|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#81 |
|
Astral tourist
Likes (Received): 6
|
Priatelia, toto som už chcel sem poslať sem včera, ale nestihol som to dokončiť, ..., až dnes ráno o 5:00. Je to taká malá zbierka Dobových dokumentov z ranostredovekého obdobia zo Strednej Euŕopy. Zbierka obsahuje preklady týchto diel a súčasne aj obrázky konkrétnych dobových diel. Neviem či ste napr. niekedy videli nejaký dokument s menom Pribinu, Koceľa, Rastislava, ..., atď. Snáď sa to Vám bude páčiť.
![]() Pozor, má to 11 MB.
Sémantický web Last edited by futuros; May 30th, 2009 at 02:44 AM. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
![]() Vidim futuros, ze ta ta Morava drzi Je to dobry napad takto dat veci dohromady.Chybaju ti tam ale dost dolezite listiny zo zaciatku 10. storocia... ved len bitka pri Bratislave r. 907 sa spomina v asi 6 pisomnych zdrojoch. Dalej je dost dokumentov o vlade Mojmira II. ktore by si tiez mohol pridat. Napr. Reginova kronika, ci Ruotgerov Zivot sv. Bruna, Altaisske analy, Uhorsko-polska kronika, Bavorske analy, atd... Drzim palce
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Registered User
|
Futuros, dobra praca, pravdou je, ze velkomoravskych hradisk roznej velkosti a vyznamu je, teda bolo, na SK (a v okoli) na mrte, no neviem o existencii hodnovernej mapy plus ich opisu... mozno je dovodom aj strach pred "hladacmi pokladov", ktori radi rozvrtaju vsetko na co natrafia, kedze jedna vec je lokalitu najst/oznacit a druha spravit jej archeologicky prieskum prv ako pridu pokladokopovia, ci sa mylim? Som tu amaterom...
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
BANNED
Likes (Received): 3
|
No, ciste technicky vzato, velkomoravska hradiste tehdy ale nebyla na slovensku ale na morave, protoze uzemi moravy tehdy sahalo az nekam k Presovu
Slovensko to bylo az pozdeji, kdyz se morava v dobe krize stahla nejdriv k vahu, pozdeji az skoro k r. Morave.. ![]() Jinak ten soubor futura dobrá práce, jen mi tam chybí též nějaké hodnocení oněch pramenů Například se vedou živé diskuse (když zůstanu hned u první kapitoly), jestli byl Sámo skutečně Frank, či jestli to nebyl buď židovský kupec Samuel, případně příslušník galorománského obyvatelstva, které se tehdy hlavně zabývalo obchodem apod. Tyhle diskuse jsou často neméně zajímavější, než archeologické nálezy samy o sobě, které odpověď na spoustu otázek stejně poskytnout ani nedokáže..
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Moderator
Likes (Received): 70
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Quote:
Takze "velkomoravska hradiste" sa teoreticky mozu najst aj v Bulharsku ci na Save ![]() To ostatne... s tym sa sa tu (aj) futuros zahrava co srdco raci.... |
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Astral tourist
|
Priatelia, toto je akiste náhoda, no stalo sa, dovoľte mi to tu pridať.
Quote:
Priatelia, ja som sa ženil presne 21.6.2008, čo je letný slnovrat (a aj prichádza vláda Perúna), v roku 2008 to krásne vyšlo na sobotu , bolo to v kaplnke na Oravskom hrade. Prstene som navrhol v Microsoft Visio, kde som aplikoval vzor z jednej slovanskej nádoby z Veľkomoravského obdobia.Perún. ![]()
Sémantický web Last edited by futuros; June 20th, 2009 at 12:42 AM. |
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
|
Futuros, pekná symbolika! Oravský hrad, pekné miesto na svadbu. Vidno, že téma tohto threadu, ktorý si založil Ťa dosť baví.
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Registered User
|
Quote:
Nerad Quotujem aj obrazky, ale tu sa mi to nejako hodi, tak ma za to plz neukamenujte. Archeológovia objavili v Trnave rotundu, je v poradí devätnásta "...Rotunda, ktorá je jednou z devätnástich na Slovensku, zanikla v roku 1360. Múr rotundy zachádza pod Dóm sv. Mikuláša. Znamená to, že v čase, keď ho stavali, rotundu zbúrali. Jej kameň použili na výstavbu kostola. „Vieme teda, kedy zanikla, ale nevieme, kedy vznikla. Nemôžeme vylúčiť ani veľkomoravské obdobie,“ dodal archeológ. ..." sprava TASR z 22.7.2009 "...Objavená románska rotunda s apsidou s priemerom 9 metrov je pravdepodobne najväčším objektom svojho druhu na území Slovenska. Z tohto obdobia je známych iba devätnásť sakrálnych stavieb. Trnavská zanikla v roku 1360, pod jej základmi odkryli pri výkopových prácach šesť metrov hlboký karner-kostnicu s pozostatkami niekoľko desiatok tisícov bývalých obyvateľov mesta. ... Podľa jeho slov sú v Trnave románske stavby ojedinelé, rotunda je prvým známym sakrálnym objektom. Bola postavená z kameňa, ktorý pochádzal z Dobrej Vody. V meste boli kamenné stavby vždy skôr výnimkou. Rovnako jedinečný je aj karner s pozostatkami bývalých Trnavčanov. „Obdobnú hĺbku má karner v Olomouci, kde ale skončili „už“ na piatich metroch..." A nakoniec clanok Archeológovia objavili zrejme najstaršiu sakrálnu stavbu v Trnave "...Pravdepodobne najstaršiu sakrálnu stavbu odkryli archeológovia pri Kostole sv. Mikuláša v Trnave. Objekt v tvare rotundy slúžil ako kostnica. Tú datujú až do 11. storočia. ... Kamenná časť rotundy je totiž pre románske obdobie veľmi nezvyčajná. Pre stredovek sú typické tehlové stavby. Našli sme zvyšky plevových tehál. Preto sa dá predpokladať, že nadzemná časť kostnice bola z tohto materiálu. Ale už to nikdy nedokážeme..." nejake to foto z miesta vyskumu - vid http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=247 ************** Este starsia sprava, pre doplnenie : V Trnave našli stopy germánskeho osídlenia "...Sú to prvé dôkazy, že tu kedysi bola germánska osada... Cez osadu malo pretekať aj jedno rameno potoka Trnávka...." ************** ...a nakoniec citacia z wikipedie : "Úrodná nížina na brehoch potoka Trnávka bola obývaná už v mladšej kamennej dobe. Kontinuita osídlenia nebola na dlhšie obdobia prerušovaná, čo dokazujú nálezy z bronzovej a železnej doby, napríklad poklad kelstkých mincí s nápismi BIATEC, NONNOS, COISA. Na prítomnosť rímskej kultúry poukazujú mince i keramika. Nálezy z 1. a 2. storočia sa zistili aj v polohe dnes už nejestvujúceho kostola sv. Michala. Stopy slovanských a veľkomoravských sídlisk a hrobov sa našli v mestskej časti Kopánka a na Sereďskej ceste." Last edited by vlaDyka; July 22nd, 2009 at 04:13 PM. |
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Registered User
|
A aby som nezabudol - Sidlisko BOJNÁ
![]() Archeologické nálezy z Bojnej predstavia českej verejnosti na výstave v Brne Archeologický výskum v Bojnej priniesol nálezy z čias Pribinu Archeologické objavy menia predstavy o histórii Unikátne nálezy spustili výskum v Bojnej Archeológovia predstavili vzácne nálezy z výskumu v Bojnej Last edited by vlaDyka; July 22nd, 2009 at 12:58 PM. |
|
|
|
|
|
#91 | ||
|
Astral tourist
|
K termínom "sloven", "starý slovák", "slovák"
Quote:
Teda ak tomu dobre rozumiem, "starý slovan" je vlastne totožný so "slovenom"? Zatiaľ to budem predpokladať.Quote:
I. sloven => starý slovák syntax: - presnejšie: starý slovák(x)), teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, je súčasne aj starým slovákom.sémantika: - Toto tvrdenie by bolo pravdivé jedine pre označenie tých osôb, ktoré žili aj počas Veľkej Moravy a žili ešte aj po jej skončení. Keď už ale zomreli, tak už žiadni starí slováci nežili. V tomto jedinom prípade by to bola pravda, avšak na označenie presne týchto ľudí sa toto tvrdenie nepoužíva. Teda niektorí označujú termínom starí slováci aj tých ľudí, ktorý žili a zomreli počas Veľkej Moravy, alebo sa narodili tesne po Veľkej Morave a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov. Takže celé tvrdenie je nepravdivé. II. V žiadnom prípade už vôbec neplatí, že sloven starý slovák, pretože by muselo platiť starý slovák(x))![]() (starý slovák (x) sloven(x)))Nepravdivosť prvej implikácie som ukázal na prvom príklade, a nepravdivosť obrátenej implikácie je zjavná, teda: každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, je súčasne aj slovenom. III. Správne (matematicky) je to takto: starý slovák(x)), ![]() (starý slovák(x) sloven(x)),![]() sloven = predchodca (starý slovák) starý slovák = predchodca (slovák) (keďže je predchodca tranzitívna relácia dá sa odvodiť že platí aj: sloven = predchodca (slovák) ) teda každé indivíduum, ktoré je slovenom, nie je súčasne aj starým slovákom, a súčasne, každé indivíduum, ktoré je starým slovákom, nie je súčasne aj slovenom. A vzťah medzi sloven a starý slovák je taký, že sloven je predchodca starého slováka a starý slovák je zas predchodcom slováka. Inými slovami, nech SLOVENI je množina všetkých slovenov, a STARÍ SLOVÁCI je množina všetkých starých slovákov, potom SLOVENI STARÍ SLOVÁCI = ![]() a ešte inými slovami, označovať obyvateľov Veľkej Moravy ako Starých slovákov je čistá demagógia, podobná našemu tvorcovi sociálneho nacionálneho raja. Ozaj, kto ten výrok vlastne spomenul? ![]() ----------------------------------------------------------------------- Priatelia, ospravedlňujem za trochu formálny jazyk, ale ak sa má vyhnúť nekonečnej a zbytočnej diskusii okolo jazyka, tak iná cesta nevedie. ![]() Inak takéto formulácie by sa dali rozšíriť o výrazy ako "slovan", "starý slovan", "čech", "poliak" ...
Sémantický web Last edited by futuros; August 18th, 2009 at 10:10 AM. |
||
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Registered User
|
Quote:
Myslim, ze to dava zmysel a zhruba s tym v tejto podobe suhlasim. Osobne nemam potrebu to rozpytvavat, a len dodam ze ja pouzivam nasledovne oznacenia: hlavná množina (slovania), Podmnožina = Slovanské obyvateľstvo Veľkomorovaskej Ríše (Moravania, Nitrania, atď a tých nazývam sloveni), pričom označenie sloven potom po rozpade ríše ponechávam obyvateľom na území Slovenska. (Od tohoto bodu vznikajú často tie popletenia) Starý slovák veľmi nepoužívam ale od 10.storočia je to podľa mňa už možné, pričom zhruba od toho 15. storočia už používam označenie slovák. Asi takto je to (samozrejme zatiaľ len podľa mňa) najsprávnejšie. Ešte raz ale musím povedať, že to ako si to zhrnul naozaj oceňujem, skutočne sa od toho dá odpychnúť v utvorení si vlastného názoru - aj v utvorení toho oficiálneho. |
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Registered User
|
za reprezentaciu interpretacie !Akurat "a žili tu chudáci pod útlakom 1000 rokov." je zase podla mna (pardon za vyraz) poriadna hovadina. Ja "beriem" max. 100. Ale to plz nerozoberajme....len to len fakticka poznamka.
|
|
|
|
|
|
#94 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
Uz som ta viac menej pochopoil. suhlasim, ze diferenciacia od okolitych kmenov nastala po zaniku velkej moravy,ale vyraznejsie az v 11. storoci, ked uz boli stabilizovane novovznikajuce staty. I keby sme pristupili na to, ze to izolovane slovanske obyvatelstvo, co sa dostalo do uhorska mozno nazyvat "starymi slovakmi", je to stale mimo toho kontextu v ktorom sa to snazi interpretovat nas najmudrejsi premier. A uz vonkoncom nemozno oznacit Svatopluka za krala tychlo "starych slovakov" lebo ten zomrel este v 9. storoci. Takze sa opat dostavame na zaciatok, kde som tvrdil, ze obyvatelov velkej moravy nemozno nazyvat starymi slovakmi. |
||
|
|
|
|
|
#95 |
|
BANNED
|
Regarding this historical period.. I always knew the czechs are descendants of the elves!
(Early medieval times as seen by Hollywood)preview btw slušná diskuze, nenechte se rušit.. tolik matematických výrazů na jednom místě jsem neviděl už roky :-P Já osobně se poslední dobou zajímám víc než o slovany o dějiny keltů u nás, člověk by neřekl kolik zajímavých zjištění to může přinést.. Faktem je, že jak příběh o Libuši tak většina mýtů "kmene čechů" má základ už v dobách keltů, respektive keltsko-germánské markomanské populace, což je přímo skvělé :-)
Last edited by Norkey; August 18th, 2009 at 07:16 PM. |
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ale mozeme a mali by sme ich nazyvat slovenmi, pretoze to je dolozene pisomne. Akurat tu treba rozlisit to kedy su to vseobecne sloveni a od kedy je to len slovenske jadro, tych slovenov na nasom uzemi, ktorych uz mozeme nazyvat "stari slovaci". Ale vlastne ti uznavam ze Svatopluk by mal byt oficialne kralom slovenov. Len tak mimochodom sloven sa mi paci viac nez stary slovak. Je to ovela historicky korektnejsie. Ale som rad ze sa pomaly dostavame k nejakemu prijatelnemu vysledku. Hold aj ja som obcas nepozorny, vo forme toho, co napisem. Ale prave preto mam rad diskuterov, ktori sa mi v tom povrtaju.
|
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
BANNED
|
15. října by to mělo dorazit do kin (viz odkaz), asi nejde čekat nějakou historickou exaktnost (zvlášť od debutujícího režiséra), ale z tohoto období (příchod slovanů) je to asi první vážnější pokus a to vypadá zajímavě.. něco na způsob poslední legie nebo krále artuše..
|
|
|
|
|
|
#99 | ||
|
Astral tourist
|
Quote:
![]() Quote:
Sémantický web Last edited by futuros; August 18th, 2009 at 08:33 PM. |
||
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Astral tourist
|
Quote:
![]() Inak aj na toto sa veľmi teším: Jakubisko pracuje na filme o Slovanoch Quote:
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|