|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
N 51° 23' E 21° 09'
Likes (Received): 4
|
[Borkowice] Pałac Dembińskich
Witam!
Pragnę zaprezentować tu fotorelację z mojego małego objazdu po lasach przysuskich k. Radomia. Odwiedziliśmy wiele miejsc walk partyzanckich oddziałów AK oraz kilka zabytków miedzy innymi pałac w Borkowicach. Historia miejsca sięga 1308 r. kiedy to pojawiły się pierwsze wzmianki o istnieniu tu osady. Przez niemalże cztery wieki posiadłości należały do rodziny Dunin – Borkowskich. Kolejnym właścicielem był (od 1700 roku) Stanisław Małachowski nominalny wojewoda poznański. Blisko 200 lat później, bo w 1885 roku, posiadłość zakupiło małżeństwo Marii i Stefana Dembińskich. Dzięki pomocy rodziny do 1903 roku powstał eklektyczny pałac zaprojektowany przez Władysława Marconiego i Zygmunta Hendla. Otaczał go ogród urządzony w stylu angielskim, w którym do dziś rosną pomniki przyrody - 300 letni platan oraz 200 letnia lipa drobnolistna. Niestety nie udało mi się wejść do środka pałacu. Do tego bardzo się spieszyłem, bo nadciągała potężna burza. Oto ten obiekt. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnie spojrzenie na pałac przed odjazdem. Wtedy już zaczynało padać... ![]() Niestety prowadzona w sposób zakrawający na dewastację eksploatacja zespołu parkowo pałacowego przez Zespół Szkół Rolniczych w Borkowicach sprawiła, że obiekt popadł w częściową ruinę. Spustoszenie w parku sieją też burze, dzięki którym coraz więcej latami nie konserwowanego drzewostanu zostaje zniszczone. Obecnie obiekt jest wystawiony na sprzedaż. Pozdrawiam Last edited by TETA; April 10th, 2011 at 04:04 PM. Reason: Kolejne odtwarzanie zdjęć... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
O kurcze - ale piekny Jest w stylu ratuszy w Dublinie i Durbanie - zawsze chcialem miec taki palacyk... ohh fajnie by bylo
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
Czy aby jest wystawiony na sprzedaż? Na stronie www.palacborkowice.pl (adres widoczny na zdjęciach - z nich go wziąłem) nic na ten temat nie ma - został kupiony w 2006 r. i właściciel (udziela się na forum
) powoli próbuje go remontować...
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
N 51° 23' E 21° 09'
|
Quote:
Pamiętam jak kilka lat temu rozmawiali o tym właśnie pałacu. Jego cena wywoławcza wynosiła 1'650'000 zł... Bym miał wspaniałe zajęcie w wolnych chwilach przy remoncie. Sama przyjemność, jak dla mnie, ale cieszę się, że pałac znalazł właściciela na poziomie, który jak sądzę właściwie poprowadzi losy obiektu przez najbliższe lata.Jest i forum "sympatyków pałacu" - może się zapiszę. Z chęcią pomogę przy remoncie.Pzdr |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ja tez chce taki ! Tak na serio gratuluje kupujacemu - patrzylem na ta strone - i jestem ciekawy co to sa za budynki po prawej stronie parku - ja tak z rodzina juz kilka palacykow ogladalem - i zawsze przy palacu sa jakies chlewy czy kurniki czy inne swinstwa ktore wydzielaja wspaniala won! Czy tez jest tak z tym palacem?
|
|
|
|
#6 |
|
Poor Leno
Likes (Received): 1
|
To była szkoła??
To coś: strasznie szpeci wejście:/
|
|
|
#7 | |
|
N 51° 23' E 21° 09'
|
Quote:
Położenie pałacu jest naprawdę przepiękne. Czułem się tam w pełni zrelaksowany. Po prostu miejsce ma swój niepowtarzalny urok... Wiesz, zawsze można stare zabudowania gospodarcze przeznaczyć na garaże, pracownie itp. Często jest tak, że budynki te nie pełnią już swojej funkcji od lat, więc odór się dawno ulotnił. Niektórzy sobie urządzają mieszkania w takich miejscach, więc nie jest w nich tak źle ![]() Tak, po upaństwowieniu (czytaj prawidłowo) go po wojnie urządzono tam szkołę rolniczą. Wiem, że wejście jest nieco oszpecone. Zauważ jak uproszczono tralki bariery balkonu i balustrad przed głównym wejściem. Oryginały w dużo lepszym stanie masz od strony tylnej na pierwszym piętrze (poszukasz w fotkach to znajdziesz )Pzdr |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
N 51° 23' E 21° 09'
|
Witam wszystkich
![]() Byłem ostatnio w Borkowicach i tym razem miałem już okazję zobaczyć obiekt od środka. Poznałem też właściciela obiektu - b. miły człowiek, swoją drogą Zrobiłem też sporo zdjęć. Oto kilka tych 'od środka':/Sepia, bo mam kiepski aparat i kolory się posypały przy tym świetle/ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jedna fotka w oryginale ![]() Właściciel, Pan Jarosław Wiśniewski powołał fundację A Jedak. Jak możemy się dowiedzieć na jej witrynie internetowej jest to "fundacja na rzecz odrestaurowania zrujnowanych zabytków i wspomagania przedsiębiorczości." Jest to inicjatywa spajająca możliwe drogi ratowania obiektów dziedzictwa narodowego z inwestycyjnym ich zagospodarowaniem. Link do strony (warto zajrzeć ):http://ajednak.pl/ lub: ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Pan Pieszczoch
Likes (Received): 318
|
Zespół Pałacowo-Parkowy w Borkowicach został podzielony wbrew decyzji 51/04 Mazowieckiego WKZ z 16.02.2004. Następnie część (5,5 z ok. 9 ha) sprzedano. Obecny właściciel (Jarosław Wiśniewski, www.ajednak.pl) starał się o nabycie pozostałej części zespołu, ale dotychczas władze nie wyraziły na to zgody, argumentując w zasadzie "nie bo nie".
Nie muszę chyba tłumaczyć patologii tego zjawiska. Przecież wydzielony zespół nie może nawet zostać należycie ogrodzony! A 1 grudnia br. tuż obok zespołu ma zostać ulokowany Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii, czyli nie używając eufemizmów poprawczak. Więcej informacji o kafkowskich zmaganiach obecnego właściciela: http://www.palacborkowice.pl/ http://www.ajednak.pl/ http://www.forum.tonz.org.pl/index.php?topic=23.0
To provide meaningful architecture is not to parody history but to articulate it Daniel Libeskind Z archiwum Mruczka: Buk Miłosław Szamotuły Ukraińska majówka 2012 Barcelona Budapeszt Kowno Madryt Moskwa Walencja, Alicante, Elx, Kartagena i inne atrakcje wschodniego wybrzeża Hiszpanii |
|
|
|
|
|
#10 |
|
N 51° 23' E 21° 09'
|
|
|