daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Romania & Moldova > Development Forums > Infrastructure & Transport

Infrastructure & Transport Infrastructure projects, transport & mobility

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Display Modes
Old August 5th, 2010, 12:04 PM   #1401
Robi_damian
Registered User

Robi_damian's Avatar

Likes (Received): 482

CFR Calatori ar trebui dizolvat si piata feroviara liberalizata in totalitate. E oricum o companie inutila si are un monopol daunator. In opinia mea, si infrastructura ar trebui concesionata/vanduta, desi am fi primul stat european care isi vinde infrastructura. Ar putea sa o cumpere Deutsche Bahn - care ar avea bani - si sa primeasca tot profitul din taxele de utilizare.
Robi_damian no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 5th, 2010, 12:37 PM   #1402
ionut
Reaching for the stars

ionut's Avatar

Likes (Received): 6

Se privatizeaza CFR Marfa?!
E noutate asta sau doar eu nu stiam?

Quote:
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a elaborat Strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A, care are ca obiective:

1. maximizarea preţului ce poate fi obţinut din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la această societate, în scopul creşterii veniturilor bugetare necesare finanţării suplimentare în domeniile prioritare deficitare în privinţa resurselor bugetare;
2. asigurarea unui sistem modern de transport, viabil din punct de vedere economic, social şi al protecţiei mediului, şi creşterea cotei de piaţă a Societăţii, la nivelul Uniunii Europene;
3. reducerea duratei procesului de privatizare şi simplificarea derulării transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor societăţii, pentru a asigura imperativul încadrării în termenele convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană;
4. respectarea angajamentelor asumate de CFR Marfă în relaţiile cu organismele interne si internaţionale, ori decurgând din obligaţiile asumate de statul român şi monitorizarea postprivatizare a acestei obligaţii;
5. menţinerea capacităţii şi sarcinilor specifice CFR Marfă, pentru nevoile de apărare a ţării şi monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii acestei obligaţii;
6. maximizarea primei de control total pe care investitorii ar fi dispuşi să o plătească (prima de control total semnificând prima pe care un investitor este dispus şi se decide să o plătească, peste valoarea de piaţă a societăţii, în vederea dobândirii unei poziţii de control total în cadrul acesteia).

În aplicarea mandatului pentru realizarea strategiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va vinde pachetul de acţiuni reprezentând 100 % din capitalul social al Societăţii prin metoda licitaţiei cu strigare. Garanţia de participare la licitaţie va reprezenta 20 % din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare. Taxa de participare la licitaţie pentru fiecare investitor/grup de investitori care depune documente de participare este de 5 % din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare.
sursa
... si mult mai multe info

As a sign of appreciation and respect for the Romanian moderators and a few Romanian users, I will not edit all my 4100+ messages. I dedicate all the "work" I've done with passion on SSC to these handful of users. I will only continue to read SSC and be available for these users on PM. Thank you.
ionut no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 01:27 PM   #1403
vinterriket
I own a PC computer

vinterriket's Avatar

Likes (Received): 1527

Pai se discuta/zvoneste de ceva timp, mi se pare ca OBB-ul ar fi potentialul client.
vinterriket no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 01:42 PM   #1404
ionutzyankoo
Registered User

ionutzyankoo's Avatar

Likes (Received): 1

Mi-e greu sa cred ca va cumpara OBB o asemenea caracatita. Cred ca va fi mancata de ceva gen Unifertrans & co.
ionutzyankoo no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 02:22 PM   #1405
ionut
Reaching for the stars

ionut's Avatar

Zvonuri au fost mereu ca se privatizeaza CFR... insa doar ZVONURI. (Bine, aici e vorba doar de CFR Marfa). Asta ce-am pus eu este comunicat de presa al MT.

Hm, asta mi se pare o super veste! Sau mi se pare doar mie?

As a sign of appreciation and respect for the Romanian moderators and a few Romanian users, I will not edit all my 4100+ messages. I dedicate all the "work" I've done with passion on SSC to these handful of users. I will only continue to read SSC and be available for these users on PM. Thank you.
Old August 5th, 2010, 07:09 PM   #1406
PaulFCB
Registered User

PaulFCB's Avatar

Likes (Received): 79

Si daca privatizeaza CFR Calatori eu nu am nicio asteptare de la asta. Asa cum e statul Roman indolent sunt constient ca o firma nu va veni cu gandul sa transforme Caile Ferate intr-un serviciu mult mai bun, va cauta profitul fiind constienta de faptul ca oricum tot aceleasi alternative sunt ca si acum la transportul interurban.
Cum sunt constient de faptul ca pe astfel de chestii o sa fiu dependent de tren pentru ca nu am bani de masina si nici nu s-ar renta pentru cat calatoresc, nu-mi fac oricum mari sperante ca o sa fie vreodata cine stie trenul in Romania, privatizata sau nu.
PaulFCB no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 07:37 PM   #1407
ionut
Reaching for the stars

ionut's Avatar

Quote:
Originally Posted by PaulFCB View Post
Cum sunt constient de faptul ca pe astfel de chestii o sa fiu dependent de tren pentru ca nu am bani de masina si nici nu s-ar renta pentru cat calatoresc, nu-mi fac oricum mari sperante ca o sa fie vreodata cine stie trenul in Romania, privatizata sau nu.
Aici te contrazic.
In Europa se investeste MASIV in linii de cale ferata (rapide si nu numai).

De exemplu m-am intors din Elvetia acum ceva zile si am ramas UIMIT de garile lor si de infrastructura feroviara. N-am apucat sa merg cu trenul... insa va zic doar atat: elvetienii (cat sunt ei de elvetieni - am inteles ca salariul MINIM la ei e pe la 1200 euro) vin la gara cu bicicletele si merg apoi cu trenul.

In TOATE orasele mari in care am fost (Geneva, Berna) dar si in cele mai mici (gen Lausanne) garile au parcari uriase de biciclete. Ma rog, am ramas masca, nu stiam ca e moda asta la elvetieni. Plus ca nu zic ca au cale ferata prin toti creierii muntilor...

Deci... parerea mea: daca s-ar privatiza CFR va fi un castig ENORM pt RO si pt gradul de civilizatie. Asta daca se face o privatizare CU CAP si neaparat cu conditii de investitii puternice.

A se vedea cazurile de succes gen Dacia, Automobile Craiova sau chiar Romtelecom. Nu mai zic de BCR care a devenit si mai puternica dupa venirea Erste. Si Petrom/OMV...

Deci eu sunt pt privatizarea CFR (marfa, calatori, orice). De fapt, sunt pt privatizarea a TOT ce inseamna infrastructura (de la spitale la "fabrici si uzine"). Prin "privatizare" nu inteleg vanzarea pe un leu... ci niste contracte care sa prevada investitii masive.

Old August 5th, 2010, 08:44 PM   #1408
MNU
Registered User

MNU's Avatar

Likes (Received): 167

Intre Munchen (DE) si Innsbruck (AT) exista, pe tot timpul zilei, trenuri din 2 in 2 ore operate de DB. Pe aceeasi magistrala, de la granita pana la Innsbruck exista, de asemenea din 2 in 2 ore, alte trenuri operate de OBB. Sint perioade ale zilei cand trenurile sint chiar mai dese. In felul acesta, in Austria, de la granita cu Germania si pana la Innsbruck, trece cate un tren la fiecare ora. Mentionez ca perioada din an cand se intampl chestia asta era in extrasezon.

Cu frecventa asta, as calatori si eu cu trenul, daca stiu ca din ora in ora, la acelasi minut am cate un tren. Unde mai pui ca Innsbruck... nu e capitala Austriei.
MNU no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 09:51 PM   #1409
vancouverro
Registered User

vancouverro's Avatar

Likes (Received): 525

Quote:
Originally Posted by MNU View Post
Intre Munchen (DE) si Innsbruck (AT) exista, pe tot timpul zilei, trenuri din 2 in 2 ore operate de DB. Pe aceeasi magistrala, de la granita pana la Innsbruck exista, de asemenea din 2 in 2 ore, alte trenuri operate de OBB. Sint perioade ale zilei cand trenurile sint chiar mai dese. In felul acesta, in Austria, de la granita cu Germania si pana la Innsbruck, trece cate un tren la fiecare ora. Mentionez ca perioada din an cand se intampl chestia asta era in extrasezon.

Cu frecventa asta, as calatori si eu cu trenul, daca stiu ca din ora in ora, la acelasi minut am cate un tren. Unde mai pui ca Innsbruck... nu e capitala Austriei.
In Germania aproape toate trenurile circula din ora in ora. Cand te duci la gara te duci ca la statia de autobuz sau ca la metrou, adica la orice ora din zi te-ai duce vei avea tren. Prin exceptie sunt si rute operate "numai" din 2 in 2 ore sau rute speciale cu 4 trenuri pe zi (de exemplu Frankfurt am Main - Paris sunt doar 4 TGV-uri pe zi, dar exista si alte legaturi care dureaza cam o ora in plus, cu 1-2 transbordari).

Bineinteles ca la fel este si in Olanda, Belgia, Austria, Danemarca, Franta, etc...

interesant: puteti urmari evolutia live a trenurilor prin Elvetia pe: http://www.swisstrains.ch/ Puteti selecta un tren facînd click pe el, apoi ii dati follow din fereastra cu orarul trenului...

Last edited by vancouverro; August 5th, 2010 at 10:02 PM.
vancouverro no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 10:00 PM   #1410
bookmarker
Registered User

Likes (Received): 0

Fara suparare, dar privatizarea CFR Calatori e cea mai mare greseala posibila! Nici un investitor privat nu va avea vreodata vreun interes sa bage multi bani (miliarde de euro) pentru ceva care si in aceste conditii pierde mult. Sunt de acord cel mult cu un parteneriat public-privat, din care sa aiba de beneficiat si rutele cu ceva mai putini calatori pe care un privat le-ar sterge de pe suprafata Pamantului.
Adevaratele sume trebuiesc insa mai ales in CFR Infrastructura, unde avem serioase probleme legate de viteza pe majoritatea tronsoanelor. In momentul in care trenul poate redeveni competitiv ca si timp (in special sa creasca viteza medie), abia atunci putem spune de un profit la CFR Calatori sau Marfa! Pana atunci tot pot sa vina DB sau oricine altcineva ca vin degeaba!!!
bookmarker no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 11:26 PM   #1411
PaulFCB
Registered User

PaulFCB's Avatar

Likes (Received): 79

Quote:
Originally Posted by ionut View Post
Aici te contrazic.
In Europa se investeste MASIV in linii de cale ferata (rapide si nu numai).

De exemplu m-am intors din Elvetia acum ceva zile si am ramas UIMIT de garile lor si de infrastructura feroviara. N-am apucat sa merg cu trenul... insa va zic doar atat: elvetienii (cat sunt ei de elvetieni - am inteles ca salariul MINIM la ei e pe la 1200 euro) vin la gara cu bicicletele si merg apoi cu trenul.

In TOATE orasele mari in care am fost (Geneva, Berna) dar si in cele mai mici (gen Lausanne) garile au parcari uriase de biciclete. Ma rog, am ramas masca, nu stiam ca e moda asta la elvetieni. Plus ca nu zic ca au cale ferata prin toti creierii muntilor...
Tu compari Romania cu Elvetia? Pai sa stii ca ma indoiesc ca acel investitor privat o sa gandeasca ca tine. Eu vorbesc de Romania, nu Elvetia, aici un investitor o sa caute evident profitul si ca sa modernizeze totul o sa-l coste prea mult ca sa viseze la profit si el va stii ca X si Y nu prea au alte cai de transport decat cu el si atunci de ce sa isi bata capul cu prea multe modernizari? Eventual face de o spaga la Ministru si rezolva si cu contractu .
PaulFCB no está en línea   Reply With Quote
Old August 5th, 2010, 11:29 PM   #1412
medicu' de garda
Registered User

medicu' de garda's Avatar

Likes (Received): 75

double post, sorry
Old August 5th, 2010, 11:30 PM   #1413
medicu' de garda
Registered User

Ba sincer, as avea mult mai multa incredere in orice investitor privat. Chestia cu pierderea banilor pe rutele CFR-ului nu o inghit!!! Ma uit cu jind la rutele operate de Regiotrans, care a introdus pe rutele inchiriate de la CFR mai multe trenuri decat a visat vreodata cineva sa aiba in asemenea zone. Si culmea, sunt relativ pline. Poti fi sigur ca e cineva in acele trenuri care sa taie bilet la calatori, asa ca nu se pune problema de frauda la ei.

De ce sunt ferm convins ca RT iese pe profit? Fiindca cumpara in continuu rute noi neinteroperabile, pe care le umplu de trenuri, pana la masura in care fac concurenta transportatorilor rutieri. Pentru ca tot cumpara garnituri SH de la francezi, pentru a face fata cererii. Pentru ca isi permit sa opereze trenuri pe Brasov-Constanta sau Brasov-Iasi, pe care trenurile circula aproape goale, desi din punctul meu de vedere, sunt mult mai OK decat CFR-ul la aceiasi bani (tarif de Acc). Au bani, fiindca nu exista o gaura neagra enorma care le suge veniturile, sub forma nasilor de la CFR, care fac afaceri inclusiv pe Rapiduri sau vagoanele de dormit! La ei, orice calator plateste. Singura mare problema a firmelor private o reprezinta infrastructura precara pe acele sectii, care tine de CFR Infrastructura, si la care nu se poate interveni legal.

Dupa mine, as privatiza maine CFR-ul, daca asta e singurul mod in care poate sa vina o conducere competenta, care sa isi tina in frau angajatii si sa-si limiteze pierderile. CFR e un sat fara caini
Old August 6th, 2010, 12:27 AM   #1414
Robi_damian
Registered User

Robi_damian's Avatar

Likes (Received): 482

Pai CFR-ul ar trebui privatizat si banii de acolo investiti in infrastructura. In plus, caile ferate beneficiaza de prioritate maxima in finantarea UE, deci e usor de adus bani pentru infrastructura.

Daca statul roman nu e dispus sa asigure ca exista o (1) linie in care in 2015 sa se circule mai repede decat in 1995 (si nu va exista, modernizarea pe Buc - Predeal si Buc - CT e la standardele anilor 50 de aiurea) mai bine privatizeaza si infrastructura feroviara, si acorda cumparatorului dreptul de a percepe taxa de infrastructura (investitor care siigur nu va da cu piciorul oportunitatii de a profita de conditiile maxim avantajoase de a investi in transport feroviar).
Robi_damian no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2010, 08:11 AM   #1415
panda80
Registered User

panda80's Avatar

Likes (Received): 36

Quote:
Originally Posted by medicu' de garda View Post
Ba sincer, as avea mult mai multa incredere in orice investitor privat. Chestia cu pierderea banilor pe rutele CFR-ului nu o inghit!!! Ma uit cu jind la rutele operate de Regiotrans, care a introdus pe rutele inchiriate de la CFR mai multe trenuri decat a visat vreodata cineva sa aiba in asemenea zone. Si culmea, sunt relativ pline. Poti fi sigur ca e cineva in acele trenuri care sa taie bilet la calatori, asa ca nu se pune problema de frauda la ei.

De ce sunt ferm convins ca RT iese pe profit? Fiindca cumpara in continuu rute noi neinteroperabile, pe care le umplu de trenuri, pana la masura in care fac concurenta transportatorilor rutieri. Pentru ca tot cumpara garnituri SH de la francezi, pentru a face fata cererii. Pentru ca isi permit sa opereze trenuri pe Brasov-Constanta sau Brasov-Iasi, pe care trenurile circula aproape goale, desi din punctul meu de vedere, sunt mult mai OK decat CFR-ul la aceiasi bani (tarif de Acc). Au bani, fiindca nu exista o gaura neagra enorma care le suge veniturile, sub forma nasilor de la CFR, care fac afaceri inclusiv pe Rapiduri sau vagoanele de dormit! La ei, orice calator plateste. Singura mare problema a firmelor private o reprezinta infrastructura precara pe acele sectii, care tine de CFR Infrastructura, si la care nu se poate interveni legal.

Dupa mine, as privatiza maine CFR-ul, daca asta e singurul mod in care poate sa vina o conducere competenta, care sa isi tina in frau angajatii si sa-si limiteze pierderile. CFR e un sat fara caini
Pai si Regiotrans primeste subventii de la stat pentru operarea acelor rute, la fel ca si CFR. Altfel ar fi concurenta loiala din partea CFR. Am inteles ca baietii de la Regiotrans au angajat niste avocati puternici si astfel reusesc sa suga foarte multi bani de la stat prin aceste subventii pe care le primesc.
panda80 está en línea ahora   Reply With Quote
Old August 6th, 2010, 09:43 AM   #1416
radutm
Registered User

radutm's Avatar

Likes (Received): 62

Quote:
Originally Posted by panda80 View Post
Pai si Regiotrans primeste subventii de la stat pentru operarea acelor rute, la fel ca si CFR. Altfel ar fi concurenta loiala din partea CFR. Am inteles ca baietii de la Regiotrans au angajat niste avocati puternici si astfel reusesc sa suga foarte multi bani de la stat prin aceste subventii pe care le primesc.
Confirm. Afacerea Regiotrans se bazeaza pe subventiile de stat, exploateaza de fapt legea cu privire la concurenta in sectorul feroviar. Chiar daca merg cu vagoanele goale, ei tot castiga. Daca ar fi lasata sa functioneze piata libera, fara subventii, maine s-ar inchide toata reteaua. Pacat de CFR Marfa, pe care l-au falimentat cu buna stiinta (parerea mea), pentru ca acum cativa ani mergea pe profit.
radutm no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2010, 11:29 AM   #1417
medicu' de garda
Registered User

Chiar si asa, inseamna ca RegioTrans si CFR opereaza in aceleasi conditii, daca ambele sunt subventionate. Diferenta e ca una reuseste sa se mentina, ba chiar sa se si extinda, crescand calitatea serviciilor (si aici ma refer la frecventa, ca aia conteaza prima), cealalta da semne de oboseala si moarte iminenta. Care e care, stim cu totii. Repet, totul tine de conducere, care poate elimina ocupatia traditionala a furtului, care caracterizeaza CFRul, la orice nivel.

Din cate am inteles, CFR Marfa are unele dintre cele mai mari preturi de transport din toata Uniunea Europeana, motiv pentru care a ajuns unde a ajuns. Nu sunt sigur, dar cica ar fi asemanatoare cu cele practicate de DB. Iar diferenta de calitate e enorma. Tocmai din acest motiv, OBBul prefera sa isi aduca Taurusuri prin Romania pana la Constanta, decat sa apeleze la serviciile locale. De ce a ajuns CFR Marfa in halul asta, ar fi mult de vorbit. E clar ca GFR si cu restul abia asteapta falimentarea sa .
Old August 6th, 2010, 01:35 PM   #1418
peter_gabriel
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by radutm View Post
Confirm. Afacerea Regiotrans se bazeaza pe subventiile de stat, exploateaza de fapt legea cu privire la concurenta in sectorul feroviar. Chiar daca merg cu vagoanele goale, ei tot castiga. Daca ar fi lasata sa functioneze piata libera, fara subventii, maine s-ar inchide toata reteaua. Pacat de CFR Marfa, pe care l-au falimentat cu buna stiinta (parerea mea), pentru ca acum cativa ani mergea pe profit.
Un lucru pe care il banuiesc multi dar nu il spune nimeni e motivul pentru care cfr calatori si marfa nu mai fac profit dar firme care aproape "ieri" au intrat pe piata ca regiotrans sunt in profit.Intrebarea se pune asa........Cine are interesul ca cfr calatori sa isi retraga cursele de persoane de pe liniile secundare desi cursele erau subventionate de stat ?Iar raspunsul il gasesti in firmele care se apuca sa faca profit pe rutele pe care cfr calatori le-a inchiriat pentru ca nu erau "profitabile".Iar a 2-a intrebare se pune asa....Cui ii serveste falimentarea cfr marfa si cu ce scop?....Iar raspunsul il gasesti imediat prin faptul ca cfr marfa adusa la faliment se poate "privatiza" mai ieftin.....Pe mine unul ma doare undeva de cfr calatori si marfa (din punctul meu de vedere ele sunt in moarte clinica).Mai mult ma intereseaza cfr infrastructura pentru ca daca aveam cale ferata decenta sunt sigur ca operatori privati de calatori din afara ca QBB sau DB erau interesati sa investeasca in transportul de calatori pe calea ferata din Romania asa cum sa intamplat in Ungaria spre ex............
peter_gabriel no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2010, 02:10 PM   #1419
Le Clerk
In the brig

Likes (Received): 330

http://www.cream-project.eu/home/index.php

Quote:
Stire: CFR Marfă participă la dezvoltarea proiectului CREAM
Ora: 12:38 | Data: 02. 08. 2010
În scopul dezvoltării traficului feroviar de mărfuri pe coridorul de
transport care uneste Belgia/Olanda – Germania – Austria – Italia –
Slovenia – Ungaria – România – Bulgaria – Grecia/Turcia, începând cu
anul 2007, CFR Marfă participă împreună cu parteneri din mai multe
Ńări europene la dezvoltarea si implementarea proiectului CREAM
(Customer-driven Rail-freight services on a European mega-corridor
based on Advanced business and operating Models). Proiectul
beneficiază de finanŃare din partea Comisiei Europene, prin Programul
Cadru nr.6 pentru Cercetare, Dezvoltare Tehnologică si DemonstraŃie
(F6).
ContribuŃia Comisiei Europene se ridică la peste 12 milioane euro, care
acoperă costurile parcipanŃilor la proiect astfel:
1. pentru activităŃi de cercetare, 50 %;
2. pentru activităŃi de instruire, 100 %;
3. pentru demonstraŃii, 35 %.
CFR Marfă participă la acest amplu proiect european de dezvoltare a
traficului feroviar între cele două extremităŃi ale Europei, alături de
întreprinderi feroviare de pe acest cor
Quote:
idor de transport (din Belgia,
Olanda, Bulgaria, Macedonia, Germania, Ungaria, Grecia, Slovenia,
Turcia), întreprinderi de transport combinat, organizatori de transport,
firme de consultanŃă, UniversităŃile Tehnice din Delft (Olanda) si Atena
(Grecia), producători de echipamente si tehnologie.
Participarea CFR Marfă la acest proiect s-a materializat prin implicarea
specialistilor nostri în activităŃi de cercetare în legătură cu dezvoltarea
unor modele de afaceri în transportul feroviar de mărfuri, dezvoltarea
unui sistem de management al calităŃii pe coridorul CREAM, studiul
problemelor legate de interoperabilitate, tracŃiunea feroviară si trecerea
frontierelor, respectiv activităŃi de instruire a personalului si
demonstraŃii privind viabilitatea soluŃiilor adoptate.
Prin această cooperare, CFR Marfă se alătură marii familii a sectorului
feroviar european în căutarea de soluŃii care să sporească atractivitatea
si competitivitatea transportului feroviar, comparativ cu celelalte
moduri de transport.
Sursa
Le Clerk no está en línea   Reply With Quote
Old August 7th, 2010, 10:00 AM   #1420
gattone
Extended Holiday

Likes (Received): 174

Quote:
Originally Posted by PaulFCB View Post
Pai sa stii ca ma indoiesc ca acel investitor privat o sa gandeasca ca tine. Eu vorbesc de Romania, nu Elvetia, aici un investitor o sa caute evident profitul si ca sa modernizeze totul o sa-l coste prea mult ca sa viseze la profit si el va stii ca X si Y nu prea au alte cai de transport decat cu el
Newsflash: orice companie privata cauta profitul, altfel s-ar fi facut ONG. Daca investitiile in infrastructura ii vor aduce profit, atunci le va face.

Tot rationamentul tau se bazeaza pe un argument gresit: presupui ca privatizarea inseamna monopol. Pe o linie de tren pot foarte bine oferi serviciile si zece companii de transport.

De exemplu, liniile existente ar putea ramane tot in proprietatea statului, iar lucrarile de intretinere sa fie scoase la licitatie, cu obligatii clare asupra parametrilor la care trebuie intretinuta. Toate companiile de transport persoane si transport marfa vor plati apoi taxe pt utilizarea ei.
Dar nimeni nu impiedica o firma sa-si construiasca propria linie de tren pe care sa ofere numai ea serviciile.
Sau statul poate vinde si liniile de tren unor companii private, care la randul lor sa permita altor companii accesul.

Trenurile trebuie promovate in dauna transportului rutier,astfel un prim pas ar fi interzicerea transportului regional de pasageri, cu dubele, intre localitatie care au gari de tren.
Apoi ar trebui ca statul sa mareasca taxele de tranzit pt TIR-uri, iar cu banii din aceste taxe sa subventioneze serviciile Ro-La, de transport al camioanelor de marfa cu trenul.

Tu chiar nu vezi ca CFR-ul nu produce decat pierderi si e capusat din cap pana-n picioare? Mai rau de atat nu poate fi.
gattone no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules