|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Laos, Kambodża, Wietnam
UPDATE 30.XI.07: LAOS: Tha Kaek, smutne zapuszczone zabytkowe miasteczko.
UPDATE 11.XI.07: LAOS: Savannakhet, najładniejsze miasto tego kraju, rynek, kolonialna architektura, kośćiół, modernizm... UPDATE 4.XI.07: LAOS: Don Khon, Champasak, Pakse: architektura kolonialna, itd. ==== Na początek trasa ogólnie wzdłuż Mekongu: Saigon--> Phnom Penh (Kambodża)--> Kratie --> Stung Treng --> Pakse (Laos) --> Savannakhet --> Vientianne. Mapa Kambodży z CIA via Wikipedia. ![]() Mapa Laosu, ibid. ![]() 1. Autobusem z Sajgonu do Phnom Penh jedzie się pięć-sześć godzin. Godzine traci się na przeprawe promem przez Mekong. ![]() 2. Phnom Penh. Transport na północ. Do Kratie będzie ponad siedem godzin. ![]() 3. Przez Mekong w Phnom Penh. ![]() 4. Droga. ![]() 5. Typowa wioska. ![]() 6. Następny dzień, Kratie. Po prawej tradycyjne domy niegdyśiejszych chińskich handlarzy. Mekong po lewej. ![]() 7. Nie wiem o co tu chodziło. ![]() 8. Mekong. ![]() 9. 10. W drodze do rynku. ![]() ![]() 11. 12. 13. Rynek i rzeka: ![]() ![]() ![]() 14. Widok z drugiej strony. Miasto kończy się szybko. ![]() 15. Kratie wabi turystów delfinami w Mekongu. Są też inne atrakcje. ![]() 16. 17. 18. 19. Typowe klimaty miejskiej Kambodży. ![]() ![]() ![]() ![]() 20. 21. Na przedmieściach są wille. ![]() ![]() 22. 23. Stung Treng, trzy godziny dalej. Wrak ku przestrodze. ![]() ![]() 24. Przeprawa przez Mekong. ![]() 25. I dalej, w wozie poczty prywatnej. ![]() 26. Zatrzymujemy się wziąść koks. ![]() 27. Nowa droga do granicy z Laosem. ![]() 28. Koniec drogi. ![]() 29. Posterunek graniczny. Ruch raczej mały... ![]() 30. I tu już Laos.
Last edited by Jaroslaw; December 1st, 2007 at 10:59 AM. Reason: update |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Super! Widziałeś może jakieś promy na Mekongu?
ps. prośba o ciut węższe fotki, widzę tylko 1024 piksele w rzędzie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 7
|
Rewelacja, straz graniczna kryta strzechą mnie rozwaliła.
Mimo brudu i syfu widać że te wsie i miasteczka kipią przedsiębiorczością, biznesy otwarte, ludzie coś robią, widać raczej perspektywy niż tkwienie w marazmie... Ceny pewnie niskie, nic tylko nakupić nieruchomości i za 10 lat, kiedy te kraje będą znacznie lepiej rozwinięte sprzedać z dużą przebitką XXI wiek należeć będzie do Azji.... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Atlantyda
Likes (Received): 50
|
Super relacja. Prosimy o wiecej. Bede tam za miesiac z plecakiem i obadam te 3 kraje. Czekam tylko kiedy sie zakonczy sezon deszczowy.
Probowales moze "happy pizza" ?
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 37
|
Byłem prawie 3 lata temu na wyjeździe Hong Kong, pd Chiny, Wietnam, Kambodża i Tajlandia. Zdecydowanie polecam. Nie powtórzcie tylko mojego błędu i zarezerwujcie sobie więcej niż 3 tygodnie.
W Phnom Penh próbowałem słynną Happy Pizza. Zadna rewelacja i żadnego kopa, przepłaciliśmy tylko.
|
|
|
#6 |
|
Dubaj mnie nie kręci
Likes (Received): 12
|
niezly sajgon!!!!
zazdroszczę...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Urban experience...
Likes (Received): 8
|
![]() Przypomina mi to Stadion Dziesięciolecia... tylko że na mniejszą skalę ![]() Generalnie zazdroszcze wyprawy Od zawsze fascynowaly mnie kraje Azji Południowo Wschodniej- ta inność, klimat, chaos i dynamizm w jednym ![]() PS: Szkoda tych pięknych domów w opłakanym stanie... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
hipp-E
|
Z domów farba zlazła i oblazły grzybem pewnie od tej strasznej wilgoci. Pamiętam, że kiedy przyleciałem do Malezji i wyszedłem z lotniska w Kuala Lumpur, to myślałem, że sie uduszę - sauna i pralnia w jednym. W hotelu po wyjściu spod prysznica, nie było sensu się wycierać, bo za 10 minut człowiek znowu był cały mokry. Ten klimacik by mnie na dłużej wykończył, a pewnie podobny panuje w całej południowo-wschodniej Azji.Kiedy patrzę na te zdjęcia, to sobie myślę, że przed wyjazdem do tych krajów trzeba się nieźle zaszczepić przeciw rozmaitym dziadostwom, chociaż koleżanka była miesiąc w Wietnamie i Indiach, bez specjalnego przygotowania, spała nawet w jednym pomiszczeniu ze świętymi szczurami w jakiejś dziwnej świątyni, gdzie na dodatek nie wolno było chodzić w butach i jakoś niczego nie przywiozła.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Atlantyda
|
No to jest wilgotnosc powietrza. Tak jak mowisz, od razu po prysznicu jest to samo.
A swiete szczury to sa w Indiach. Wczoraj rozmawialem z wlascicielka kamienicy w ktorej mieszkam i jej corka tam byla. Mowila ze te szczury podobno co 10 lat sie reinkarnuja czy cos takiego bo w ich indyjskim mysleniu to sa dusze malych zmarlych dzieci. Ciekawa sprawa. Ja osobiscie chce polatac balonem nad Angkhor Wat. Ogladalem to w jakiejs TV i wygladalo ciekawie. Fajne zdjecia pewnie mozna zrobic.
|
|
|
#10 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
![]() Tylko pozazdrościc takiej fotorealcji z kraju bądź co bądź egzotycznego
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
@ tank, promy będą... nowe zdjęcia zmniejszyłem.
@ ufonut, Laos jest łatwiejszy niż Kambodża, mniej ludzi, mniej urbanizacji, więcej natury, dlatego też wilgoć mniej dokucza. Trzeba tylko mieć dlugie spodnie i koszule, wchłania pot. Czekamy na zdjęcia za miesiąc. Jaką masz trase? @ AMS_guy, grunt nie jeść nic co nie moźe być obrane lub ugotowane. To zasade z czasów kolonialnych. No i nie pić wody z nieznanego żródła. A gorączke dengue i tak złapałem (od ugryzienia komara). Na początek w Laosie jest wyspa Don Khon, kiedyś byli tu Francuzi, chcieli ominąć bliskie wodospady na Mekongu, ktore uniemożliwiają zrealizowanie marzeń o transporcie wodnym z Kunmingu w Chinach aż do Sajgonu w Wietnamie. 1. Typowa willa. ![]() 2. W środku. Bywa o wiele gorzej. Będzie gorzej. ![]() ![]() 3. Champasak. Tu są stare ruiny typu Angkor Wat, ale może póżniej. Przeprawa przez Mekong. Kolejna. ![]() 4. ![]() 5. Ciekawe czy mają ubezpieczenie. ![]() 6. Po drugiej stronie. ![]() 7. Nastrojowe wille w Champasak. To była kiedyś biblioteka. Obecnie restaurowane przez USA i UNESCO. ![]() 8. ![]() 9. Właściwie smutne, ale powszechna bieda Laosu, totalny brak inicjatywy, to jest jeszcze smutniejsze. ![]() 10. ![]() 11. ![]() 12. Typowe. W takim krajobrazie nawet ruiny są ok. ![]() 13. Tu już dalej, Pakse. Baza wypadowa w dziewicze góry, ale troche starośći jest. Stare dzielnice handlowe. Za kilka lat pewnie to pójdzie pod kilof. Po co pamiętac Chińczyków? ![]() 14. ![]() 15. Różowy budynek na lewo to siedziba organizacji mniejszości Chińskiej, teraz odnowiony. ![]() 16. Teraz idziemy do tego żółtego hotelu: ![]() 17. Z góry. ![]() 18. Mekong i Tajlandia z drugiej strony. ![]() 19. 20. Troche modernizmu. ![]() ![]() 21. Teraz idziemy tu: ![]() 22. Mieszkanie... ![]() 23. Z dachu. Odnoga Mekongu na prawo. ![]() 24. Właśnie tam przechodzimy. Widok z mostu. ![]() 25. Stary most, ruch wachadłowy. ![]() 26. 27. Stara willa po drugiej stronie. ![]() ![]() Następnym razem: słoneczny dzień w starym europejskim Savannakhet. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Atlantyda
|
Jaroslaw ja nie mam drogi wytyczonej i zadnych planow. Totalnie na slepo. Gdzies tam sie zatrzymam w hostelu pewnie na poczatku w Chinach a potem juz w Laosie.
|
|
|
#13 |
|
Homo Skyscraperus
Likes (Received): 89
|
Czy tam jest chociaż jeden zadbany budynek? (elewacja)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
BANNED
Likes (Received): 1
|
na zdjęciach masz przynajmniej kilka w miare zadbanych...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
słoik podlaski
Likes (Received): 42
|
Kilka lat nalotow dywanowych , potem masowa "eksterminacja" miast ; w zwiazku z czym jestem zdziwiony , ze jeszcze w ogole jakies budynki tam zostaly...
|
|
|
#16 |
|
mieszczuch z krwi i kości
Likes (Received): 60
|
Reeety tam naprawde jest sporo fajnej, ciekawej architektury, aż smutek bierze kiedy patrzy się że są w ruinie. Przeszczepiłbym to do nas a im oddał polskie bloki
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Visit Poland!
Likes (Received): 3
|
Super fotki, soczysta zieleń. Nie bałeś się złapać tam malarii? Porównując LAOS np do Tajlandii to tak jak np Białoruś do Niemiec...
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BANNED
Likes (Received): 1
|
Na Białorusi jest malaria ?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Registered User
|
Teraz najładniejsze miasto Laosu.
Najpierw kośćiół. 1-5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To chyba jedyny stary kośćiół jaki widziałem w Laosie. W Kambodży było kilka, Khmerzy zrównali je z ziemią. Rynek. 100 metrów za mną jest Mekong. Rynek prostokątny do rzeki to typowe francuskie rozwiązanie, tak jest w każdym większym mieśćie w Kambodży, tylko że tam zawsze jeszcze jest duża hala targowa, tu nie ma nic. 6-8 ![]() ![]() ![]() Mekong i Tajlandia. 9. ![]() Dom z którego robiłem zdjęcia. 10. ![]() W środku ładny modernizm. 11-13. ![]() ![]() ![]() Jeszcze troche modernizmu. 14-15 ![]() ![]() Rynek jeszcze raz. 16 ![]() Na prawo, odnowiony dom. 17-18 ![]() ![]() Większość tak nie wygląda... 19-24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pare willi nad rzeką... 25-27 ![]() ![]() ![]() Willa dalej od centrum, wycofana od głownej ulicy, prawie ukryta. 28 ![]() Rynek z nad rzeki. Restauracja "Four Seasons" j.w. jest na prawo, to chyba nie ten sławny Four Seasons??? 29. ![]() Rynek wieczorem. Dobranoc! 30.
Last edited by Jaroslaw; November 12th, 2007 at 02:21 AM. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Registered User
|
Tha Kaek, smutne miasteczko w drodze do Vientianne. Miałem zostać na noc, zostałem trzy godziny.
Centrum, dawny rynek targowy, za mną Mekong. ![]() Na prawo i przybliżenie. ![]() Dalej dwie ulice, głowna ulica od rzeki i druga równoległa do rzeki, i to wszystko. ![]() ![]() ![]() ![]() W środku dewastacja chociaż zamieszkane. ![]() Chińska szkoła to najlepiej utrzymany budynek w mieście, no i nowy kościół. ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz nad rzeką. ![]() ![]() Z dachu tego hotelu. ![]() ![]() ![]() Policja czy następny hotel, nie pamiętam. ![]() Jeszcze jeden odcinek Laosu, i wreszcie Kambodża. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|