|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#41 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Z toho odvijajuci a hlavny problem je, ze Slovaci sa konstituovali na zaklade inej identity, nie na zakladne tej velkomoravskej, pretoze si ju nepamatali a jej tradicia sa neprechovavala- v tom je ta diskontinuita. Slovaci sa zacinaju formovat ako slovanske obyvatelstvo 'prezivsie' na severe Uhorska a davaju si meno Slovaci - a to je zo 17.storocia s A v strede slova, co je pre nas definitivne. Ostatne Slovaci sa spominaju uz v Privilegiu pro SLavis zo 14. storocia... Az potom v obdobi narodneho obrodenia (od 18.st vyssie), obrodencov napadlo spojenie VM so Slovakmi, takze islo o spojenie umele, ale v skutocnosti prave. Zhrnutie: Slovaci su modifikaciou v Uhorsku prezivsich Velkomoravanov, ktori na svoju velkomoravsku tradiciu v podmienkach uhorskeho kralovstva pozabudli (mnohoetnicke - nebol dovod ozivovat), ale v obdobi narodneho obrodenia vzkriesili ako protivahu madarskeho statneho nacionalizmu. Kedze vsak VM nebola v case svojho vzniku zadefinovana sama sebou, Madari jej statopravne naroky ignorovali, tak ako existenciu celeho naroda. Zhodneme sa teda na vyraze 'stari SLovaci', uz to len presadit do ucebnic. |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Higher, better
Likes (Received): 87
|
výraz "starí slováci" sa nedá použiť, pretože slováci ako samostatný národ podľa môjho názoru vznikli až niekedy v 18. storočí
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ze na to nemame ziadny pramen? Tak v tom pripade sme narodom bez 'rodokmenu' a neexistujeme, tak ako to chapali Madari v 19.storoci, co nie je pravda. Popieranim existencie starych Slovakov si podkopavame nase dedicstvo. |
|
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Moderator
Likes (Received): 71
|
Quote:
V tej dobe tiež štáty neboli nejako špeciálne pomenované, možno s výnimkou Byzancie, ale aj tá sa sama označovala skôr ako Rímska ríša. Ak chceš z VM robiť štát v dnešnom zmysle, tak si poriadne predbehol dobu. Quote:
Slováci sa neformovali ako obyvateľstvo preživšie na severe Uhorska. Keď Uhorsko vzniklo, Starí Slováci už dávno existovali. Moderní Slováci sú samozrejme do veľkej mieri ovplyvnení Uhorskom. Je samozrejme rozdiel medzi chápaním pojmu národ v 19. storočí a v 9 storočí. Preto je vhodné použiť spojenie Starí Slováci, nie Slováci. Ako som už povedal, keď nemajú Maďari problém hovoriť o Starých Maďaroch alebo Gréci o Starých Grékoch, prečo by sme mi nemali hovoriť o Starých Slovákoch? Ak sme vznikli v 18, storočí, kde sme sa vzali? Sme tu už skoro 1 500 rokov. Nevznikli sme ako etnikum českého národa, nedovliekli nás sem Maďari, ani nič iné. Toto sú totiž veci o ktorých dlho seriózne hovorili naši priatelia spoza riek Morava a Dunaj. |
||
|
|
|
|
|
#45 |
|
Registered User
Likes (Received): 40
|
Ludia,neviem co tu riesite.Aj bez Fica si myslim ,ze moji predkovia boli nejaki stari Slovaci.Ze vtedy sa Slovakmi nenazyvali ma nezaujima.Nie je kazdy historik,aby sa mohol vyjadrovat presne,odborne a spravne.Ci to boli praslovania,velkomoravaci alebo stari Slovaci je uplne jedno.Treba si hlavne uvedomit ze predkov mame,treba byt na to patricne hrdy a vazit si nasu tazku minulost,ze sme este ako narod jednotny.Nie kazdy narod na svete si presiel tym cim nasi predkovia.
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#46 |
|
AA
Likes (Received): 3
|
Som rodena bratislavcanka. Co v preklade znamena, ze v mojej rodine sa premleli asi vsetky okolite narodnosti. Rakusania, Madari, aj Cesi. Nemam dovod byt teraz presvedcena o tom, ze som Slovak ako lusk. Je treba ma preto odsudzovat? Myslim ze nie. Pripada mi smiesne bit sa do prs za nieco, co v mojom pripade vlastne nesuhlasi s realitou. A necitim sa menejcenne, ani ze by som bola nieco viac. Kolko z vas vie preukazat, teda pokial nepochadza z Oravy, Kysuc a podobne, ze sa v jeho rodine nevyskytla aj ina narodnost ako slovenska?
Pripada mi smiesne v casoch Europskej unie diskutovat o tom, ze by sme mali prejavovat hrdost na nas narod. Podla mna je to na kazdom, ako to citi. A ja sa citim najma europsky. Vsak blava, ne
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Registered User
|
Quote:
A teda chcem povedat, ze keby nas neboli zahrnuli do ich statu Madari, boli by sme zahrnuti bud do ceskeho, aleho polskeho statu - v tom pripade by sme boli Cechmi, resp. Poliakmi. |
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
AA
|
keby keby keby... bola by som zvedava, ze ci by v inych pripadoch bola nespokojnost rovnaka. inak vobec si nemyslim, ze by participacia v rakusko uhorsku bola na skodu vyvoju nasej spolocnosti. v podstate sme boli sucastou jednej z najsilnejsich monarchii, a z toho boli cerpane aj vyhody aj nevyhody - na britskych ostrovoch este dodnes trvaju rozkoly medzi jednotlivymi narodmi. v rakusko uhorsku sa aspon nebojovalo medzi sebou - ked nepocitam drobne slachticke sarvatky. Isteze, ako v ktorom kolvek state boli uzemia menej a viac podporovane, ci uz kvoli blizkosti alebo prirodnym zdrojom. Akekolvek osidlenie sa odohrava najskor na miestach, ktore su pre ludi najrychlejsie obyvatelne.
|
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Moderator
|
Quote:
Quote:
V Rakúsko-Uhorsku to nebolo o menšej podpore Uhorska (Slovensko na tom bolo stále relatívne lepšie, než zvyšok Uhorska). Tam išlo o to, že v tom štáte existovali dva úplne rozdielne hospodárske systémy. V Rakúsku to bol kapitalizmus, v Uhorsku stále feudalizmus. To je ako keby na západnom Slovensku bol kapitalizmus a na východe stále socializmus. |
||
|
|
|
|
|
#50 | |
|
AA
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Higher, better
Likes (Received): 87
|
nemyslím si. podľa mňa je tá doba len nafúknutá nacionalistami. samozrejme nechcem ospravedlňovať maďarské vedenie, ale nepovažujem obdobie maďarizácie za nejak zvlášť drastické
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
AA
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#54 | ||
|
Moderator
|
Quote:
![]() Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#55 |
|
Registered User
Likes (Received): 40
|
Voci narodu to bolo drasticke.
..dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou...To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať...Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať..." SLOVAK CITIES - - S L O V E N S K É M E S T Á - |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Astral tourist
Likes (Received): 6
|
Slovania zvládli výrobu ocele už v 9. stor.
![]() Quote:
|
|
|
|
#57 |
|
Non post padder
|
Guns, Germs, and Steel
|