daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old February 3rd, 2012, 05:35 PM   #901
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Riverfront City

Phase 2 (in construction)
to be completed within 18 months



johan is no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old February 3rd, 2012, 06:37 PM   #902
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

I love the street mall concept. at last SP will have it!!
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2012, 10:57 AM   #903
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Peruntuk RM1b maju projek Bukit Banyan
http://www.hmetro.com.my/myMetro/art...cle/index_html

SYARIKAT pemaju hartanah, Paramount Property Development Sdn Bhd (Paramount) memperuntukkan RM1 bilion bagi memajukan projek perumahan terbaru, Bukit Banyan yang menawarkan pelbagai pilihan kepada pembeli rumah kediaman di sekitar negeri utara.

Pengarah Urusannya, Datuk Ricque Liew berkata, projek Bukit Banyan mempunyai keluasan seluas 208 hektar terletak di Jalan Lencongan Timur, Amanjaya berhampiran Taman Ria Jaya, Sungai Petani, Kedah bakal menjadi kawasan perumahan separa mewah membabitkan pembinaan rumah mampu milik dengan reka bentuk moden dan menarik.

Menurutnya, 4,000 unit pelbagai jenis kediaman bakal dibina dan sebagai permulaan hanya 380 unit rumah teres dua tingkat dibina membabitkan fasa pertama yang sudah bermula sejak awal tahun ini dan dijangka dilancarkan pada April depan.

“Saya yakin Bukit Banyan bakal menjadi pilihan pembeli rumah kediaman bukan saja kerana kawasan persekitarannya yang menarik serta harganya berpatutan, sebaliknya reka bentuk rumah lebih moden dan hanya boleh ditemui di Kuala Lumpur saja.

“Sebelum ini, konsep rumah yang dibina di Bukit Banyan hanya terdapat di kawasan perumahan dimajukan syarikat kami di Selangor dan kini reka bentuk sama dibawa ke Sungai Petani dengan harga ditawarkan jauh lebih murah,” katanya ditemui di Bukit Banyan, Sungai Petani, Kedah.

Beliau berkata, harga bagi seunit rumah di Bukit Banyan adalah sekitar RM300,000 namun ia masih di bawah paras harga rumah mampu milik iaitu RM350,000 dan kawasan perumahan itu dikawal rapi oleh pengawal keselamatan 24 jam selain kemudahan prasarana lengkap.
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2012, 01:32 PM   #904
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 4,691
Likes (Received): 2376


4000 units...208ha...besar dowh
dean87 no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 01:03 PM   #905
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Update:

Bangunan Baru Majlis Perbandaran Sungai Petani



johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 01:37 PM   #906
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Update:

Jejantas Kereta Api Jalan Badlishah



johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 02:04 PM   #907
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Tapak AEON Jusco Perdana Heights



johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 03:59 PM   #908
adzmierzboy
Registered User
 
adzmierzboy's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: kulim,shah alam,sungai buloh
Posts: 538
Likes (Received): 49

bukit banyan

from http://www.bukitbanyan.com.my/



Uploaded with ImageShack.us

Glistening slopes where dew hugs each blade of grass. Windows that open to the perfect sunrise every morning. Picturesque views much like a page out of fiction. That is how every new day begins at Bukit Banyan,
the 520-acre elevated residential haven in Sungai Petani.

Sales Office
1 Lorong BLM 1/1,
Bandar Laguna Merbok,
08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman

Tel: 04-441 3388
Fax: 04-441 3399
Email: info@ppusb.com.my
adzmierzboy no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2012, 07:30 AM   #909
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Update:

Dari sumber:

1. Currently, River Front City is negotiating with cineplexes such as Lotus Five Stars & MBO. They are proposing 6 - 8 screens!!! STAY TUNED SP!!!

2. It is going to be like a street mall, no cars access are allowed in the 2 main precincts. Here, we promote environmental friendly chilling place by using solar panels to generate mist fans etc. Expected to complete at the end of 2013. Unfortunately, phase 3 are not for sale

3. PHASE I ~ (PLOT 107 to 158),"10 UNITS" STILL AVAILABLE.
PHASE II ~ (PLOT 01 to 28), "18 UNITS" STILL AVAILABLE.
PHASE III ~ (PLOT 29 to 106) WALKSTREET JUST FOR RENT ONLY.
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2012, 12:14 PM   #910
al_madd
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Sungai Petani
Posts: 109
Likes (Received): 0

Aku sebagai orang SP(walaupun jarang balik sebab dari tadika sampai sekarang tak habis habis belajaq) cukup kagum dengan SP development..


Siapa sangka SP boleh maju sampai la ni..

Cuma yang jadi cacat sikit kat SP ni

1.stesen Bas dalam kota tu sangat teruk..rasa perlu renovasi la..biar cantik sikit..sebenarnya ADUN baik kerajaan mahupun pembangkang(UMNO la kan) dengan MKK dan purpose proposal untuk pembinaan stesen bas baru ni..tapi awat tak tau tak jadi-jadi..depa kata sebab YDP MPSPK yang perempuan tu tak reti buat keja sangat..depa kata la..try baca balik laporan wartakedah.com yang ADUN dengan MKK hantar memorandum ke MB kedah pasal YDP MPSPK ni


2.Sungai SP sangat kotor..MPSP/kerajaan negeri dah buat tindakan bijak dengan tutup kandang babi tepi sungai tu.dengan tak langsung boleh kurangkan pencemaran la..tapi yang jadi masalah rumah-rumah tepi , tambah dengan pasar tani, semua sisa-sisa buangan pakat p buang kat dalam sungai..bagi aku kalau kita dapat sekat masyarakat buang sampah dalam sungai..dalam 10-15 tahun lagi insyaAllah sungai SP akan elok balik...


3.Public transport kat SP agak teruk..bab ni kadang-kadang buat tourist yang low cost susah nak jalan-jalan kat SP..harap kerajaan negeri dapat buat something la...macma BAS tambah route/ rebranding teksi-teksi/ no more keta sapu..


4.kurang pokok kat SP..jadi sangat panas..SP tak terlalu banyak sangat construction macam AS..rasa ok ja start tanam pokok-pokok dari sekarang..
al_madd no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2012, 12:41 PM   #911
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Quote:
Originally Posted by al_madd View Post
Aku sebagai orang SP(walaupun jarang balik sebab dari tadika sampai sekarang tak habis habis belajaq) cukup kagum dengan SP development..


Siapa sangka SP boleh maju sampai la ni..

Cuma yang jadi cacat sikit kat SP ni

1.stesen Bas dalam kota tu sangat teruk..rasa perlu renovasi la..biar cantik sikit..sebenarnya ADUN baik kerajaan mahupun pembangkang(UMNO la kan) dengan MKK dan purpose proposal untuk pembinaan stesen bas baru ni..tapi awat tak tau tak jadi-jadi..depa kata sebab YDP MPSPK yang perempuan tu tak reti buat keja sangat..depa kata la..try baca balik laporan wartakedah.com yang ADUN dengan MKK hantar memorandum ke MB kedah pasal YDP MPSPK ni


2.Sungai SP sangat kotor..MPSP/kerajaan negeri dah buat tindakan bijak dengan tutup kandang babi tepi sungai tu.dengan tak langsung boleh kurangkan pencemaran la..tapi yang jadi masalah rumah-rumah tepi , tambah dengan pasar tani, semua sisa-sisa buangan pakat p buang kat dalam sungai..bagi aku kalau kita dapat sekat masyarakat buang sampah dalam sungai..dalam 10-15 tahun lagi insyaAllah sungai SP akan elok balik...


3.Public transport kat SP agak teruk..bab ni kadang-kadang buat tourist yang low cost susah nak jalan-jalan kat SP..harap kerajaan negeri dapat buat something la...macma BAS tambah route/ rebranding teksi-teksi/ no more keta sapu..


4.kurang pokok kat SP..jadi sangat panas..SP tak terlalu banyak sangat construction macam AS..rasa ok ja start tanam pokok-pokok dari sekarang..
1. Stesen bas bandar tu aku tak tau nak kata apa dah. sah2 duk kat tgh bandar tapi MPSPK macam buat2 tak nampak saja. dulu ada pecah tanah dah nak buat yg baru tapi sampai la ni senyap.

2. Sungai pun tak lau la apa nasib dia. kat AS pun dulu depa kata nak bersihkan Sungai Raja, tapi la ni nampak sama sj macam dulu. Kalau kat AS yg dah buat pelancaran pun tak ada progress tambah la kat sP ni yang tak ada apa2 cerita kan. local autoriti memang teruk...

3. Public transport sebelum ni ok. Tapi lepas Cityliner hentikan operasi ke kawasan2 tertentu dah teruk la. Dengaq kata Cityliner tunggu kelulusan SPAD untuk dapat dana RM400 juta yg kerajaan peruntukkan utk bas awam. Lepas dapat duit tu baru depa operasi macam dulu. La ni cuma ada bas dari SP-AS dan SP- Butterworth saja.

4. Tak dapat dinafikan SP n AS kurang pokok terutamanya di kawasan pesat membangun. baik juga tanam banyak pokok. Baru teduh
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2012, 05:57 AM   #912
othmanaroff
Awan Nano
 
othmanaroff's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Alor Setar Green City, Penang
Posts: 449
Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
Tapak AEON Jusco Perdana Heights

Besar tapak ni........

______________________________________________________


[+] http://www.jusmanggis4u.com/index.php?ref=othmanaroff
othmanaroff no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2012, 07:55 AM   #913
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Quote:
Originally Posted by othmanaroff View Post
Besar tapak ni........

______________________________________________________


[+] http://www.jusmanggis4u.com/index.php?ref=othmanaroff

memang besar
8.162 hektar
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2012, 09:39 AM   #914
nategapomu
^MaNuSiA TaNpA NaMa^
 
Join Date: Aug 2011
Location: Klang Valley
Posts: 1,019
Likes (Received): 292

Quote:
Originally Posted by johan is View Post

memang besar
8.162 hektar
bila start buat ?
nategapomu no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2012, 12:16 PM   #915
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Quote:
Originally Posted by nategapomu View Post
bila start buat ?
Jusco dah beli tanah ni Jun tahun lepas. dlm newspaper ckp akan buat shopping mall tapi tak tau bila... so sekarang ni just proposed
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2012, 09:09 AM   #916
fariqslayar
Registered User
 
fariqslayar's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: sungai petani
Posts: 9
Likes (Received): 1

jenuh baca dari 2008-2012.
brade-brader smua ni keja pa?
hehe
fariqslayar no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2012, 10:53 AM   #917
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

Quote:
Originally Posted by fariqslayar View Post
jenuh baca dari 2008-2012.
brade-brader smua ni keja pa?
hehe

bagus la kan baca semua dari 2008..bole tau progress projek2 kat SP ni
apa yg jadi, apa yg tak, yg mana ckp2 je kan...
welcome to this thread..jom update n berforum di sini....
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2012, 12:41 PM   #918
fariqslayar
Registered User
 
fariqslayar's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: sungai petani
Posts: 9
Likes (Received): 1

bagus gak folo perkembangan tempat sendiri ni.mana nak tau nanti nak bukak bisnes ka boleh gak tau tempat-tempat strategik.nak update pun tak tau apa sangat.stakat nk update kdai nasi kandaq shukria pindah dari tmn tunku haminah p laguna tu tau la.hahaha..
masa balik cuti sem dari perlis ari tu masuk2 sp tudia awat bnyk sgt construction.tu yg search google tu.jumpa la thread ni.baru la tau North Avenue,Cmart smua.sakan sp la ni.
fariqslayar no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2012, 12:45 PM   #919
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 5,924
Likes (Received): 348

dalam masa beberapa bulan saja banyak kan construction kat SP. cepat betul berkembang
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2012, 07:01 PM   #920
fariqslayar
Registered User
 
fariqslayar's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: sungai petani
Posts: 9
Likes (Received): 1

14 sekolah lagi terima pengiktirafan SBT


2012/02/03

PUTRAJAYA: Lima sekolah dari Johor, Kedah (3), Terengganu (2), Pulau Pinang (2), serta masing-masing satu dari Pahang dan Negeri Sembilan, berada dalam kohort ketiga yang mendapat pengiktirafan sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) hari ini, menjadikan jumlahnya kini 66 sekolah.

Semua pengetua dan guru besar 14 sekolah berkenaan tampil menerima watikah pengiktirafan dan peruntukan dana khas di Auditorium Parcel E di sini, yang disampaikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, SBT bukan bertujuan mengiktiraf kecemerlangan sekolah semata-mata, tapi yang lebih penting ialah memastikan kecemerlangan itu dapat memberi impak positif kepada pencapaian pelajar.
"Menerusi usaha terkini kerajaan, saya jangka selepas fasa penilaian semula dan hala tuju sistem pendidikan negara dimuktamadkan, tanggungjawab kecemerlangan yang akan dipikul warga SBT akan menjadi lebih mencabar lagi," katanya ketika berucap pada majlis itu.

Beliau berkata, SBT dilaksanakan dalam usaha mengangkat kualiti sekolah yang terbaik dengan cara meningkatkan kualiti pencapaian institusi pendidikan menerusi peningkatan tahap autonomi dan akauntabiliti, di samping membenarkan ia melaksanakan inovasi dalam pengurusan masing-masing.

“Program itu juga bermatlamat untuk menghasilkan pelajar holistik yang cemerlang dengan menjadikan SBT sebagai tempat melatih murid cemerlang bertaraf antarabangsa di samping menjadi personaliti unggul dalam semua bidang,” katanya.

Sepuluh sekolah rendah dan empat sekolah menengah yang menerima pengiktirafan SBT hari ini ialah SK(P) Sultan Ibrahim, Johor Baharu; SK Infant Jesus Convent, Johor Baharu; SK Ibrahim, Sungai Petani, Kedah; SK Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu; SK Tengku Mahmud, Besut, Terengganu; SK Assunta Convent, Kuantan, Pahang; SK Minden Height, Pulau Pinang; SJKC Kwang Hwa, Pulau Pinang; SJKC Keat Hwa (H) Alor Setar, Kedah; SJKC Foon Yew 2 Johor Baharu, Johor; SM Sains Sultan Mohamad Jiwa, Sungai Petani, Kedah; SM Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah, Negeri Sembilan; SM Sains Kota Tinggi, Kota Tinggi, Johor; dan SM Sains Johor, Kluang, Johor. - BERNAMA
fariqslayar no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 06:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu