|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| The Travelogues Reports and tours from user's journeys - tourists welcome! | » Your cities |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#41 |
|
road builder
Likes (Received): 117
|
Il Dominatore
Napolitani (i napolitanke
) Vezuv zovu s opravdanim strahopoštovanjem - Il Dominatore.No to je danas - park prirode (isto kao i Medvednica )![]() ![]() Da je Vulkan još živ pokazuje slabašno ali stalno isparavanje na jednom mjestu. I još više - rijeke turista. ![]() A nekad je na vrh vozila žičara iz čuvenog hita "Fenikuli, fenikula ... fenikuli, fenikulaaaaaa.." ![]() Na kraju malo umjetnosti, usputne s Vezuva ![]()
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Lijepe, lijepe
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Registered User
|
mali ispravak ...funiculi funicula ...
Meni je Napulj jedan od najljepsih gradova..... Centro direzionale izgleda super.... i jos ce ga prosirivati i graditi jos vislje nebodere..... onda ce uskoro imati jednu od najguscih mreza metroa.. oko 10 linija ... kad spoje prigradsku zeljeznicu u sustav metroa . Sada imaju 3 linije metroa i jos 5 prigradskih ( kao s bahn ) imaju i tramvaje ( novi niskopodni izgledaju super ), trolejbuse i 5 uspinjaca sa po nekoliko stanica.... grad ima puno lica.... centro storico pun crkava, starih palaca, ulicica i trgova..... onda quartieri spagnoli sa onim vesom sto visi sa svake zgrade... pun restorancica i i ducancica, squotera ...pomijesanih mirisa marihuane i mozzarelle.....inace navecer je tamo preopasno ! onda riviera di chiaia sa onim monumentalnim palacama...pa Vomero elitna cetvrt sa luksuznim ducanima , pa posilipo sa vilama i rezidencijama bogatasa .... onda skorz nesto peto iza brda..... Fuorigrotta .... cak i sve one radnicke cetvrti uokolo imaju svoj sarm ( izgledaju uredjenije i bolje od Novog Zagreba ), sva dvorista izmedju zgrada su prepuna palmi i raznog mediteranskog bilja..... ah jedino smece ocrnjuje grad ...i pregusti promet... mada ti srce kuca 100 na sat dok vozis gradom... ima i u tome nesto . Last edited by lux; January 22nd, 2008 at 03:41 PM. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
BANNED
|
Moj prvi i jedini susret s Napuljem ostavio je na mene jako razocaravajuce dojmove... Mozda zato sto sam prije toga cuo jako puno pozitivnih komentara, pa sam ocekivao puno vise od jednog uspavanog grada u nedjeljno prijepodne, s neociscenim ulicama punim otpadaka i smeca...
Ali taj boravak je trajao svega 6 sati i mislim da nisam dobio realnu i kompletnu sliku o gradu... Daj Boze...
Last edited by Don CROleone; January 23rd, 2008 at 02:12 PM. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Registered User
|
Centro direzionale ..planovi prosirenja
![]() pa malo Riviere di Chiaia ![]() Centro storico ( inace fasade su savrsenih boja, 90% lijepo uredjene ..osim sto ima dosta grafita po nizim dijelovima .... cijeli grad je u tim super bojama, savrseno uskladjenim i kombiniranim ) ![]() gore prema Vomeru ![]() Centro Direzionale nocu .... ![]() i novi tramvaj ![]() Inace Napulj ima oko 1,2 miliona stanovnika... a cijela provincija ima preko 3.5 miliona. Svi gradovi i naselja u provinciji su doslovno spojeni sa Napuljem.... tako da jedva da ima mjesta za novu gradnju... sve se spojilo u jedan veliki grad. Sve je premrezeno sa par stotina gradskih autosecta.... neke petlje su stvarno impresivne .... bezbroj tunela i vijadukata.. jer je sve na brdima i brezuljcima . Naravno da treba sagraditi jos barem toliko autocesta. Jedna od najstarijih autocesta u Svijetu je ovdje sagradjena , Napoli- Pompei .....sagradjena 1928. godine. u Pompeima imate starinske naplatne kucice i na autocesti jednu pumpu i odmoriste sa barom i ducanom iz 30'ih godina. E, da .. i prva zeljeznicka pruga je sagradjena izmedju Napulja i Portici-a .. 1. u Italiji - 1836. znaci ne u industrijskoj Lombardiji.. nego u Napulju
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Registered User
|
Quote:
Bozic u Napulju je super .... + 15-18 , suncano, pun grad ljudi i sve na rasprodaji ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
road builder
|
@Przemol
hvala, hvala ![]() @lux Izvrsno si sve to opisao što je posve slično i mom doživljaju Napulja. Zapravo oduševljenju Napuljem. Odustao sam od linearnog opisa puta jer su me u Napulju dojmile najviše upravo sve te raznovrsnosti i razlike, a ne "ljepota" grada. Ali potaknuo si me sada da donesem i prve dvije fotografije koje sam snimio. Na ovoj prvoj se ništa posebno ne vidi pa ju nisam ni mislio postati, ali radi se o tome da sam u rano jutro dok se avion spuštao na napuljski aerodrom iznenada spazio kroz prozor "Dobri vulkan", šoping centar arh. Renca Piana, kojega je nedavno otvorio premijer Romano Prodi. Nisam ga nažalost stigao obići, ali ako nekoga zanima kako izgleda može ga pronaći i na ovom forumu. Prekasno sam izvukao aparat, a i avion valjda prebrzo leti ![]() Ali eto u Napulj sam sletio uz Dobri vulkan Renza Piana (to je ovaj zdrmani žuti krug lijevo dolje . , shoping u obliku grotla vulkana)![]() Kod druge fotografije, napuljske zimske zore na izlasku iz malog aerodroma, ne puno većeg od zagrebačkog, u parku pinija već me grad osvojio a da ga nisam ni vidio. Naime nemam običaj nositi prtljagu na kratak put pa sam prvi izašao u aerodromski hol i u društvu aerodromskih šljakera kao i oni ispio espresso napolitano. Tek sam kasnije shvatio da su to bili šljakeri koji su trebali iskrcati prtljagu iz našeg aviona. Ostali su čekali oko prazne pokretne trake dok sam ja s napolitancima mirno pijuckao jutarnju kaficu, ha, ha. ![]() lux hvala na dopuni u novim slikama, ali možeš li negdje naći i Volcano buono? |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
BANNED
|
Quote:
Do Rima jos nekako, ali ono juzno od Rima...znas kako se kaze, sto juznije - to tuznije... (ne budi primjenjeno na Lijepu nasu... )S ostatkom Italije sam na "ti".
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
road builder
|
@lux
...autocesta Napoli - Pompei jedna od najstarijih na svijetu, izgrađena 1928. Evo kako izgleda danas... ![]() ...jedan pogled s nje na Vezuv... ![]() ...i na jednu zgradu kojoj nikako ne mogu odgonetnuti funkciju (čemu služe oni balkoni desno? ![]()
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
BANNED
|
POS-ovo stambeno naselje...
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
road builder
|
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
road builder
|
Da, doček Nove 2008 u Napulju, s direktnim charterom Zagreb - Napulj. Jednostavno, brzo (malo više od sata leta) i ne pretjerano skupo.
Četiri dana. Premalo za Napulj, ali dovoljno za "fall-in-love". Još jedno dva dana bilo bi potrebno za malo bolju i detaljniju uvertiru.
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
BANNED
|
Quote:
Nista, morat cu dati Napulju jos jednu sansu...
|
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
road builder
|
Šest sati
![]() To nije dovoljno ni za Krapinu, a kamo li za ovakav grad ![]()
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
road builder
|
Diomed, Napulj, Palagruža
Monumentalni Diomedov kip u napuljskom arheološkom muzeju nije jedino što Diomeda povezuje s Napuljem.
![]() ![]() ...ali zanimljivije je ono što grčkog mitskog trojanskog heroja povezuje s Palagružom. Na Palagruži je bilo Diomedovo svetište na mitskom mjestu gdje ga je božica Atena ili učinila besmrtnim ili je pak (po drugima) tu bio njegov grob. ![]() Do 1861.g Palagruža je pripadala Kraljevstvu dvaju Sicilija, dakle - Napulju, ali 1873. tzv. "Mirom saveza tri cara" (a zapravo Viškom bitkom) otočje i hridi pripali su Austro-Ugarskoj, a od tada povijesnim slijedom do danas - Hrvatskoj (to nikako ne može ući u glavu osobito jednom talijanskom forumašu, ali uostalom koga više ima biti briga za to). ![]()
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
P.C. - stvarno zanimljiv thread i odlične fotke... Tek sam sad sve pogledao.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
road builder
|
Laurana i Napulj
![]() ![]() Iz Vrane, srednjovjekovne Laurane, glavnog sjedišta najprije templarskog, a kasnije ivanovačkog priorata cijelog ugarsko-hrvatskog kraljevstva, potječu dva velika umjetnika, jedan arhitekt i jedan kipar, koji su svojim imenima dodali ime grada - Laurana Kipar Francesko Laurana bio je učenik Bonina da Milano u Šibeniku u vrijeme kad je Bonino radio portal šibenske katedrale. Čini se da je s Boninom bio u Dubrovniku kada je Bonino radio Orlanda, a pretpostavlja se opravdano da je Lauranino prvo poznato djelo Mala Onofrijeva česma ili barem reljefi na njenim pločama. ![]() Iz Dubrovnika Laurana odlazi u Napulj i sudjeluje u klesanju velikog novog trijumfalnog luka Alfonsa Aragonskog, monumentalnog renesansnog ulaza u Kastel Nuovo, kojega napolitanci zovu Mascio Angioino. ![]() U Napulju je Laurana na klesanju monumentalnog trijumfalnog luka proveo najprije pet godina (od 1453.-1458.), a zatim još šest (od 1471.-1477.) ![]() ![]() ![]() Njegovo je djelo bilo presudno za širenje renesanse ne samo u Napulju i na Siciliji nego i u Francuskoj. A stvorena gotovo usput, nastala su u Napulju i neka od najboljih i najpoetičnijih djela cjelokupne povijesti kiparstva - Lauranini ženski portreti.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Registered User
|
Pa izgleda isto kao i 1928. he he .. al prosiruju je na 3 trake... vec su je dijelom prosirili i obnovili nakon Pompea .... a bas na ovom dijelu je to jako tezak projekt, jer je sve gusto izgradjeno blizu same autoceste...zato je i obnavljaju vec godinama. Neki izlazi su stvarno preuski.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| napoli, photos |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|