|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#21 |
|
Astral tourist
Likes (Received): 6
|
Zvyšky objektu z Vydrice sú z Veľkomoravského obdobia
http://bratislava.sme.sk/c/3996704/z...o-obdobia.html
Nemáte prosím niekto viac informácií? Nejaké vizualizácie, atď.
|
|
|
#22 |
|
Astral tourist
|
Kostol sv. Margity Antiochijskej
Jediný zachovaný kostolík z Veľkej Moravy. ![]()
|
|
|
#23 |
|
Astral tourist
|
Inak celkovo, Veľká Morava patrí do obdobia ranného stredoveku. Ach, aká krása, že sme tu mali svojich hrdinov. (princov, ktorí bojovali s drakmi).
![]() ![]() A v tom čase, čo sa týka architektúry myslím že vyhrávali rotundy. Tu je ukážka pôdorysu rotundy. ![]() No a na slovensku na zachovalo pomerne hodne rotúnd. Nie všetky boli z obdobia Veľkej Moravy, tie samozrejme vznikali aj v Rannouhorskom štáte. Tu je zoznam rotúnd, na ktoré som natrafil, že sú na slovensku, pričom sa pokúsim popátrať po tých Veľkomoravských. A samozrejme že popátram po všetkých, nakoľko všetky môžu priniesť viac informácii o rannom stredoveku. ![]()
Sémantický web Last edited by futuros; July 29th, 2008 at 11:39 PM. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Moderator
Likes (Received): 69
|
Neviem ako ty, ale ja delím stredovek na raný (alebo včasný), vrcholný (alebo rozvitý) a neskorý. Nie ako ty na ranný, obedňajší a večerný.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Astral tourist
|
Priatelia, dovoľte mi tu poslať ešte jeden manifest, aby to niekoho nemýlilo.
I keď by sa z tohto Veľkomoravského vlákna mohlo zdať, že podporujem Slotu, alebo nebodaj Slovenský štať (Tisa, Hlinku), tak to nie je pravda, jeho považujem dnes za kanálnu reprezentáciu zakomplexovaných slovákov. Rovnako v žiadnom prípade nepodporujem Ficove kydy o starých slovákoch. Veľkú Moravu považujem za prvý západoslovanský štát, a som naň hrdý. Som hrdý, že sme mali našu vlastnú rannostredovekú kultúru, kniežatá, ..., atď. Rovnako však uznávam Máriu Teréziu, Karola 4, ..., vlastne tento zoznam nie je možné ani vymenovať, nakoľko akiste je nekonečný. Podľa mňa je najdôležitejšie byť človekom, až potom prichádzajú národnostné halušky. Mám radšej maďarských parádnych kamarátov, ako slovenských zakomplexovaných vyholencov. Mám radšej normálnych českých priateľov, než zakomplexovaných hejslovákov. ![]() OK, toľko len. ![]() Možno poviete, prečo to tu píšem. Koho to vlastne zaujíma. Uznávam, že asi nikoho, ale pre mňa to je dôležité, aby sa na Slovensku nezačalo myslieť, že všetci ktorí sa nejakým spôsobom zaoberajú Veľkou Moravou, tak sú hejslováci. Tak sa prosím nepaprčte, ak náhodou. Skutočne sa tu chcem zamerať len na fakty urbanizácie v rannom stredoveku, a nie hádať sa o historických faktoch. Alebo ak áno, tak prosím vždy názor podporiť nejakým dôkazom. (zachované písomnosti).
Sémantický web Last edited by futuros; August 6th, 2008 at 01:14 AM. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Astral tourist
|
Slovanské hradiská
Zaujímavý článok, od prof. Štefaničovej.
http://www.dobrodruh.sk/historia/slo...A1%C5%A1+hlas! ![]() - ilustratívny obrázok.
Sémantický web Last edited by futuros; August 5th, 2008 at 02:09 PM. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Astral tourist
|
Pobedim
|
|
|
#28 |
|
Astral tourist
|
Blatnohrad
Pozostatky románskej baziliky.
|
|
|
#29 |
|
Registered User
Likes (Received): 39
|
Futuros,hovoria ti nieco knihy od pana Novotneho?Pripadne od jeho manzelky?
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Astral tourist
|
Priznám sa že nie. O čom sú?
|
|
|
#31 | |
|
Higher, better
Likes (Received): 87
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Astral tourist
|
Myslím že je to len ilustratívny obrázok, našiel som ho pri tom článku, ktorý sa zdá byť dobrý, pretože jeho autorka je známa archeologička zo Slovenského archeologického ústavu (robila napr. výskum Vydrice).
K tomu obrázku. Ja som zatiaľ také vysoké rekonštrukcie Veľkomoravských hradísk nevidel, a to ani na celom území Veľkej Moravy (nielen Slovenska). Nemožno to vylúčiť, zatial o tom moc neviem. Ešte pár zaujímavostí. Prof. Štefaničová pracovala aj na replikách rotundy na Bratislavskom hrade, či rotunde v Devíne alebo v Nitre. ![]() ![]() ![]() ![]() Keď raz budem mať čas, tak toto určite namodelujem do 3D.
Sémantický web Last edited by futuros; August 6th, 2008 at 12:11 AM. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Registered User
Likes (Received): 39
|
No pan profesor novotny nebohy bol archeolog.Jeho manzelka este zije,a takpovediac popri uceni pokracuje v jeho diele.Vydali spolu mnoztvo knih.To ze ich nepoznas ma tesi,lebo ti ich aspon mozem odporucit,ked ta to tak zaujima.Myslim za vo svojom spektre zasiahli aj do obdobia velkej moravy,ale taktiez do keltskych osidleni na nasom uzemi a pod.Skus si to najst,My tie knihy mame doma,len ja teraz doma nie som,tak ti neviem povedat nazvy.
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Ano, je to neexistujuci donjon bratislavskeho hradu postaveneho v prvej polovici 13. storocia este pred tatarskym vpadom. Bol obklopeny hradbovym murom ktory bol doplneny 4 hranolovymi vezami. Z tohoto opevneia na ilustracii vidno len malu cast. Pri zigmundovskej prestavbe v prvej polovici 15. storocia bol donjon zburany a casti hradieb boli zabudovane do novo budovaneho castellu. Jedina veza co ostala zachovana je Korunna veza... ta co ju vidno aj na tej ilustracii vlavo od donjonu a na podoryse je cela cierna. Aby ste mali lepsiu predstavu prikladam podorys dnesneho hradu a polohu povodneho donjonu a opevnenia ako aj dobove vyobrazenie hradu zo 14. storocia. ![]() Najstarsie vyobrazenie hradu ![]() a podorys: ciernym, srafovanym a bodkovanym je povodny hrad z 13. storocia, tenke ciary znazornuju zigmundovsky palac, ktory stoji dodnes. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Astral tourist
|
![]() ![]() ![]() Vau, skvelé informácie. Inak, podľa na by mohli niekde pri hradne otvoriť výstavu makiet Bratislavského hradu, od Veľkomoravského hradiska až po súčasnosť. Dnes existuje niekde spolok takých mastičov, ktorí robia repliky hradov v maketách, pričom mnoho z nich sa bohužial v tejto podobe jedine zachová.
|
|
|
#36 |
|
Astral tourist
|
Ešte posielam nájdené fotky z Ducového. Informácii je strašne málo, tak posielam čo nachádzam.
![]()
|
|
|
#37 | |
|
AA
Likes (Received): 3
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ak by neboli VM rozbili Madari a prezila by, mali by sme tu velky slovansky stredoeuropsky stat - Velka Morava s obyvatelmi Velkomoravanmi. Kedze tato risa sa rozbila, jedna jej oblast sa dostala s autonomiou do ceskeho kralovstva, dalsia do polskeho. Tito Velkomoravania boli vzhadom na statnu prislusnost a jazykovu pribuznost asimilovani a stali sa Cechmi/Moravakmi alebo Poliakmi. 'Nasa' cast VM bola Madarmi zahrnuta, pekne prirodzene po karpatskom obluku, do uhorskeho kralovstva. Tu uz ale k asimilacii Velkomoravanov nedoslo jednak pre naprostu jazykovu rozdielnost a hlavne nemiesanim sa madarskeho etnika s velkomoravskym v horskych oblastiach z jednoducheho dovodu - pre Madarov je neprirodzene zit v horach. Tie, doslova, zachranili Velkomoravanov pred asimilaciou. S Madarmi mali spolocnu statnu prislusnost k uhorskemu kralovstvu a teda nestali sa Cechmi, ani Poliakmi, nestali sa nikym inym, iba povodnym slovanskym etnikom na severe Uhorska - a teda Slovakmi. Slovaci su potomkami Velkomoravanov. Ze pojem Slovak je az zo 17.storocia neznamena, ze predtym SLovaci neexistovali. SLovesnko nie je to iste ako Velka Morava, ani Madarsko nie je ako byvalo a Polsko toboz nie etc. To neznamena, ze sa neprihlasime k niecomu, co je evidentne nase slovenske a nie nejake staroslovienske...Cia je potom VM? Staroslovienska? To sme my. Urcite ze Turek sa nebude hlasit k Byzantskej risi. Ale my naozaj nemame dovod sa zriekat nasho dedictva, nasej starodavnej historie. A teda Fico ma pravdu a nesuhlasim s Kovacom - treba sa opierat o pramene, ale vynimka potvrdzuje pravidlo. |
|
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Moderator
Likes (Received): 69
|
Quote:
Quote:
Ja sa hlásim k Veľkej Morave, no hlásim sa tiež k Uhorsku, Česko-Slovensku, dá sa povedať, že aj k Slovenskému štátu, no samozrejme hlavne k dnešnej Slovenskej republike. Toto všetko boli štáty, ktorých podstatnou súčasťou sme boli či sa nám to páči alebo nie a tvorili sme ich, i európske, dejiny. Neboli pre nás vždy len šťastné, ale tak to už chodí. |
||
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|