daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 5 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 16th, 2008, 06:25 PM   #61
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2837

Quote:
Originally Posted by long foot View Post
Iz današnjeg Novog lista:

"Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva »udaren je i temelj« zgradi od četrdeset etaža. Ona će biti građena na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste. Utvrđen je, naime, Program za provedbu javnog arhitektonskog natječaja za visoku gradnju na toj lokaciji."

Samo me jedno zanima.
Da li se samo radi o lokaciji koja DOPUŠTA 40 etaža..ili su zbilja odobrili toranj od 40 etaža, pa sad rade natječaj za dizajn?

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 16th, 2008, 06:41 PM   #62
tonycro
Registered User

tonycro's Avatar

Likes (Received): 7

nije bitno Ballotta...informacije kruze da ide 40 katova
znaci da je moj info od prije 15 dana bio tocan

Inace, navodno da ce tu zvijer graditi firma koja je napravila "---- --------"
Ja vjerujem da ce se do jeseni to sve jako zakoturati da ce se vrlo brzo i poceti graditi
Old May 16th, 2008, 07:14 PM   #63
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

MILA MAJKO!!!

40 katova! To neće ispod 160m ić!!!

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old May 16th, 2008, 07:31 PM   #64
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

LF hvala ti!!
Old May 16th, 2008, 07:41 PM   #65
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

e da...kaj onda možemo očekivati neki render u sljedećih tjedan - dva?
Old May 16th, 2008, 08:20 PM   #66
long foot
otišao i neće se vratiti

Likes (Received): 1

Ma kakva dva tjedna, Zidaru! Ovo je tek program natječaja. Sad investitor treba oformiti žiri, pa raspisati natječaj, pa odabrati projekt, pa ćemo tek onda vidjeti rendere.
long foot no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2008, 08:26 PM   #67
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Quote:
Originally Posted by long foot View Post
Ma kakva dva tjedna, Zidaru! Ovo je tek program natječaja. Sad investitor treba oformiti žiri, pa raspisati natječaj, pa odabrati projekt, pa ćemo tek onda vidjeti rendere.
ffff...znači još cijelo ljeto ništa...
no ajde...glavno da je krenulo hvala za pojašnjenje
Old May 16th, 2008, 08:49 PM   #68
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Masonique se odma poveselio.

--------------------------
Joooj..sad željno čekam dva natječaja. Onaj za Pleso...i sad ovaj..za najviši burj na Balkanu.
Baš me zanima kako će izgledat.
Možda i mi dobijemo našu, 160m visoku verziju Torre Agbara.

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old May 16th, 2008, 09:32 PM   #69
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by Ballota View Post
Možda i mi dobijemo našu, 160m visoku verziju Torre Agbara.
Meni se ne sviđa Torre Agbar... mislim da ne bi trebali dobiti ništa lošije od Post Towera u Bonnu ili poduplanog Bahn Towera u Berlinu. Bilo bi najbolje da dobijemo nešto originalnije kao Turning Torso u Malmou.
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2008, 09:52 PM   #70
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Ma ja bi dildo.

(samo se usudi ovo komentirat! )

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old May 16th, 2008, 09:58 PM   #71
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by Ballota View Post
Ma ja bi dildo.

(samo se usudi ovo komentirat! )
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2008, 06:13 AM   #72
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Natječaj za idejno arhitektonsko rješenje VISOKE IZGRADNJE NA KRIŽANJU ZAGREBAČKE AVENIJE I SAVSKE CESTE

15.05.2008

GRAD ZAGREB – GRADSKO POGLAVARSTVO

u organizaciji i provedbi

DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ)

raspisuje javni, državni, otvoreni, projektni, u jednom stupnju, anonimni

NATJEČAJ za izradu idejnog arhitektonskog rješenja
VISOKE IZGRADNJE NA KRIŽANJU ZAGREBAČKE AVENIJE I SAVSKE CESTE

INVESTITOR I RASPISIVAČ
„AUTOSERVIS SAVSKA“ d.o.o. ZAGREB, SAVSKA CESTA 110, koje zastupa direktor g. ROK ŠTUGLIN

ORGANIZATOR I PROVODITELJ
DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, koje zastupa predsjednik doc. Igor Franić, dipl.ing.arh.

http://www.d-a-z.hr/?sec=natjecaj&id=83
Bauhaus-Band no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2008, 06:46 AM   #73
co_brays
I love it soooo huge

Likes (Received): 743

Cool - je li se to raspisao natječaj za onu četrdesetjedinicu?
Old May 17th, 2008, 07:24 AM   #74
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

yap, to ti je to
Old May 17th, 2008, 07:25 AM   #75
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

...ponovljeni post
Old May 17th, 2008, 09:41 AM   #76
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Čitao sam da i Vjesnikov neboder kreće u obnovu, ali naravno, nije bilo rečeno kada. Jel možda ima netko nekoga u Vjesniku i da je čuo kakve "insajderske" vijesti?

kad se napravi ovaj 40-katac onda bi bilo super i da promjene stakla na Vjesniku...to bi bilo mrakk
Old May 17th, 2008, 09:46 AM   #77
bambam
Registered User

bambam's Avatar

Likes (Received): 0

Na Savskoj još osam nebodera

Jučer je raspisan urbanističko-arhitektonski natječaj za gradnju najvišeg tornja u gradu, visokog 160 metara

Savska cesta dobit će uskoro čak osam novih nebodera, a poseban dojam pravog Manhattana stvorit će dva nebodera na križanju Savske i ulice Prisavlje koji će biti zgrada most iznad prometne Savske te posebna “vrata” u grad.

Transformaciju Savske u cestu s isključivo visokim neboderima već godinu dana najavljuju glavni stratezi i stručnjaci u Gradu Zagrebu, no ovih dana pojavila su se konkretna imena investitora koji će pretvoriti Savsku u zagrebački Manhattan.

Jučer je naime raspisan urbanističko-arhitektonski natječaj za gradnju nebodera od čak 40 katova, a ovaj toranj, visok 160 metara, bit će najviša zgrada u Zagrebu, 50 metara viši od Zagrepčanke i Eurotowera, dosad najviših zgrada.

Naručitelj natječaja je Rok Štuglin, direktor tvrtke Autoservis u Savskoj 110, koji na tom zemljištu od svega 2600 kvadrata umjesto postojeće neugledne radionice planira sagraditi suvremeni neboder sa 41 nadzemnom etažom.

- Iako je parcela prilično mala, može se dobiti mnogo kvadrata jer je koeficijent izgrađenosti čak 12, a maksimalna izgrađenost varira od 60 do čak 100 posto.

Uvjet je da prizemlje i prvi kat budu javni, odnosno da se u njima nalaze kafići i trgovine, a preporučuje se da na vrhu zgrade bude restoran od 500 kvadrata s kojeg će sezati prekrasan pogled na cijeli grad.

Uvjeti su i da bude oko 2000 kvadrata trgovina, kafića i ostalih javnih sadržaja, da poslovna zgrada ima fitness centar od barem 1000 četvornih metara, te da sve ostalo budu uredi s mogućnošću takozvanog open spacea - objasnili su u Društvu arhitekata Zagreba, koje je jučer raspisalo javni anketni natječaj za neboder na križanju Zagrebačke avenije (nekada dijela Ljubljanske) i Savske.

Arhitekt koji napravi najbolji projekt dobit će 130.000 kuna, a rezultati će se znati krajem srpnja. Predsjednik ocjenjivačkog suda je prof. Nikola Filipović, koji je u žiriju za još jedan neboder od 17 katova u Savskoj.

Drugi novi neboder, trebao bi se nalaziti na križanju Savske s Novom cestom, odnosno nasuprot Vjesniku i Odranskoj ulici. Investitor je tvrtka Verdistar koja ondje planira sagraditi suvremeni hotel visok 70 metara.

Idejno rješenje za još jedan neboder sa 17 katova na križanju Jukićeve i Savske napravljeno je još prije nekoliko godina te su na njemu prvu nagradu dobili Damir Mioč i Zvone Prlić, no gradnja kompleksa s kongresnim centrom još nije počela. Ne zna se ni kada će se graditi kompleks od poteza zgrade Croatialesa do tornja Industrogradnje čiji su investitori Orco grupa i Zagrebačka banka.

Oni su, neslužbeno doznajemo, za gradnju suvremenog kompleksa angažirali slavnog arhitekta Daniela Liebeskinda, a u planu je da se sve postojeće zgrade na tom dijelu grada poruše, te da se sagradi suvremeni kompleks koji bi postao novi prepoznatljivi znak grada.

Ivica Fanjek: Zgrada - most na Savskoj bit će vrata u grad
U Gradu Zagrebu kažu da cijelu Savsku očekuje velika transformacija, te da je jedan od glavnih uvjeta gradnja produžene i proširene Šarengradske koja bi postala paralelna Savska cesta.

- Prema urbanističkom planu uređenja predviđena je gradnja nebodera kod pivnice Zlatni medo i pizzerije Din Don, kao i poslovno-stambeni neboder na kraju Savske u blizini Jadranskog mosta. Posebno me veseli i mogućnost da se napravi zgrada - most koja bi povezivala istočnu i zapadnu stranu Savske ulice te tvorila svojevrsna vrata u grad - rekao je Ivica Fanjek, donedavni pročelnik gradskog Zavoda za prostorno uređenje.

Taj “savski portal” bio bi na mjestu restorana Mex Cantina s jedne i Dione s druge strane, a za njih još nije poznat investitor.

bambam no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2008, 10:01 AM   #78
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

super...znači nešto se kuha u zavodu. ajde, bilo je stvarno već i vrijeme

dobro, znači ovaj neboder od 41 kata ide sigurno, i vjerojatno ova 2 manja od 17 katova.
Ja sam nešto još prije čitao baš vezano za ova "vrata" koja vode u grad da bi to moglo biti nešto vrlo slično onim neboderima u Madridu (oni crni nakošeni, neznam sad ime). Ugl...znamo da će Savska bit zakon za kojih 5 godina
još kad bi bilo sreće pa da se pokrene i Tower 123... bilo bi šteta da propadne taj projekt.
Old May 17th, 2008, 10:14 AM   #79
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Moram sad biti malo partibrejker....

Cijela ta priča oko Savske je još uvijek podosta na razini "bla-bla, truć-trač"...."mi bi nešto htjeli , a nit sami baš nismo sigurni što i kako"...al svakako da bude "mathattan" (po ne znam koji put neiscrpno vrelo zagrebačke urbanističko-arhitektonske onanije

Ja bih rekao ovako, na sve ono gore navedeno ,a i na natječaj :

1. parcela je definitivni premala za normalnu organizaciju takve zgradurine i njezino funkcioniranje i funkcioniranje cijelog područja oko nje ( promet, ulazi itd.)

2. Jedina smislena i oblikovna arhitektonsko-urbanistička cjelina na cijelom potezu sadašnje Savske je upravo potez :Croatiales- Zgrebačka banka- Industrogradnjin neboder...koji bi se trebao sravniti sa zemljom radi Liebeskinda...mislim, svaka čast njemu, al to je nebuloza koja proizlazi samo iz vlasništva zemljišta ( Zagrebačka banka koja bi i angažirala Liebeskinda)...Savska obiluje seoskim stračarama i to je mjesto za izgradnju novih stvari.

3. Cijela stvar pada u vodu ako neće biti Šarengradske...jednostavno organizacijski- nemoguće...a neki dan smo svi pročitali ( a neke moje kolege i potvrdile) da su upravo gradske službe ZABORAVILE produžiti građevinsku dozvolu za Šarengradsku te se cijeli postupak-ponavlja...a to znači da prema novom zakon o građenju, niti jedna nova zgrada, a kamoli neboderčina ,ne može dobiti nit lokacijsku nit potvrdu glavnog projekta jer glavna pristupna cesta- nema građevinsku.

4.Još nitko u cijeloj priči nije spominjao finacijsku sposobnost svih tih "investitora"...budući sami projekti za takve zgradurine koštaju i do desetak miliona kuna, izvođenje nekoliko desetaka miliona EURA(za 40 katni neboder je u dijelu od 50 -100 mil.eura), komunalni doprinos koji se obavezno plaća gradu te doprinos hrvatskim vodama za takve zgrade broje također milijune EURA

Prosudite sami koilko je cijela priča još u sferi -"priča", barem na temelju svih dosadašnjih plasiranih informacija.

ps. neboder-most je po mojem, isforsirana i istrošena ideja

Last edited by Bauhaus-Band; May 17th, 2008 at 10:34 AM.
Old May 17th, 2008, 10:58 AM   #80
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Zaboravih...

Što se tiče priče oko nebodera uz novi kongresni centar uz Westin

Pobjedničko idejno rješenje samo PREDLAŽE izgradnju I nebodera...nitko iz Westina ( koji je glavni finacijer cijelog kongresnog centra) nije potvrdio da će taj prijedlog i prihvatiti i na kraju i izgraditi.

Prema mojim informacijama cijeli kongresni centar se nije maknuo dalje od dodjele nagrade za idejno rješenje.

Reply

Tags
zagreb, zagreb tower

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules