|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#81 |
|
road builder
Likes (Received): 98
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E, sad si se Stipsone iskupio za sve grijehe do sada. Prvi puta da više ne moram dolaziti sam u Brod da se uvjerim kako ne sanjam da se ovo doista obnavlja. A prvi put da sam vidio da je to i još neko snimio. Iskupio si i moje brodske poznanike (donekle) koji već tri godine nisu stigli zaviriti u tvrđavu i koji mi baš i nevjeruju kad im govorim da tamo ima i nekih novosti
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Yosemite Sam
|
Hvala hvala ! Zahvalan sam ti na svemu što si na ovom forumu učinio za Brod ! Možda to ljudi ne primjećuju ili ne cijene,ali ja sam držim brodski podforum jer je Mata u Zagrebu i često puta ne stignem staviti sve nove vijesti.Na disku sad imam toliko o Brodu toga da bi mi trebalo 10-ak dana da to sve postam.U svakom slučaju i dalje ću ti pomagati oko ove dretve slikama i tekstom,a imam i neispunjeno obećanje od prije.
P.S. pogledaj u privatne poruke
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Netko je spomenuo da je svojedobno cigla sa bastiona skinuta i prodana.
Pa me zanima hoće li se bastione kod obnove ponovno obložiti ciglom ili će ostati ovakvi kakvi jesu? tj zemljani. Hoće li tvrđava po obnovi biti na listi kandidata za Unesco? Sve su mi tvrđave prekrasne ali najljepša mi je Osiječka.. |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
road builder
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Quote:
to svojedobno je bilo 1945... kod kasnijih obnova je navučena zemlja preko bastiona kako bi se zaštitila cigla koja još uvijek POSTOJI, samo je eto zakopana.... ja bih tvrđavu svakako stavio na listu kandidata za UNESCO, to je uz dioklecijanovu palaču najveći spomenik kulture kod nas. problem s njom je što je do prije 15 godina unutra bila vojska, dok je u spomenutoj osječkoj već stotinama godina njihovo administrativno središte kao i mnoge kulturne i obrazovne ustanove. u brodu je vojska napravila mnoge zemljane radove, a svi radovi ovise o konzervatorima... kako bilo, imamo u rukama veliki dragulj, ali koji treba puno, puno brusiti...
|
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
BANNED
|
Pitam to za ciglu,jer na onim slikama gdje se vide okopi pri dnu bastiona se vide cigleni hm potprnji koji su u dosta lošem stanju a znamo kakvo je djelovanje vode...
Znači cigla je još uvijek ondje,jeeeeeeeeeej,možda je kada i otkopaju... Vojska je do prije petnaest godina godina bila unutra?!Kog vraga... No dobro, mislim izgradnja tvrđave bila je golemi projekt i u vrijeme gradnje pa vjerujem da bi trebali postojati nekakvi nacrti ,planovi po kojima bi se u biti moglo kompletno obnoviti tvrđavau...Naravno to bi trajalo godinama ali mislim da bi vrijedilo... Nego ovaj čitao sam negdje da je za punjene opkopa negdje u 19 stoljeću bila sagrađena nekakva preljevna građevina,zna li netko nešto o tome?Zamolio bh sliku kada budu slike sljedeći ili bilo koji drugi put... Možda sam malo dosadan ali volim obnovu zaštićenih spomenika pogotovo kada se dižu iz temelja... Last edited by *****; November 12th, 2008 at 11:03 AM. |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Yosemite Sam
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
road builder
|
Cigla je poskidana s bastiona i većeg dijela ostalih građevina uglavnom još krajem 19. i početkom 20.stoljeća, ali manjim dijelom vadila se i kasnije, (kao iz kakvog rudnika
). Neki dijelovi zidova ostali su ipak pod zemljom pa su se sada pojavili nakon što su kanali opkopa ponovno iskopani. Trebalo bi najprije iskopati sve kanale pa tek onda vidjeti što s obzidavanjem.
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Yosemite Sam
|
Quote:
Kad je riječ o obnovi tvrđave iako je tvrđava u cjelini gledano u očajnom stanju ipak se je od završetka rata do danas situacija radikalno popravila.Ukupno je do sad obnovljeno 5 objekata ( danas su to : gradsko poglavarstvo,osnovna i srednja glazbena škola,klasična gimnazija,kapelanov stan-turistički ured i muzej tambure i galerija Ružić.Sada se gradi 6. objekt,a to je crkva Sv.Ane.Za tjedan dana završava javni natječaj za gradnju 7.objekta - replike slavonske vojarne u kojoj će biti smješten hotel koji bi trebao oživiti prostor tvrđave.U ovo nisam ubrojio radove na obnovi bastiona,kanala i ulice starih zanata. Kad je riječ o planovima tvrđave oni postoje ! Josip Kljajić je 1998. godine napisao knjigu "Brodska tvrđava" u kojoj se mogu pronaći brojni nacrti i planovi tvrđave.S te strane dakle obnova tvrđave uopće nije problem.Kada je počeo rat u Brod su političkom linijom dovedeni ne-Brođani dođoši koji su upravljali gradom.Ti primitivci su tada u pljačkaškoj histeriji glumeći veliko Hrvatstvo iz zgrade gradskog poglavarstva u smeće bacili gomilu materijala i dokumenata od neprocijenjive vrijednosti za grad i njegovu kulturnu i političku povijest.Njihovo ideološko ludilo uništavanja "nepoćudnih" knjiga i dokumenta mogao bih usporediti samo s divljanjem Hitlerovog SS-a kada su u se domogli vlasti i kada su u Berlinu kroz prozore bacali knjige i javno ih na ulici spaljivali na lomači.Golema je zasluga moje obitelji što su ti bačeni brodski povijesni dokumenti spašeni i sačuvani.Ja imam originalni plan brodske tvrđave star preko 200 godina,a drugi preostali se čuva u Beču ! Nitko iz grada nikad nije postavio pitanje gdje je to jer ti divljaci ni ne znaju da to postoji.Taj plan smo doslovno spasili iz smeća.Kao rođeni Brođanin i Slavonac NE DAM tim dođoškim primitivcima tu svetinju.Margaritas ante porcos - ne bacajte bisere pred svinje.Da,doslovno je tako.U spomenutoj knjizi nalaze se kompjutorske simulacije obnove tvrđave,ali s tih slika ne možete vidjeti trodimenzionalno stanje u prostoru.U Galeriji Ružić u sklopu tvrđave nalazi se maketa obnovljene tvrđave.Obećavam vam da ću je poslikat i snimit mali filmić o njoj jer ćete tek onda shvatit kako je tvrđava zapravo nekad grandiozno izgledala.Nisam te samo razumio koje slike te zanimaju i šta hoćeš da ti snimim ?
|
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
BANNED
|
kruljac je sa vojskom obavljao radove da spasi svoju guzicu, a ne zbog neke prevelike ljubavi za brod. al dobro, ne bitno, glavno da se tvrđava obnavlja. stipson nije spomenuo vinski podrum iza poglavarstva, smješten u južnom hornwerku... cccc
![]() plan obnove tvrđave je 2001. dobio nagradu za najbolju planiranu obnovu tvrđava u europi!!! autori su bili zlatko uzelac i stjepan lončarić. http://www.vjesnik.hr/pdf/2001%5C09%5C06%5C16A16.PDF a kanali su se punili mislim iz save, ali to je sad zatrpano. na tom je mjestu donedavno bio granični prijelaz, a sad je prebačen s druge strane. bar je meni to mjesto logično |
|
|
|
|
|
#91 |
|
BANNED
|
a evo našao sam i mali filmić o tvrđavi...
http://www.culturenet.hr/v1/english/feature.asp?id=4 tu dolje malo scrolajte... |
|
|
|
|
|
#92 |
|
BANNED
|
evo i malo slika tvrđave...
![]() ![]() ![]() ovo je presjek kavalira, autor je uzelac |
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Yosemite Sam
|
Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
BANNED
|
hvala, hvala...
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Yosemite Sam
|
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
BANNED
|
Ma ne znam za tupreljevnu građevinu ,to sam saznao iz Građevinara ,on je spominje, da je izgrađena kao bi se opkopi mogli puniti i iz Save i iz još jedne rijeke,riječice..
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
road builder
|
Quote:
)
|
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Yosemite Sam
|
Kažem provjerit ću pa ću vam reći.Ja mislim da ne bi bila loša ideja ni da se opkopi isprazne od vode kao što je to napravljeno u Beogradu ako se ne varam.Mislim da bi se ja i Mata trebali dogovoriti da otvorimo novu posebnu dretvu o obnovi tvrđave.Možda ja tvrđavu presubjektivno doživljavam,kako vama koji niste iz Broda izgleda tvrđava na Matinom filmiću ?
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
patolog
Likes (Received): 58
|
Quote:
bolje da se gradi funkcjonalno, znaci da se neki institut ili neko sveuciliste u gradjevinu uklopi ili da se to bilo kojoj drugoj kombinacije gradi (sopingcentar ).za potpunu restauraciju fali kapital, i za odrzavanje tak i tak. zato se mora ovo sve vrlo smisleno navaliti. za takve projekte nema nitko u europi para pa kako bi onda slavonski brod? primjere za takve "dvorac i nesto drugo-hibride" ima svudgde...![]() http://www.neues-schloss-stuttgart.d...loss-stuttgart evo... ovdje se vidi stuttgartski dvorac (neues schloss). u drugom svjetskom ratu su ga zaveznici srusili a njemci opet izgradili. znaci ovo sto vidite je plus minus nova zgrada. danas ima baden-würrtemberska vlada svoje urede tamo. prije drugog svjetskog rata je i veci dio izgorio tako da su nekadasnje slike... i ostale objekte umjetnosti il kak da kazem za uvjek izgubljene.drugi primjer dvorac hohenheim ![]() takodjer u stuttgartu ![]() dvorac je danas vazni dio mog faksa. u njemu se danas svasta nadje. knjiznica, manje dvorane za predavanje, sobe za kompjutere, bezbroj instituta, profesure,... sve sto jedan odlican faks treba. i sve je vrlo moderno uredeno. kavalirske zgrade nasog dvorca su preuredili u manje dvorane i urede. ![]() ![]() kao nekad i jos danas je uni hohenheim veliki faks za biologiju zbog toga imamo i veliki botanicki vrt koji ne samo zbog studenta gastronomiju i ostalo gospodarstvo privlaci. takvo rjesenje bi bilo u mojim ocima najbolje za slavonski brod. obrazovanje je vazno i ako se vec sve potrebne lokalitete ima zasto ne? odrzavanje je isto skupo bolje da se novac u takve stvari investira. faks u slavonskom brodu bi bio faktor stabilnosti i bi industriju u slavoniju vratio. naravno da osijek takve institucije ima, ali slavonija nije samo osijek. bas zato su takvi impulsi vazni za regiju. vukovar bi mogao postat zanimljiv za svoju luku itd.... ne mora sve u vecim gradima biti. |
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Registered User
|
Quote:
Sveta Ana u ovom filmiću je ovo u sredini tvrđave? Kad bi se ovo u potpunosti rekonstruiralo Brod bio dobio skroz novu dimenziju. A to mu itekako treba nakon savezničkog divljačkog razaranja i komunističke bezdušne obnove.
|
|
![]() |
| Tags |
| crkva svete ane, garnisons kirche, slavonija |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|