daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old December 25th, 2008, 03:52 PM   #81
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

Likes (Received): 6

Priatelia, toto som už chcel sem poslať sem včera, ale nestihol som to dokončiť, ..., až dnes ráno o 5:00. Je to taká malá zbierka Dobových dokumentov z ranostredovekého obdobia zo Strednej Euŕopy. Zbierka obsahuje preklady týchto diel a súčasne aj obrázky konkrétnych dobových diel. Neviem či ste napr. niekedy videli nejaký dokument s menom Pribinu, Koceľa, Rastislava, ..., atď. Snáď sa to Vám bude páčiť.

Pozor, má to 11 MB.

Last edited by futuros; May 30th, 2009 at 02:44 AM.
futuros no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 26th, 2008, 06:05 PM   #82
feudal
Registered User

feudal's Avatar

Likes (Received): 0

Vidim futuros, ze ta ta Morava drzi Je to dobry napad takto dat veci dohromady.

Chybaju ti tam ale dost dolezite listiny zo zaciatku 10. storocia... ved len bitka pri Bratislave r. 907 sa spomina v asi 6 pisomnych zdrojoch. Dalej je dost dokumentov o vlade Mojmira II. ktore by si tiez mohol pridat. Napr. Reginova kronika, ci Ruotgerov Zivot sv. Bruna, Altaisske analy, Uhorsko-polska kronika, Bavorske analy, atd...

Drzim palce
feudal no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 03:25 PM   #83
jarokat
Registered User

Futuros, dobra praca, pravdou je, ze velkomoravskych hradisk roznej velkosti a vyznamu je, teda bolo, na SK (a v okoli) na mrte, no neviem o existencii hodnovernej mapy plus ich opisu... mozno je dovodom aj strach pred "hladacmi pokladov", ktori radi rozvrtaju vsetko na co natrafia, kedze jedna vec je lokalitu najst/oznacit a druha spravit jej archeologicky prieskum prv ako pridu pokladokopovia, ci sa mylim? Som tu amaterom...
jarokat no está en línea   Reply With Quote
Old May 22nd, 2009, 01:40 PM   #84
Norkey
BANNED

Likes (Received): 3

No, ciste technicky vzato, velkomoravska hradiste tehdy ale nebyla na slovensku ale na morave, protoze uzemi moravy tehdy sahalo az nekam k Presovu Slovensko to bylo az pozdeji, kdyz se morava v dobe krize stahla nejdriv k vahu, pozdeji az skoro k r. Morave..

Jinak ten soubor futura dobrá práce, jen mi tam chybí též nějaké hodnocení oněch pramenů Například se vedou živé diskuse (když zůstanu hned u první kapitoly), jestli byl Sámo skutečně Frank, či jestli to nebyl buď židovský kupec Samuel, případně příslušník galorománského obyvatelstva, které se tehdy hlavně zabývalo obchodem apod. Tyhle diskuse jsou často neméně zajímavější, než archeologické nálezy samy o sobě, které odpověď na spoustu otázek stejně poskytnout ani nedokáže..
Norkey no está en línea   Reply With Quote
Old May 22nd, 2009, 01:49 PM   #85
Qwert
Moderator

Qwert's Avatar

Likes (Received): 70

Quote:
Originally Posted by Norkey View Post
No, ciste technicky vzato, velkomoravska hradiste tehdy ale nebyla na slovensku ale na morave, protoze uzemi moravy tehdy sahalo az nekam k Presovu Slovensko to bylo az pozdeji, kdyz se morava v dobe krize stahla nejdriv k vahu, pozdeji az skoro k r. Morave..
Myslím, že každému je jasné aj bez upozornenia, že veľkomoravské hradiská boli na území Veľkej Moravy. Domnievam sa, že z toho je odvodený ich názov.
Qwert no está en línea   Reply With Quote
Old May 24th, 2009, 01:48 AM   #86
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:

Jinak ten soubor futura dobrá práce, jen mi tam chybí též nějaké hodnocení oněch pramenů Například se vedou živé diskuse (když zůstanu hned u první kapitoly), jestli byl Sámo skutečně Frank, či jestli to nebyl buď židovský kupec Samuel, případně příslušník galorománského obyvatelstva, které se tehdy hlavně zabývalo obchodem apod. Tyhle diskuse jsou často neméně zajímavější, než archeologické nálezy samy o sobě, které odpověď na spoustu otázek stejně poskytnout ani nedokáže..
...trochu poopravim - Velka Morava bola aj na uzemi dnesnej Moravy, aj na dnesneho Slovenska. Zjednodusene sa da povedat, ze Moravske a Nitrianske kniezatsvo + severna cast dnesneho Madarska. Neskor od Luzice az po dnesne Bulharsko.... Cize urcite nie iba na Morave, alebo iba na Slovensku. Takze "velkomoravska hradiste" sa teoreticky mozu najst aj v Bulharsku ci na Save

To ostatne... s tym sa sa tu (aj) futuros zahrava co srdco raci....
vlaDyka no está en línea   Reply With Quote
Old June 20th, 2009, 12:19 AM   #87
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

Priatelia, toto je akiste náhoda, no stalo sa, dovoľte mi to tu pridať.

Quote:
SVÄTOJÁNSKA NOC SO SaS, UŽ TÚTO SOBOTU!

V sobotu (20.6.) slávime najväčší pohanský sviatok - najdlhší deň v roku a pálime vatru na Partizánskej lúke, na Železnej studničke. Začiatok je o 18:00, vatru pálime o 21:30. Pozývame na guláš, pivo je v bufete za 1,10 €. Ak by mal niekto chuť nášmu tímu brigádnicky vypomôcť, nech pls napíše Palovi na facebooku (Pavol Spissak). Teším sa na vás
Priatelia, ja som sa ženil presne 21.6.2008, čo je letný slnovrat (a aj prichádza vláda Perúna), v roku 2008 to krásne vyšlo na sobotu , bolo to v kaplnke na Oravskom hrade. Prstene som navrhol v Microsoft Visio, kde som aplikoval vzor z jednej slovanskej nádoby z Veľkomoravského obdobia.

Perún.

Last edited by futuros; June 20th, 2009 at 12:42 AM.
Old June 20th, 2009, 11:21 AM   #88
jozefst
Registered User

Futuros, pekná symbolika! Oravský hrad, pekné miesto na svadbu. Vidno, že téma tohto threadu, ktorý si založil Ťa dosť baví.
jozefst no está en línea   Reply With Quote
Old July 22nd, 2009, 12:25 PM   #89
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

Quote:
Originally Posted by futuros View Post

No a na slovensku na zachovalo pomerne hodne rotúnd. Nie všetky boli z obdobia Veľkej Moravy, tie samozrejme vznikali aj v Rannouhorskom štáte.
Kedze sa ti tak "dobre bije", ked mas v nazve urbanizaciu v 7-8-9.storoci a hned na to spomenies aj predromanske obdobie (a to nemyslim v zlom samozrejme), pripapajam ti aj aktualitku z Trnavy.
Nerad Quotujem aj obrazky, ale tu sa mi to nejako hodi, tak ma za to plz neukamenujte.

Archeológovia objavili v Trnave rotundu, je v poradí devätnásta

"...Rotunda, ktorá je jednou z devätnástich na Slovensku, zanikla v roku 1360. Múr rotundy zachádza pod Dóm sv. Mikuláša. Znamená to, že v čase, keď ho stavali, rotundu zbúrali. Jej kameň použili na výstavbu kostola. „Vieme teda, kedy zanikla, ale nevieme, kedy vznikla. Nemôžeme vylúčiť ani veľkomoravské obdobie,“ dodal archeológ. ..."

sprava TASR z 22.7.2009

"...Objavená románska rotunda s apsidou s priemerom 9 metrov je pravdepodobne najväčším objektom svojho druhu na území Slovenska. Z tohto obdobia je známych iba devätnásť sakrálnych stavieb. Trnavská zanikla v roku 1360, pod jej základmi odkryli pri výkopových prácach šesť metrov hlboký karner-kostnicu s pozostatkami niekoľko desiatok tisícov bývalých obyvateľov mesta.
...
Podľa jeho slov sú v Trnave románske stavby ojedinelé, rotunda je prvým známym sakrálnym objektom. Bola postavená z kameňa, ktorý pochádzal z Dobrej Vody. V meste boli kamenné stavby vždy skôr výnimkou. Rovnako jedinečný je aj karner s pozostatkami bývalých Trnavčanov. „Obdobnú hĺbku má karner v Olomouci, kde ale skončili „už“ na piatich metroch..."

A nakoniec clanok Archeológovia objavili zrejme najstaršiu sakrálnu stavbu v Trnave

"...Pravdepodobne najstaršiu sakrálnu stavbu odkryli archeológovia pri Kostole sv. Mikuláša v Trnave. Objekt v tvare rotundy slúžil ako kostnica. Tú datujú až do 11. storočia.
...
Kamenná časť rotundy je totiž pre románske obdobie veľmi nezvyčajná.
Pre stredovek sú typické tehlové stavby. Našli sme zvyšky plevových tehál. Preto sa dá predpokladať, že nadzemná časť kostnice bola z tohto materiálu. Ale už to nikdy nedokážeme..."

nejake to foto z miesta vyskumu - vid http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=247

Este starsia sprava, pre doplnenie :

V Trnave našli stopy germánskeho osídlenia

"...Sú to prvé dôkazy, že tu kedysi bola germánska osada... Cez osadu malo pretekať aj jedno rameno potoka Trnávka...."

...a nakoniec citacia z wikipedie :

"Úrodná nížina na brehoch potoka Trnávka bola obývaná už v mladšej kamennej dobe. Kontinuita osídlenia nebola na dlhšie obdobia prerušovaná, čo dokazujú nálezy z bronzovej a železnej doby, napríklad poklad kelstkých mincí s nápismi BIATEC, NONNOS, COISA. Na prítomnosť rímskej kultúry poukazujú mince i keramika. Nálezy z 1. a 2. storočia sa zistili aj v polohe dnes už nejestvujúceho kostola sv. Michala.
Stopy slovanských a veľkomoravských sídlisk a hrobov sa našli v mestskej časti Kopánka a na Sereďskej ceste."

Last edited by vlaDyka; July 22nd, 2009 at 04:13 PM.
Old July 22nd, 2009, 12:34 PM   #90
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

A aby som nezabudol - Sidlisko BOJNÁ

Archeologické nálezy z Bojnej predstavia českej verejnosti na výstave v Brne

Archeologický výskum v Bojnej priniesol nálezy z čias Pribinu

Archeologické objavy menia predstavy o histórii

Unikátne nálezy spustili výskum v Bojnej

Archeológovia predstavili vzácne nálezy z výskumu v Bojnej

Last edited by vlaDyka; July 22nd, 2009 at 12:58 PM.
Old August 18th, 2009, 01:04 AM   #91
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

K termínom "sloven", "starý slovák", "slovák"

Quote:
Originally Posted by feudal
Meno Slovieni na rozdiel od starych slovakov nie je vyfabulovane ale dolozene.
Čím je to prosím doložené? Pýtam sa čisto so záujmom, pretože som toto ešte neštudoval. Teda ak tomu dobre rozumiem, "starý slovan" je vlastne totožný so "slovenom"? Zatiaľ to budem predpokladať.

Quote:
Originally Posted by aelfraed-nicolai View Post
trošku jazykovedy:
Ja netvrdím, že sloven = starý slovák, ale sloven => starý slovák, teda, že zo sloven si môžeme odvodiť názov starý slovák. A to je rozdiel.
To tvoje tvrdenie je v tvojej interpretácii totálne nepresné, nepravdivé a zavádzajúce.

I.
sloven => starý slovák
syntax:
- presnejšie: x (sloven(x) starý slovák(x)), teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, je súčasne aj starým slovákom.
sémantika:
- Toto tvrdenie by bolo pravdivé jedine pre označenie tých osôb, ktoré žili aj počas Veľkej Moravy a žili ešte aj po jej skončení. Keď už ale zomreli, tak už žiadni starí slováci nežili. V tomto jedinom prípade by to bola pravda, avšak na označenie presne týchto ľudí sa toto tvrdenie nepoužíva. Teda niektorí označujú termínom starí slováci aj tých ľudí, ktorý žili a zomreli počas Veľkej Moravy, alebo sa narodili tesne po Veľkej Morave a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov. Takže celé tvrdenie je nepravdivé.

II.
V žiadnom prípade už vôbec neplatí, že
sloven starý slovák, pretože by muselo platiť

x (((sloven(x) starý slovák(x))
(starý slovák (x) sloven(x)))

Nepravdivosť prvej implikácie som ukázal na prvom príklade, a nepravdivosť obrátenej implikácie je zjavná, teda: každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, je súčasne aj slovenom.

III.
Správne (matematicky) je to takto:
x (sloven(x) starý slovák(x)),
(starý slovák(x) sloven(x)),
sloven = predchodca (starý slovák)
starý slovák = predchodca (slovák)

(keďže je predchodca tranzitívna relácia dá sa odvodiť že platí aj: sloven = predchodca (slovák) )

teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, nie je súčasne aj starým slovákom, a súčasne, každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, nie je súčasne aj slovenom. A vzťah medzi sloven a starý slovák je taký, že sloven je predchodca starého slováka a starý slovák je zas predchodcom slováka.

Inými slovami,
nech SLOVENI je množina všetkých slovenov, a STARÍ SLOVÁCI je množina všetkých starých slovákov, potom
SLOVENI STARÍ SLOVÁCI =

a ešte inými slovami,
označovať obyvateľov Veľkej Moravy ako Starých slovákov je čistá demagógia, podobná našemu tvorcovi sociálneho nacionálneho raja. Ozaj, kto ten výrok vlastne spomenul?

-----------------------------------------------------------------------
Priatelia, ospravedlňujem za trochu formálny jazyk, ale ak sa má vyhnúť nekonečnej a zbytočnej diskusii okolo jazyka, tak iná cesta nevedie.
Inak takéto formulácie by sa dali rozšíriť o výrazy ako "slovan", "starý slovan", "čech", "poliak" ...

Last edited by futuros; August 18th, 2009 at 10:10 AM.
Old August 18th, 2009, 01:11 PM   #92
aelfraed-nicolai
Registered User

aelfraed-nicolai's Avatar

Quote:
Originally Posted by futuros View Post
Čím je to prosím doložené? Pýtam sa čisto so záujmom, pretože som toto ešte neštudoval. Teda ak tomu dobre rozumiem, "starý slovan" je vlastne totožný so "slovenom"? Zatiaľ to budem predpokladať.

To tvoje tvrdenie je v tvojej interpretácii totálne nepresné, nepravdivé a zavádzajúce.

I.
sloven => starý slovák
syntax:
- presnejšie: x (sloven(x) starý slovák(x)), teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, je súčasne aj starým slovákom.
sémantika:
- Toto tvrdenie by bolo pravdivé jedine pre označenie tých osôb, ktoré žili aj počas Veľkej Moravy a žili ešte aj po jej skončení. Keď už ale zomreli, tak už žiadni starí slováci nežili. V tomto jedinom prípade by to bola pravda, avšak na označenie presne týchto ľudí sa toto tvrdenie nepoužíva. Teda niektorí označujú termínom starí slováci aj tých ľudí, ktorý žili a zomreli počas Veľkej Moravy, alebo sa narodili tesne po Veľkej Morave a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov. Takže celé tvrdenie je nepravdivé.

II.
V žiadnom prípade už vôbec neplatí, že
sloven starý slovák, pretože by muselo platiť

x (((sloven(x) starý slovák(x))
(starý slovák (x) sloven(x)))

Nepravdivosť prvej implikácie som ukázal na prvom príklade, a nepravdivosť obrátenej implikácie je zjavná, teda: každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, je súčasne aj slovenom.

III.
Správne (matematicky) je to takto:
x (sloven(x) starý slovák(x)),
(starý slovák(x) sloven(x)),
sloven = predchodca (starý slovák)
starý slovák = predchodca (slovák)

(keďže je predchodca tranzitívna relácia dá sa odvodiť že platí aj: sloven = predchodca (slovák) )

teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, nie je súčasne aj starým slovákom, a súčasne, každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, nie je súčasne aj slovenom. A vzťah medzi sloven a starý slovák je taký, že sloven je predchodca starého slováka a starý slovák je zas predchodcom slováka.

Inými slovami,
nech SLOVENI je množina všetkých slovenov, a STARÍ SLOVÁCI je množina všetkých starých slovákov, potom
SLOVENI STARÍ SLOVÁCI =

a ešte inými slovami,
označovať obyvateľov Veľkej Moravy ako Starých slovákov je čistá demagógia, podobná našemu tvorcovi sociálneho nacionálneho raja. Ozaj, kto ten výrok vlastne spomenul?

-----------------------------------------------------------------------
Priatelia, ospravedlňujem za trochu formálny jazyk, ale ak sa má vyhnúť nekonečnej a zbytočnej diskusii okolo jazyka, tak iná cesta nevedie.
Inak takéto formulácie by sa dali rozšíriť o výrazy ako "slovan", "starý slovan", "čech", "poliak" ...
Veľmi pekne si to tu rozobral. Moja chyba s tym neopatrnym pouzivanim implikacie, ale to co si z toho urobil ty ma jednak pobavilo ale celkovo aj potesilo.
Myslim, ze to dava zmysel a zhruba s tym v tejto podobe suhlasim. Osobne nemam potrebu to rozpytvavat, a len dodam ze ja pouzivam nasledovne oznacenia:
hlavná množina (slovania), Podmnožina = Slovanské obyvateľstvo Veľkomorovaskej Ríše (Moravania, Nitrania, atď a tých nazývam sloveni), pričom označenie sloven potom po rozpade ríše ponechávam obyvateľom na území Slovenska. (Od tohoto bodu vznikajú často tie popletenia)
Starý slovák veľmi nepoužívam ale od 10.storočia je to podľa mňa už možné, pričom zhruba od toho 15. storočia už používam označenie slovák.
Asi takto je to (samozrejme zatiaľ len podľa mňa) najsprávnejšie.
Ešte raz ale musím povedať, že to ako si to zhrnul naozaj oceňujem, skutočne sa od toho dá odpychnúť v utvorení si vlastného názoru - aj v utvorení toho oficiálneho.
aelfraed-nicolai no está en línea   Reply With Quote
Old August 18th, 2009, 04:57 PM   #93
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

za reprezentaciu interpretacie !

Akurat "a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov." je zase podla mna (pardon za vyraz) poriadna hovadina. Ja "beriem" max. 100. Ale to plz nerozoberajme....len to len fakticka poznamka.
Old August 18th, 2009, 07:01 PM   #94
feudal
Registered User

feudal's Avatar

Quote:
Ty robíš jednu veľkú chybu, že chybým slovien si zamieňaš slovo slovan.
Quote:
ja pouzivam nasledovne oznacenia:
hlavná množina (slovania), Podmnožina = Slovanské obyvateľstvo Veľkomorovaskej Ríše (Moravania, Nitrania, atď a tých nazývam sloveni),
nerobis skor chybu ty, ked nazyvas slovenmi, len obyvatelov velkej moravy? Historici vo svojich pracach nazyvaju slovienmi aj ine slovanske kmene ako len tie co zili na uzemi velkej moravy.

Quote:
Starý slovák veľmi nepoužívam ale od 10.storočia je to podľa mňa už možné, pričom zhruba od toho 15. storočia už používam označenie slovák.
Uz som ta viac menej pochopoil. suhlasim, ze diferenciacia od okolitych kmenov nastala po zaniku velkej moravy,ale vyraznejsie az v 11. storoci, ked uz boli stabilizovane novovznikajuce staty. I keby sme pristupili na to, ze to izolovane slovanske obyvatelstvo, co sa dostalo do uhorska mozno nazyvat "starymi slovakmi", je to stale mimo toho kontextu v ktorom sa to snazi interpretovat nas najmudrejsi premier. A uz vonkoncom nemozno oznacit Svatopluka za krala tychlo "starych slovakov" lebo ten zomrel este v 9. storoci. Takze sa opat dostavame na zaciatok, kde som tvrdil, ze obyvatelov velkej moravy nemozno nazyvat starymi slovakmi.
feudal no está en línea   Reply With Quote
Old August 18th, 2009, 07:06 PM   #95
Norkey
BANNED

Regarding this historical period.. I always knew the czechs are descendants of the elves! (Early medieval times as seen by Hollywood)

preview

btw slušná diskuze, nenechte se rušit.. tolik matematických výrazů na jednom místě jsem neviděl už roky :-P Já osobně se poslední dobou zajímám víc než o slovany o dějiny keltů u nás, člověk by neřekl kolik zajímavých zjištění to může přinést.. Faktem je, že jak příběh o Libuši tak většina mýtů "kmene čechů" má základ už v dobách keltů, respektive keltsko-germánské markomanské populace, což je přímo skvělé :-)

Last edited by Norkey; August 18th, 2009 at 07:16 PM.
Old August 18th, 2009, 07:55 PM   #96
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Originally Posted by feudal View Post
Uz som ta viac menej pochopoil. suhlasim, ze diferenciacia od okolitych kmenov nastala po zaniku velkej moravy,ale vyraznejsie az v 11. storoci, ked uz boli stabilizovane novovznikajuce staty. I keby sme pristupili na to, ze to izolovane slovanske obyvatelstvo, co sa dostalo do uhorska mozno nazyvat "starymi slovakmi", je to stale mimo toho kontextu v ktorom sa to snazi interpretovat nas najmudrejsi premier. A uz vonkoncom nemozno oznacit Svatopluka za krala tychlo "starych slovakov" lebo ten zomrel este v 9. storoci. Takze sa opat dostavame na zaciatok, kde som tvrdil, ze obyvatelov velkej moravy nemozno nazyvat starymi slovakmi.
No s tymto vlastne suhlasim. Obyvatelov Velkomoravskej Rise nemozno vseobecne nazyvat "starymi slovakmi", v tomto smere je to skutocne scestne.
Ale mozeme a mali by sme ich nazyvat slovenmi, pretoze to je dolozene pisomne.
Akurat tu treba rozlisit to kedy su to vseobecne sloveni a od kedy je to len slovenske jadro, tych slovenov na nasom uzemi, ktorych uz mozeme nazyvat "stari slovaci".
Ale vlastne ti uznavam ze Svatopluk by mal byt oficialne kralom slovenov.
Len tak mimochodom sloven sa mi paci viac nez stary slovak.
Je to ovela historicky korektnejsie.
Ale som rad ze sa pomaly dostavame k nejakemu prijatelnemu vysledku.

Hold aj ja som obcas nepozorny, vo forme toho, co napisem.
Ale prave preto mam rad diskuterov, ktori sa mi v tom povrtaju.
Old August 18th, 2009, 07:58 PM   #97
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Regarding this historical period.. I always knew the czechs are descendants of the elves! (Early medieval times as seen by Hollywood)

Btw, to je nejaky fanmade film, alebo sa to da aj niekde zohnat? Celkom ma to zaujalo.
Old August 18th, 2009, 08:14 PM   #98
Norkey
BANNED

15. října by to mělo dorazit do kin (viz odkaz), asi nejde čekat nějakou historickou exaktnost (zvlášť od debutujícího režiséra), ale z tohoto období (příchod slovanů) je to asi první vážnější pokus a to vypadá zajímavě.. něco na způsob poslední legie nebo krále artuše..
Old August 18th, 2009, 08:16 PM   #99
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

Quote:
Originally Posted by vlaDyka View Post
Akurat "a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov." je zase podla mna (pardon za vyraz) poriadna hovadina. Ja "beriem" max. 100. Ale to plz nerozoberajme....len to len fakticka poznamka.
To som si len robil srandu, zabudol som tam pridať nejaký symbol reprezentujúci sarkazmus, pretože mnoho hejslovákov by si to tak strašne prialo (aby tu bola tisícročná poroba), aby mohli mať dôvod proti niekomu bojovať.

Quote:
Veľmi pekne si to tu rozobral. Moja chyba s tym neopatrnym pouzivanim implikacie, ale to co si z toho urobil ty ma jednak pobavilo ale celkovo aj potesilo.
Díkes, že si to tak zobral, bál som sa, aby sme sa nehádali.

Last edited by futuros; August 18th, 2009 at 08:33 PM.
Old August 18th, 2009, 08:30 PM   #100
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

Quote:
15. října by to mělo dorazit do kin (viz odkaz), asi nejde čekat nějakou historickou exaktnost (zvlášť od debutujícího režiséra), ale z tohoto období (příchod slovanů) je to asi první vážnější pokus a to vypadá zajímavě.. něco na způsob poslední legie nebo krále artuše..
Tak to si rád pozriem.

Inak aj na toto sa veľmi teším:
Jakubisko pracuje na filme o Slovanoch
Quote:
Slovenský režisér Juraj Jakubisko pracuje na novom projekte. Prvá verzia scenára s pracovným názvom Tisíc rokov samoty mapuje "Slovanstvo v strednej a východnej Európe v 6. až 9. storočí nášho letopočtu," uviedla pre agentúru SITA PR a marketingová manažérka spoločnosti Bontonfilm Zuzana Szabóová. "Je to príbeh, ktorý sa dotýka prakticky všetkých slovanských národov, ale aj mnohých národov neslovanských, napríklad Turkov či Mongolov. Veľkú rolu tu hrá pohanská viera. Úsvit slovanského veku by som rád natáčal v nejakej prírodnej scenérii, ktorá má sama v sebe charizmu. Jedno také zázračné miesto som teraz objavil na obyčajných fotkách z dovolenky našich známych, v lete sa tam chcem ísť pozrieť," povedal známy filmár. Spomínané miesto a krajinu, kde sa nachádza, neprezradil. Nakrúcať sa však nebude len v Európe, ale aj za oceánom. "Šírke záberu toho príbehu zodpovedá aj šírka medzinárodnej koprodukcie, ktorú musím pre nový projekt zaistiť, v tejto fáze jednáme s veľkými štúdiami, ako v Amerike, tak aj v Európe. Aj herecké obsadenie bude ešte viac multinárodné než u Bathory," dodala Jakubiskova manželka a producentka Deana Jakubisková-Horváthová.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules