|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#321 | ||
|
anal-yst
Likes (Received): 73
|
Quote:
![]() ![]() ![]() Och, Aquila, priatel moj najlepsi! ![]() Ty zivy dokaz mojho najlepsieho priatela, aj ked kazdy kasle na tie moje dementne thready, som mimoriadne rad, ze aspon ty zachranujes situaciu, pretoze z tych styroch threadov, ktore som otvoril v sekcii Slovensko a Bratislava(thread o Namestove v sekcii Photography nepocitam), v dvoch z nich si aktivnejsi ako ja. V threade Realitna bublina si dokonca druhy najaktivnejsi forumer, v threade Kupa bytu si na lichotivom tretom mieste. ![]() V threade o koncepte Bratislavy a v threade o dizajne interierov velmi nefigurujes, ale predpokladam, ze to bude zrejme tym, ze tam nemas velmi co povedat. Ono, zas to neznamena, ze by si mal nieco skutocne k veci povedat aj v tych predchadzajucich dvoch threadoch, ale snaha sa kazdopadne ceni. A neboj sa, teba si na ignore list nedam. Polovicu tvojich prispevkov povazujem za celkom hodnotne, najma tie, co sa tykaju infrastruktury a tu druhu polovicu, venovanu mne, tie si rad precitam tiez. ![]() Uz len preto, ze je mimoriadne zaujimave pozorovat tvoje dusevne stavy, zakazdym ked sa objavi post s mojim menom. ![]() Ja len pevne dufam, ze aspon spavas pokojne. ![]() Naspat k topicu: Quote:
|
|
|
|
#322 | |
|
112
Likes (Received): 1
|
Quote:
1. Nie, s mestotvornosťou neprestaneme, a je mi celkom jedno čo urobíš, v predchádzajúcom príspevku zbežne objasňujem prečo. 2. Nie, nie sme zakomplexovaní, ja osobne som urbanizmus študoval. Viem a cítim, že pre mesto a jeho kvality sú mestotvorné štruktúry zásadné, ale ty zjavne nemáš ani poňatia, že čo to znamená. Doštuduj si materiály, dovzdelaj sa a potom sa vráť do diskusie |
|
|
|
|
|
|
#323 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Kvoli nezmyslom, ktore v tomto threade padli som sa musel zaregistrovat
![]() Konkretne ide o obhajobu vystavby novodobych panelakov a podobnych masoviek. Aj ja som bol kedysi, ako clovek ktory celu mladost prezil v panelaku, zastancom byvania panelakoveho typu a nikto by mi to nevyhovoril. Ale po pobyte v zahranici stravenom v rezidencnej stvrti rodinnych domov, resp. v malopodlaznej luxusnej bytovke som presvedceny ze panelakove byvanie je nedostojne a je pripustne len v nudzi alebo ako socialne byvanie. Medzi "panelaky" ratam aj sucasne masove stavby socialneho typu v Bratislave ako Obydick (kto vymyslel ten nazov - asi je to narazka na to ze byt tam kupi len riadny "dick", 3veze, a pod.). Predpokladam ze obhajcovia masovej vystavby si nikdy nevyskusali zivot v rezidencnej stvrti. Suhlasom s milanom, ze slovensko prepaslo sancu skulturnit existenciu obcanov za sucasneho zvysenia HDP. Bohuzial chamtivost Slovakov zabranila aby sa panelaky vcas demontovali a nahradili dostojnym byvanim. Vzhladom na ekonomicku situaciu to uz nebude mozne niekolko desatroci (pravdepodobne do casu ked zacnu prve panelaky padat same od seba, pripadne zacnu mat nebezpecne neopravitelne poruchy). Co sa tyka "mestotvornosti", pozrite sa na skutocne mesta poctom obyvatelov porovnatelne s BA ako Zurich, Bazilej, ako vyzeraju? Su plne masoviek v sialenej mierke, alebo sa skladaju z historickeho jadra a malopodlaznych bytoviek (max 3 poschodia) a rodinnych domov? Argument o vyssich narokoch na infrastrukturu a "zataz pre prirodu" tiez neobstoji, pretoze su to prave masovky, ktore zatazia svoje okolie napr. dopravou na ktoru okolie nie je dimenzovane, kriminalitou atd. Praveze pri vystavbe normalnych rezidencnych stvrti ide o decentralizaciu a rozlozenie zataze (cesty) na vacsie uzemie, pricom jednotlivym prvkom staci mensia kapacita a miestna zataz je ovela prijatelnejsia. Tiez by pri rozumnej vystavbe bolo mozne optimalizovat dopravnu siet vratane verejnej dopravy a cyklotras (priklad: Bazilej). Hustota dostojnych rezidencnych stvrti vobec nemusi byt nizsia ako pri panelakovej vystavbe, keby pri panelakoch boli dodrzane zasady pre dostojny zivot cloveka, t.j. maximalna hustota zastavby, dostatok rekreacnej zelene,odstavnych ploch a dostatocne dimenzovana cestna siet. V pripade rodinnych domov je napr. rekreacna zelen a parkovanie vecsinou realizovane na vlastnom pozemku (5-7 arov) takze nie su potrebne obrovske parkoviska, krizovatky a rozsiahle parky. Samozrejme hustota pri rodinnej zastavbe by bola nizsia ako pri sucasnych masovkach a nezmyselnom zahustovani sidlisk. Tiez problemy tzv. satelitnych mesteciek su prehanane, vo vacsine pripadov ide o to, ze k existujucej dedine sa prilepi x nasobok novych domov. Pritom v dedine je vekovy priemer 60 rokov a v novych domoch 30 rokov, samozrejme ze potom existujuca infrastruktura, skoly, skolky nestacia. Ale toto su problemy ktore kvarili vsetky nove panelove sidliska a boli by to aj problemy v okoli masoviek, keby tieto boli kupovane na realne byvanie rodin a nie povecsinou na kseft. Tieto problemy sa postupne vyriesia, podla toho co bude trh ziadat. O satelitnom mestecku mozeme hovorit len ked ide o postavenie noveho mesta na zelenej luke (ako napr. Bradley Stoke) aj s infrastructurou ako su obchody, ale to sa pokial viem nikde na slovensku nedeje, tak neviem preco riesite satelitne mestecka. Nie som proti vyskovej zastavbe per se, ale tam kde to ma vyznam okrem maximalneho nabalenia sa developera a dovolim si tvrdit, ze v bratislave to nemalo vyznam ani pri jednej masovke. Podla mojho nazoru jedine dostojne byvanie je rodinny dom alebo velmi malopodlazna vystavba ako byvanie pre nizkoprijmove rodiny, ale nic z toho sa bohuzial nerealizuje. Last edited by xaxa2; November 18th, 2009 at 12:31 PM. |
|
|
|
|
|
#324 | ||
|
anal-yst
|
Quote:
Vynikajuce! Takze komplexy dediny a malomestiactva su u nas dokonca oznacene oficialne a su dokonca zakomponovane do ucebnych osnov. ![]() Neda sa mi, v tom pripade, ta opytat, a kto ta vlastne ucil o tych mestotvornych strukturach, su to ti ludia, ktori navrhovali Petrzalku a po novom Gloriu a Bosakovu? ![]() A taktiez, ake priklady v ucebnych osnovach pouzivali, bol to Obydick, alebo Dlhe Diely? Takze podla teba(teraz zaparafrazujme Philla): Zburajme Kolibu a Horsky park, pretoze tento ,,urban sprawl'' do mesta rozhodne nepatri a postavme tam prijemnu 4-5 poschodovu mestsku zastavbu. ![]() Nemozeme predsa tym chudakom, obyvatelom, pripustit, aby zili v niecom takom, ako hovoris: Quote:
![]() Preto tu potom obdivujete monstra ako Obydick, akurat im vykrikujete zle umiestnenie, ale z hladiska mestotvornosti je to ta najspravnejsia struktura, ktora do Bratislavy rozhodne patri. ![]() To, ze tam nik nechce ist byvat, to nevadi. Hlavne, ze je to mestotvorne. A ti ludia(podla tvojich slov), ktori chcu byvat v rodinnych domoch, tak ti nie su ti ,,pravi Bratislavcania''. Pretoze ti ,,pravi Bratislavcania'', ktori su narodeni a vyrastali v Bratislave, tak ti by do rodinneho domu rozhodne nesli, a v tom pripade vsetci ti, ktori z Ba odisli na najblizsie dediny, do rodinnych domov, tak na nich jednoducho nasrat, oni do Bratislavy vlastne skutocne nepatria. Poviem ti jedno, Bratislava vypada, ako momentalne vypada a je to presne kvoli tej mentalite, ktoru tu ukazujes. Bratislava a cele Slovensko sa zdvihne z toho momentalneho hnoja jedine vtedy, ked sa zmeni jeho mentalita a ked namiesto uplatnovania akejsi ,,kolektivnej mienky'', alebo kolektivneho zakomplexovaneho nazoru, zacneme uplatnovat a zohladnovat skutocne poziadavky ludi a naroda. Pretoze aj v tomto pripade sa stale bavime o tom najvacsom deficite, ktory my, Slovaci, nepozname a nemame ho ani najmenej zakomponovany v nasich mysliach - o sluzbach. Pretoze aj architektura a urbanizmus, je iba sluzba mesta jeho ludom. A ani ty, ani developeri, architekti, mestska sprava a nik iny nemoze vnucovat ludom nieco, co nechcu. Vy vsetci, iba v konecnom dosledku, zohladnujete a snazite sa pretlacit zaujmy tej svojej skupiny, ktore su casto v protiklade so zaujmami tej druhej. Jedina cesta von z tejto situacie je ta, ze sa vstky skupiny spoja, aby zacali zohladnovat zaujmy klienta - obyvatelov Bratislavy. Az vtedy zacne Bratislava vyzerat ako normalne mesto a nie ten chaoticky postkomunisticky juhoamericky slum, ktory vidime dnes. A ak tato situacia nastane a zaujmy a potreby ludi budu prvorade, vtedy zistis, ze pojem ako,,mestotvornost'' je kompletny nezmysel.
|
|
|
|
#325 | ||
|
anal-yst
|
Quote:
Vitaj! S tym zaregistrovanim si spravil dobre, pretoze cim viac sa bude pisat o tychto skutocnostiach a cim vacsi bude tlak na zmenu(tak myslenia, ako aj vystavby), tym lepsie. ![]() A v tejto vete je to cele uplne vynikajuco zhrnute: Quote:
![]() ![]() ![]() K tomu, ze sme prepasli sancu s tymi panelakmi nieco urobit - s tym velmi nesuhlasim, podla mna, ta sanca tu este stale velka je. Akurat, ze teraz to bude ovela drahsie a mimoriadne to nasere velky pocet ludi - tych, ktori si tam kupili byty . Na druhej strane, ina moznost, ako zabezpecit rast ekonomiky neexistuje. Takze s tym bude treba co najrychlejsie zacat.
The Life You Deserve Last edited by zaq-; November 18th, 2009 at 01:47 PM. |
||
|
|
|
|
|
#326 |
|
Registered User
|
Chlapi k tej "mestotvornosti"
ja za prve vobec neviem o com to je. Ked som si to dal do googlu tak prve dva linky boli prave z nasej sekcie skyscrapercity a potom dalsi bol v diskusii na sme.sk od chlapika s nickom mrakodrap. Tak ak ide o daky interny joke tak prosim vysvetlit. Ale teraz vazne. Co je to?? Za druhe To s tymi urban sprawls nemozte mysliet vazne. Bratislava je rada ak ma 500.0000 obyvatelov a nie 10 milionov ako mesta v ktorych tento problem vznika. Jednoducho v nasej sfere maleho mesta Bratislavy, si neviem predstavit problem ktory by vznikol velkou vystavbou rodinnych domov.. Ak ste zili v hocijakom fungujucom meste v zahranici, museli ste si vsimnut ze to mesto potrebuje zastavbu rodinnych domov a nie ultra siroke "radoby" centrum pozastavuje z vystavby budov 10np+. Bratislava mala mat jasnu koncepciu ktoru nema ocividne. V strede hisotoricke centrum, na jeho okrajoch bytove domy (take ako su napr. pri nivach, odpovedajuce svojou vyskou vyske budov v hist. centre, samozrejme v trochu upravenej forme, s infrastrukturou nepodobajucou sa jednej velkej jednosmerke), a potom uz dalej znizovanie vystavby do rodinnych domov. Pre vsetkych mestotvorcov a urbanistov. Pre mna nie je mesto mestom vtedy, ked po prichode zo zahranicia, prve co spravim je, ze z pola vletim do 12 podlaznych panelakov...Ved ste uz museli predsa ist smerom od Viedne na Slovensko. Takto to ako ma vyzerat podla vas? Aj keby to neboli panelaky, ale daco moderne s fajnym obkladom a plastovymi oknami? AD. Velkym problemom podla mna je aj samotny pojem rodinny dom pre vacsinu z nas. Clovek si pri tom proste predstavi daky nedostavany baracik, ktoremu budto este trcia zo strechy roxory alebo mu uz odpadava naveterna strana omietky.. Rodinny dom je podla mna jedno z najmodernejsich typov byvania a do mesta proste patri aj kebyze to tak vseci nechceme.
|
|
|
#327 | |
|
Registered User
|
Quote:
a) komunisticky stvorec do ktoreho sa od vystavby pred 30,40,50 rokmi neinvestovala ani koruna (rodicovsky/starorodicovsky dom) b) multimilionarsky velkodom (z casopisov ako Pekne Byvanie...), ktory je uplne mimo dosah beznych rodin vacsina ludi nepozna nic medzi, t.j. dostupne dostojne byvanie pre beznych ludi. |
|
|
|
|
|
|
#328 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
len sa skuste vyhnut katalogovym domom
|
|
|
#329 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
vsetkym miestnym "odbornikom" na mestske struktury odporucam investovat 40 evri a zaobstarat si tuto knihu:
http://www.aplust.net/tienda.php?sec...n%20condensada (popripade aj ine z tejto serie ale tuto mam takze ju poznam) naozaj zaujimave citanie, hlavne tu k tejto teme, nakolko sa cela ta kniha zaobera hustotou zastavby inak nuti to cloveka trochu k zamyslenie, ked socialna bytovka v spanielsku vyzera lepsie ako slovenske high-end projekty
|
|
|
#330 | |
|
Registered User
Likes (Received): 69
|
Quote:
![]() [/QUOTE] Ak ste zili v hocijakom fungujucom meste v zahranici, museli ste si vsimnut ze to mesto potrebuje zastavbu rodinnych domov a nie ultra siroke "radoby" centrum pozastavuje z vystavby budov 10np+.[/QUOTE] Aké je to hocijaké fungujúce mesto? Napr. z Wiedne mám rovnaký pocit urbanizmu štýlom "bez ladu a skladu" ako v BA a to sme tu mali 40 rokov teda "prvotriednych" urbanistov. [/QUOTE] Bratislava mala mat jasnu koncepciu ktoru nema ocividne. V strede hisotoricke centrum, na jeho okrajoch bytove domy (take ako su napr. pri nivach, odpovedajuce svojou vyskou vyske budov v hist. centre, samozrejme v trochu upravenej forme, s infrastrukturou nepodobajucou sa jednej velkej jednosmerke), a potom uz dalej znizovanie vystavby do rodinnych domov.[/QUOTE] To by bolo ideálne mesto. Priam sci-fi. Ale takýto urbanizmus tu čiastočne je. Taká Trnávka alebo starý Prievoz. Určite by som ale takú Trnávku nebudoval rovno na Nivách. Tam to potrebuje budovy zodpovedajúce výškou okolitej zástavby. |
|
|
|
|
|
|
#331 | |
|
112
|
Quote:
Desiatky miest v celej (Západnej) európe riešili tento problém úplne rovnako. Je to spôsobené určitými teóriami na ktorých má veľký podiel napríklad Le Corbusier, ktoré verili že spoločné bývanie a veľké otvorené zelené plochy...etc.) sú budúcnosťou bývania. Môžem za to že sa mýlili?. Súhlasím že v súčasnosti petržalka splnila svoju funkciu, stala za zastaranou, a treba ju revitalizovať. Koliba, Horský park sú odlišné prípady, pretože urbanizácia v nich prebiehal postupne stáročia a nie pomocou jedného, dvoch developerských projektov. Taktiež tam postupne odspodu začala byť požieraná zástavba RD výstavbou BD, to bol prirodzený vývoj (do začiatu 50-tych rokov). Nemôžeš to porovnávať s predajom určitých idyliek. Chceš povedať že palisády (imho jedna z najkrajších rezidenčných štvrtí v meste je malomeštiacky komplex?) Bývanie má síce slúžiť ľudom a ich potrebám, lenže potreby ľudí (alebo to čo si myslia že sú ich potreby) vychádza čisto z ich psychiky. Preto sa mestská zástavba v holandsku a škandinávii sa odlišuje od tej našej a ja verím, že pre kvalitu života v meste samotnom sú tieto tendencie vhodnejšie. K obydicku som nepostol jediný komentár, (myslím) taká hnus za to nestojí (týka sa to vlastne skoro všetkých dev. projektov v meste, preto sa venujem hlavne infraštruktúre) Nuž čo sa týka výstavby Bratislavy, tak tu si treba uvedomiť obrovský deficit vývoja spoločnosti od roku 1950 do 2000. Vývoj čo sa odohrával vo svete za ten čas kým bola Bratislava akosi mimo diania, nemôžeš ignorovať. Tí ľudia, ktorých požiadavky chceš aby sa zohľadňovali teraz prechádzajú určitým rýchlokurzom ktorý im poskytujú developeri a metódou pokusov a omylov sa dopracujú k želanému výsledku (to isté platí aj pre predstaviteľov mesta). Aj klient sa vyvíja podľa svojich skúseností a časom sa jeho požiadavky môžu zmeniť. To že tento rýchlokurz zanechá na meste obrovské škody som videl už na začiatku tohto procesu, ale to treba prijať ako fakt. To, že ty si myslíš že ja som taký ako si ma predstavuješ, ešte neznamená že taký som naozaj. Dôsledkom toho je, že pozorne nečítaš moje príspevky (čítaš ich so zaujatosťou) čo ti podľa mňa bráni vyjadrovať vecne a k téme. Skús sa oprostiť od emócií a odpútaj sa od osobných útokov tak, aby si sa pokúsil pochopiť druhú stranu. Žiadam ťa tiež, aby si mi tu do úst prestal vkladať vymyslené príspevky a podobné nezmysly. P.S.:Čo sa týka toho čo som chcel načrtnúť o Bratislavčanoch je, že ked niekto vyrastie v meste má väčšinou iné predstavy o optimálnom prostrední na bývanie, ako človek ktorý pochádza z dediny. To je celé |
|
|
|
|
|
|
#332 |
|
anal-yst
|
Na zaciatku sa ti chcem ospravedlnit, ak som ta urazil.Nebolo to v mojom umysle, aj ked uznavam, ze som ten post pisal trochu pod vplyvom emocii. Tie boli ale sposobene tym, ze si pouzil vo svojom prispevku slova ostatnych forumerov, najma o ,,urban sprawls'' a potom ten pojem ,,mestotvorny''. Ako som sa uz vyjadril, k urban sprawls sa nemozu vyjadrovat ti, ktori to nezazili na vlastnej kozi, najma nie, takym kritickym postojom. Ak sa majitel 6-kovej rady BMW stazuje na svoj i-drive, tak mi pripada dost zvlastne, ak majitel 20-rocnej Skody 105 odsudi BMW ako ,,absolutne zlo'', nevhodne na jazdenie. Dalsia vec, ze vsetci tito forumeri porovnavaju jablka s hruskami, pokial oni stale pisu o americkych suburboch, ja sa stale bavim o vystavbe rodinnych domov v samotnej Bratislave, vystavbe, ktora musi zacat nahradzat postupne tu vystavbu panelakovu. Bohuzial, zatial sa deje presny opak a ta panelakova vystavba sa iba zahustuje podobnou, skor ovela horsou, aj ked novou, ale s rovnakym konceptom. To este viac do buducna znemozni to postupne buranie panelakov a ich postupne nahradzanie. Druhy pojem, ktory ma fascinoval este viac a ktory si pouzil aj ty, je ,,mestotvornost''. Nech rozmyslam, ako rozmyslam, stale neviem, co si mam pod tym pojmom predstavit. A co ma fascinuje uplne, pokial sa drviva vacsina obyvatelov aj tych najvacsich europskych a svetovych velkomiest, s ktorymi sa stretavam, vyjadruje o bytoch, ako o podradnom byvani, maximalne vhodnom na investiciu, alebo pre mlade, zacinajuce pary, na tomto fore sa hovori ako o podradnom byvani prave o domoch, pretoze v mysliach podaktorych si tito dotycni predstavuju pod pojmom dom, pojem dedina.
The Life You Deserve Last edited by zaq-; November 19th, 2009 at 03:03 AM. |
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
Registered User
|
K tým rodinným domom. Najlepšie je, keď sú nové rodinné domy obohnené dvoj-trojmetrovými múrmi a takto je tvorená často tvorená celá ulica. Paradoxne poznám príklad, keď vedľa takéhoto domu stojí rodinný dom, ktorý má klasický plot cez ktorý všetko vidno, no tento dom je zaprataný haraburdím. Určite to poznáte a vedľa dom s peknou záhradkou, no ten je obkolesený dvojmetrovým múrom. Tie dvojmetrové múry sú akýsi novodobý trend, ale osobne to nemusím. Nájdu sa však aj výnimky, ktoré majú plot s mrežou, alebo živý plot.
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
Registered User
|
Not realistic at all
This Cresco Group reminds me of Czech developer Sekyra Group --- 95% is just talk and 5% action. No vision whatsoever, just biggest, greatest, most expensive, the best in region, they just pump the media to sell their troublesome development of much smaller proportions.
Sorry guys, but South City would be a great project, but you have to look who is developer first. |
|
|
|
|
|
#336 | |
|
Registered User
Likes (Received): 28
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#337 |
|
Registered User
|
To hej, ale nadalo mi.
|
|
|
|
|
|
#338 | |
|
112
|
Quote:
Veľmi pozitívnou lastovičkou je, že v Kanade(možno aj v iných krajinách) prijali pri výstavbe RD prísne opatrenia na ochranu pôd, kde naozaj časť pôdy v tomto pozemku musí zostať v pôvodnom stave (nezabetónovaná, nevyvezená) a majiteľ musí preukázať že všetky zrážky dokáže bezpečne zaviesť do pôdy tak aby nenarušil pôvodný vodný cyklus (ochrana prosredia, zdrojov vôd, pred povodňami) a to je krajina ktorá to potrebuje o dosť menej ako Slovensko. A v Nórsku ak sa nemýlim sa myslím môže stavať iba na pozemkoch, ktoré už v minulosti zastavané boli. Pravdupovediac, mestotvorné prvky (ak si to dobre pamätám), sú všetky prvky ktoré robia mesto skutočným mestom v pozitívnom zmysle slova. Jedná sa o prvky občianskej vybavenosti (divadlá, kiná, nemocnice, štadióny), jedná sa o kvalitnú urbanistickú štruktúru (plynulé zmeny intenzity a výšky zástavby smerom k centrám, námestia, parky). V podstate všetko čo pozitívne ovplyvňuje život a pocit z mesta sa podľa mňa dá nazvať mestotvorným. Preto sa napríklad spomínaný obydick mestotvorným nazvať nedá pretože hrubo narúša kontinuitu zástavby, identitu štvrte jej vzhľad, obslužnosť.( V skratke je to brak a zlyhanie územného plánovania aj mesta a stavebného úradu) A práve myslím že na takýchto príkladoch a postupne sa stupňujúcom tlaku občanov sa bude mesto učiť ako má ďalej kočírovať rozvoj (ide to však žalostne pomaly) Napríklad spomínaná čierna voda image hosted on flickr ![]() Ja tu vidím nedostatok zelene, nedostatok možností hrania sa pre deti, spoločenských priestorov, a voľných kultúrnych priestranstiev vôbec. Myslím že to človeka núti sa uzatvárať viac do seba a znižuje to hodnotu uličného priestoru na dopravné kanály. |
|
|
|
|
|
|
#339 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Bratislava a Slovensko si nemoze dovolit buranie panelakov tak neviem o com tu snivate, nie sme tak bohati a dopyt po bytoch, aj po panelakoch je obrovsky. Riesenim je a bude revitalizacia a oprava panelakov z fondov EU.
Mesta velkosti Bratislavy a vacsie predsa nemozu stavat rozsiahle stvrte s domami, je to absurdne a kazdy kto sa trochu vyzna do urbanizmu a do struktury miest v Europe vie, ze je to nerealne. Je to neekonomicke a nie je na to miesto vo velkych mestach a taktiez by bol problem s dopravou. Vid rozlahle americke mesta kde je mnozstvo domov a malo bytov, su absolutne neefektivne, tam sice maju viacej priestoru ako u nas. Ved si len predstavte 120 tisicovu Petrzalku ako stvrt len s domami. To by potrebovala minimalne 4x vacsiu rozlohu. Riesenim kvalitnej urbanistickej struktury a slusneho byvania pre Bratislavu su idealne 3-5 poschodove bytove domy , blizsie k centru do 5 poschodi v ucelenej strukture a na okrajoch viac menej ako nizkopodlazne samostatne bytovky. Domy by mali tvorit len doplnkove byvanie na okraji mesta. |
|
|
|
|
|
#340 |
|
Nitra 826-2012
|
Amrafel: Bratislava ponúka lepšie podmienky pre bývanie ako ktorékoľvek iné mesto v SR? Silno si dovolím nesúhlasiť...
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|