daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb > Završeni projekti

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 11th, 2008, 08:42 PM   #21
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Likes (Received): 2

Prošao neki dan tamo kada sam bio kod frendice u Sesvetama, reko da i ja vidim to čudo..

Baca mi malo na naselja Hurka i Nove Butovice u Pragu, pogotovo ova dugačka zgrada sa šarenim prozorima, balkonima, oplatama, šta li već.. Po mom sudu, puno lošije i od Novog Zagreba, i od Prečkog, i od Knežije, i od svih sličnih socrealističkih kvartova po Zagrebu. I još k tome prenatrpano i očajno povezano.. Opći dojam: -2.

Ali svejedno, Astralis, svaka čast na slikama!
Kebra no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 12th, 2008, 12:56 AM   #22
mojaBL
BANNED

Likes (Received): 0

Meni ne izgleda toliko lose, ima pa dobrih zgrada i par losih, sve u svemu ok. Da se rijei povezanost sa ostatkom grada bice sasvim ok.
Ne vidim da se negdje gradi nesto ljepse od stambenih naselja, tako da nije bas toliko za kritiku.
mojaBL no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2008, 01:11 AM   #23
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Originally Posted by mojaBL View Post
Meni ne izgleda toliko lose, ima pa dobrih zgrada i par losih, sve u svemu ok. Da se rijei povezanost sa ostatkom grada bice sasvim ok.
Ne vidim da se negdje gradi nesto ljepse od stambenih naselja, tako da nije bas toliko za kritiku.
Gradi se, gradi, i to za bar pet klasa bolje..

Stambeno naselje Špansko - Oranice
Old May 12th, 2008, 02:06 AM   #24
mojaBL
BANNED

nije toliko bolje, uzmi u obzir da ovo jos nije gotovoo
Old May 12th, 2008, 02:31 AM   #25
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Originally Posted by mojaBL View Post
nije toliko bolje, uzmi u obzir da ovo jos nije gotovoo
Dovoljno mi je vidit ovo šta je..

A da Špansko nije bolje se neću složit nikad.. No, svako ima pravo na svoj ukus i svoje viđenje.

Uostalom, i Vrbani 3 bi bili fenomenalno naselje da onoliko puno zgrada nije stiješnjeno na onako malen prostor. Mislim, te zgrade šiju Sopnicu u dizajnu za pet koplja..
Old May 12th, 2008, 08:55 AM   #26
KHS
Registered User

KHS's Avatar

Likes (Received): 72

Tako je. Zgrade na Vrbanima III se uopće ne mogu usporediti sa ovim.
KHS no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2008, 09:39 AM   #27
mojaBL
BANNED

Vrbani 3 jesu modernije, ljepse, ali ovo nije gotovo.
Old May 12th, 2008, 10:04 AM   #28
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 338

Tu bi se složio s tobom mojaBL.

Ekipa malo pretjeruje s emocijama i podcjenjivanjem ovog projekta te precjenjivanjem drugih sličnih naselja.

Jednostavno u okviru zakona /investitora/ mogućeg ovdje je (će biti) napravljeno što se napraviti da.Optimalno.Ima tu čak i zgodnih primjeraka te neambiciozne stb. arh. Pričekajmo da bude gotovo za konačnu ocjenu.

Slažem se i sa onima koji kažu da to naselje nije trebalo biti ovdje već negdje drugdje bliže i u zoni grada .Zašto ne na onoj parceli zapadno? Ustvari mogu zamislit zašto, retoričko je pitanje

Tu dolazimo do tog problema planiranja gradova koji je kriminalan u slučaju ZG i to je glavni problem. Neki dan sam popi_dio kad mi je od glavnog kolodvora do trga trebalo više od 25 minuta...onak na brzinu sam skužio da samo šestica (?!?) vozi na toj relaciji a ima pun kufer linija.
Naime u čemu je point? Nemožemo više trpati ljude u taj grad jer on ne funkcionira više optimalno!!
U bilo kojem drugom gradu te veličine , odnosno bilo kojoj drugoj nacionalnoj prijestolnici razvijenog svijeta bi u tom vremenskom razdoblju stigao sa periferije u centar. Oš New York oš Beč, Berlin, da ne spominjem savršeno organiziran Prag...

Dakle osobno nikad nebi živio u tom naselju, čak i da mi plate ,no ne zbog arhitekture, već zbog infrastrukture! To neće biti grad. To će biti naselje daleko, daleko od grada, bez ikakve poveznice s njim. Ni fizičke a kamoli simboličke , psihološke ili bilo koje druge prirode...
Iskreno, nemogu shvatit ni razumjet ljude koji (ako) kupuju te stanove tamo. Njihova kvaliteta života ( a to je ono čime svi mi ljudi težimo) će biti strahovito limitirana vrlo dugim boravcima u različitim prometalima za početak, osjećajem getoizacije, izolacije...

na kraju, Astralis, puno hvala za trud!!
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2008, 10:33 AM   #29
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Potpis Trevor. Kaj se infrastrukture tiče mislim da je prijeko potrebno da se izgradi metro dotamo i produži Vukovarska, inače je taj dio prometno u banani. Nadam se da će Grad u neko skorije vrijeme ipak napraviti sva potrebna infrastrukturna poboljšanja .
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old May 13th, 2008, 06:41 PM   #30
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 3056

Isuse...koji užas od zgrada.

Sve me strah da će takvo bit i ovaj novi POS na Kili (Split). Svi ti jeftini stanovi su "jeftini" u svakom pogledu..pa tako i vizualno...

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old May 13th, 2008, 09:02 PM   #31
fskobic
jarunac

fskobic's Avatar

Likes (Received): 22

Quote:
Originally Posted by DS8 Masonic View Post
evo bum ja...pričekaj par minuta
fala =)

btw, ova ful ful dugačka zgrada sa šarenim balkonima im nije trebala... to je jedina zgrada iz tog naselja koju sam do sad viđao, i baš zato sam bio tolko skeptičan cijelo vrijeme... očaj... a ovo ostalo je čist ok što se mene tiče.. ima par lošijih primjera, al ima i nekoliko baš dobrih zgrada.. sve u svemu, prolazna ocjena.. još samo me zanima kakvo će biti uređenje parkova, količina drveća i slično..

što se prometne povezanosti tiče... koliko ja znam, kod nas se većinom izgradi naselje na periferiji il neko satelitsko naselje, pa se tek onda počne razmišljati o prometnoj povezanosti.. znam npr za jarun, trebalo je neko vrijeme od relativnog dovršetka naselja da produže prugu od savskog mosta do bivšeg jarunskog okretišta.. tako da sam uvjeren da će izgradnja takvih naselja kao što je ovo ubrzati projekte prometne povezanosti... a do onda ce se malo guzvat po cestama i busevima..
fskobic no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 01:06 AM   #32
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Likes (Received): 10

I dont think the project is all that bad. I'll reserve my final judgement when its all complete. Anyway, you have to remember it all mass produced housing which in the end is supposed to be affordable for the average family. I do like the Vrbani 3 project a lot better.
SinCity no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 01:58 AM   #33
TigarZg1
Always attacks

TigarZg1's Avatar

Quote:
Originally Posted by SinCity View Post
I dont think the project is all that bad. I'll reserve my final judgement when its all complete. Anyway, you have to remember it all mass produced housing which in the end is supposed to be affordable for the average family. I do like the Vrbani 3 project a lot better.
Potpisujem....
Old May 14th, 2008, 02:38 PM   #34
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1419

In Da Ghetto

Nova mamutica u Sesvetama

Među desecima zgrada u novom stambenom naselju Sopnica-Jelkovec stotinjak radnika užurbano dovršava arhitektonskog mastodonta, Sesvetsku mamuticu koja će u svojih 900 stanova moći primiti oko četiri tisuće ljudi. Formirana u gigantski blok koji podsjeća na goleme zgrade sa socijalnim stanovima u Južnoj Americi, nova mamutica bit će druga najveća stambena građevina u Zagrebu.

Sirov dizajn

Po broju stanova od nje će veća biti jedino Mamutica u Sigetu, koja ima oko 1200 stanova. No, za razliku od nje, sesvetski gigant, prema mišljenju arhitekata i stručnjaka, neće biti tako ugodan za boravak. Naime, zbog sirovog dizajna, velike gustoće stanovnika i malo zelenih površina upitna je humanost tamošnjega stanovanja.

Prvi problemi pojavili su se već 2003., kada su stručnjaci shvatili o kakvoj je građevini riječ pa su neuspješno zahtijevali da ona “prepolovljena” uđe u Detaljni plan uređenja.

- Zauzimao sam se da se Sopnica-Jelkovec transformira, ali su mi rekli da je to velik trošak. Naime, kod POS naselja postoje veliki problemi jer su dodjeljivani arhitektima bez ozbiljnih iskustava. Nije bilo planskog pristupa i obično su se arhitekti na tim naseljima iživljavali. Prevelika naseljenost, nema velikih zelenih površina, minimalni zajednički prostori i nedovoljan broj parkirališnih mjesta samo su neki od problema - rekao je Gojko Bežovan, profesor s Pravnog fakulteta.

Arhitekt htio preoblikovanje

Podsjetimo, Sopnica-Jelkovec prvotno je bilo zamišljeno kao POS naselje, no nakon burnog razlaza zagrebačke koalicije HNS-SDP, gradonačelnik Milan Bandić 2006. godine otkupio je projekt od državne Agencije za promet i nekretnine te sam krenuo u njegovu realizaciju. S Bežovanom se djelomočno složio i jedan od sociologa, koji se bavi i stanovanjem, a kaže kako je opće poznato da gustoća stanovnika izaziva animozitet među stanarima te da je ljudima potreban određena veličina slobodnoga prostora.

Arhitekt Teufik Galijašević, koji je s još trojicom kolega autor Sesvetske mamutice, priznaje kako je osobno tražio da se zgrada preoblikuje i pretvori u dva objekta u obliku slova J. No, Krunoslav Šmit, autor DPU-a, prema kojem je rađeno kompletno naselje, to nije dopustio. Šmit gigantski blok objašnjava željom da tamošnji prostor dobije urbani karakter. Autor kaže da se u budućnosti planira transformacija Ulice Ljudevite Posavskog i produženje Vukovarske, što će cijelom prostoru, tvrdi Šmit, dati novi identitet.
- Takva gradnja nije nepoznata jer je cijeli Donji grad sagrađen u blokovima. Mislim da ovo naselje neće biti nepoznato Zagrebu, a kako se grad misli tamo i širiti, naše naselje će biti primjer - rekao je Šmit.

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...,14,,119452.jl
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 02:47 PM   #35
Sarcastic Saracen
;)

Kao prvo, arhitekt Teufik?!!!!!!!!!!!!! Pa kaj su to prišli nekom bosanskom bauštelcu i dali mu zadatak da nacrta novi "zagrebački san"?!!! Klinac bez osnovne škole bi bio sposobniji nacrtati nešto puno bolje!

Drugo, Krunoslav Šmit, autor DPU-a, ovu građevinu veliča i uspoređuje sa donjogradskim blokom!!!!!!!!!????????????? Tko je taj čovjek i od koje bolesti pati?!!!!!!

Treće, čobani na vlasti. Prije SDP i HNS na državnoj razini, danas SDP na gradskoj! Za njih je ova građevina vrhunac estetskog doživljaja, trebam li reći išta više?!
Old May 14th, 2008, 02:54 PM   #36
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
Kao prvo, arhitekt Teufik?!!!!!!!!!!!!! Pa kaj su to prišli nekom bosanskom bauštelcu i dali mu zadatak da nacrta novi "zagrebački san"?!!! Klinac bez osnovne škole bi bio sposobniji nacrtati nešto puno bolje!

Teufik Galijašević, dipl.ing. arhitekture
izvanredni profesor
Katedra za arhitektonsko projektiranje

Nositelj kolegija: Arhitektonsko projektiranje III, IV, V (od 1994.), Diplomski rad (od 1997.)

Asistent kolegija: Arhitektonsko projektiranje III, IV, V (honorarno od 1980., od 1989.)

Rođen je 1951. u Tuzli. Diplomirao je 1977. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je od 1979. godine na Arhitektonskom fakultetu kao projektant pri Zavodu za arhitekturu, a od 1989. kao stručni suradnik u nastavi. Zvanje višega predavača stekao je 1994., a docenta 1996. godine. Apsolvirao je na poslijediplomskom studiju “Stanovanje” u Beogradu. Autor je desetak izvedenih arhitektonskih projekata i natječajnih radova iz stambeno-poslovne i višestambene arhitekture. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

Znanstveno-stručni rad
Izvedbe (odabir)
1981.-99. Naselje Andrije Hebranga, Blok 6 i 7, Slavonski Brod (sa: M. Jošić i Z. Hanžek)
1981.-99. Stadion “Inkera”, Zaprešić (sa: M. Čanković, M. Jošić, I. Valek)
1990. Stambene zgrade K2-3, KK-4, Rudeš, Zagreb
1995. Stambeno-poslovna zgrada, Lašćinska 12, Zagreb
1996. Raiffeisenbank, Petrinjska 69, Zagreb (sa: M. Jošić i Z. Hanžek)
1999. Stambeno-poslovna zgrada, Vlaška 79, Zagreb (sa: M. Jošić)
1999. Stambeno-poslovna zgrada, Zelinska 3, Zagreb
2000. Urbana vila, Vramčeva 25a, Zagreb (sa: M. Jošić)

Natječajni radovi (odabir)
1980. Blok Petrinjska/ Mrazovićeva/ Palmotićeva/ Boškovićeva, Zagreb, 1. nagrada
1980. Sportsko-rekreacijski centar Bentbaša, Sarajevo, 2. nagrada (sa: M. Jošić, R. Dellale, K. Ivaniš)
1980. Stambeno naselje Franjo Sertić (A. Hebranga), Slavonski Brod, 1. nagrada
1981. Krematorij na groblju Mirogoj, Zagreb, 3. nagrada (sa: M. Jošić, Z. Hanžek)
1985. Blok "Centar", Osijek, 1. nagrada (sa: M. Jošić)
1986. Stambeno naselje Skele, Bosanski Brod, 2. nagrada (sa: M. Jošić, Z. Hanžek, I.Turčić)
1988. Blok Pustijerna, Dubrovnik, otkup (sa: B. Podrecca, M. Jošić)
1990. Stambeno-poslovna zgrada, Vlaška 79, Zagreb (sa: M. Jošić)

Nagrade (sa: Z. Hanžek, M. Jošić)
1979. Sedam sekretara SKOJ-a
1996. Nagrada grada Zagreba
1997. Nagrada Zagrebačkog salona za izvedbu

http://webarh.arhitekt.hr/_af/_hr/in...bio_15678.html
krzamak no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 03:19 PM   #37
Sarcastic Saracen
;)

Ah, sada shvaćam! Čovjek je dobitnik nagrade "Sedam sekretara SKOJ-a". Mora da je to prevagnulo kod odabira
Old May 14th, 2008, 04:07 PM   #38
Dubrovnik
Gaydar

Dubrovnik's Avatar

Likes (Received): 272

The smaller buildings looks ok but the rest looks like a ghetto, depressing neighborhoud. Imagine this place on a grey day.

Dubrovnik no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 05:38 PM   #39
dubart
HAL9001

dubart's Avatar

Likes (Received): 19

O, Bože, pa ovo je Pyongyang u manjoj verziji?!?!
dubart no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2008, 05:40 PM   #40
krzamak
BANNED

krzamak's Avatar

Quote:
Originally Posted by dubart View Post
O, Bože, pa ovo je Pyongyang u manjoj verziji?!?!
Pyongyang je konglomerat urbanih vila u odnosu na ovo!
krzamak no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules