daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

View Poll Results: Kako vidite buducnost savskih obala
takozvani otoci u zelenilu. 8 5.33%
Sportsko rekreacijsku zonu koja bi preuzela ulogu glavnog gradskog parka 34 22.67%
Kombinacija javnih poslovnih i stambenih gradevina sa pjesackim zonama, pretezito 5-8katnice. 35 23.33%
Formirati Zagrebacki CITY na obalama Save, sa poslovnim i stambenim neboderima 70 46.67%
Ostalo 3 2.00%
Voters: 150. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 3rd, 2012, 11:45 AM   #221
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 765

Quote:
Originally Posted by lokomotiva View Post
jel samo ja ovdje vidim jedno pet eurotowera i barem deset puta nebodere s prisavlja postavljene uz novi most?
to je neki Radićev potrčko copy-pasteao da Zagreb izgleda kao metropola.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 4th, 2012, 01:13 AM   #222
fskobic
jarunac

fskobic's Avatar

Likes (Received): 13

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
I kao drugo, čak da to i nije u baš svakom planu, nacrtu, ideju............logika i zdravorazumsko razmišljanje ti to govore.
Slažem se, al logika i zdravorazumsko razmišljanje nisu uvijek prisutni u ovom gradu

Quote:
I ja bih volio da imamo 300-metarsku Savu kroz Zagreb, ali let's face it, Zagreb nema kapaciteta ni za desetmetarski potok, nit će ga nažalost ikada imati.
Slažem se, iako je ovo za desetmetarski potok karikiranje (hopefully). Mislim da bi nešto od 50-70 metara, maksimalno 100, bilo čist okej za Zagreb, naravno, uz pretpostavku da se s vremenom počnu graditi svakakvi sadržaji uz rijeku.
fskobic no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2012, 02:18 AM   #223
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by fskobic View Post
Slažem se, al logika i zdravorazumsko razmišljanje nisu uvijek prisutni u ovom gradu

Slažem se, iako je ovo za desetmetarski potok karikiranje (hopefully). Mislim da bi nešto od 50-70 metara, maksimalno 100, bilo čist okej za Zagreb, naravno, uz pretpostavku da se s vremenom počnu graditi svakakvi sadržaji uz rijeku.
mislim da je100m pri normalnom vodostaju ili malo manje.

nekak mi je nerealisticno da se sve ovo pretvori u prostor za zivljenje.
prostor je jednostavno pre ogroman i kladim se da ima niz obale mjesta za 10-20 "sopnice-jelkovec". radje privuci interes u trnje ili slicno i iskoristit postojecu infrastrukturu nego da ponovo gradis rupkaste kvartove.
znamo da ima raznih problema koje necu sve navesti ali najradje bi sve to poplavio. ako ne to onda bar posadio sumu.

ZAGREB

Vergewaltiger des Bösen - rapist of the evil

Last edited by sesvecan; January 4th, 2012 at 02:56 AM.
sesvecan no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2012, 02:33 AM   #224
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1137

Quote:
Originally Posted by fskobic View Post
Mislim da su prisutni i malo previše. Zagrepčani su preuštogljeni, konzervativni i boje se sanjati, maštati......zato Zagreb u 900 godina koliko postoji nije dobio ništa posebno, ništa što bi naglasilo neku osobnost grada i građana, ništa ekstravagantno, sve je tako jednostavno, jeftino, umjereno....da je Zagreb lik iz Star Trecka, bio bi retardirana verzija Spocka, konzervativan, hladan i odmjeren, ali bez pameti. Da je Zagreb učenik, bio bi razredni štreber koji se boji pozvati curu van, nosi ogromne đozle, istu kariranu vestu, svi ga podjebavaju i kradu mu novac za užinu, a usto je i loš učenik jer iako ima potencijala, stalno je izdeprimiran svojom situacijom.

Ja se nadam da će Zagreb dobiti tih 300 metara rijeke kroz grad i barem jedan umjetan otok, ali s ovakvim mentalitetom i percepcijom, to je čista utopija.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2012, 08:37 AM   #225
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Pretjeruješ, kao i uvijek. Ali okej. Slažem se da Zagrebu treba par urbanističkih ekstravagancija, ali ne onih poput starog Trnja.
Old January 4th, 2012, 12:19 PM   #226
bobodva
Registered User

Likes (Received): 4

Staro Trnje (iza palaće pravde) treba sačuvati, to će za par godina biti raritet i ići će se gledat kao sada gornji grad.
bobodva no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2012, 12:25 PM   #227
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Hoće, dolazit će iz Berlina i Londona pokazivati studentima kako se urbanizira grad.
Old January 4th, 2012, 12:27 PM   #228
Crash_N
L'enfant terrible

Crash_N's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Hoće, dolazit će iz Berlina i Londona pokazivati studentima kako se urbanizira grad.
Zapavo to i nije loša ideja- treba organizirati ekskurzije stranih studenata arhitekture i sličnih smjerova kako NE graditi grad
Old January 4th, 2012, 01:16 PM   #229
Zabonz
Master Planner

Zabonz's Avatar

Ali taj dio starog Trnja cak i ima potencijala postati neka vrsta bohemske četvrti...Ionako, budimo realni, se u cijelini neće rušiti...

Tako da bi bilo pametnije planirati u tom smjeru....
Old January 4th, 2012, 01:33 PM   #230
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Originally Posted by Zabonz View Post
Ali taj dio starog Trnja cak i ima potencijala postati neka vrsta bohemske četvrti...Ionako, budimo realni, se u cijelini neće rušiti...

Tako da bi bilo pametnije planirati u tom smjeru....
Da, može se to i tako gledati. To me podsjeća na one silne priče kako je Beograd super mega metropola otkačenosti, neuštogljenosti i zabave, a zapravo je to paravan za prljav i ružan grad.
Istina je zapravo da staro Trnje treba riješiti bagerima i dinamitom i ponovno graditi cijeli taj dio grada kao jedinstvenu cjelinu, a ne kućerak po kućerak. Ali kad ne može tako, može i "boemska četvrt". Što nam drugo preostaje?
Old January 4th, 2012, 01:40 PM   #231
Zabonz
Master Planner

Zabonz's Avatar

Uz Avenije treba napraviti repreznatativne zgrada a unutrasnjos kvarta po meni moze komotno ostati kakva je...sa novom crkvom i dovršenim cestovnim rasterom...I to bi na kraju mogla ispasti simpatična gradska četvrt, malo drukčija od drugih sa svojom posebnom atmsoferom...

Uostalom nemože Zagreb imati centar i u donjem gradu, gornjem gradu, Gredelju, radničkoj, Trnju, na Savi...ipak nas ima samo 800 000
Old January 4th, 2012, 01:44 PM   #232
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Zagreb itkako može imati još jedan centar. Svaki veliki grad ima više "centara". Nije to problem. Ovo što sad imamo, kao i ono što će se neminovno dogoditi, je dokaz nemoći institucija. A s obzirom da se ne može drugačije, možda bi stvarno bilo najbolje na Aveniji HBZ izgraditi neke dugačke 10-katne zgradurine tako da sakriju od pogleda svu onu bijedu iza. Čisto da to ne vidimo.
Old January 4th, 2012, 01:46 PM   #233
Prieure
Registered User

Likes (Received): 27

Ili se iskoristiti za vjezbe gadjanja dalekomentnog topništva ili za vježbe uličnih birbi za NATO snage prije odlaska u nerazvijene zemlje obzirom na sličnost arhitekture te tip urbanizma.
Ili za snimanje filmova umjeto favela u Riju, obzirom da je djelomično sigurniji kvart (starotrnjani su samo dosta zaostali, ali ne i jako zli ljudi).
Prieure no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2012, 01:49 PM   #234
Zabonz
Master Planner

Zabonz's Avatar

Quote:
Zagreb itkako može imati još jedan centar. Svaki veliki grad ima više "centara". Nije to problem. Ovo što sad imamo, kao i ono što će se neminovno dogoditi, je dokaz nemoći institucija. A s obzirom da se ne može drugačije, možda bi stvarno bilo najbolje na Aveniji HBZ izgraditi neke dugačke 10-katne zgradurine tako da sakriju od pogleda svu onu bijedu iza. Čisto da to ne vidimo.
I ja bi taj jedan centar najrađe vidio na Savi i širenje postoječeg na Gredelj....

A trnje bi se već sa dovršenjem palače pravde i par višekatnica na Slavonskoj i HBZ(btw. ime hrvatske Bratske zajednice mi je totalno neprimjereno za važnost te avenije) već dobro ''sakrilo''
Old January 5th, 2012, 01:20 AM   #235
fskobic
jarunac

fskobic's Avatar

Likes (Received): 13

Quote:
Originally Posted by sesvecan View Post
nekak mi je nerealisticno da se sve ovo pretvori u prostor za zivljenje. prostor je jednostavno pre ogroman i kladim se da ima niz obale mjesta za 10-20 "sopnice-jelkovec". radje privuci interes u trnje ili slicno i iskoristit postojecu infrastrukturu nego da ponovo gradis rupkaste kvartove.
istina, i ne očekujem da se sve pretvori u neke rezidencijalne, poslovne, kulturne zone, pogotovo sa ogromnim rupama po gradu koje se također trebaju ispuniti kojekakvim sadržajima (počevši od gredelja, zagrepčanke, trnje i slično). niti ne očekujem da se sav taj prostor od 15 kilometara (kolko Save ima od Jankomirskog mosta do Mosta mladosti) popuni u sljedećih 50 godina. ali moramo nekako početi. može biti dio poslovni, dio rezidencijalni, nešto kulture, šopinga, ministarstva, tehnološki parkovi (što sad predlažu za zgradu Sveučilišne bolnice), rekreacijske zone, parkovi itd. opet, teško uz tako velike rupe po gradu koje nikako da se popune uz kojekakve Sopnice koje se grade bogu iza nogu... al negdje se treba početi.

Quote:
Mislim da su prisutni i malo previše. Zagrepčani su preuštogljeni, konzervativni i boje se sanjati, maštati......zato Zagreb u 900 godina koliko postoji nije dobio ništa posebno, ništa što bi naglasilo neku osobnost grada i građana, ništa ekstravagantno, sve je tako jednostavno, jeftino, umjereno....da je Zagreb lik iz Star Trecka, bio bi retardirana verzija Spocka, konzervativan, hladan i odmjeren, ali bez pameti. Da je Zagreb učenik, bio bi razredni štreber koji se boji pozvati curu van, nosi ogromne đozle, istu kariranu vestu, svi ga podjebavaju i kradu mu novac za užinu, a usto je i loš učenik jer iako ima potencijala, stalno je izdeprimiran svojom situacijom.

Ja se nadam da će Zagreb dobiti tih 300 metara rijeke kroz grad i barem jedan umjetan otok, ali s ovakvim mentalitetom i percepcijom, to je čista utopija.
Haha, lol. Žalosno, ali istinito. Slažem se za otok, iako je science fiction.

Quote:
Zagreb itkako može imati još jedan centar. Svaki veliki grad ima više "centara". Nije to problem. Ovo što sad imamo, kao i ono što će se neminovno dogoditi, je dokaz nemoći institucija.
Potpis za centar, i za nemoć institucija.

Quote:
Originally Posted by Prieure View Post
Ili se iskoristiti za vjezbe gadjanja dalekomentnog topništva ili za vježbe uličnih birbi za NATO snage prije odlaska u nerazvijene zemlje obzirom na sličnost arhitekture te tip urbanizma.
Možda da se počnu stavljat prave bombe u Grički top.
fskobic no está en línea   Reply With Quote
Old August 13th, 2012, 08:25 PM   #236
Zabonz
Master Planner

Zabonz's Avatar

Quote:
Originally Posted by rimorski View Post
U threadu o Energetici o regulaciji save, pikupljanje projektnih rješenja:

http://www.skyscrapercity.com/showth...792182&page=47

Ako je ovo početak sređivanja Save, onda super..

Nije mi jasno zasto je plan da se voda odvuce u kanal Sava-Odra-Sava a da od Save kroz grad ostane neugledni potocic. Mislim da bi milijunskome gradu puno vise odgovarala rijeka od 200-300 m sirine
Old August 13th, 2012, 09:04 PM   #237
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Nije mi jasno zasto je plan da se voda odvuce u kanal Sava-Odra-Sava a da od Save kroz grad ostane neugledni potocic. Mislim da bi milijunskome gradu puno vise odgovarala rijeka od 200-300 m sirine
Lakše je kontrolirati taj "potočić" od 100 metara, nego rijeku od 300. Osim toga neće tu biti nikakav neugledni potočić. Bit će otprilike ono što i sad imamo, samo neće biti problema s poplavama.

Ja u tome vidim tri pozitivne stvari:
- U tom koritu bi bila stalno ista razina vode.
- Sačuvao bi se vrlo veliki prostor (sadašnji zeleni pojas) od potapanja i mogao bi se vrlo dobro iskoristiti za komercijalne i javne sadržaje.
- Lakše i jeftinije bi bilo ubuduće graditi mostove od 100 m nego od 300.
Old August 13th, 2012, 09:07 PM   #238
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

Likes (Received): 591

Quote:
što dobiješ sa tolikom širinom rijeke?
eventualno gubitak iskoristivog prostora, a u budućnosti i probleme sa prometnom infrastrukturom...

car me pretekao i napisao isto
Old August 13th, 2012, 09:33 PM   #239
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Mislim, vizualno gledano i ja bih više volio imati rijeku od 300 metara, ali u praktičnom smislu to je bacanje prostora u vjetar.
A ionako je to samo trla bala lan, budemo mi svi odapeli prije neg se to riješi.
Old August 13th, 2012, 10:43 PM   #240
slacker_for_ life
Registered User

slacker_for_ life's Avatar

Likes (Received): 11

realno prostora uz savu je i previse
slacker_for_ life no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread: