|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slovenija Slovenia |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 218
|
Fotografija in videoposnetki/Photography and videos
Pozdravljeni obiskovalci/-ke, odprl sem temo (thread) namenjeno fotografiji in videoposnetkom.
![]() Fotografija Fotografíja je tehnika trajnega zapisovanja slike na različne načine: kemično, mehansko ali digitalno. Beseda izhaja iz grških besed φωτος: photos - svetloba + γραφις: graphis - pisalo ali γρφη: graphê - risanje s svetlobo. Najstarejša ohranjena fotografija iz leta 1826: Pogled iz okna na posestvo Le Gras, avtor Joseph Nicéphore Niépce O nastanku fotografije kroži veliko zgodbic, vendar je najbolj zanimiva tista, ki jo je objavil človek po imenu de la Roche v svojem delu Giphantie leta 1741. Že takrat si je zamislil material, ki bi zajemal barve narave na trdo ploščo, pokrito z neznano snovjo, ki bi jo morali razvijati le v temi, da bi postala vidna tudi podnevi. S tem je praktično napovedal nastanek fotografije, kot jo poznamo še danes. Besedo »fotografija« so prvič uporabili leta 1839, ustvaril pa jo je sir John Frederick William Herschel. Seveda pa objava imena fotografije nima nič skupnega z začetkom oz. izumom fotografije, saj je ta nastala že veliko časa nazaj in sicer v optični fazi že v letu 1519, ko so izumili camero obscuro, fotografija, kot jo poznamo danes, pa leta 1827, ko je Joseph Nicéphore Niepce izumil material, ki se je strdil pri stiku s svetlobo. Potreben čas osvetlitve je bil 8 ur. Video Video (latinsko za Jaz vidim) je tehnika elektronskega zajemanja, snemanja, procesiranja, shranjevanja, predvajanja ter rekonstruiranja sekvence mirujočih slik, ki skupaj v zaporedju tvorijo gibljive scene. Tehnika videa je bila najprej uporabljena za televizijo, kasneje pa se je razvila v več različnih formatov, ki omogočajo tudi snemanje domačim uporabnikom. Videoposnetke si lahko danes ogledujemo tudi preko interneta na računalniških zaslonih. |
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
...
Last edited by Broccolli; November 20th, 2012 at 01:45 AM. |
|
|
|
|
#3 |
|
middle lane hogger
Likes (Received): 68
|
in kaj naj se bi tukaj postalo?
|
|
#4 |
|
Registered User
Likes (Received): 7
|
Ne vem, če veš, ampak imamo cel podforum namenjen fotografiji.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
Ma vem ja...tu sem bolj misli, da bi se objavljalo na splošno fotografije, kakšni Time -lapsi. Zadeva ni vezana samo na Slovenijo in to je bolj kot ne smisel tega threada.
![]() PS: upam da jih ne bom slišal od Uniona, ki je bolj ekspert za fotografijo, kaj se grem
Last edited by Broccolli; November 17th, 2012 at 02:07 AM. |
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
...
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
...
|
|
|
|
#8 |
|
Existere et persistere
Likes (Received): 263
|
Brokoli, ja kaj za vraga pa počneš?!
![]() Glede urbanih timelapsov in podobnega, škoda da v fototeki temu namenjena tema sameva: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1202079..
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ah v končni fazi lahko Lokey tudi pobriše tale moj thread, sem se malo prenaglil se opravičujem
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|