|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#1 |
|
Astral tourist
Likes (Received): 6
|
[Slovakia] Urbanization in 7-8-9th Century
Priatelia, kedysi sme boli ešte spolu vo vlákne pre Strednú Európu, a tam som urobil vlákno [Central Europe] Urbanization in 7-8-9th Century. Nechcel by som len, aby ostalo na tej úrovni, resp. neviem či sa tam ešte rozvíja, chcel by som ho určite nechať aj na úrovni Slovenska, aby sme tam mohli pozbierať informácie z tej doby z našej krajiny. V Čechách je objavených hradísk po milú Jarmilku, na Slovensku sa o to nikto nezaujíma. Počul som informácie, že napr. v Nitre, hoc sa nachádzajú stále nové vykopávky, tak či onak to skončí pod nejakou bytovkou.
Takže dovoľte mi v aspoň na tomto jednom vlákne opäť zas objavovať ranný stredovek na Slovensku. Brezalauspurc (Bratislava) Ducové ![]() Church of St. Margit of Antioch ![]() Rozhodne nie som žiadny SNS volič. Rovnako pojem Starí slovák je pre mňa podmožinou Starý slovan. Nejak sa mi skrátka páči história, a keď si tak predstavím, že aj my sme mali svojich kráľov, ..., cez nejakú optiku fantasy, Heroes 5 .... tak skrátka do tohto obdobia sa musím preniesť. ![]() Rovnako mám rád všetky Európske krajiny, a vlastne aj všetky na svete. Tieto historické veci sú skrátka historickým, našim vlastným krásnom. To len aby som vysvetlil tieto historické halušky.
Sémantický web Last edited by futuros; March 23rd, 2010 at 12:37 AM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 48
|
Akosi tazko sa mi to spaja so slovom Skyscrapercity alebo mrakodrapovemesto,ale budis.
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ab.us.er
Likes (Received): 1
|
...v pohode
![]() aspon sa tu nieco nove a mozno aj zaujimave naucime nie? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Astral tourist
|
Quote:
|
|
|
|
#5 |
|
Higher, better
Likes (Received): 130
|
to čo je? Brezalauspurc bol akože takýto obrovský?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
slovanské hradisko
je tento panel
![]() a toto je ranostredoveká Bratislava (Futurosov obrázok) ![]() je 9 máp z významných období Bratislavy (Podhradia), ktoré vytvorilo občianske združenie Bratislavské ostrovy...chcú vydať atlas, ale chýbajú im ešte peniaze |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Sakura san na hrad ((-:
|
Mozem sa spytat odkial su tieto fotky? chcel by som sa trocha priucit a aj pozret si ich z blizka
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
minulý rok bola v Mestskom múzeu Bratislava výstava k 1100. výročiu prvej písomnej zbierky mesta a mali tam vystavené 2 veľkoplošné panely slovanskej a stredovekej Ba a na jednom menšom prezentovali všetkých 9 panelov
Last edited by alexander.27; July 21st, 2008 at 08:45 AM. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Astral tourist
|
Quote:
Chcel by som vytvoriť čo najpresnejšiu kópiu rannostredovekej Bratislavy. Samozrejme,že overených informácii bude len málo, ale to by sa tiež dalo niesť(miera overenia samotnej informácie).
|
|
|
|
#10 |
|
Astral tourist
|
![]() ![]() ![]() Dovoľte mi prosím ešte k tej obnove Breazalauspurcu. Digitálna obnova Brezalauspurcu patrí do projektu digitálnej obnovy Veľkej Moravy. Toto bude na www.velkamorava.sk a www.brezalauspurc.sk (velkamorava.sk bude niečo ako ústredný portál rannovekého Slovenska - 7.8.9. storočie) Digitálna rekonštrukcia objektov z tohto obdobia je však len druhoradý cieľ. Hlavý cieľ je vytvorenie znalostnej databázy faktov z 7.8.9. storočia, teda definovať axiómy a vety z nich plynúce. Teda, bude bude možné rozhodnúť, či je teória týchto faktov (databáza znalostí o Veľkej Morave ) splnená v nejakom tvrdení (teda v niekoho tvrdení). Veľmi skvelé je to, že sa jedná len o nejaké tri storočia v rannom stredoveku z oblasti dnešného Slovenska, Čiech, Rakúska, Maďarska, Polska, Ukrajiny. No a v týchto storočiach sa toho stalo pre aj pre celý ostatný slovanský svet veľmi mnoho. ... Teda databáza faktov, aj keď akiste je nekonečne veľká, je tu aspoň časové obmedzenie na tri storočia. Tento priestor umožňuje trúfnuť si navrnúť Teóriu Veľkej Moravy (axiomatizovaná architektúra znalostí) použitím inteligetných informačných technológií s aplikovanými matemamickými napr. fuzzy logika, modálna logika ..., čím by bolo možné vykonávať nasledovné: a. - rozhodnúť, či nejaký iný výrok je dôsledkom množiny výrokov (teórie) : teda, či nejaké tvrdenie je logicky v platnosti už z definovanou databázou znalostí b. - predpokladať, ako je nejaké tvrdenia asi pravdepodovné. Resp. generovať znalosti z iných znalostí. Čo by sa napr. dalo použiť tak, že : príde archeológ, zapne si PDA s informačných systémov Veľkej Moravy. Podľa GPS a týchto znalostí mu bude systém vedeieť predvypočítať, čo je pravdepodobné, že nájde v lokalite kde je.
Sémantický web Last edited by futuros; July 21st, 2008 at 01:22 AM. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Astral tourist
|
Návrhy "Veľkomoravských" Euromincí z NBS.
Kríž z Veľkej Mače ![]() Bronzový liaty kríž z obdobia Veľkej Moravy so zobrazením Sv. Trojice pochádza z archeologického nálezu vo Veľkej Mači. Motív je symbolom historických koreňov kresťanstva na území Slovenska a kontinuity veľkomoravskej tradície v historickom povedomí slovenského národa. Kompozíciu návrhu dotvára naznačený dvojkríž a písmeno "E" ako symbol Európy. Sv. Cyril a sv. Metod ![]() Sv. Cyrili-Konštantín (827 - 869) a svätý Metod (814 - 885), prví slovanskí vierozvestovia a zakladatelia slovanského písomníctva (Sv. Cyril zostavil slovanské písmo - hlaholiku), prišli na Veľkú Moravu roku 863. Založili učilište na výchovu kňazov, ktoré sa stalo centrom kultúry, vzdelanosti a literárnej tvorby. Dosiahli, že v roku 868 schválil slovanskú liturgiu aj pápež Hadrián II. a starosloviensky jazyk sa dostal na úroveň ostatných vtedajších kultúrnych jazykov latinčiny, gréčtiny a hebrejčiny.
Sémantický web Last edited by futuros; July 21st, 2008 at 01:50 AM. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Astral tourist
|
Zlaté Morace.
![]() Zlatý krížik. Čierne Klačany ![]() Pyxida-Trvalo dosť dlho, kým sa vysvetlil jej pôvod. O to však bol prekvapujúcejší výsledok. Predpokladá sa totiž, že pochádza z byzancie a reliéf na nej zobrazuje založenie nového Ríma, Carihradu. Na naše územie sa zrejme dostala ako dar Michala III. Rastislavovi, ktorý priniesla byzanská misia.
|
|
|
#13 |
|
Astral tourist
|
Oblasť Kostolca.
![]()
Sémantický web Last edited by futuros; July 21st, 2008 at 11:05 AM. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Prešpurák
Likes (Received): 7
|
wow, to sú tie pamätné dvojeurové mince? kedy budú uvedené? súčasne so zavedním eura? kde sa o tom dá dočítať viac?
Zvečerieva sa. Vlak uháňa vínorodým krajom popod úpätie vápencových Malých Karpát. Modra - Pezinok - Rača... V oknách sa ligocú ružence svetiel. B r a t i s l a v a ! Ten prešporský zámok pekný murovaný — čudujú sa z neho na Dunaj tí páni, čuduje sa z neho aj záhorský šuhaj: ako pekne tečie ten povestný Dunaj. Tí nádherní páni pilnú radu majú, že oni povestný Dunaj zahatajú; a tie naše Tatry zďaleka sa smejú; „Zahatajte, páni, keď máte nádeju!“ |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
ab.us.er
|
Quote:
)...vsetky navrhy si mozes pozriet na strankach NBS
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Prešpurák
Likes (Received): 7
|
aaaaaa, zase som dostal link na článok vo Wikipédii, ktorý som písal ja
no neva, som sa tešil že budeme mať nejaké pamätné mince, lebo sa mi páčia asi viac ako tie čo to vyhrali
Zvečerieva sa. Vlak uháňa vínorodým krajom popod úpätie vápencových Malých Karpát. Modra - Pezinok - Rača... V oknách sa ligocú ružence svetiel. B r a t i s l a v a ! Ten prešporský zámok pekný murovaný — čudujú sa z neho na Dunaj tí páni, čuduje sa z neho aj záhorský šuhaj: ako pekne tečie ten povestný Dunaj. Tí nádherní páni pilnú radu majú, že oni povestný Dunaj zahatajú; a tie naše Tatry zďaleka sa smejú; „Zahatajte, páni, keď máte nádeju!“ |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ab.us.er
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Astral tourist
|
V Nitre našli maltu možno z Pribinovho kostola
|
|
|
#19 |
|
Registered User
Likes (Received): 48
|
co tam po malte![]() ![]() ![]() ![]()
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Nitra 826-2012
|
Bol som pred 2 týždňami v Nitre na hrade v tom kostole a je to tam super- pekne vidno ako to odkrývajú a tiež aké tam našli artefakty. Sú tam vystavené rôzne ihly, misky a podobne. fotiť je zakázané bohužial
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|