daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary

Hungary Magyar fórum

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old March 16th, 2010, 05:03 PM   #61
Nyuszi
#1 Bunny

Nyuszi's Avatar

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by RawLee View Post
Itt hívnám fel a figyelmed,hogy a gasztronómia szó ilyen kontextusban (hogy csak a drága étel a jó) használata szembemegy a szó jelentésével. Gondolom egy jó kis csirkepörkölt vagy mákos tészta az snassz,hogy le kell nézni, csak a rántott osztriga a jó.

Mellesleg ezzel most díjazták a külföldi konyhát,gratulálok! Legyünk rá büszkék,hogy a külföldi szakács jó külföldi kaját csinál (a csillagot meg ő hozta magával:"A Costes színvonalát a Michelin-csillagos éttermekben nevet szerzett portugál szakács, Miguel Rocha Vieira lapaozta meg 2008 óta")!
Az éttermet díjazták, és a Michelin csillag sem magyar elismerés.

Az meg a hazai szakma oktatási kritikája, hogy nem tud kinevelni egy Michelin-csillagos magyar szakácsot. De azért felhívnám a figyelmed, hogy ezek az éttermek gyakran változtatják a kínálatukat, és tartalmaznak hortobágyi palacsintától a "rántott osztrigáig" sokmindent. Egy vmi azonban állandó,a külünlegesség, minőség és esetleg az újítás. Mindenből a legjobb, és a maximum. Én nem nyígok rajta, hogy nem tudom megfizetni, és rögtön proletár összefogást illetve értékelést hírdetni. Piacgazdaság van. Aki megtudja fizetni, vegyen Bentley-t, de a VW Passat is ugyan olyan jó autó csak sokkal kevésbé exkluziv. Senkitől sem sajnálom a Bentley-ét.
Nyuszi no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old March 16th, 2010, 05:15 PM   #62
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 109

Egyszerű ételek is lehet igényesen elkészíteni, illetve ezek a "mini" ételek 4-5 fogás után jóllakatnak. Nem kell több a gyomornak, és nem is egészséges egy egyszeri étkezésnél. Elég jól kivan ez találva..
Bikes no está en línea   Reply With Quote
Old March 16th, 2010, 06:10 PM   #63
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Likes (Received): 39

Quote:
Originally Posted by Nyuszi View Post
Nekem ezzel semmi bajom. Egyébként pedig nemzetközi egyezmény szabályozza ezt a "gazdagok" a "szegények" elleni összeesküvést és kirekesztést.

Ajánlom figyelmedbe:

A kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet

Megtalálhatod:

A Magyar Turisztikai Hivatal honlapján:

http://www.mth.gov.hu/main.php?folderID=861
Továbbra sem értek veled egyet,mert amíg a hotelnek a csillag azért jár,mert van ott medence (vagy nem,ha nincs), addig az étteremnek azért,mert a kritikusnak ízlett az étel. A büdös életbe nem fog neki ízleni a szalontüdő,és ettől még nem biztos,hogy az egy rossz étel,és ahol felszolgálják,az rossz hely. A minisztérium csillagai az infrastruktúrára vonatkoznak inkább,a kritikusok vackai meg szubjektív dolgok,egy picivel sem érnek többet,mint ha én azt mondom a sarki étteremre,hogy ez baromi jó,adok neki egy Rawlee-csillagot. És most ennek a Rawlee-csillagnak tessék örülni,és reklámozni és dicsekedni vele úton-útfélen.
RawLee no está en línea   Reply With Quote
Old March 16th, 2010, 08:15 PM   #64
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

RawLee, filmeket, Nyuszi által említett borokat, divatot, de még boutique hoteleket sem lehet számszerűsítve megítélni, aszerint, hogy mi van, vagy mi hiányzik. Ezért vannak szakemberek, kritikusok. Ezt el lehet fogadni vagy sem, de az az ember aki reggeltől estig ételekkel foglalkozik és végigjárja az éttermeket, annak nyílván több köze van a kulináriához, mint egy egyszerű embernek.
Old March 16th, 2010, 10:38 PM   #65
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Hát,ha ők ennyire nagyon értenek hozzá,akkor az egyszeri ember,aki betéved oda,úgysem tudja megmondani hogy az egy zsíros deszka vagy vagy valami mediterrán ínyencség,akkor meg kb pénzkidobás oda járni
Old March 17th, 2010, 09:09 AM   #66
ban Bank
bohemian from Hungary

Likes (Received): 29

Egyszer olvastam egy cikket egy gasztronómiai szakemberről, ítészről. A fickó járta a különlegesnél különlegesebb éttermeket, fogadásokat, kiállításokat. Az évek során úgy besokallt ezektől a művies ételektől, hogy mindig éhesen tért haza, s otthon éjfél körül rendszerint kivette a hűtőből a házilag kisütött disznózsírt, valami lilahagymát mellé, majd élvezte az evést. Ez volt számára az igazi gasztronómiai élvezet.
Ha jól emlékszem a Magyar Konyha valamikori főszerkesztőjéről szólt a cikk.

Bevallom, ebből a szempontból én is "proli" vagyok. A rusztikusan tálalt magyaros ételeket kedvelem a leginkább. Megőrülök a négyzet alakú formatervezett színes tányéroktól. Nekem a marhapörkölt egy fatányéron tálalva szemgyönyörködtetőbb bármi másnál. Pláne ha jó sűrű szaftos, zsíros, csípős.
Képes vagyok órákat pepecselni a zsírszalonna kisütésével, hogy házi töpörtyűt kapjak, amit sóval, őrölt piros paprikával, lilahagymával fogyasztok.
A kocsonya, pacalpörkölt, füstölt csülök, pörköltek mindenféle állatból, resztelt máj, sült kacsa/liba, halászlé, paprikás lisztbe forgatott kopogósra sült keszeg/kárász... Eh, mind a kedvenceim.
ban Bank no está en línea   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:46 AM   #67
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Likes (Received): 2

Szerintem látatlanba ne itélkezzetek. Menjetek be, kóstoljátok meg és olyat fogtok nézni, hogy csuda. Rájöttök majd, hogy pl. amit eddig kenyérként ettetek az valami szánalmas utánzata a kenyérnek, s ez lesz minden alapanyaggal. Szó sincs sznobizmusról: ezekben az éttermekben olyan alapanyagokkal és olyan mesterien bánnak, hogy attól bárki füle ketté áll... én se vagyok profi csak egy amatőr inyenc, de mikor először bementem egy ilyen dijazott étterembe -jomagam is szkeptikusan- utána alapvetően változott meg a véleményem a gasztronomiáról. Kiforditotta a sarkából a világot ha ugy tetszik. Nincs abban semmi bün ha ki van mondva, hogy ez egy más szint. Akkor is az lenne ha nem kapott volna csillagot.

Az pedig csak egy buta sztereotipia, hogy az összes csillagos étteremben ilyen mini-kaják vannak és kesztyüben hozzák őket . Olaszországban vannak kockásteritős, egyszerü vidékies éttermek is, amik pusztán azzal kiérdemelték, hogy olyan alapanyagokból és olyan jól főznek (a Michelinnél nem nézik a tálalás mikéntjét, vagy az étterem berendezését csak a kaja izét). A magyar éttermek sajnos ettől fényévekre vannak . De az elmúlt években mintha idehaza is beindult volna valami és kezdenénk felzárkozni (igaz, baromi lassan, de legalább megvan az irány), amit most ez a csillag is jelez.

Last edited by Bomarr; March 17th, 2010 at 11:51 AM.
Bomarr no está en línea   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 11:57 AM   #68
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Mi Prágában tévedtünk be egy ilyenbe,éhes turistaként,aranyáron adtak egy fél kiflinyi húst 2 darab!!! répa karikával. Nekem az pont elég volt benyomásnak. Tele hassal nem fogok étterembe menni
Old March 17th, 2010, 12:02 PM   #69
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Quote:
Mi Prágában tévedtünk be egy ilyenbe,éhes turistaként,aranyáron adtak egy fél kiflinyi húst 2 darab!!! répa karikával. Nekem az pont elég volt benyomásnak. Tele hassal nem fogok étterembe menni
Nemtom melyik étteremről van szó. Attól hogy keveset adnak aranyáron még nyilván nem jelenti, hogy tényleg jó is a konyha. Nem attól lesz valami minőségi, hogy mennyi van a tányéron. Egy ajánlat: kóstold meg az Onyx étterem ebédmenüjét. Szemtelenül olcsó. Alig háromezer forintért három fogásos ebédet kapsz és kizárt, hogy nem laksz vele jól. Budapesten szerintem ennél olcsóbban nem lehet csúcsgasztronómiába izlelni. Ha az nem győz meg akkor semmi
Old March 17th, 2010, 12:06 PM   #70
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Nem messze volt a Károly-hídtól,szóval ennyi "mentsége" lehet,hogy lenyúlásra hajtott.

Majd ha legközelebb betévedek a belvárosba,kipróbálom!
Old March 17th, 2010, 12:15 PM   #71
Nyuszi
#1 Bunny

Nyuszi's Avatar

Quote:
Hát,ha ők ennyire nagyon értenek hozzá,akkor az egyszeri ember,aki betéved oda,úgysem tudja megmondani hogy az egy zsíros deszka vagy vagy valami mediterrán ínyencség,akkor meg kb pénzkidobás oda járni
Nem is az "egyszerű" ember a célközönség.
Old March 17th, 2010, 12:19 PM   #72
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Liszten bár nem csúcsgasztronómia, de 890HUF-os menüt kapsz ebédidőben, ami elég jó olyan helyektől, ahol a főfogás 2500HUF-tól kezdődik egyébként.
Old March 17th, 2010, 12:21 PM   #73
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nyuszi View Post
Nem is az "egyszerű" ember a célközönség.
Ez mondjuk olyan szempontból igaz, hogyha Rambon nőtt fel valaki, az nem fogja hirtelen értékelni a Zerkalo-t Tarkovsky-től. Lépcsőkben lehet haladni fel, és akkor lehet értékelni a fokozatokat.
Old March 17th, 2010, 06:52 PM   #74
HUmatte
Registered User

Likes (Received): 13

Film a Szépművészeti bővítéséről

http://epiteszforum.hu/node/15398

A kőkubussal nem tudok kibékülni....
HUmatte no está en línea   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 08:30 PM   #75
HUmatte
Registered User

Likes (Received): 13

Ráday megfúrta a XXI. századi Szépművészetit

http://index.hu/kultur/klassz/2010/0...eti_boviteset/

Vagy mégsem lesz?
HUmatte no está en línea   Reply With Quote
Old March 17th, 2010, 08:35 PM   #76
blogen_
Registered User

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by HUmatte View Post
Ráday egymagában több kárt okoz Budapestnek, mint minden más a városépítésre nézve káros hatás együttvéve. Húzzon már el valami tanyára és védje ott a nádas és rekketyés összképét!
blogen_ no está en línea   Reply With Quote
Old March 18th, 2010, 10:34 AM   #77
Nyuszi
#1 Bunny

Nyuszi's Avatar

Quote:
Originally Posted by HUmatte View Post
Biztos nem kapta meg a "honoráriumát", és besértődött.
Old March 18th, 2010, 12:09 PM   #78
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Ennek annyiból örülök, hogy a főlépcsőbe való bevágás és a jelenlegi főbejárat kvázi megszüntetése szerintem is értelmetlen volt. Egy bővités ne elvegyen, hanem adjon hozzá a jelenlegi épülethez. Meg lehetett vele ugyan barátkozni, de igy jobb. Ahogy az epiteszforumon olvasom, igy is lesz egy felszini épitmény csak "légiesebb" lesz. Remélem lesz róla kép hamarosan.
Old March 21st, 2010, 09:55 PM   #79
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Costest:

http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=h...a_csillagot%2F
Old April 4th, 2010, 10:25 PM   #80
Bikes
sababa

Bikes's Avatar