|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
(S) [Švedska/Шведска/Sverige] iz mog ugla I Malme
![]() Svoju novu reportažu počeo bih sa gradom Malme. Malme je treći po veličini grad u Švedskoj oko 200,000 stanovnika, uz to je i najjužniji pa je zbog toga mnogima i najpoželjniji za život. Po ekonomskoj snazi nalazi se takodjer u vrhu. Zbog toga je i pun emigranata, procjene su da je broj stanovnika Malmea koji nisu rodjeni u Švedskoj oko 71.000. Tako da kad šetate ovim gradom svako drugi je stranac, a skoro svaki drugi stranac je ex-yu. U zadnjoj deceniji se naselio veliki broj stranaca samo iz bivše jugoslavije vjeruje se da se doselilo oko 15.000 ljudi. Malme ima povoljan geografski položaj u Švedskoj, od Danske i Kopenhagena ga dijeli samo čuveni Öresund most. Tako da grad obslužuju dva aerodroma kopehagenški i aerodrom Sturup. Ja sam sletio na aerodrom Sturup. Prvo iznenadjenje je bilo na pasoškoj kontroli, provjeravali su nam pasoše pošto let nije bio iz članice Šengena. Kontrolor pasoša je bio naše gore list, tako da smo brzo prešli sa engleskog na srpski. Inače i prije puta sam bio upoznat da je Malme pun naših ljudi, ali nisam očekivao da će prva osoba koju sretnem u Švedskoj biti upravo jedan od njih. Da se vratim samom aerodromu. Aerodrom je jako moderan, lijep i super održavan. Nije prevelik, ali za tim ocigledno ni nema potrebe, jer kao što rekoh Malme opslužuju dva aerodroma. Od grada je udaljen 55km, prilično daleko. Uglavnom služi za niskotarifne kompanije i za unutar-skandinavske letove. Od aerodroma do grada smo putovali autobusom. Autobus je bio koji drugi nego volvo, nov, sa milion nekih ekrana po sebi, sredjen. Odmah na autobusu se vidjela razlika izmedju Osla (Norveške) i Švedske. Put od aerodroma, iako ne cijelom trasom autoput je bio u besprijekornom stanju. Ne sa previše znakova i high-tech elemenata, ali imao je sve što treba. Najčudnije mi je, ipak, bilo to sto na normalnom magistralnom putu na sredini imaju kao neku vrstu bankina, ali to nisu bankine nego su stubići izmedju kojih je razvučena sajla. To mi je bilo potpuno novo, jer nikad ništa slično nisam video. Ulaz u grad Malme nije ostavio neki utisak na mene. Prigradska naselja niti su nešto sredjena, niti su išta posebno. Arhitektura isto tako. Dosta je nekih commie zgrada, samo što su očuvanije nego kod nas. Sredjene su fasade, uglavnom su neutralne boje, a dosta se koristi neka smedjkasta nijansa. Ne znam što im je to potrebno, kad je, ionako Švedska sva smedjkasta-tmurna. Glavna autobuska stanica je simpatična. Stara ciglasta zgrada, baš kako sam i zamišljao da autobuske-željezničke izgledaju tu sjeverno. ![]()
Last edited by mojaBL; November 28th, 2007 at 04:27 PM. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
波士尼亞與赫塞哥維納
|
Quote:
To sto si vidio na autoputu se zove mitträcke. I efikasno zaustavlja auta. http://sv.wikipedia.org/wiki/Mittr%C3%A4cke |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
BANNED
|
Västra Hamnen - Zapadn luka
Inače Malme je grad u kojem je moderna arhitektura prisutna na svakom koraku. I po tome je zista napredan. Kao što sam u ranijim reportažama naglasio da skandinavki gradovi uglavnom ne žive na moru, i morske obale su im uglavnom zauzete lukama, halama raznih vrsta i čime sve ne, a gradovi su malo uvučeni u kopno. Takav je slučaj bio sa Malmeom do prije par godina, kada su se odlučili da obalu treba iskoristit i približiti Malme moru.
2001. godine je pokrenut projekat Västra Hamnen (Zapadn luka) kao i ostali dijelovi Malmea uz more ovaj dio je bio zauzet tvornickim, skladisnim halama, a onda se odlucilo napraviti od njega kosmpolitsku cetvrt za stanovanje. Sve zgrade u ovom dijelu su jedinstvene, sve trazlicite i izuzetno moderne. Ovo je neka vrste eksperimenta modernog življenja. Svaka kuca je posebna prica za sebe i za mene je taj dio predstavljao raj za oči. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
BANNED
|
Inace taj citav dio je jos uvijek u izgradnji i svoje obrise tek dobiva, i okolina Zpadne luke se pocela izgradjivati. Tako da sad pored stambenih zgrada pocinju da se grade i poslovne.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
BANNED
|
Turning Torso
Najpoznatija gradjevina u Zapadnoj luci je dakako Turning Torso, zgrada po kojoj je Malme postalo poznato u cijelom svijetu. Dizajnirao je poznati spanski arhitekta Santiago Calatrava, visoka je 190 m i time predstavlja najvišu gradjevinu Skandinavije. Završena je 2005. godine.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() podnozje je okruzeno vodom
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
stambena gradnja je genijalna
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BANNED
|
Turning Torso
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
BANNED
|
Riva i Öresund
Västra Hamnen se nalazi na vodi, tako da je izgradjena riva koja me je takodjer oduševila svojom uredjenošću. Ali definitivno najbolja stvar je pogled koji se pruža na Öresund most i zaista je spektakularan.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BANNED
|
I zaboravih ovu kućicu koja je u stvari splav. Nalazi se na vodi i jako je sik!
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
BANNED
|
zanimljivo je da je taj nasuti kamen uz obalu vađen nedaleko od malmea, ali da je prevožen brodovima u kinu, gdje ga je jeftina radna snaga glačala i oblikovala. zatim je vraćan nazad i nasut uz obalu...
ima se može se
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
BANNED
|
super slike, meni se u malmeu slicna stvar dogodila, ulazimo u neki restoran i pricamo na srpskom, i pocinjemo da narucujemo na engleskom, tek ce decko koji radi: ma mozemo i na srpskom , mi onako u cudu, jer je decko crnpurast i ima neko arapsko ime i prezime, na kraju se ispostavi da je iracanin koji je radio u nisu pet godina i savrseno nucio srpski, cak je imao i onaj niski akcenat, tako da uvek ocekuj neocekivano
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
Pa, da ga jebem.....
.....i nisam nesto generalno odusevljen Malmeom. Uporedjujuci tvoje ranije skandinavske fotke sa ovim, Norveska mi mnogo pitomije i ljepse djeluje (posebno Bergen). Samo nastavi...... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
zloderator
Likes (Received): 19
|
odlichne slike! odushevljen sam!
|
|
|
#15 |
|
BANNED
|
to ti je stvar ukusa. Bergen je jako pitom i prijatan, a Malme, bar ovaj dio je jako moderan i kosmopolitski. Ali ima i drugacijih stvari vidjeces dalje u reportazi.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
BANNED
|
Fiskehoddorna - Riblja trznica
U Malmeu sam naletio na ovu repliku ribarskog naselja, inace ove kucice se nalaze ne tako daleko od Zapadne luke i predstavljaju potpuni kontrast tom modernom dijelu. Fiskehoddorna, kako se naziva, je riblja trznica. Inace oko kucica se setaju razne domace zivotinje, tako da morate paziti gdje gazite. Ovaj dio je prljav i zapusten. A perad je na sve strane
Last edited by mojaBL; November 28th, 2007 at 05:36 PM. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
Likes (Received): 14
|
Lijepe su slike ali imam osjecaj da se tamo zadnje decenije doselilo svakakve bagre sa prostora bivse Jugoslavije a i iz ostalih dijelova svijeta , tako da ne zavidim nikome ko tamo zivi .
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BANNED
|
I dosta bagre iz Danske
![]() Interresantno je da se u Malme doseljava dosta Danaca, uglavnom mladih ljudi ili mladih bracnih parova. procitao sam negdje podatak da se posljednjih godina godisnje u Malme naseli 5000 Danaca. Tako da sad postoje cak i skole na Danskom, a i dvojezicni natpisi. To sam cuo mada te natpise nisam vidio, a i da jesam ne bih razumio Zivot u Malmeu je dosta jeftiniji nego u Kopenhagenu, saobracajan povezanost preko mosta je izvanredna voz vam ide na svakih 20min, a i gradski autobusi voze na drugu stranu. Ti doseljenici rade u Kopenhagenu gdje su plate znacajno vece, a zive u Malmeu. Kupuju stanove i auta u Svedskoj, jer su jeftiniji. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
E vala su ga bas nagrdili s ovim "čučavcima".
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
BANNED
|
pa to su ti moderni fazoni zivljenja s ciljem da stan, odnosno kuca bude sto bliza covjeku. Ocigledno misle da ga supe priblizavaju. A ispred svih tih zgradica imaju bastice, ne mislim ono s lukom, paprikom i sl. nego kao mali vrtovi.
Imam, ipak, jednu nedoumicu da to mozda nije sauna?! |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|