daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old November 16th, 2012, 11:55 AM   #2301
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

SP Saujana Fasa 2 - Artist Impression

Double Storey Terrace Type A - Marsh



Double Storey Terrace Type B - Merlin



Double Storey Terrace Type C - Cool Roof Mandarin



Double Storey Semi-D - Serin 2

__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old November 16th, 2012, 01:28 PM   #2302
wartawan|Bebas
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 65
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by AnakSP_92 View Post
ada org jeles dowh.......
apa la faedah hang.. haizz..
aku cuma bertanya... dulu kan ada kedai sony dkt lot KRR tu...
apa sudah jadi dgn kedai sony tu sudah bungkus ka?

itu sahaja
wartawan|Bebas no está en línea   Reply With Quote
Old November 16th, 2012, 02:53 PM   #2303
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 4,505
Likes (Received): 2101

PM Najib unveils 11 new ETP projects
Published: 2012/11/16

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak today announced 20 projects under the Economic Transformation Programme and three Economic Corridors, with cumulative investments totalling RM26.09 billion by 2020.

The Prime Minister said the projects would contribute RM10.07 billion to the Gross National Income (GNI) and create 64,282 jobs.

Najib said that 11 key projects under the ETP would contribute RM1.129 billionto the GNI, bring in RM6.68 billion worth of investments and create 40,021 jobs.

Nine projects under the Economic Corridor would contribute RM8.95 billion tothe GNI, rake in RM19.41 billion investment and create 24,261 jobs, Najib, who is also Finance Minister, said in giving the last ETP progress update for the year.

He said that despite continuing global uncertainties, Malaysia remained an attractive investment destination and its growth remained strong.

In the Oil, Gas and Energy National Key Economic Areas (NKEAs), Najib saidSeaport Worldwide Sdn Bhd would invest over RM1 billion in developing phaseone of the Tanjung Bin Petrochemical and Maritime project.

Covering a total development area of 2,255 acres, the area has been gazetted asa Free Trade Zone with a 99-year leasehold tenure, he said.

“It will complement other projects in Johor, which will drive Malaysia’s ambition to be Asia-Pacific’s petroleum storage and trading hub,” he said.

In the greater Kuala Lumpur NKEA, Nusa Gapurna Development Sdn Bhd will be investing RM5.23 billion in a massive project to regenerate and revitalize thePetaling Jaya old township.

"The PJ Sentral Garden City development, which will cover some 40 acres, is poised to be the new green central business district of Selangor, supporting Kuala Lumpur and other business hubs around the city and the state,” he said.

Under communication, content and infrastructure, GPSTech Solutions Sdn Bhd will invest RM16.2 million through the Malaysian Public Transport System(MyPUTRAS).

This is a free online smart portal and smartphone application and will be made available by year-end. In the business Services NKEA, CRF Computer Recovery Facility Sdn Bhd (CRF)will invest RM 15.5 million in its 60,000 sq ft data centre.

In Healthcare, Amanjaya Specialist Centre Sdn Bhd will invest RM40.3million, Love On Wheels Healthcare Services Sdn Bhd (RM68.56 million), Medical Innovation Ventures Sdn Bhd (RM8.92 million), Vigilenz Medical Devices Sdn Bhd(RM25.8 million) and Straits Orthopaedics (Mfg) Sdn Bhd (RM76.38 million).

Najib said the investments will help reinforce Malaysia’s growing reputation as a regional centre for medical tourism. In tourism, Jewel of Mabul Development Sdn Bhd, the developer of Alorie LepaLepa Resort, will invest RM168.4 million. -- BERNAMA

Read more: PM Najib unveils 11 new ETP projects http://www.btimes.com.my/Current_New...#ixzz2COShKYhY
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old November 17th, 2012, 06:24 AM   #2304
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

ETP kekalkan momentum

Oleh THOMAS CHONG
pengarang@utusan.com.my
http://www.utusan.com.my/utusan/Dala...alkan-momentum

PUTRAJAYA 16 Nov. - Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan pada Oktober 2010 mengekalkan momentumnya apabila Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan 20 projek dalam tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) serta tiga koridor ekonomi.

Projek-projek yang diumumkan Perdana Menteri tersebut bakal menyumbang RM10.08 bilion dalam pendapatan kasar negara (GNI) pada 2020 serta menarik pelaburan sebanyak RM26.09 bilion.

Najib turut mengumumkan liberalisasi dalam enam sub sektor membabitkan perkhidmatan perundangan, perkhidmatan pakar perubatan, pakar pergigian, sekolah antarabangsa, universiti swasta dan telekomunikasi-pembekal kemudahan rangkaian (NFP) dan pembekal perkhidmatan rangkaian (NSP).

Beliau berkata, projek NKEA sahaja akan menyumbang RM1.129 bilion dalam pendapatan kasar negara (GNI) serta mewujudkan 40,021 peluang pekerjaan baru menjelang 2020.

''Kita berada pada landasan untuk mencapai sasaran pembangunan pada 2020. Laporan perkembangan ETP hari ini menunjukkan bahawa ekonomi kita kekal bertenaga dan mempunyai asas yang kukuh untuk terus tumbuh," kata beliau dalam ucapan sempena pengumuman perkembangan terkini ETP di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Najib berkata, di bawah NKEA minyak, gas dan tenaga, Seaport Worldwide Sdn. Bhd. akan melabur lebih RM1 bilion dalam fasa pertama pembangunan Pusat Industri Petrokimia dan Maritim Tanjung Bin di Johor.

''Pembangunan ini akan meliputi kawasan seluas 902 hektar dan digazet sebagai zon perdagangan bebas dengan pegangan 99 tahun, ia akan melengkapkan projek lain di Johor untuk memacu Malaysia sebagai hab perdagangan dan penyimpanan petroleum di Asia Pasifik," katanya,

Perdana Menteri berkata, pembangunan hartanah di negara ini turut berkembang maju apabila Nusa Gapurna Development Sdn. Bhd. akan menjalankan projek bernilai RM5.23 bilion untuk memaju semula Bandar Lama Petaling Jaya.

''Bandar Dalam Taman PJ Sentral yang meliputi kawasan seluas 16 hektar menyasar untuk menjadi daerah perniagaan hijau di Selangor, sekali gus memberi sokongan kepada Kuala Lumpur dan hab perniagaan lain," katanya.

Najib pada masa yang sama turut mengumumkan projek-projek ETP melibatkan industri digital, perkhidmatan perniagaan, penjagaan kesihatan, pelancongan dan pendidikan seperti berikut.

l GPSTech Solutions Sdn. Bhd. akan memulakan Sistem Pengangkutan Awam Malaysia (MyPUTRAS) iaitu aplikasi dalam talian percuma untuk portal dan telefon pintar bagi menjejak masa ketibaan bas dan tren.

l CRF Computer Recovery Facility Sdn. Bhd. membina pusat data untuk menawarkan perkhidmatan data secara setempat.

l Amanjaya Specialist Centre Sdn. Bhd. merancang untuk membina hospital pakar pelbagai disiplin di Sungai Petani, Kedah.

l Love On Wheels Healthcare Services Sdn. Bhd. yang membekal perkhidmatan penjagaan kesihatan secara mobil akan melabur untuk membawa perkhidmatan dari hospital ke rumah dan pejabat.

l Medical Innovation Ventures Sdn. Bhd, akan melabur RM8.93 juta dalam projek diagnostik in-Vitro.

l Vigilenz Medical Devices Sdn. Bhd. akan melabur RM25.8 juta untuk memperluaskan pengeluaran sedia ada.

l Straits Orthopaedics merancang untuk memperluaskan produknya untuk merangkumi produk spina dan sendi.

l Jewel of Mabul Development Sdn. Bhd. akan membina resort atas air dan restoran dalam air di Pulau Mabul.
l Kementerian Pelajaran bekerjasama dengan Persatuan Institusi Pendidikan Swasta Kebangsaan (NAPEI) dan Education Malaysia Global Services untuk untuk menjenama sekolah antarabangsa Malaysia.

Dalam pada itu, Najib turut mengumumkan projek-projek penting yang mengambil tempat di koridor-koridor ekonomi di seluruh negara.

''Di bawah Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA), kita mempunyai lima projek pelaburan bernilai RM16.51 bilion.

''Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) mempunyai tiga projek di bawahnya yang bernilai RM2.46 bilion dari segi pelaburan," katanya.
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 03:20 AM   #2305
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,756
Likes (Received): 52

GSC labur RM95juta buka 7 pawagam

HARIAN METRO 19.11.2012

PPB Group Bhd melalu anak syarikatnya Golden Screen Cinemas (GSC) bakal melabur RM95 juta bagi membuka tujuh lagi pawagam di seluruh negara bagi tempoh tiga tahun akan datang.

Ketua Eksekutifnya, Koh Mei Lee berkata, antara lokasi pawagam terbarunya itu adalah di Kuching dan Miri, Sarawak, Seremban (Negeri Sembilan), Putrajaya, Alor Setar dan Sungai Petani (Kedah) serta Kuala Lumpur.


“Kini, kami menguruskan 26 pawagam yang kesemuanya dilihat mampu memberikan keuntungan dalam tempoh yang singkat. Ada pawagam di lokasi tertentu menyumbang keuntungan selepas tiga bulan beroperasi.

“Walaupun sebelum ini kami pernah merancang untuk meluaskan perniagaan ini ke China namun kini syarikat mengambil keputusan membatalkannya berikutan persaingan sengit di pasaran itu. Bagaimanapun syarikat kini meninjau peluang di Vietnam selain mengukuhkan kehadiran di pasaran tempatan,” katanya. Sementara itu, Pengarah Urusan PPB, Lim Soon Huat berkata, kumpulan itu mempunyai modal komitmen RM467 juta untuk dibelanjakan dalam tempoh tiga tahun akan datang.


“Kumpulan kami masih mempunyai modal mencukupi untuk dibelanjakan bagi pertumbuhan organik perniagaan. Daripada jumlah itu, RM342 juta akan digunakan bagi urus niaga bijirin, tepung dan pengilangan makanan, RM106 juta untuk pameran dan pengedaran filem, RM11 juta untuk pelaburan dan pembangunan hartanah manakala RM8 juta untuk bahagian lain,” katanya.


Alor Setar - Aman Central
Sungai Petani - Aeon Sungai Petani ( kot )
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 01:27 PM   #2306
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post
GSC labur RM95juta buka 7 pawagam

HARIAN METRO 19.11.2012

PPB Group Bhd melalu anak syarikatnya Golden Screen Cinemas (GSC) bakal melabur RM95 juta bagi membuka tujuh lagi pawagam di seluruh negara bagi tempoh tiga tahun akan datang.

Ketua Eksekutifnya, Koh Mei Lee berkata, antara lokasi pawagam terbarunya itu adalah di Kuching dan Miri, Sarawak, Seremban (Negeri Sembilan), Putrajaya, Alor Setar dan Sungai Petani (Kedah) serta Kuala Lumpur.


“Kini, kami menguruskan 26 pawagam yang kesemuanya dilihat mampu memberikan keuntungan dalam tempoh yang singkat. Ada pawagam di lokasi tertentu menyumbang keuntungan selepas tiga bulan beroperasi.

“Walaupun sebelum ini kami pernah merancang untuk meluaskan perniagaan ini ke China namun kini syarikat mengambil keputusan membatalkannya berikutan persaingan sengit di pasaran itu. Bagaimanapun syarikat kini meninjau peluang di Vietnam selain mengukuhkan kehadiran di pasaran tempatan,” katanya. Sementara itu, Pengarah Urusan PPB, Lim Soon Huat berkata, kumpulan itu mempunyai modal komitmen RM467 juta untuk dibelanjakan dalam tempoh tiga tahun akan datang.


“Kumpulan kami masih mempunyai modal mencukupi untuk dibelanjakan bagi pertumbuhan organik perniagaan. Daripada jumlah itu, RM342 juta akan digunakan bagi urus niaga bijirin, tepung dan pengilangan makanan, RM106 juta untuk pameran dan pengedaran filem, RM11 juta untuk pelaburan dan pembangunan hartanah manakala RM8 juta untuk bahagian lain,” katanya.


Alor Setar - Aman Central
Sungai Petani - Aeon Sungai Petani ( kot )
ada lagi ke GSC nak bukak?? Ke kat Amanjaya Mall tu?? Tapi kat pendahuluan cakap 3 tahun akan datang kan.....
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 01:30 PM   #2307
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,756
Likes (Received): 52

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
ada lagi ke GSC nak bukak?? Ke kat Amanjaya Mall tu?? Tapi kat pendahuluan cakap 3 tahun akan datang kan.....



Mungkin kot.Rasanya buka dimana tu.

Aeon pa
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 01:34 PM   #2308
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post


Mungkin kot.Rasanya buka dimana tu.

Aeon pa
mungkin lah ada lagi shopping mall lain nak bukak
kan ada rancangan 3 shopping mall lagi kat SP ni yang blom dibina
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 01:59 PM   #2309
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,756
Likes (Received): 52

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
mungkin lah ada lagi shopping mall lain nak bukak
kan ada rancangan 3 shopping mall lagi kat SP ni yang blom dibina



Mungkin jugak Johan.Shopping Mall yang lain tu AEON,MYDIN kan.Satu lagi yang dkt Lot 88 tu apa ?
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 02:13 PM   #2310
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post


Mungkin jugak Johan.Shopping Mall yang lain tu AEON,MYDIN kan.Satu lagi yang dkt Lot 88 tu apa ?
ya btol tu
mungkin dalam 2-3 tahun akan datang bila ada shpping mall, GSC pun bukak 1 kat situ
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 02:47 PM   #2311
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,756
Likes (Received): 52

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
ya btol tu
mungkin dalam 2-3 tahun akan datang bila ada shpping mall, GSC pun bukak 1 kat situ



Sakan SP nie kan tutup di CS bina GSC baru plk..
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 02:53 PM   #2312
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post


Sakan SP nie kan tutup di CS bina GSC baru plk..
CS tu mungkin dah tak sesuai utk GSC buat expansion
hall kecil dan sikit...

maybe ada cinema operator lain akan ambil alih dan renovate cinema kat CS..macam kat City Plaza, AS - Lotus Five Star...
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 19th, 2012, 05:00 PM   #2313
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,756
Likes (Received): 52

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
CS tu mungkin dah tak sesuai utk GSC buat expansion
hall kecil dan sikit...

maybe ada cinema operator lain akan ambil alih dan renovate cinema kat CS..macam kat City Plaza, AS - Lotus Five Star...



Lotus 5 Star dkt CT Plaza tu dah renovote baru dah,tapi mcm x renovote sbb kerusi dia rendah sgt susah sandar.
Bagi siapa yg tinggi tu nasib la jenuh lenguh leher..
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old November 21st, 2012, 02:01 PM   #2314
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Parkson@Petani Parade tengah renovate bahagian dalam. (Mungkin dah menyedari kat SP ada semakin banyak pesaing) .Lantai tukar baru dan susunan barangan lebih kemas. Lepas ni nampak grand la sikit daripada sebelum ni. Harap2 cat sekali kat bangunan dia, warna putih tak menarik.

Harap2 lepas ni SP Plaza pulak renovate seluruh bangunan dia. Kata nak buat hotel. Tapi lepas MPSPK pindah belum ada apa2 progress kagi.
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old November 21st, 2012, 08:31 PM   #2315
SFZ-ST
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sungai Petani
Posts: 78
Likes (Received): 18

saya berpandangan SUNGAI PETANI perlukan sesuatu identiti yang jelas, suatu identiti yang boleh menggambar dan mencerminkan imej bandar ini..cth: melaka : bandaraya bersejarah...........kota bharu : bandaraya Islam...........shah alam : bandar anggerik....

mungkin dari identiti inilah..kita mampu develop utk tujuan yang bermanafaat kepada pembangunan bandar pada msa hadapan.........
SFZ-ST no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2012, 02:01 AM   #2316
nadzrin
SungaiLayar
 
nadzrin's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: SungaiLayar
Posts: 10
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by SFZ-ST View Post
saya berpandangan SUNGAI PETANI perlukan sesuatu identiti yang jelas, suatu identiti yang boleh menggambar dan mencerminkan imej bandar ini..cth: melaka : bandaraya bersejarah...........kota bharu : bandaraya Islam...........shah alam : bandar anggerik....

mungkin dari identiti inilah..kita mampu develop utk tujuan yang bermanafaat kepada pembangunan bandar pada msa hadapan.........
aku setuju....rasanya MPSP/kerajaan dah cuba 'trademark' kan SP sbg bandar JAM (ilham dari Menara Jam besar)..tp nampak macam tak sampai....
nadzrin no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2012, 07:07 PM   #2317
maxBOOM007
BANED
 
maxBOOM007's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New Castle
Posts: 2,754
Likes (Received): 432

Quote:
Originally Posted by SFZ-ST View Post
saya berpandangan SUNGAI PETANI perlukan sesuatu identiti yang jelas, suatu identiti yang boleh menggambar dan mencerminkan imej bandar ini..cth: melaka : bandaraya bersejarah...........kota bharu : bandaraya Islam...........shah alam : bandar anggerik....

mungkin dari identiti inilah..kita mampu develop utk tujuan yang bermanafaat kepada pembangunan bandar pada msa hadapan.........


alor star lak gelaran dia apa erk???
__________________
.:۞ Pantai Timur Permata Semenanjung ۞:.
maxBOOM007 no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2012, 07:04 AM   #2318
SFZ-ST
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sungai Petani
Posts: 78
Likes (Received): 18

Tamadun di selatan Kedah atau di Lembah Bujang di kawasan yang dikenali sebagai Sungai Batu, dan sekitarnya pernah membina binaan agung. Bahkan mengikut sorotan sejarah, menjadikannya binaan manusia tertua yang pernah direkodkan di Asia Tenggara. Binaan Chandi sejak awal abad Masihi hingga 20 Masihi, Lembah Bujang mempunyai perhubungan rapat dengan aktiviti dagangan maritim dengan negara2 di Asia, China, Asia Barat dan India.



Penemuan tapak tanah bersejarah dengan beratus ribu pecahan seramik, kaca dan manik sama ada dari China, Asia Barat, India, kesan runtuhan candi pengabdian terhadap Buddha/Hindu, struktur bandar atau pelabuhan yang tenggelam, artifak budaya seperti patung-patung atau arca, batu bersurat dan peralatan yang berkaitan dengan kehidupan masyarakat telah menobatkan gugusan ini sebagai tempat terasasnya negara pesisiran Kedah purba.



Jadi saya berpandangan karekter dan unsur inilah yang seharusnya menjadikan kawasan lembah yang membentang dari Gunung Jerai di utara hingga muara Sungai Muda di Selatan ini menanfaatkanya. Bahkan Sungai Petani bolh dikenali sebagai bandar yng lebih beridentiti.
SFZ-ST no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2012, 08:58 AM   #2319
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 4,505
Likes (Received): 2101

found dis..

PANGSAPURI AMANJAYA from CHINHINHOME SDN BHD

http://ehome.kpkt.gov.my/ehome/form/...URI%20AMANJAYA

da start construction ke blom?
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2012, 11:17 AM   #2320
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,779
Likes (Received): 333

Quote:
Originally Posted by SFZ-ST View Post
Tamadun di selatan Kedah atau di Lembah Bujang di kawasan yang dikenali sebagai Sungai Batu, dan sekitarnya pernah membina binaan agung. Bahkan mengikut sorotan sejarah, menjadikannya binaan manusia tertua yang pernah direkodkan di Asia Tenggara. Binaan Chandi sejak awal abad Masihi hingga 20 Masihi, Lembah Bujang mempunyai perhubungan rapat dengan aktiviti dagangan maritim dengan negara2 di Asia, China, Asia Barat dan India.



Penemuan tapak tanah bersejarah dengan beratus ribu pecahan seramik, kaca dan manik sama ada dari China, Asia Barat, India, kesan runtuhan candi pengabdian terhadap Buddha/Hindu, struktur bandar atau pelabuhan yang tenggelam, artifak budaya seperti patung-patung atau arca, batu bersurat dan peralatan yang berkaitan dengan kehidupan masyarakat telah menobatkan gugusan ini sebagai tempat terasasnya negara pesisiran Kedah purba.



Jadi saya berpandangan karekter dan unsur inilah yang seharusnya menjadikan kawasan lembah yang membentang dari Gunung Jerai di utara hingga muara Sungai Muda di Selatan ini menanfaatkanya. Bahkan Sungai Petani bolh dikenali sebagai bandar yng lebih beridentiti.
Setuju
memandangkan Sungai Petani berada di tengah2 kawasan tamadun awal Kedah ia boleh menggunakan unsur2 sejarah ini.....
harap pihak MPSPK mempertimbangkan perkara ni ataupun mereka memang dah ada rancangan memandangkan proses ekskavasi kini giat dijalankan di Sungai Batu
__________________
menghidupkan semula bandar kita REVIVE OUR CITY
• ALOR SETAR • SUNGAI PETANI • PENANG • KUALA LUMPUR
johan is no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 01:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu