|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj Economy, Transportation, Energy, and Commerce |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#41 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Meni taj Talgo sliči na Taurus s kapljičastim okicama...
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Disenfranchised
Likes (Received): 2
|
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
-don't let me disturb y-
Likes (Received): 51
|
Quote:
izvor: http://www.jutarnji.hr/istra_i_primo...,11,,111921.jl
|
|
|
|
#44 |
|
Disenfranchised
|
e pa hvala bogu ![]()
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
con los terroristas
Likes (Received): 293
|
ne znam što Kalmeti znači ovo otvorenje radova na izmjeni kontaktne mreže sa 3 kV na 25 jer su ti radovi počeli prije 2 godine (zamjena nosača kontaktne mreže)
|
|
|
#46 |
|
Disenfranchised
|
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
con los terroristas
|
mislim da žice ostaju iste za 25. uostalom, već su gore na novim nosačima. ma sad su počeli radit valjda trafostanice i te sve pizdarije koje idu uz električnu prugu. ne kužim se previše u te stvari, ali ima dosta objekata koje obično ne zamjećujemo, a koji su neophodni za funkcioniranje elektrificirane pruge
|
|
|
#48 |
|
free-lance
Likes (Received): 341
|
![]() Ma dobro nadam se da to ponovno i deklarativno otvaranje radova znači i novu orjentaciju ministarstava prometa i .....izma da KONAČNO pređe s cesta na željeznicu u prioritetu. Krajnji je čas. Ali rok...? pa koji će im vrag još dvije i pol godine radova kad već nekoliko godina rade i postavljaju te stupove.U istom vremenu napravili smo cijelu A1 prema Splitu a oni nisu u stanju promjeniti napon na toj željeznici ![]() Edit: Što mislite jeli moguće spustit vozno vrijeme ZG - RI na toj pruzi sa nagibnim EMG (tipa Pendolino) ispod tri sata, nakon što se promijeni napon od Moravica do Rijeke? |
|
|
|
|
|
#49 |
|
con los terroristas
|
mogla bi bez beda. prema trenutnim ograničenjima bez stajanja bi se vozilo malo preko 3 h. e sad, kad se glupa promjena lokomotive ukine i da se uvede prava IC linija koja ne bi stajala u kojekakvim Zdenčinama i Lokvama, već samo Ogulin i Delnice (Karlovac je prema meni preblizu Zagrebu da bi se u njemu IC vlakovi zaustavljali) te da se pruga malo dotjera što se brzina tiče (ništa radikalno), stizalo bi se za oko 3 h, pa i manje
|
|
|
#50 | |
|
Registered User
|
Quote:
Visina kontaktne mreže za 25 kV je 5,5 metara, a za 3kV 5 metara. Različit je i presjek kontaktnog voda. Slijedeća stvar je pologonalizacija. Zatim treba izgraditi pet elektrovučnih stanica, (sadašnjih 8 za 3kV)se ne mogu preurediti). Etc. Inače 1 061 serija (Žutka) na toj pruzi vozi od 1960. Navodno su neke od prvih 10 u voznom stanju. Kako se kod nas sve radi polako neka od njih bi mogla proslaviti 50ti rođendan vukući teretnjake......
|
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
con los terroristas
|
nisam znao da idu nove žice. za razmak od tla mi je bilo čudno jer su konzole dosta drugačije i očigledno je da bude manji razmak na 3 kV mreži. samo, zar nisu žice i sad već na novim nosačima? meni se čini da jesu tamo gdje su novi postavljeni. kako je tu onda s razmakom?
|
|
|
#52 | |
|
Registered User
|
Quote:
Elektrifikacija http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=1616 Modernizacija pruge Moravice-Rijeka-Šapjane http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=3542 Tunel kroz Učku (također se najavljuje njegova gradnja) http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=5614 Trasa nove pruge Zagreb-Rijeka http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=759 Tamo se nalaze stručni odgovori. Ja sam samo ljubitelj-amater. |
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
The Hand of Thoth
Likes (Received): 18
|
Prvo, zahvaljujem OettingerCroatu na otvaranju ove teme, koja bi trebala biti glavni prioritet Rh u iducih 5 godina.
Drugo, zahvaljujem svima na informacijama ![]() Svih ovih godina ne mogu se nacudit kako nitko nije vidio mogucnosti zeljeznickog prijevoza. U razvijenim europskim zemljama ljudi se ne voze autobusima izmedju vecih gradova... Cinjenica da je HZ jedna od najlosijih firmi u drzavi je stvarno tuzno. Da je sad Sanader pametan, krenia bi na ho-ruk (ka sta je Racan s autocestom) i u roku od 4 godine izgradili bi 2-tracne elektrificirane Zg-Ri, Zg-St i onaj dio sta fali prema Osijeku, plus 1-tracnu Ri-Pu, Zd-Si-St (koja bi ukljucivala splitsku prigradsku (Trogir)-Resnik-Solin. St-Du je ipak znanzstvena fantastika za taj period, ali bi je (kao i kod autocesta) stavili za prioritet iza tih 4 godine... HZ bi nakon te 4 godine donosia takvu paru da bi posramia cak i HAC... Da mogu za 2 sata bit u Zagrebu (za 3-4 sata u Puli), i to ispijajuci kavu putem, sigurno ne bi isa autom, a kamoli autobusom...A ako imas krcat (elektricni) vlak, imas i nize cijene, cak i bez uzimanja u obzir rasta cijene nafte. A vidicemo...bar se pokrenilo, i to je napredak
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Disenfranchised
|
apsolutno je tako kako si ti napisa.... kako stvari sad izgledaju, ipak se to sve polako ostvariva, sto je odlicno. jer stvarno nema usporedbe izmedu automobilskog i zeljeznickog prometa.
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
free-lance
Likes (Received): 341
|
Quote:
Ni ja se nemogu načudit tome, kao i Ti. Mislim, vozim se željeznicom po Europi i vidim kako to fino funkcionira , no ne samo na zapadu već i na istoku u tzv. novoj Europi. Znaš koji je fini osjećaj doći od Praga do Beča za ciglih 4 sata koji prolete učas, usput popiješ piće , malo prošećeš i već si tamo.Da i putem vidiš kolko se ULAŽE u tu željeznicu...gradilišta na sve strane.Nema udobnijeg i boljeg načina putovanja ,vjerujte mi.Kakav avion.Na te relacije do 400- 500 km nema smisla. Nabrojao si sve prioritete gore osim jednog a taj je valjda jedini profitabilni pravac u HR što se tiče putničkog prijevoza - ČK,VŽ - ZG.Dakle treba osuvremenit i poveznicu sjevera Hrvatske sa Zagrebom pa preko njega sa Jadranom. |
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Tu i tam
|
Ja bi još dodao i spoj prema Mariboru prek Krapine. Mislim da bi se od Zagreba do Graza moglo doći za sat i pol s vlakom ak ne i brže
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
con los terroristas
|
to bi bila fantastična stvar jer bi se Zagreb sasvim približio Beču time!
|
|
|
#58 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
Končar obnavlja makedonske lokomotive
19.03.2008 ![]() U makedonskom Ministarstvu transporta i veza danas su predstavnici hrvatske tvrtke Končar i Makedonskih željeznica potpisali ugovor o modernizaciji lokomotiva vrijedan 3,2 milijuna eura, a njegovu realizaciju financirat će Europska banka za obnovu i razvoj. Član uprave Končara Božidar Piller izjavio je za Hinu da je s makedonskim ministrom transporta i veza Milom Janakievskim razgovarao i o uključivanju hrvatske tvrtke u projekt uvođenja tramvaja u Skoplje. Piller je rekao da Končar ne samo da može osigurati tramvaje već i potpunu tramvajsku mrežu s električnom instalacijom te da se u dio poslova mogu uključiti i makedonske tvrtke. Najnoviji model Končareva tramvaja trenutačno je na probnoj vožnji u Bratislavi a zanimanje za njega pokazali su i Bukurešt, Sofija i Kijev. Končar kontinuirano surađuje i s makedonskom Elektroprivredom u održavanju i obnovi električne opreme hidroelektrana koje je izgradio u prošlosti, a ponudit će svoje usluge i u izgradnji novih elektrana, rekao je Piller. http://www.poslovni.hr/74203.aspx |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Disenfranchised
|
bit će zadovoljni kad vide kako im bude ispala nova lokomotiva... iznutra, ove lokomotive su loooodilo, barem obnovljene verzije koje HŽ ima. LCD ekrani, same elektronske stvari unutra. može se dobro napravit od starih lokomotiva
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
con los terroristas
|
Quote: