daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Klub Forum > Akcje, Stowarzyszenia i Wydarzenia

Akcje, Stowarzyszenia i Wydarzenia Organizacje, Fundacje i Stowarzyszenia Lokalne

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 12th, 2008, 06:11 PM   #1
mabiel
Marzyciel :P

mabiel's Avatar

Likes (Received): 0

[Włocławek] Spotkania Forumowe

Zakładam ten temat, abyśmy nie zaśmiecali w inwestycjach. Będziemy tu pisać o naszych spotkaniach, spotkaniach z władzami, inwestorami, o pomysłach z nim związanymi itd.
Na początek wiadomość od ravalskiego:

Quote:
Według mnie do tego spotkania trzeba się dobrze przygotować i żeby dobrze to wszystko wyszło to należy spełnić następujace warunki (podkreślam, według mnie):
1. Najpierw trzeba zorganizować spotkanie z inwestorami, mam na myśli tutaj włocławskie firmy budowlane i nas wszystkich ze skyscraper....
2. Trzeba zachęcić inwestorów, aby poparli nas w rozmowach z władzami miasta, chodzi tutaj o zachęcanie naszych inwestorów do większego inwestowania w miasto i przekoania radnych by im to umożliwili. Można by nas nazwać w sumie grupą lobbującą na rzecz miasta, bo o to tu przecież chodzi.
Sami sobie nie poradzimy, więc potrebujemy pomocy inwestorów...
3. Później należy zorganizować spotkanie z władzami maista, ale żeby ograniczyć wstęp pieniaczy najlepiej byłoby zorganizować z wyjąsnieniem typu "Wszystkich włocławian chcących aktywnie pomóc miastu w rozwoju miasta zapraszamy...." I jedna bardzo ważna rzecz, włądze miasta nie mogą być organizatorem tylko uczestnikiem!
4. Gdyby powyższe wyjaśnienie znalazło się w gazecie to moglibyśmy określić charakter rozmów z radnymi, czy władzami dzieki czemu wszystkie głosy "nie tego się nie da zrobić; to nie wyjdzie; i wy myślicie, że to jest takie proste... etc." tłamsić w zarodku, bo one tylko będą przeszkadzać.
5. Osoba prowadząca, najlepiej spoza jakiejś partii, żeby mogła właśnie tłamsić te zniechęcające głosy. Wiąże się to ściśle z pkt 3.
6. Na spotkaniu powinniśmy ustalić formy współpracy, władze powinny określić co jest do zrobienia i w czym my możemy pomóc. Należy też ułatwić naszym inwestorom inwestowanie w miasto, bo póki co jest to zbyt wiele pracy papierkowej... (w Brodnicy rozwiązano ten problem, więc i u nas można)
7. Zastanowić się nad realizacją naszych pomysłów (dworzec, rozwój miasta).
8. Określi co jest do zrobienia i wrócić za miesiąc i przedstawić postępy.

mabiel no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 13th, 2008, 01:59 PM   #2
bimbom
Registered User

bimbom's Avatar

Do współpracy można spróbować wciągnąć Dariusza Kozińskiego, opiekuna Koła Naukowego Historyków przy Samochodówce. Muszę przyznać że jego pomysły na rewitalizację starówki są naprawdę dobre i zdecydowanie mogłyby przywrócić zapuszczoną dzielnicę miastu. Niestety, to co proponuje UM to "łatanie dziur", sensownych pomysłów na starówkę brak. No i oczywiście jego przygotowanie merytoryczne do dykusji, to coś czego zdecydowanie na spotkaniu potrzeba. Szerzej -> http://www.knh.wwi.pl/info.php?id=43
bimbom no está en línea   Reply With Quote
Old April 13th, 2008, 04:25 PM   #3
mabiel

mabiel's Avatar

Zgadzam się. Byłem na ich stronie i mają tam wiele ciekawych artykułów na temat rewitalizacji. Na pewno ten człowiek pomógłby w odtworzeniu dawnego wyglądu starówki

Old April 13th, 2008, 07:19 PM   #4
budowsky
Mafiozo z WZORCOWNI

Panowie a co sądzicie o nowym temacie "Włocławska starowka" mozna go tworzyc wlasnie z knh?
budowsky no está en línea   Reply With Quote
Old April 13th, 2008, 09:32 PM   #5
bimbom
Registered User

bimbom's Avatar

Dobry pomysł. W gruncie rzeczy chodzi o to, żeby rozpocząć ogólną dyskusję o mieście, w jak najszerszym i jak najbardziej kompetentnym gronie. Taką dyskusję władze może zauważą Nowy temat "Starówka" również by się przydał.
Old April 13th, 2008, 09:42 PM   #6
mabiel

mabiel's Avatar

Wydaje mi się, że jest zbyt wcześnie aby go zakładać. Póki co za mało konkretów.

Old April 14th, 2008, 12:03 AM   #7
budowsky
Mafiozo z WZORCOWNI

mozna w przyszlosci go zmodyfikowac i pokazac "przed " i "po"
Old April 15th, 2008, 07:02 PM   #8
budowsky
Mafiozo z WZORCOWNI

panowie spotykamy sie w weekend? pasuje??
Old April 15th, 2008, 08:23 PM   #9
mabiel

mabiel's Avatar

w moim przypadku weekend majowy...

Old April 15th, 2008, 09:08 PM   #10
ravalski
drobny mieszczanin :)

ravalski's Avatar

Dobra, szczerze mówiąc mam obawy co do spotkania, jeśli się nie odbędzie w kwietniu to my w gronie SCC zdążymy się spotkac i pomówić o szczegółach. Postaram się do tego czasu dowiedzieć czy Budizol mógłby podjąć się realizacji inwestycji na tym terenie. Warto żeby zgromadzić większą liczbę inwestorów, ale ja mogę się dowiedzieć tylko o Budizolu.
Nie ma co ukrywać, że nowy większy i nowoczesniejszy dworzec otworzy drogę do rozwoju miasta, odmalowanie budynku tę drogę zamknie...
Old April 15th, 2008, 09:24 PM   #11
blix
Dr Oligarchia

blix's Avatar

Likes (Received): 1

Ja będę wspierał jak mogę, ale fizycznie nie jestem w stanie przybyć na spotkanie, bo ciągle jestem w rozjazdach (Polska-Włocławek-Toruń). Myślę, że spotkanie w sprawie Włocławka można byłoby rozszerzyć, nie ma sensu tego ograniczać tylko do scyscrapercity.com. Rozmowy o naszym mieście nie tylko pewnie zaciekawią nas, trzeba pomyśleć nad koncepcją takich spotkań.

Trzeba ustalić wiele szczegółów i działać, póki sesji nie ma, tak żeby się wszyscy włączyli. Można byłoby stworzyć w przyszłości nawet stowarzyszenie poświęcone Włocławkowki i jego rozwojowi, ale to dalszy plan. Myślę, że nie zabrakłoby organizacji współpracujących, od uczelni wyższych ( współpraca -> promocja Włocławka <-promocja uczelni) po konstruktywne dyskusję z przedstawicielami Stolicy Kujaw w parlamencie itd.

BTW. Najbardziej z tego wszystkiego mnie cieszy, że wreszcie Włocławek ma dużą liczbę przedstawicieli na skyscrapercity.com. Zaczynałem sam, ale widzę że może rozwinie grupa włocławska. Tematów do dyskusji nie zabraknie .
blix no está en línea   Reply With Quote
Old April 18th, 2008, 12:59 AM   #12
bimbom
Registered User

bimbom's Avatar

Zauważyliście, że Włocławek rozłazi się na boki? Tzn. tworzą się nowe centra miasta gdzieś na obrzeżach: ul. Kaliska, w przyszłości jednostka p. Grządziela, Zazamcze, powoli Michelin, a właściwe centrum powoli obumiera. Na szczęście CH City "wykluło się" w ścisłym śródmieściu. Ogólnie brak pomysłu na owo śródmieście. Zauważcie, że inwestycje (budowalne) w mieście to, póki co, wynik ścisłej kalkulacji ekonomicznej, a nie pokłosie jakiejś szerszej idei (t.j. pomysłu na miasto). Włocławek jak reszta RP, z planami miejscowymi kuleje. Może warto pomyśleć o POMYŚLE NA MIASTO, a nie o tym jak ściągnąć inwestorów, bo to jest rzecz w gruncie rzeczy wynikowa. Poznań ma targi, Wrocław ma swoją historię niemiecko- i teraz polską (to było w końcu przed wojną drugie miasto Niemiec), Łódź ma tradycje industrialne (teraz Manufaktura, lofty itp.), Toruń gotyk na dotyk, Włocławek ma patologiczną starówkę i rewelacyjną powojenną historię miasta przemysłowego, pomysłu na wizerunek i miasto - nie ma. Może tu powinniśmy szukać naszej roli, ewentualnie w roli "konsultanta" społecznego patrzącego na ręce UM?
Old April 18th, 2008, 02:44 PM   #13
ravalski

ravalski's Avatar

Najpierw Włocławek musi doprowadzić stare miasto do ładu. Według mnie Włocławek to dobre miejsce dla turystów... ale raczej z perspektywą niż z posiadanym potencjałem. Ja widze to w ten sposób, że Włocławek staje się centrum sportowo-treningowym, oraz turystycznym, ale tutaj trzeba by opracować coś spektakularnego. Natomiast jeśli chodzi o centrum treningowe, to brakuje nam tylko dobrego stadionu i jeszcze jednej hali na poziomie. W lato kiedy by już powstała zapora w Nieszawie można by było organizować na Wiśle przy bulwarach zawody kajakarskie, czy nawet motorowe. Wydaje mi się też, że potrzebny jest Włocławkowi przyrost powierzchni miasta, a dokładniej wchłonięcie jakiejś gminy w granice miasta i zurbanizowanie ich, a tym samym przygotowanie miejsca pod inwestycje.
A rozwój szkolnictwa to inna sprawa...

Kiedyś już chyba pisałem o czysto abstrakcyjnych pomysłach, typu:
- wybudowanie sztucznego stoku narciarskiego na wzniesieniach po lewej stronie Wisły
- zabudowanie wyspy, która powstała przez wybudowanie kanału odciążającego jedno z przęseł mostu.

Aha, i przede wszystkim, stare miasto to ma być dzielnica, wktórej mieszczą się lokale rozrywkowe i usługowe, a nie handlowe
Old April 18th, 2008, 04:41 PM   #14
budowsky
Mafiozo z WZORCOWNI

bimbom lepiej bym tego nie opisał.Zgadzam sie w 100%
Old April 19th, 2008, 01:50 PM   #15
mabiel

mabiel's Avatar

Podobnie jak ravalski uważam, że szansą dla naszego miasta jest rozwój bazy sportowej, tak aby zjeżdzali się do nas sportowcy przygotowujący się do zawodów. Częściowo taką bazą już jesteśmy, bo przyjeżdżają do nas na zgrupowania koszykarze i piłkarze. Warto by jeszcze, aby powstał basen olimpijski, który planuje wybudować Grządziel. Co ciekawe w Polsce są tylko 3 baseny 50-metrowe, więc byłaby to szansa na przyjazdy kadry pływaków. Idąc dalej trzeba stworzyć warunki do trenowania lekkoatletom, budując w końcu dla nich stadion z tartanem, bo to wstyd, że Kasia Kowlaska nie ma gdzie trenować i biega na żużlu... I na koniec należy bardziej wykorzystać zalew budując kolejną przystań, tak żeby można uprawiać sporty wodne. Spełniając te wszystkie kryteria Włocławek miałby szansę stać się ośrodkiem przygotowań olimpijskich na miarę Spały czy Cetniewa, albo i nawet lepszy. I to by był najlepszy i najbardziej realny sposób promocji Włocławka

P.S. Przejrzałem list i artykuł. Są dobre. Szczególnie spodobał mi się ten drugi. Poprawiłem kilka błędów gramatycznych i można wysyłać do mediów!!

Old April 19th, 2008, 02:43 PM   #16
blix
Dr Oligarchia

blix's Avatar

Ja jeszcze dziś przejrzę list i dam odpowiedź.

Nie zgadzam się z tą karierą powojenną przemysłu. Nasz przemysł ma rodowód znacznie starszy, jest wiele firm 100 letnich i o tym nie możemy zapominać. W okresie komuny powstały raptem Ursus i Anwil. Za czasów II RP (kiedy Polska była większa o 1/3 z miastami takimi jak Lwów czy Wilno) Włocławek był 16 miastem pod względem wielkości w Polsce, a pierwszym w województwie Warszawski ( Warszawa była na oddzielnych prawach). Nasza historia jest bardzo zaniedbana i może remedium na słabą tożsamość regionalną byłyby zajęcia z historii Włocławka realizowane na zajęciach historii powszechnej. Potrzeba byłoby wyszkolić kadrę i uczulić na opowiadanie z pasją. Poza tym Włocławek jakby nie patrzeć to zawsze była ostoja katolicyzmu, dla przykładu diecezja Włocławska powstała w XII wieku, a Toruńska i Bydgoska dopiero jakieś ~20 lat temu.

Moim zdaniem najlepsze hasło to STOLICA KUJAW. Można byłoby to łatwo wypromować.

Co do turystyki to mamy potencjał i to nie mały. Starówka ( odnowić), Zalew Włocławski, Lasy (w tym najstarszy park krajobrazowy w Polsce i ciekawe okazy przyrody), 5 km od Zazamcza jest uzdrowisko, do tego sport, a w przyszłości może imprezy ( breakdance session, lotnisko) itd.

Ewidentnie u nas kuleje szkolnictwo wyższe, jest za słabo dofinansowane. PWSZ to jest zdecydowanie za mało na możliwości Włocławka, choć wolałbym brak konkurencji pomiędzy dwiema największymi uczelniami w mieście. Moja wizja PWSZ to szkoła o obecnym profilu i technicznym.
Old April 19th, 2008, 04:16 PM   #17
ravalski

ravalski's Avatar

Quote:
Originally Posted by mabiel View Post
P.S. Przejrzałem list i artykuł. Są dobre. Szczególnie spodobał mi się ten drugi. Poprawiłem kilka błędów gramatycznych i można wysyłać do mediów!!
Napisałem artykuł po rozmowie ze znajomym i od razu go wysłałem. Później sam poprawiałem, zamieniająć "Włocławek", czy "miasto" na synonimy. Teraz jednak zastanawiam się czy jednak dobrym chwytem nie byłoby jednak używania samego słowa "Włocławek" i to d dodatku z pogrubieniem czcionki...

A co do bazy sportowej, jeśli mogłaby taka powstać, to tylko w okolicach Kazimierza Wielkiego, bo tam jest sporo terenów i bliskość lasu sprawia, że treningi mogą być przyjemniejsze. Aha, ważne jest to, że w tamtych lasach jest strzelnica/poligon, który można doprowadzić do użyteczności sportowej i prawdę mówiąc, tereny mogłyby posłużyć do organizacji zawodów biathlonowych, ale to już raczej marzenia

Kolejna sprawa, to problem szkolnictwa. Pomijam kwestię szkolnictwa wyższego. Jakiś czas temu wspomniałem o stworzeniu placówki oświatowej na wzór Zespołu Szkół Politechnicznych z Wrześni. Tylko, że u nas mógłby skupiać taki zespół wszystkie szkoły techniczne, czy zawodowe, dzięki temu oszczędziłoby się na obsłudze szkół i mielibyśmy spektakularny pomysł/reklamę pomocny w rozwoju miasta. Zagłębiać się nie będę w to, ale chciałbym jeszcze dodać, że takie coś pozwoliłoby kształtować tak naukę/profile, że firmy mogłyby przy współpracy edukować swoją przyszłą kadrę pracowniczą. Coś na wzór szkoleń pracowniczych, ale już na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej z gwarancją, ż epo skończeniu szkoły absolwent stanie się pracownikiem danej firmy lub zostanie wsparty jakimś stypendium studenckim jeśli się wyróżnia i w ten sposób zostanie związany z firmą. To by pozwoliło rozwijać się zakładom pracy, bo choć proces kształcenia trwałby długo to już w wieku adolescencji firma mogłaby pozyskać lojalnego, oddanego pracownika.
Teraz nie ma czegoś takiego, ponieważ w większości absolwenci szkół zaczynają poszukiwać pracę, dopiero po staniu się absolwentem... I zdecydowanie nie można tu mówić o tym, że to jeśli by powstało to nie ma szans na przetrwanie, gdyż zdolni uczniowie i wsparcie dla nich w postaci stypendiów to wyjątki, a potrzeba zatrudnienia kadry robotników fizycznych to np. w przemyśle budowlanym, standard.

Ok, znów się rozmarzyłem

Last edited by ravalski; April 19th, 2008 at 04:21 PM.
ravalski no está en línea   Reply With Quote
Old April 28th, 2008, 01:05 PM   #18
mabiel

mabiel's Avatar

W momencie jak dołączyłem do grona forumowiczów skyscrapercity byłem jako 2 z Włocławka. Z czasem ku mojej radości pojawiali kolejni i tak dziś jet na około 10 aktywnych forumowiczów. Jak wiadomo im więcej osób, tym trudniej o porządek w wątkach. Dlatego proszę Was drodzy forumowicze, abyście pilnowali porządku i nie pisali niepotrzebnych, nic nie wnoszących do dyskusji postów Bo nie ilość się liczy,a jakość

Mam nadzieję, że nasza aktywność na forum przeniesie się wkrótce i będzie miałą pozytywny skutek w "realnym" świecie. Mamy szanse spotkać się z Prezydentem i przedstawić mu nasze pomysły w sprawie dworca. Jednak przed tym spotkaniem obowiązkowo musimy się spotkać we własnym gornie i ustalić szczegóły no i lepiej się poznać Nie wybiegajmy za daleko w przyszłość i nie myślmy kogo można by jeszcze włączyć w nasze działania, póki sami nie możemy się spotkać. Dlatego mam nadzieję, że w długi majowy weekend spotkanie wkońcu dojdzie do skutku
Proponuje piątek lub sobote, aczkolwiek pasuje mi cały tydzień

Old April 28th, 2008, 02:16 PM   #19
ravalski

ravalski's Avatar

Dla mnie każdy dzień dobry prócz piątku. Przynajmniej na tę chwilę.
Old April 28th, 2008, 06:43 PM   #20
blix
Dr Oligarchia

blix's Avatar

Mabiel dopilnowałeś tej sprawy z PW w sprawie dworca?

Ja z góry odpadam w weekend majowy. Niestety praca .

Reply

Tags
akcja, włocławek

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules