daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Arts, Media and Leisure > The Travelogues

The Travelogues Reports and tours from user's journeys - tourists welcome! | » Your cities

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 19th, 2008, 09:30 PM   #41
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Likes (Received): 117

Il Dominatore

Napolitani (i napolitanke ) Vezuv zovu s opravdanim strahopoštovanjem - Il Dominatore.
No to je danas - park prirode (isto kao i Medvednica )

Da je Vulkan još živ pokazuje slabašno ali stalno isparavanje na jednom mjestu.
I još više - rijeke turista.

A nekad je na vrh vozila žičara iz čuvenog hita "Fenikuli, fenikula ... fenikuli, fenikulaaaaaa.."

Na kraju malo umjetnosti, usputne s Vezuva
P.C.Dolabella no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 20th, 2008, 10:25 AM   #42
Przemol
Registered User

Przemol's Avatar

Likes (Received): 0

Lijepe, lijepe
Przemol no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2008, 03:22 PM   #43
lux
Registered User

lux's Avatar

mali ispravak ...funiculi funicula ...

Meni je Napulj jedan od najljepsih gradova..... Centro direzionale izgleda super.... i jos ce ga prosirivati i graditi jos vislje nebodere..... onda ce uskoro imati jednu od najguscih mreza metroa.. oko 10 linija ... kad spoje prigradsku zeljeznicu u sustav metroa . Sada imaju 3 linije metroa i jos 5 prigradskih ( kao s bahn ) imaju i tramvaje ( novi niskopodni izgledaju super ), trolejbuse i 5 uspinjaca sa po nekoliko stanica.... grad ima puno lica.... centro storico pun crkava, starih palaca, ulicica i trgova..... onda quartieri spagnoli sa onim vesom sto visi sa svake zgrade... pun restorancica i i ducancica, squotera ...pomijesanih mirisa marihuane i mozzarelle.....inace navecer je tamo preopasno ! onda riviera di chiaia sa onim monumentalnim palacama...pa Vomero elitna cetvrt sa luksuznim ducanima , pa posilipo sa vilama i rezidencijama bogatasa .... onda skorz nesto peto iza brda..... Fuorigrotta .... cak i sve one radnicke cetvrti uokolo imaju svoj sarm ( izgledaju uredjenije i bolje od Novog Zagreba ), sva dvorista izmedju zgrada su prepuna palmi i raznog mediteranskog bilja..... ah jedino smece ocrnjuje grad ...i pregusti promet... mada ti srce kuca 100 na sat dok vozis gradom... ima i u tome nesto .

Last edited by lux; January 22nd, 2008 at 03:41 PM.
lux no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2008, 04:04 PM   #44
Don CROleone
BANNED

Moj prvi i jedini susret s Napuljem ostavio je na mene jako razocaravajuce dojmove... Mozda zato sto sam prije toga cuo jako puno pozitivnih komentara, pa sam ocekivao puno vise od jednog uspavanog grada u nedjeljno prijepodne, s neociscenim ulicama punim otpadaka i smeca...
Ali taj boravak je trajao svega 6 sati i mislim da nisam dobio realnu i kompletnu sliku o gradu... Daj Boze...

Last edited by Don CROleone; January 23rd, 2008 at 02:12 PM.
Don CROleone no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2008, 04:18 PM   #45
lux
Registered User

lux's Avatar

Centro direzionale ..planovi prosirenja

pa malo Riviere di Chiaia

Centro storico ( inace fasade su savrsenih boja, 90% lijepo uredjene ..osim sto ima dosta grafita po nizim dijelovima .... cijeli grad je u tim super bojama, savrseno uskladjenim i kombiniranim )

gore prema Vomeru

Centro Direzionale nocu ....

i novi tramvaj

Inace Napulj ima oko 1,2 miliona stanovnika... a cijela provincija ima preko 3.5 miliona. Svi gradovi i naselja u provinciji su doslovno spojeni sa Napuljem.... tako da jedva da ima mjesta za novu gradnju... sve se spojilo u jedan veliki grad. Sve je premrezeno sa par stotina gradskih autosecta.... neke petlje su stvarno impresivne .... bezbroj tunela i vijadukata.. jer je sve na brdima i brezuljcima . Naravno da treba sagraditi jos barem toliko autocesta. Jedna od najstarijih autocesta u Svijetu je ovdje sagradjena , Napoli- Pompei .....sagradjena 1928. godine. u Pompeima imate starinske naplatne kucice i na autocesti jednu pumpu i odmoriste sa barom i ducanom iz 30'ih godina.

E, da .. i prva zeljeznicka pruga je sagradjena izmedju Napulja i Portici-a .. 1. u Italiji - 1836. znaci ne u industrijskoj Lombardiji.. nego u Napulju
Old January 22nd, 2008, 04:23 PM   #46
lux
Registered User

lux's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don CROleone View Post
Moj prvi i jedini susret s Napuljem ostavio je na mene jako razocaravajuce dojmove... Mozda zato sto sam prije toga cuo jako puno pozitivnih komentara, pa sam ocekivao puno vise od jednog uspavanog grada u nedjeljno prijepodne, s neociscenim ulicama punim otpadaka i smeca...
Ali taj boravak je trajao svega 6 sati i mislim da nisam dobio relanu i kompletnu sliku o gradu... Daj Boze...
E da.... nedjeljom ...narocito ljeti ... grad je prazan..grad duhova....al doslovno nikoga nema na cesti i sve je zatvoreno...osim turista oko Castella Nuovo i Castell del'Uovo. Prazne ceste, + 40, smece, psi lutalice i mrtvi stakori .

Bozic u Napulju je super .... + 15-18 , suncano, pun grad ljudi i sve na rasprodaji
Old January 22nd, 2008, 05:08 PM   #47
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

@Przemol
hvala, hvala

@lux
Izvrsno si sve to opisao što je posve slično i mom doživljaju Napulja. Zapravo oduševljenju Napuljem.
Odustao sam od linearnog opisa puta jer su me u Napulju dojmile najviše upravo sve te raznovrsnosti i razlike, a ne "ljepota" grada.

Ali potaknuo si me sada da donesem i prve dvije fotografije koje sam snimio.
Na ovoj prvoj se ništa posebno ne vidi pa ju nisam ni mislio postati, ali radi se o tome da sam u rano jutro dok se avion spuštao na napuljski aerodrom iznenada spazio kroz prozor "Dobri vulkan", šoping centar arh. Renca Piana, kojega je nedavno otvorio premijer Romano Prodi. Nisam ga nažalost stigao obići, ali ako nekoga zanima kako izgleda može ga pronaći i na ovom forumu.

Prekasno sam izvukao aparat, a i avion valjda prebrzo leti
Ali eto u Napulj sam sletio uz Dobri vulkan Renza Piana (to je ovaj zdrmani žuti krug lijevo dolje . , shoping u obliku grotla vulkana)

Kod druge fotografije, napuljske zimske zore na izlasku iz malog aerodroma, ne puno većeg od zagrebačkog, u parku pinija već me grad osvojio a da ga nisam ni vidio. Naime nemam običaj nositi prtljagu na kratak put pa sam prvi izašao u aerodromski hol i u društvu aerodromskih šljakera kao i oni ispio espresso napolitano.
Tek sam kasnije shvatio da su to bili šljakeri koji su trebali iskrcati prtljagu iz našeg aviona. Ostali su čekali oko prazne pokretne trake dok sam ja s napolitancima mirno pijuckao jutarnju kaficu, ha, ha.

lux hvala na dopuni u novim slikama, ali možeš li negdje naći i Volcano buono?
Old January 22nd, 2008, 08:42 PM   #48
Don CROleone
BANNED

Quote:
Originally Posted by lux View Post
E da.... nedjeljom ...narocito ljeti ... grad je prazan..grad duhova....al doslovno nikoga nema na cesti i sve je zatvoreno...osim turista oko Castella Nuovo i Castell del'Uovo. Prazne ceste, + 40, smece, psi lutalice i mrtvi stakori .

Bozic u Napulju je super .... + 15-18 , suncano, pun grad ljudi i sve na rasprodaji
Vjerujem ti, ali ja inace nisam bas veliki ljubitelj talijanskog juga (izuzetak mozda par gradova na Siciliji - Siracusa, Cefalů i naravno jedan od najljepsih gradova koje sam posjetio u zivotu - Taormina)...

Do Rima jos nekako, ali ono juzno od Rima...znas kako se kaze, sto juznije - to tuznije... (ne budi primjenjeno na Lijepu nasu...)
S ostatkom Italije sam na "ti".
Old January 22nd, 2008, 09:36 PM   #49
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

@lux
...autocesta Napoli - Pompei jedna od najstarijih na svijetu, izgrađena 1928.

Evo kako izgleda danas...

...jedan pogled s nje na Vezuv...

...i na jednu zgradu kojoj nikako ne mogu odgonetnuti funkciju (čemu služe oni balkoni desno?
Old January 22nd, 2008, 11:04 PM   #50
Don CROleone
BANNED

POS-ovo stambeno naselje...
Old January 23rd, 2008, 09:11 AM   #51
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don CROleone View Post
POS-ovo stambeno naselje...

A da pitamo Pax Romanu, on je arhitekt i tamošnji ekspert za našu stranu Jadrana, sigurno zna za POS
Old January 23rd, 2008, 11:29 AM   #52
Don CROleone
BANNED

Quote:
Originally Posted by P.C.Dolabella View Post

A da pitamo Pax Romanu, on je arhitekt i tamošnji ekspert za našu stranu Jadrana, sigurno zna za POS
Ima njih vise eksperata za nasu obalu Jadrana...(npr. Paulus, etc.)
Nego, jesi to sad bio u Napulju oko Nove godine?
Kako si letio? Zagreb-Rim-Napulj?
Old January 23rd, 2008, 11:48 AM   #53
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Da, doček Nove 2008 u Napulju, s direktnim charterom Zagreb - Napulj. Jednostavno, brzo (malo više od sata leta) i ne pretjerano skupo.
Četiri dana. Premalo za Napulj, ali dovoljno za "fall-in-love".
Još jedno dva dana bilo bi potrebno za malo bolju i detaljniju uvertiru.
Old January 23rd, 2008, 02:10 PM   #54
Don CROleone
BANNED

Quote:
Da, doček Nove 2008 u Napulju, s direktnim charterom Zagreb - Napulj. Jednostavno, brzo (malo više od sata leta) i ne pretjerano skupo.
Četiri dana. Premalo za Napulj, ali dovoljno za "fall-in-love".
Još jedno dva dana bilo bi potrebno za malo bolju i detaljniju uvertiru.
Sto bih ja onda trebao reci. Samo 6 sati...
Nista, morat cu dati Napulju jos jednu sansu...
Old January 23rd, 2008, 03:02 PM   #55
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Šest sati

To nije dovoljno ni za Krapinu, a kamo li za ovakav grad
Old January 24th, 2008, 10:25 AM   #56
Don CROleone
BANNED

Quote:
Šest sati

To nije dovoljno ni za Krapinu, a kamo li za ovakav grad
]
Bio sam na proputovanju sa Sicilije. Trajekt iz Palerma je stigao u Napulj rano ujutro... i odmah se nastavilo za Pompeje...
Old January 26th, 2008, 07:11 PM   #57
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Diomed, Napulj, Palagruža

Monumentalni Diomedov kip u napuljskom arheološkom muzeju nije jedino što Diomeda povezuje s Napuljem.

...ali zanimljivije je ono što grčkog mitskog trojanskog heroja povezuje s Palagružom.
Na Palagruži je bilo Diomedovo svetište na mitskom mjestu gdje ga je božica Atena ili učinila besmrtnim ili je pak (po drugima) tu bio njegov grob.

Do 1861.g Palagruža je pripadala Kraljevstvu dvaju Sicilija, dakle - Napulju, ali 1873. tzv. "Mirom saveza tri cara" (a zapravo Viškom bitkom) otočje i hridi pripali su Austro-Ugarskoj, a od tada povijesnim slijedom do danas - Hrvatskoj
(to nikako ne može ući u glavu osobito jednom talijanskom forumašu, ali uostalom koga više ima biti briga za to).

Old January 26th, 2008, 07:26 PM   #58
snupix
Registered User

snupix's Avatar

P.C. - stvarno zanimljiv thread i odlične fotke... Tek sam sad sve pogledao.
snupix no está en línea   Reply With Quote
Old January 28th, 2008, 02:28 AM   #59
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Laurana i Napulj

Iz Vrane, srednjovjekovne Laurane, glavnog sjedišta najprije templarskog, a kasnije ivanovačkog priorata cijelog ugarsko-hrvatskog kraljevstva, potječu dva velika umjetnika, jedan arhitekt i jedan kipar, koji su svojim imenima dodali ime grada - Laurana

Kipar Francesko Laurana bio je učenik Bonina da Milano u Šibeniku u vrijeme kad je Bonino radio portal šibenske katedrale.

Čini se da je s Boninom bio u Dubrovniku kada je Bonino radio Orlanda, a pretpostavlja se opravdano da je Lauranino prvo poznato djelo Mala Onofrijeva česma ili barem reljefi na njenim pločama.

Iz Dubrovnika Laurana odlazi u Napulj i sudjeluje u klesanju velikog novog trijumfalnog luka Alfonsa Aragonskog, monumentalnog renesansnog ulaza u Kastel Nuovo, kojega napolitanci zovu Mascio Angioino.

U Napulju je Laurana na klesanju monumentalnog trijumfalnog luka proveo najprije pet godina (od 1453.-1458.), a zatim još šest (od 1471.-1477.)

Njegovo je djelo bilo presudno za širenje renesanse ne samo u Napulju i na Siciliji nego i u Francuskoj.
A stvorena gotovo usput, nastala su u Napulju i neka od najboljih i najpoetičnijih djela cjelokupne povijesti kiparstva - Lauranini ženski portreti.

Old January 28th, 2008, 11:26 AM   #60
lux
Registered User

lux's Avatar

Quote:
@lux
...autocesta Napoli - Pompei jedna od najstarijih na svijetu, izgrađena 1928.

Evo kako izgleda danas...
Pa izgleda isto kao i 1928. he he .. al prosiruju je na 3 trake... vec su je dijelom prosirili i obnovili nakon Pompea .... a bas na ovom dijelu je to jako tezak projekt, jer je sve gusto izgradjeno blizu same autoceste...zato je i obnavljaju vec godinama. Neki izlazi su stvarno preuski.

Reply

Tags
napoli, photos

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules