|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Registered User
|
![]() Oficjalna strona miasta: http://www.hamburg.de/info/8270/hamburginfos.html To chyba zależy od tego jak sie liczy netto czy brutto. Więcej na ten temat w Wikipedii. |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Hanseatic ∫t∫ε't∫in
Likes (Received): 96
|
@maja88: serdeczne dzięki za obszerne info
![]() Ja mogę do tego tylko skromnie dorzucić, że Hamburg jest również metropolią paradoksów - w mieście gdzie jest 2,5k mostów przedostanie się przez Łabę często jest niezmiernie trudne (w sumie są to dwa tunele i jeden most) ![]() Jeżeli chodzi o sąsiadujące ze sobą bogactwo, biedę i językową wieżę Babel to Hamburg jest chyba obok Amsterdamu takim odpowiednikiem Nowego Jorku w Europie ![]() A co do klimatu; no cóż jest nie do wytrzymania na dłuższą metę
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
dumny mizantrop
Likes (Received): 0
|
Widzę, że Hamburg jest strasznie zacofany gospodarczo - żadnych banków na parterach.
|
|
|
|
#104 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() @jacca Mój znajomy fotograf, który wiele miesiecy w Kuwejcie pracował opowiedział mi taką historię: Kiedyś zaczepił go Arab na ulicy, "Skąd jesteś?", "Z Niemiec, z Hamburga". "Ooooo, jakie to piękne miasto, już dwa razy tam byłem. I jaka piękna u was zawsze pogoda!". "??????". "... Zawsze pada!" Wszystko zależy od punktu widzenia. Jeśli w Kuwejcie przez kilka miesięcy tylko slońce świeci a na ulicę czy na plażę wyjść nie można bo 48 czy 52° w cieniu, to zaczyna się naprawdę deszcz kochać. pa Maja |
|
|
|
|
|
|
#105 | ||
|
hipp-E
|
Quote:
Quote:
Natomiast co do językowej wieży Babel, to pełna zgoda. W Hamburgu natychmiast czułem się bardzo swojsko - to taki większy brat Amsterdamu. W roku 2008 top 3 miast na świecie o największej ilości narodowości to: 1. Amsterdam (177) 2. Antwerpia (164) 3. Nowy Jork (150) Niestety nie dysponuję danymi odnośnie Hamburga.
budownictwo rewolucyjne ekspresjonizm śmietnik lat 80 arch. współczesna nowe przeznaczenie starych obiektów old photo's USA Amsterdam Last edited by AMS guy; May 18th, 2009 at 07:19 PM. |
||
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Registered User
|
Quote:
Niektorych mostow na fleetach w srodmiesciu rzeczywiscie nie widac bo sa po prostu zgrabnie z wielu stron zabudowane. Ilosc mostow w niektorych w ciekawszych miastach na swiecie: Hamburg: 2496 / Zrodlo: Behoerde fuer Stadtentwicklung und Umwelt,2007/2008, Urzad Rozwoju Miasta i Srodowiska w Hamburgu. New York: 2027 / Zrodlo: Website NYCDOT Amsterdam: 1539 / Zrodlo: http://www.bmz.amsterdam.nl/adam/nl/bruggen.html Hongkong: 1455 London: 850 St.Petersburg: 539 Pittsburgh: 435 Venice: 426 |
|
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Hanseatic ∫t∫ε't∫in
|
Quote:
- również wg oficjalnych danych mieszkańców HH jest 1.7 mln - w co chyba niekt nie wierzy.Natomiast co do kontrastów to większych gett nędzy chyba stricte nie ma - kontrastowy jest brud dzielnic takich jak Ottensen w porównaniu z typowym niemieckim wyobrażeniem o porządku; (zdjęcia uprzednio już postowane w wątku) ![]() ![]() ![]() Toczy się walka na froncie urbanistycznym: ![]() Postaram się poszukać jeszcze czegoś "brudasińskiego" w archiwach. Ciekawe jest na przykład to, że nawet w centrum pod znanymi domami towarowymi bezdomni koczują do godziny około 6.00 rano, później przegania ich policja. Ta sama policja przegania z kolei fotografujących próbujących coś takiego uchwycić :p Quote:
edit: ... i jeszcze coś mi się przypomniało o mostach: ![]() ![]() - nie zwraca się na nie uwagi (nie jestem kierowcą - stąd pytanie: czy to, że można parkować na moście to zależy od kraju?)
Brama Portowa, fotoblog o Szczecinie [Szczecin] Wycieczki na kraj aglomeracji | [Hamburg] Kompletnie inaczej (by jacca) | Góry by jacca [teraz: Tatry SK II] | [Szczecin] Moje Podzamcze | [Szczecin] by jacca Last edited by jacca; May 19th, 2009 at 12:55 PM. |
||
|
|
|
|
|
#108 | |
|
°°°°°°°°°°°°
Likes (Received): 14
|
Quote:
cos tu nie pasuje. te miasta musza miec wiecej ... frankfurt np. ma wedlug oficjalnych zrodel ludzi zameldowanych ze 180 narodowsci. nowy jork na pewno ma wiecej niz te 150 ... |
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Hanseatic ∫t∫ε't∫in
|
W USA jest zapewne większy problem z "niezameldowanymi" narodowościami
- czyt. oficjalnie obywatele wielu państw nigdy nie wjechali do USA (albo nawet rzeczywiście nie wjechali :o)
|
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
hipp-E
|
Quote:
I nawet wtedy wyjdzie, że Amsterdam ma więcej mostów na km2. ![]() Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#111 |
|
Hanseatic ∫t∫ε't∫in
|
To ja tylko już zupełnie na marginesie dodam, że port lotniczy w Hamburgu skrawkiem zahacza o sąsiedni land Schleswig-Holstein
oraz, że w przypadku HH nie można zapominać o takich miastach jak Norderstedt, Pinneberg, Ahrensburg czy Wedel ![]() Przy okazji zrastania się północnego Hamburga z innymi miastami Szlezwika (np. właśnie Norderstedt) to ciekawostką może być powstanie w 1883 roku linii kolei regionalnej łączącej Kaltenkirchen z Altoną. Dzisiaj AKN jest częścią systemu komunikacji miejskiej / regionalnej metropolii hamburskiej i wchodzi w skład tzw. A-Bahnen (obok U-Bahnen i S-Bahnen) a od 2004 roku linią A1 można dojechać na Hauptbahnhof (dzięki czemu miałem polepszony dojazd z imprez na Stellingen gdzie mieszkałem )
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
hipp-E
|
Quote:
Jako ciekawostkę dodam, że "amsterdamski" stadion Ajaxu stoi na terenie wykupionym od Duivendrecht (Ouder Amstel), a boiska, na których ćwiczą piłkarze do dzisiaj oficjalnie należą do Duivendrecht. W takich sytuacjach naprawdę niezwykle trudno jest porównać autentyczną wielkość miast. |
|
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Registered User
|
Quote:
@jacca Bieda... Ciekawy link i ciekawe co ta Anna pisze. Warto przeczytac. Z mojego doswiadczenia zawodowego (pracowalem pol zycia w krajach Azji wschodniej i poludniowo-wschodniej) wiem ze im dalej od srodkowej Europy na wschod, tym wiecej historii ludzie po prostu wymyslaja i inscenizuja aby swoja materialna sytuacje poprawic. Na robieniu zdjec i sprzedawaniu biedy w Indiach czy w BD nic by ten czlowiek nie zarobil, tu w Europie zachodniej wyglada to juz naturalnie inaczej. Co do tego cytatu. Zaden normalny Niemiec nigdy sie nie zapyta: "müssen sie die Armut fotografieren? Warum fotografieren sie einen Obdachlosen/Why [...] photographing the homeless/Dlaczego robisz zdjecie bezdomnego?" Bzdura. "Müssen sie den Menschen fotografieren?", "Muß das sein?", "Müssen sie das unbedingt fotografieren?" to mozliwe. Poza tym fotografowanie jest wedlug BGD wszedzie w miejscach publicznych w Niemczech dozwolone i zaden czlowiek nie moze innemu tego zabronic. Jak ktos tak uwaza, to trzeba mu wspolne pojscie na policje zaproponowac. Zawsze pomaga! Jest tez zasadnicza roznica miedzy "robieniem" i "publikowaniem" zdjec. Robienia nikt nie moze zabronic, jesli chodzi o publikowanie to trzeba prawa do prywatnosci etc brac pod uwage. Poza tym trzeba zawsze o tym pamietac ze ta bieda (jak przykladowo w Hamburgu) nie jest z reguly wynikiem pracy i naturalnego rozwoju jego mieszkancow (juz od stuleci) a jest prawie wylaczne dobrowolnie importowana. A czy sie to rodowitym(?) mieszkancom miasta podoba czy nie, nie ma to obecnie zadnego znaczenia. Nikt ich sie o zdanie nie pyta, a poza tym rodowici Hamburczycy tak i tak juz wymieraja. Jeszcze slowo na temat tylko dwoch mostow na Labie. Do roku chyba 1842 nie bylo nawet zadnego mostu i moze to paradox ale te pozornie brakujace polaczenia komunikacyjne Hamburga z "poludniowymi Niemcami" byly najwazniejsza przyczyna jego niezaleznosci, rozwoju i bogactwa. Hamburg byl wyizolowany- na poludniu Laba, na polnoc zaraz za granicami miasta postepowa i nowoczesna Dania. Laba handlowaniu nie przeszkadzala wprost przeciwnie - byla tania arteria transportu - ale byla tez zarazem trudna granica dla potencjalnych wrogow wolnego miasta. Hamburg zawdziecza swoj rozwoj glownie ... wojnie trzydziestoletniej ktora wiele miast niemieckich zniszczyla a Hamburga nie. To byl przelom. Wlasnie z powody Laby, zlych polaczen drogowych i zbudowanych bezposrednio przed ta wojna walow w miescie. Po jej zakonczeniu ludnosc miasta wzrosla o 50% a w innych miastach spadla. Hi Ams guy, dopiero po wyslaniu mojego postu zauwazylem, ze jacca ci czesciowo juz odpowiedzial. Nie oznacza to jednak ze HSV z Ajaxem 2:1 wygral ![]() Last edited by Letniczka; May 19th, 2009 at 06:18 PM. |
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Registered User
|
Quote:
(mala uwaga tak na marginesie ... Letniczka to miejsce geograficzne w Polsce i z plcia forumowicza nic wspolnego nie ma )
Last edited by Letniczka; May 20th, 2009 at 02:47 PM. |
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
hipp-E
|
Quote:
![]() Granice odrębnych organizmów administracyjnych wewnątrz Amsterdamu. 1. Amsterdam 2. Amstelveen 3. Diemen 4. Duivendrecht ![]() Jako ciekawostka - granica z Duivendrecht biegnie miejscami w poprzek budynków. Dlatego też obszar ten jest traktowany odrębnie jako tak zwany Amstel III. ![]() Oprócz tych dziwnych organizmów administracyjnych, z Amsterdamem zrośnięte są miasta satelitarne, ale nie podaję ich jako przykład, bo to zupełnie inna sytuacja. Powyższy przykład natomiast przedstawia faktycznie jedno miasto.
budownictwo rewolucyjne ekspresjonizm śmietnik lat 80 arch. współczesna nowe przeznaczenie starych obiektów old photo's USA Amsterdam Last edited by AMS guy; May 21st, 2009 at 12:10 AM. |
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Hey alot of great pics, here is a urban Housing Estate of Hamburg,
Hamburg Steilshoop
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Registered User
|
Miasta gdzie się nieźle żyje
![]() Hamburg zajął piąte miejsce w Europie (14 na świecie) jeśli chodzi o najlepsze warunki życia w tegorocznym rankingu EIU (Economist Intelligence Unit). Inne miasta: 1 Vancouver, 2 Wiedeń, 3 Melbourne, 4 Toronto, 5 Calgary, 5 Perth, 7 Helsinki, 8 Genewa, 8 Sydney, 8 Zurych, 11 Adelaide, 12 Auckland, 13 Osaka, 14 Hamburg, 14 Sztokholm, 16 Brisbane, 17 Montreal, 17 Paryż, 19 Frankfurt, 19 Tokio, 21 Kopenhaga, 22 Berlin, 23 Wellington, 29 Pittsburgh, 35 Waszyngton, 39 Hongkong, 39 Madryt, 46 Manchester, 46 Seattle, 48 Los Angeles, 49 Dublin, 51 Londyn, 52 Rzym, 54 Singapur, 55 Budapeszt, 56 Nowy Jork, 58 Seoul, 60 Praga, 62 Taipei, 63 Ateny, 65 Bratysława, 69 Moskwa, 70 Warszawa ... 140 Harare Pozycje znalezione tu: 1 2 3 4 5 6
Last edited by maja88; June 11th, 2009 at 11:45 AM. |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Oppelner Straße 174/1
|
Quote:
Der Krieg ist aus, aus tausend Wunden liegt blutend noch mein Vaterland! Ich aber denk' in allen Stunden an Schlesien, an dem Oderstrand. Auch ich musst's Heimatland verlassen, musst' fort vom alten Vaterhaus. Ich kann es immer noch nicht fassen Man wies uns aus der Heimat aus! |
|
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Registered User
|
Quote:
Skontaktowałam mojego hamburskiego "specjalistę" od architektury, i szybko znalazł gdzie co i jak: Jednym słowem: dom kupiecki i mieszkalny. GE: 53.465450° 9.986488°, "Schellerdamm 2A, 1844-45 als Kaufmannshaus (Kontor-, Lager- und Wohnbereich) erbaut, als mit dem Bahnhof und dem Binnenhafen der Schellerdamm sich zum Gewerbe und Industriestandort wandelte. Auf einen Zwischenhof folgt ein Speicher am Kanal". http://de.wikipedia.org/wiki/Hamburg...rg_(Stadtteil) 1844-45 to błąd. Powinno być 1850. Ten budynek z prawej strony stoi pod ochroną zabytków, a cały kompleks jest sukcesywnie restaurowywany ("Harburger Mühlenbetriebe",1844-1983). http://www.industriekultur-nord.de/Galerien/03/03.html http://www.bda-hamburg.de/uf/Program...bauen_2008.pdf http://www.fleethaus-harburg.de Z tej ostatnej strony ... ![]()
Last edited by maja88; June 14th, 2009 at 09:56 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| hamburg, niemcy |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|