daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Economy and development > Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj

Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj Economy, Transportation, Energy, and Commerce

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 5 votes, 5.00 average. Display Modes
Old March 11th, 2008, 11:23 PM   #41
Neutralac
Registered User

Likes (Received): 0

Meni taj Talgo sliči na Taurus s kapljičastim okicama...
Neutralac no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 12th, 2008, 01:24 AM   #42
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Wow Talgo je stvarno mrak ... jebeno stilski oblikovan .
ja mislim da se svi slažemo da ta lokomotiva izgleda najbolja
OettingerCroat no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2008, 09:32 AM   #43
juricaperesin
-don't let me disturb y-

juricaperesin's Avatar

Likes (Received): 51

Quote:
Novi sustav električne vuče kroz Gorski kotar

Ministar Kalmeta u Fužinama otvorio radove

RIJEKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta s predstavnicima Hrvatskih željeznica u Fužinama je svečano obilježio početak radova na izmjeni sustava električne vuče na dionicama od Moravica preko Rijeke do Šapjana. Postojeći je 3-kilovoltni sustav na spomenutim dionicama star između 50 i 70 godina, a kako je istaknuto, zamijenit će ga 25- kilovoltni koji će smanjiti trošak i povećati prometne mogućnosti na pruzi. Cijeli bi projekt trebao biti završen do sredine 2010., a investicija vrijedi 500 milijuna kuna. Izvođač radova je poduzeće Dalekovod Končar.

Inače, 25-kilovoltni sustav električne vuče na pruzi Rijeka - Zagreb postavljen je od Zagreba do Moravica još 1987. godine, a zbog niza okolnosti, na nastavak do Rijeke čekalo se punih 20 godina.

Odluka Sabora

Božidar Kalmeta istaknuo je da je ovo prvi u nizu projekata koji su predviđeni nacionalnom strategijom razvoja željezničke infrastrukture koju je prije tjedan dana usvojio Hrvatski sabor.

Prema Kalmetinim riječima, u sljedećih pet godina u željezničku infrastrukturu predviđena su ulaganja od ukupno 18 milijardi kuna, od čega će 12,5 milijardi ići za nove pruge, a 5,4 milijarde na održavanje postojećih. Gradit će se oko 250 kilometara nove pruge, a rekonstruirati oko 450 km postojeće.

- Posljednja nova lokomotiva kupljena je prije dvadesetak godina, a ne sjećam se kada je sagrađen novi kilometar pruge u Hrvatskoj.

Godišnje 50 km
- Godišnje će se graditi oko 50 kilometara nove pruge i nakon pet godina slika željezničke mreže u Hrvatskoj bit će bitno drukčija nego sada - najavio je Božidar Kalmeta.

Željeznica je, napomenuo je Kalmeta, kičma prometne infrastrukture, a vrlo je važna i za razvoj gospodarstva, odnosno hrvatskih luka.

4,5 milijardi kuna predviđeno za nizinsku prugu
Ministar Kalmeta dotaknuo se i nizinske pruge Rijeka - Zagreb kojom će se iz Primorja u metropolu stizati za sat vremena. Kalmeta je istaknuo da je za taj projekt predviđeno 4,5 milijardi kuna te da su naručene studije utjecaja na okoliš te projekti za dva tunela.
Datum objave 11.03.2008 15:35
izvor: http://www.jutarnji.hr/istra_i_primo...,11,,111921.jl
juricaperesin no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2008, 05:25 PM   #44
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

e pa hvala bogu

Old March 12th, 2008, 06:46 PM   #45
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

Likes (Received): 293

ne znam što Kalmeti znači ovo otvorenje radova na izmjeni kontaktne mreže sa 3 kV na 25 jer su ti radovi počeli prije 2 godine (zamjena nosača kontaktne mreže)
Old March 12th, 2008, 07:02 PM   #46
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

Quote:
Originally Posted by x-type View Post
ne znam što Kalmeti znači ovo otvorenje radova na izmjeni kontaktne mreže sa 3 kV na 25 jer su ti radovi počeli prije 2 godine (zamjena nosača kontaktne mreže)
možda su sad počeli žice mijenjati?
Old March 12th, 2008, 07:08 PM   #47
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

mislim da žice ostaju iste za 25. uostalom, već su gore na novim nosačima. ma sad su počeli radit valjda trafostanice i te sve pizdarije koje idu uz električnu prugu. ne kužim se previše u te stvari, ali ima dosta objekata koje obično ne zamjećujemo, a koji su neophodni za funkcioniranje elektrificirane pruge
Old March 12th, 2008, 10:20 PM   #48
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 341

Ma dobro nadam se da to ponovno i deklarativno otvaranje radova znači i novu orjentaciju ministarstava prometa i .....izma da KONAČNO pređe s cesta na željeznicu u prioritetu. Krajnji je čas.
Ali rok...? pa koji će im vrag još dvije i pol godine radova kad već nekoliko godina rade i postavljaju te stupove.U istom vremenu napravili smo cijelu A1 prema Splitu a oni nisu u stanju promjeniti napon na toj željeznici

Edit: Što mislite jeli moguće spustit vozno vrijeme ZG - RI na toj pruzi sa nagibnim EMG (tipa Pendolino) ispod tri sata, nakon što se promijeni napon od Moravica do Rijeke?
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old March 12th, 2008, 11:05 PM   #49
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

mogla bi bez beda. prema trenutnim ograničenjima bez stajanja bi se vozilo malo preko 3 h. e sad, kad se glupa promjena lokomotive ukine i da se uvede prava IC linija koja ne bi stajala u kojekakvim Zdenčinama i Lokvama, već samo Ogulin i Delnice (Karlovac je prema meni preblizu Zagrebu da bi se u njemu IC vlakovi zaustavljali) te da se pruga malo dotjera što se brzina tiče (ništa radikalno), stizalo bi se za oko 3 h, pa i manje
Old March 13th, 2008, 12:08 AM   #50
Neutralac
Registered User

Quote:
mislim da žice ostaju iste za 25. uostalom, već su gore na novim nosačima. ma sad su počeli radit valjda trafostanice i te sve pizdarije koje idu uz električnu prugu. ne kužim se previše u te stvari, ali ima dosta objekata koje obično ne zamjećujemo, a koji su neophodni za funkcioniranje elektrificirane pruge
Ne ostaju iste žice.
Visina kontaktne mreže za 25 kV je 5,5 metara, a za 3kV 5 metara.
Različit je i presjek kontaktnog voda.
Slijedeća stvar je pologonalizacija.
Zatim treba izgraditi pet elektrovučnih stanica, (sadašnjih 8 za 3kV)se ne mogu preurediti). Etc.
Inače 1 061 serija (Žutka) na toj pruzi vozi od 1960.
Navodno su neke od prvih 10 u voznom stanju. Kako se kod nas sve radi polako neka od njih bi mogla proslaviti 50ti rođendan vukući teretnjake......
Old March 13th, 2008, 11:12 AM   #51
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

nisam znao da idu nove žice. za razmak od tla mi je bilo čudno jer su konzole dosta drugačije i očigledno je da bude manji razmak na 3 kV mreži. samo, zar nisu žice i sad već na novim nosačima? meni se čini da jesu tamo gdje su novi postavljeni. kako je tu onda s razmakom?
Old March 13th, 2008, 11:36 AM   #52
Neutralac
Registered User

Quote:
nisam znao da idu nove žice. za razmak od tla mi je bilo čudno jer su konzole dosta drugačije i očigledno je da bude manji razmak na 3 kV mreži. samo, zar nisu žice i sad već na novim nosačima? meni se čini da jesu tamo gdje su novi postavljeni. kako je tu onda s razmakom?
Odgovori na sva pitanja u vezi modernizacije postojeće pruge i elektrifikacije!

Elektrifikacija
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=1616

Modernizacija pruge Moravice-Rijeka-Šapjane
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=3542

Tunel kroz Učku
(također se najavljuje njegova gradnja)
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=5614

Trasa nove pruge Zagreb-Rijeka

http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=759

Tamo se nalaze stručni odgovori. Ja sam samo ljubitelj-amater.
Old March 13th, 2008, 05:37 PM   #53
damien37
The Hand of Thoth

damien37's Avatar

Likes (Received): 18

Prvo, zahvaljujem OettingerCroatu na otvaranju ove teme, koja bi trebala biti glavni prioritet Rh u iducih 5 godina.

Drugo, zahvaljujem svima na informacijama

Svih ovih godina ne mogu se nacudit kako nitko nije vidio mogucnosti zeljeznickog prijevoza. U razvijenim europskim zemljama ljudi se ne voze autobusima izmedju vecih gradova...
Cinjenica da je HZ jedna od najlosijih firmi u drzavi je stvarno tuzno.

Da je sad Sanader pametan, krenia bi na ho-ruk (ka sta je Racan s autocestom) i u roku od 4 godine izgradili bi 2-tracne elektrificirane Zg-Ri, Zg-St i onaj dio sta fali prema Osijeku, plus 1-tracnu Ri-Pu, Zd-Si-St (koja bi ukljucivala splitsku prigradsku (Trogir)-Resnik-Solin. St-Du je ipak znanzstvena fantastika za taj period, ali bi je (kao i kod autocesta) stavili za prioritet iza tih 4 godine...
HZ bi nakon te 4 godine donosia takvu paru da bi posramia cak i HAC...
Da mogu za 2 sata bit u Zagrebu (za 3-4 sata u Puli), i to ispijajuci kavu putem, sigurno ne bi isa autom, a kamoli autobusom...A ako imas krcat (elektricni) vlak, imas i nize cijene, cak i bez uzimanja u obzir rasta cijene nafte.

A vidicemo...bar se pokrenilo, i to je napredak
damien37 no está en línea   Reply With Quote
Old March 13th, 2008, 06:58 PM   #54
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

apsolutno je tako kako si ti napisa.... kako stvari sad izgledaju, ipak se to sve polako ostvariva, sto je odlicno. jer stvarno nema usporedbe izmedu automobilskog i zeljeznickog prometa.
Old March 14th, 2008, 09:36 PM   #55
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 341

Quote:
Originally Posted by damien37 View Post
Prvo, zahvaljujem OettingerCroatu na otvaranju ove teme, koja bi trebala biti glavni prioritet Rh u iducih 5 godina.

Drugo, zahvaljujem svima na informacijama

Svih ovih godina ne mogu se nacudit kako nitko nije vidio mogucnosti zeljeznickog prijevoza. U razvijenim europskim zemljama ljudi se ne voze autobusima izmedju vecih gradova...
Cinjenica da je HZ jedna od najlosijih firmi u drzavi je stvarno tuzno.

Da je sad Sanader pametan, krenia bi na ho-ruk (ka sta je Racan s autocestom) i u roku od 4 godine izgradili bi 2-tracne elektrificirane Zg-Ri, Zg-St i onaj dio sta fali prema Osijeku, plus 1-tracnu Ri-Pu, Zd-Si-St (koja bi ukljucivala splitsku prigradsku (Trogir)-Resnik-Solin. St-Du je ipak znanzstvena fantastika za taj period, ali bi je (kao i kod autocesta) stavili za prioritet iza tih 4 godine...
HZ bi nakon te 4 godine donosia takvu paru da bi posramia cak i HAC...
Da mogu za 2 sata bit u Zagrebu (za 3-4 sata u Puli), i to ispijajuci kavu putem, sigurno ne bi isa autom, a kamoli autobusom...A ako imas krcat (elektricni) vlak, imas i nize cijene, cak i bez uzimanja u obzir rasta cijene nafte.

A vidicemo...bar se pokrenilo, i to je napredak
Vidiš, slažem se u potpunosti!
Ni ja se nemogu načudit tome, kao i Ti.
Mislim, vozim se željeznicom po Europi i vidim kako to fino funkcionira , no ne samo na zapadu već i na istoku u tzv. novoj Europi. Znaš koji je fini osjećaj doći od Praga do Beča za ciglih 4 sata koji prolete učas, usput popiješ piće , malo prošećeš i već si tamo.Da i putem vidiš kolko se ULAŽE u tu željeznicu...gradilišta na sve strane.Nema udobnijeg i boljeg načina putovanja ,vjerujte mi.Kakav avion.Na te relacije do 400- 500 km nema smisla.
Nabrojao si sve prioritete gore osim jednog a taj je valjda jedini profitabilni pravac u HR što se tiče putničkog prijevoza - ČK,VŽ - ZG.Dakle treba osuvremenit i poveznicu sjevera Hrvatske sa Zagrebom pa preko njega sa Jadranom.
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old March 15th, 2008, 12:35 PM   #56
vbkluht
Tu i tam

vbkluht's Avatar

Ja bi još dodao i spoj prema Mariboru prek Krapine. Mislim da bi se od Zagreba do Graza moglo doći za sat i pol s vlakom ak ne i brže
vbkluht no está en línea   Reply With Quote
Old March 15th, 2008, 01:07 PM   #57
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

Quote:
Originally Posted by vbkluht View Post
Ja bi još dodao i spoj prema Mariboru prek Krapine. Mislim da bi se od Zagreba do Graza moglo doći za sat i pol s vlakom ak ne i brže
to bi bila fantastična stvar jer bi se Zagreb sasvim približio Beču time!
Old March 20th, 2008, 04:13 AM   #58
ALKAR
Registered User

ALKAR's Avatar

Likes (Received): 15

Končar obnavlja makedonske lokomotive

19.03.2008

U makedonskom Ministarstvu transporta i veza danas su predstavnici hrvatske tvrtke Končar i Makedonskih željeznica potpisali ugovor o modernizaciji lokomotiva vrijedan 3,2 milijuna eura, a njegovu realizaciju financirat će Europska banka za obnovu i razvoj. Član uprave Končara Božidar Piller izjavio je za Hinu da je s makedonskim ministrom transporta i veza Milom Janakievskim razgovarao i o uključivanju hrvatske tvrtke u projekt uvođenja tramvaja u Skoplje.

Piller je rekao da Končar ne samo da može osigurati tramvaje već i potpunu tramvajsku mrežu s električnom instalacijom te da se u dio poslova mogu uključiti i makedonske tvrtke. Najnoviji model Končareva tramvaja trenutačno je na probnoj vožnji u Bratislavi a zanimanje za njega pokazali su i Bukurešt, Sofija i Kijev. Končar kontinuirano surađuje i s makedonskom Elektroprivredom u održavanju i obnovi električne opreme hidroelektrana koje je izgradio u prošlosti, a ponudit će svoje usluge i u izgradnji novih elektrana, rekao je Piller.

http://www.poslovni.hr/74203.aspx
ALKAR no está en línea   Reply With Quote
Old March 20th, 2008, 04:26 AM   #59
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

bit će zadovoljni kad vide kako im bude ispala nova lokomotiva... iznutra, ove lokomotive su loooodilo, barem obnovljene verzije koje HŽ ima. LCD ekrani, same elektronske stvari unutra. može se dobro napravit od starih lokomotiva
Old March 20th, 2008, 06:00 PM   #60
x-type
con los terroristas

x-type's Avatar

Quote:
Originally Posted by ALKAR View Post
Najnoviji model Končareva tramvaja trenutačno je na probnoj vožnji u Bratislavi

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread