mogućnosti rušenja stadiona u čiju je obnovu do sada utrošeno preko 500 milijuna kuna.

Priča o rušenju maksimirskog stadiona pojavila se nakon što je predsjednik Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) Jure Radić, reagirajući na ocjenu Uefe kako se zbog nesigurnosti trebaju srušiti tri od ukupno četiri tribine stadiona Maksimir, kazao kako bi za novac koji bi trebalo uložiti u rekonstrukciju stadiona bilo isplativije sagraditi potpuno novi stadion sa 60.000 mjesta koji bi bio sagrađen na Laništu, dvadesetak kilometara od Maksimira.

Radić je rekao kako bi za izgradnju potpuno novog modernog stadiona trebalo oko 150 milijuna eura (oko milijardu i sto milijuna kuna), te da bi najbolja lokacija za taj novi stadion bila na Laništu gdje Grad i Vlada već grade famoznu Arenu Zagreb.

U rekonstrukciju maksimirskog stadiona pak dosad je utrošeno preko 500 milijuna kuna, a isti još nije završen niti deset godina nakon početka radova.

Preuranjena Radićeva najava

Zagrebački gradonačelnik danas je reagirao na izjavu Jure Radića riječima kako je najava o rušenju stadiona Maksimir malo preuranjena te kako smatra da je s mogućim opcijama trebalo pričekati još dva tjedna kada bi trebala biti poznata odluka Grada Zagreba koji treba odlučiti koju će i hoće li uopće prihvatiti koju od triju ponuda za rekonstrukciju stadiona.

Jure Radić pak je kazao kako je stav IGH takav da nipošto ne treba rušiti stadion Maksimir, ali dodaje kako rekonstrukcija tog stadiona košta 200 milijuna eura, te po njemu "nema smisla ulagati u nešto što je skuplje".

Milan Bandić pak navodi kako "nema mandat" za odlučivanje o ciframa kojima se barata dva tjedna prije odluke o izvođaču radova rekonstrukcije stadiona. Pojavila se čak mogućnost poništenja raspisanog natječaja, pa bi tako uz IGH i tri domaće tvrtke koje su se na natječaj javile zajedno s Radićevim institutom, bez posla mogli ostati i Alpine sa svojim hrvatskim kolegama i njemački Max Boegle i Tehnobeton, koji su dali ponude povoljnije od IGH-ove koja je najskuplja.

"Meni se krv zaledi u žilama kad čujem te cifre, Zagrepčani mi ne bi nikad oprostili, a ja želim živjeti u ovom gradu i poslije mog mandata" - rekao je danas Bandić te najavio mogućnost referenduma na kojem bi Zagrepčani odlučivali o budućnosti Maksimira. Odluka o tome kada bi se mogući referendum mogao održati znat će se do kraja godine.

Ako se prihvati novi prijedlog, stadion na Laništu trebao bi biti gotov do kraja 2010. No prije toga treba se promijeniti GUP.

Nema govora o preseljenju Dinama iz Maksimira

O apsurdu rušenja stadiona Maksimir na kojem igra NK Dinamo, počasni predsjednik kluba Milan Bandić nije govorio. Glavni direktor Dinama Damir Vrbanović kazao je pak nitko u Dinamu ne pristaje na opciju rušenja stadiona niti na preseljenje Dinama s Maksimira. Kazao je kako je maksimirski stadion svetinja svima u klubu kao i onima kojima je plava boja u srcu.

Vrbanović je rekao kako je u najave o rušenju stadiona Maksimir umiješan građevinski lobi koji bi želio iskoristiti i zaraditi na terenu na kojem leži stadion. Također je izrazio negodovanje da Grad Zagreb, inače vlasnik stadiona, nekoliko mjeseci nakon što je raspisao, poništi natječaj za rekonstrukciju stadiona i tako ugrozi obnovu stadiona u koju se ozbiljno uključio.

Vrbanović je kazao kako bi po njemu bilo najbolje rješenje prihvatiti ponudu Alpine koja nudi da za 230 milijuna kuna sagradi čak "tri stadiona". 150 milijuna za rekonstrukciju Maksimira plus 80 milijuna za gradnju manjeg stadiona u naselju Kajzerica i atletskog stadiona na Sveticama. Alpine bi također 30 godina uživao prihode o iznajmljivanja tih stadiona nakon čega bi ih vratio pod gradsku vlast.
bambam no está en línea  
Old October 24th, 2007, 01:22 AM   #79
bluelight
Registered User

bluelight's Avatar

Bah... Ruglo... možda... Ali ja sam ga ovakvog najviše volio... Istok stajanje 4ever...

Old October 24th, 2007, 03:38 AM   #80
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Likes (Received): 6

I say, leave Maksimir where it is. Dont knock it down, just finish it off over a longer period of time.

Dont build the stadium at Kajzerice. Just build an all new Stadium on the urban fringe of Zagreb. I dont agree with the Blato location as this will become super conjested if at the same time some event is happening at the new Arena. Lets not forget the mega shopping centre nearby.

I reckon it would be good on the New Zagreb side next to the Domovinski Bridge.

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules