daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old August 18th, 2009, 08:44 PM   #101
Norkey
BANNED

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by futuros View Post
Tak to si rád pozriem.

Inak aj na toto sa veľmi teším:
Jakubisko pracuje na filme o Slovanoch
Taky zajímavé. A to bude film, nebo dokument? Zmapovat tři století historie v jednom (velko)filmu.. navíc osobně jsem dost skeptický že v současnosti máme dost informací o životě v té době. Werner to pojal jako výklad mýtu (ještě ke všemu od takových "es" jakými byli Kosmas nebo A.Jirásek, tam už vážně nebylo co zkazit). Ale tak Jakubisko se snaží, všechna čest

Každopádně by měl angažovat Winter Ave Zoli (a ty její kolegyně z Libuše k ní) která, aspoň podle traileru, vypadá hodně podobná té Rohanské princezně z LOTR, což samozřejmě chválím..

Sorry for OT, bylo to aspoň trochu k historii ale
Norkey no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 18th, 2009, 10:06 PM   #102
odar
Registered User

Likes (Received): 0

Príbeh o solúnskych bratoch možno sfilmujú v Nitre
odar no está en línea   Reply With Quote
Old August 18th, 2009, 10:51 PM   #103
aelfraed-nicolai
Registered User

aelfraed-nicolai's Avatar

Quote:
Originally Posted by futuros View Post
Díkes, že si to tak zobral, bál som sa, aby sme sa nehádali.
Tak to sa vazne nemusis bat. Dobra diskusia sa zaobide aj bez hadok a taky vtipek, je len korenim.
Po tvojom rozobrani som mal sice chut napisat: Nepisal som to v jazyku vyrokovej logiky. ale naco to rozpytvavat?

Hovorim, ze sa mi to vlastne pacilo. Kiez by si viac ludi davalo taku namahu a zamyslalo sa.

Btw. Bodaj by sa to natacanie tych nasich historickych skvostov uz konecne naplno rozbehlo. Vyzera to fajn, uz len dokopat nejakych schopnych producentov. Lebo materialu je dost.

A este ma napadlo aby som sa dostal aj k celkovej teme, ze sa objavili nove indicie v oblasti archeologie zameranej na Nitrianske kniezatstvo.
Su to zatial vazne len klebety, ale vraj sa chysta nejaky komplexny vyskum zamerany na vychodne Slovensko. Uz maju vytypovanych aj par miest, ale cele to viazne na financiach, ako vzdy. Nechcu nic rozkopavat, kym nebudu mat financne pokryte aspon dva roky. Pricom plan je taka patrocnica. Tak dufam, ze to nedopadne ako patrocnice z nedavnej historie.
Ocakavaju sa vsak objavy z obdobia panovania Pribinu a jeho predchodcov. Tak kto vie, ako to nakoniec bude.
aelfraed-nicolai no está en línea   Reply With Quote
Old August 19th, 2009, 11:38 AM   #104
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

Likes (Received): 1

aktualna sprava o najdenom crepe s hlaholikou v Blatnohrade

"...Totiž v súčasnosti sa zdá, že je to dosiaľ najstarší text, ktorý bol napísaný písmenami hlaholiky. Sú to spolu štyri znaky: dva a pol písmena a jeden kríž. Navyše nie je vylúčené, že je v tom zachytený rukopis Cyrila alebo Metoda, poznamenal archeológ. (Miklós Béla Szőke, hlavný spolupracovník Archeologického ústavu Maďarskej akadémie vied, ktorý už 15 rokov riadi vykopávky v Zalavári. ) ..."

zo zdroja : Úlomok črepu v Blatnohrade - Hodnota posvätného predmetu?

\\edit
a pichnem do hniezda - vid aj dodatok Gregora Papuceka. Ma ten pan pravdu, ma....

a variacia "nemenovaneho bulvarneho denika" : V Maďarsku našli črep s nápisom v slovanskej hlaholike

A par zaberov pre menej znalych lokality :

Last edited by vlaDyka; August 20th, 2009 at 11:25 AM. Reason: HQ pix added
vlaDyka no está en línea   Reply With Quote
Old August 19th, 2009, 04:01 PM   #105
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Originally Posted by vlaDyka View Post
aktualna sprava o najdenom crepe s hlaholikou v Blatnohrade
Bolo na čase. Oblasť v okolí Balatonu, je dodnes u nás na Slovensku, akosi obchádzaná, ak sa hovorí o archeológii a archeologických nálezoch.
Okrem samotného Blatnohradu, toho veľa známeho nieje, ale len u nás.
A tento črep, je naozaj len zlomok z nálezov, ktoré už boli nájdené ibaže sú teraz zakonzervované v Maďarských múzeách a príliš sa nimi nezaoberá.
Už aby sa aj toto rozbehlo!
Celkom by sa mi páčilo, keby konečne niekto popracoval na hmotových alebo 3D modeloch Veľkomoravských pamiatok.
Old August 19th, 2009, 06:25 PM   #106
Aurelius
Registered User

Aurelius's Avatar

Quote:
Originally Posted by aelfraed-nicolai View Post
Bolo na čase. Oblasť v okolí Balatonu, je dodnes u nás na Slovensku, akosi obchádzaná, ak sa hovorí o archeológii a archeologických nálezoch.
Okrem samotného Blatnohradu, toho veľa známeho nieje, ale len u nás.
A tento črep, je naozaj len zlomok z nálezov, ktoré už boli nájdené ibaže sú teraz zakonzervované v Maďarských múzeách a príliš sa nimi nezaoberá.
Už aby sa aj toto rozbehlo!
Celkom by sa mi páčilo, keby konečne niekto popracoval na hmotových alebo 3D modeloch Veľkomoravských pamiatok.
No v Maďarsku bol v minulosti problém obchádzania všetkých slovanských nálezov. Teraz si nespomeniem na meno tej archeologičky, každopádne kopala Zalavár (Blatnohrad) a našla tam Slovanov, vypublikovala to a odstavili ju od práce. Ešte aj v dnešnej dobe je tam s týmto problém, nie však tak veľký ako v minulosti, už sa slovanské nálezy sem tam publikujú v periodikách . Takže v budúcnu to bude už dobré. Hmmm kukni si môj thread Prehistory, Protohistory, Middle Ages, už skoro dva mesiace som tam nič nepridal, ale zbieram materiály, možno dnes tam niečo málo hodím, sú tam aj počítačové rekonštrukcie niektorých vecí, ale u nás sa to moc zatiaľ nerobí ale postupne sa to začína rozvíjať, už sú tendencie
Aurelius no está en línea   Reply With Quote
Old August 20th, 2009, 09:52 PM   #107
vlaDyka
Registered User

vlaDyka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Aurelius View Post
No v Maďarsku bol v minulosti problém obchádzania všetkých slovanských nálezov. Teraz si nespomeniem na meno tej archeologičky, každopádne kopala Zalavár (Blatnohrad) a našla tam Slovanov, vypublikovala to a odstavili ju od práce. Ešte aj v dnešnej dobe je tam s týmto problém, nie však tak veľký ako v minulosti, už sa slovanské nálezy sem tam publikujú v periodikách . Takže v budúcnu to bude už dobré. Hmmm kukni si môj thread Prehistory, Protohistory, Middle Ages, už skoro dva mesiace som tam nič nepridal, ale zbieram materiály, možno dnes tam niečo málo hodím, sú tam aj počítačové rekonštrukcie niektorých vecí, ale u nás sa to moc zatiaľ nerobí ale postupne sa to začína rozvíjať, už sú tendencie
predpokladam, ze myslis Agnes Cs. Sos, ktora v 80-tych rokoch tam robila "nejake vykopavky" = v clanku sa pise, ze lokalizovala Kostol Sv. Hadriana... Vid LINK.
vlaDyka no está en línea   Reply With Quote
Old October 18th, 2009, 03:10 AM   #108
futuros
Astral tourist

futuros's Avatar

Likes (Received): 6

Veľkomoravská pamiatka v Ducovom sa rozpadá, chystá sa obnova

Quote:
Prezentácia veľmožského dvorca Ducové z obdobia Veľkej Moravy sa rozpadá. Vzácnu pamiatku plánujú obnoviť v priebehu štyroch rokov.

DUCOVÉ. V roku 2013 bude 1150 výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Do tohto dátumu by mala byť obnovená národná kultúrna pamiatka pri obci Ducové, ktorej súčasťou je aj rotunda z 9. storočia.
Prezentácia sa rozpadá

Archeologický výskum, ktorý sa uskutočnil na kopci Kostolec pri Ducovom koncom 60. a začiatkom 70. rokov priniesol unikátny nález - odhalil podobu veľkomoravského dvorca.

„Našli sa základy rotundy, pozostatky opevnenia a obytných stavieb," hovorí Peter Grznár z Krajského pamiatkového úradu Trnava, ktorý vedie aktuálny archeologický výskum v tejto lokalite. „Po skončení sa rozhodlo, že táto vzácna pamiatka bude odprezentovaná."

Základové múry rotundy sa nadstavali novým múrom a vytvorili sa hypotetické napodobeniny drevenej palisády (hradba vytvorená z mohutných dubových kolov, zakončených špicom - pozn. red). „Po tridsiatich rokoch sa však začína prezentácia rozpadať," konštatuje Grznár.

Návštevníkom udrú do očí najmä porúcané palisády a nečitateľné informačné tabule.

Plánuje sa obnova

Aktuálny archeologický výskum, ktorý iniciuje farský úrad v Moravanoch nad Váhom ako vlastník pamiatky, sa však zameriava na zistenie stavu originálneho (veľkomoravského) múru rotundy - či nedochádza k jeho degradácii.

„Po ukončení naväzujúceho stavebno-historického a reštaurátorského výskumu sa rozhodne o podobe novej prezentácie. Tá bude vďaka moderným postupom šetrnejšia k originálu."

Výskumy sú financované z fondu ministerstva kultúry Obnov si svoj dom.

Predchodca hradu

Význam veľmožského dvorca Ducové spočíva v tom, že ide pravdepodobne o jeden z najstarších hmotných dokladov feudálnych spoločenských vzťahov. „Z tohto obdobia inak poznáme hradiská veľkej rozlohy, ktoré fungovali na archaickejších formách spoločenských vzťahov," hovorí Grznár.

„Naproti tomu, dvorec Ducové má menšiu rozlohu, a svojou štruktúrou sa dá chápať ako predchodca hradov. To znamená, že zrejme patril konkrétnemu vlastníkovi a jeho rodine. Hradiská na takomto vlastníckom príncípe pravdepodobne nefungovali."
Old October 18th, 2009, 01:24 PM   #109
Aurelius
Registered User

Aurelius's Avatar

paráda len to čo tam Grznár robí je len pamiatkový výskum, ono to už je celé prekopané A. Ruttkayom, ktorý to bohuzial nikdy nevypublikoval, cize vieme len kusé informácie a kedze je starý, tak to uz ani nevypublikuje, skoda... ale som rád že sa s tým niečo robí, to by mohol byť aj pekný skanzen, dalo by sa to ľahko obnoviť celé
Aurelius no está en línea   Reply With Quote
Old March 22nd, 2010, 08:06 PM   #110
aelfraed-nicolai
Registered User

Povedal som si, že jeho veličenstvo postnem aj sem...

http://img696.imageshack.us/img696/3637/svtplk7.jpg

To je link na obrázok "kráľa slovenov Svätopluka", ktorý považujem za najkrajší fiktívny portrét a toto miesto sa mi zdalo ako vhodné na jeho prezentovanie.
Old March 22nd, 2010, 09:13 PM   #111
Amrafel
Higher, better

Amrafel's Avatar

Likes (Received): 86

reálnejšieho Svätopluka nakreslím aj ja

projects & photos & history
Amrafel no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2010, 10:44 PM   #112
Teapack2
Registered User

Preco?

Quote:
http://img696.imageshack.us/img696/3637/svtplk7.jpg

To je link na obrázok "kráľa slovenov Svätopluka", ktorý považujem za najkrajší fiktívny portrét a toto miesto sa mi zdalo ako vhodné na jeho prezentovanie.
Precital som si tvoje prispevky vo vlakne o bratislavskom hrade. Ludia ako ty ma drzia nad vodou, davaju mi silu nevykaslat sa tu (SR) na to, ostat a pokusit sa svojim posebenim vplyvat na vymytu cast populacie, ktora hlta tv noviny markizy, jojky a clanky nasich objektivnych dennikov.
Preco si sa Futurosom nechal ovplyvnit k opusteniu pojmu stari slovaci? neviem, ale pojem kral slovenov mi znie ako by to nemalo nic docinenia s nami... Inac vdaka za fotky vo vlakne o hrade.
Teapack2 no está en línea   Reply With Quote
Old June 8th, 2010, 12:01 PM   #113
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Originally Posted by Teapack2 View Post
Precital som si tvoje prispevky vo vlakne o bratislavskom hrade. Ludia ako ty ma drzia nad vodou, davaju mi silu nevykaslat sa tu (SR) na to, ostat a pokusit sa svojim posebenim vplyvat na vymytu cast populacie, ktora hlta tv noviny markizy, jojky a clanky nasich objektivnych dennikov.
Preco si sa Futurosom nechal ovplyvnit k opusteniu pojmu stari slovaci? neviem, ale pojem kral slovenov mi znie ako by to nemalo nic docinenia s nami... Inac vdaka za fotky vo vlakne o hrade.
Vďaka, ja si veľmi vážim, každú podporu a o to viac ma to motivuje, k aktivite a k vnášaniu nových a čistejších pohľadov na našu históriu a pamiatky.

Chcem len povedať, že som sa nenechal futurosom ovplyvniť, kdeže... Podľa mňa sme mali s futurosom od začiatku podobný postoj, len každý hovoril svojím jazykom.
Ja naďalej trvám na tom, že starí Slováci, sú legitímny (aj keď vykonštruovaný) pojem, ale myslím si, že najsprávnejšie by bolo používať pojem Sloven, pre predkov Slovákov, pretože je to jednoducho dobový a nespochybniteľný pojem.
Koniec koncov, aj futuros to pekne a logicky odôvodnil, v čom spočíva vykonštruovanosť pojmu "starý Slovák" ešte by sme si mohli niečo povedať o pojme "Veľká Morava", ktorý je rovnakého razenia.

A myslím že pojem Sloven oveľa viac vyjadruje našu kontinuitu, veď si zober napríklad že pomenovanie ženského rodu Slovenka, sa dodnes nezmenilo.
Slovenky boli vždy Slovenkami aj v stredoveku.
Slovensko je srdcom starej krajiny Slovenov, ktorí si dnes hovoria Slováci.
Práve tento pojem (Slovák) k nám prenikol z Čiech tak ako aj pojem Slověn.
Bez zaujatia voči dnešným Čechom, môžeme povedať, že to bola práve Česká historiografia, ktorá nás formálne zbavila historickej kontinuity aby vyzdvihla tú vlastnú, čo bol opäť dôsledok dobovej politiky.
Ale keďže sme mladý štát a dlho sme boli v Českom područí a stále sú pre nás Česi vzorom aj v historiografii. (verte mi, sú aj mojím vzorom, lebo sú v nej zatiaľ ozaj popredu čo sa výskumu týka aj publikácii)
Napriek tomu sme nimi až nezdravo ovplyvnení.
Cyrilo-Metodskú liturgickú reč nazývame "staroslovienskou", miesto správneho "staroslovenskou" predkov voláme Slovanmi a Slovienmi miesto Slovenmi a podobne.
Historicky si musíme uvedomiť že Český štát mal vždy záujem potlačil Slovenský živel, rozbiť tradíciu Svätopluka ako "Slovenského kráľa" (preto vznikol pojem Slověn = Slovien, ktorí nám tu aj dnes šarapatí).
Starý a pôvodný národ Slovenský, teda národ Slovenov, bol politicky vždy vystavený tlakom z vonka a nakoniec sa rozdelil na Moravanov, ktorých silne čechizovali, jadro Slovenov = Slovákov - ktorých sa snažili asimilovať Maďari, ako sa im to podarilo s treťou vetvou Slovenov v Panónii.
Zopakujem, že ide o historický fakt, a preto netreba cítiť nenávisť a ani všelijaké retroaktívne tendencie v súčasnej politike nemajú čo hľadať.
Tak to proste bolo a je to evidentné (v zmysle slova evidence = dôkaz) je to dokázateľné.
Našou úlohou je teraz citlivo sa k tomuto postaviť očistiť sa od bahna historicko-politických tendencií a s využitím dobových prameňov a poznatkov za pomoci praktickej logiky (že futuros) nadviazať všetky pretrhnuté putá s našimi predkami.
Bez zbytočných emócií, lebo cez ne sa nikam nedostaneme. Môžeme sa aj navždy nenávidieť so susedmi a hovoriť ako nás ochudobnili a ubili, ale na druhej strane, všetko to bola minulosť a my musíme skrze
ňu hľadieť dopredu.
Rozmýšľam, že sem postnem nejaké prísne a striktne pramenné informácie, ktoré môžeme rozdiskutovať.

Zatiaľ sme sa zhodli na tom že naši najstarší predkovia boli Slovania, po usadení sa v tomto priestore v dobe Pribinu, Mojmíra, Rastislava, Svätopluka I., Mojmíra II., Zaltusa (Zlatoňa), Takšoňa, Gejzu, sv.Štefana I. až po Mateja Korvína ba až do 16. storočia na niektorých miestach si hovorili Sloveni, kým neprijali meno Slovák, ktoré sa vžilo do dnes.

Last edited by aelfraed-nicolai; June 8th, 2010 at 12:07 PM.
Old June 8th, 2010, 12:09 PM   #114
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Alfréd, môžem sa ešte spýtať, nemáš prosím nejaké zdroje o mečoch z toho obdobia? Chcel by som si dať jeden urobiť , ale priznám sa, že som zatiaľ nenašiel nič moc dobré. A možno by sme sa mohli s touto diskusiou preniesť aj sem
No nedávno som mal možnosť vzhliadnuť jednu knihu, presne si nepamätám jej názov, ale bola priamo o mečoch v 8. až 11. storočí. Pozriem sa ti na to.
Ale nejaké obrázky asi mám, tak skúsim naskenovať alebo nájsť v PC a postnem ich sem.
Old June 9th, 2010, 10:14 PM   #115
Teapack2
Registered User

ako keby som cital svoj prispevok s rozdielom...

...tych Slovenov.
Je to historickeho hladiska najkorektnejsi pojem pre oznacenie nasich predkov, avsak iba v ramci skupiny znalej problematiky. Treba si uvedomit ze vedomostna (co sa tyka vlastnej historie) uroven drvivej vacsiny naroda je uboha. Preto sa este aj dnes najdu ludia, ktori povazuju pojem Slovieni za jediny spravny. A toto vsetko buduje dojem, ze tito ludia (Sloveni) nie su totozni s dnesnym narodom Slovakov (co samozrejme nie su aktualne, avsak su kontinualne). Treba si uvedomit, ze aj ked ine tvary mena Sloven boli zachovane dodnes, samotny nazov naroda sa zmenil a dnes s uz musime zit s menom Slovak. Preto tvrdim, ze by bolo najlepsie (samozrejme umele) oznacenie tychto nasich predkov ako starych Slovakov (tak ako hovorime o staroslovencine - mali by sme k staroslovenskej reci aj staroslovensky narod). Tymto oznacenim by sa totiz nespochybnitelne a jasne nie len zachovala, ale priamo demonstrovala kontinuita naroda a zaroven by pridomok stary sluzil ako jasny diferenciacny prvok medzi starymi a modernymi slovakmi. Totiz ine z moznych pojmov - napr. velkomoravski slovaci ale hlavne sloveni uz takuto jasnu diferenciaciu v sebe nezahrnaju. napr.:
Quote:
Starý a pôvodný národ Slovenský, teda národ Slovenov, bol politicky vždy...
Vidis sam a aj ja som to uz u seba neraz zistil, ze ked potom pouzivas v istych pripadoch pojem slovensky, musis zaroven v zatvorke alebo inac naznacit ze tym myslis staroslovensky a nie moderny slovensky. To pri pojme staroslovensky a staroslovak nepotrebujes, tam je ta diferenciacia ihned jasna a pritomna a toto slovo je ihned bez pochyb priradene tam kam ma bez dalsieho potrebneho vysvetlovania.
Ako si uz sam napisal, aj Velka Morava je pojem krajne umely, ale dodnes funkcny a pochybujem ze ho nahradi iny. Je totiz logicky a ludia ho preto akceptuju, co by mohlo byt aj v pripade starych Slovakov.
Pristup, ako ho opisujes ty, skor kopiruje pristup nezaujateho externeho historika ako nazor cloveka z naroda. A prave toto mi na dnesnej slovenskej historiografii vadi, ze (aj ked tento trend sa jednoznacne zastavuje a pomaly obracia) mnohi historici sa navzajom predbiehaju v tom, kto bude viac objetkivny a menej zaujaty-narodny. A to je chyba. Kazdy jeden z vyspelych narodov vyklada vlastnu historiu zo svojho uhla pohladu a tak, aby jemu co najviac vyhovovala. Toto u nas neregistrujem a pravdupovediac mi to vadi. To je ale uz politika a treba si priznat, ze ta vzdy isla ruke v ruke s historiografiou. (aj preto mi vyhovuje tato vlada, ktora je konecne priaznivo naklonena nie vseobecne-korektnemu, ale narodne-prospesnemu vykladu historie, za co mometnalne Fico zne kritiku zo vsetkych stran, pricom kazdy sa tvar, akoby nevedel, ze tento pristup je uplne prirodzeny vsetkym vyspelym nardom a ilustruje skor nasu zaostalost v narodnom zmysle).
K tejto teme som nasiel celkom zaujimave clanky p. Hrnka s jeho nazormi na problematiku:
http://www.hrnko.sk/2009/11/12/317/comment-page-1/
http://www.hrnko.sk/2010/05/17/velka...omia-slovakov/
Avsak aj napriek mojmu nazoru ako som ho tu prezentoval, by sa podla mna na soche Svatopluka, lepsie ako kral starych Slovakov vynimal nadpis "Svatopluk I. - slovensky kral".
Old June 10th, 2010, 04:39 PM   #116
PosoniumAster
Registered User

PosoniumAster's Avatar

Likes (Received): 19

Nezabuda sa tu na to, ze Svatopluk vladol aj dnesnej Morave, ze to nie je len kral Slovakov ale potom aj Cechov?
PosoniumAster no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2010, 06:51 PM   #117
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Originally Posted by PosoniumAster View Post
Nezabuda sa tu na to, ze Svatopluk vladol aj dnesnej Morave, ze to nie je len kral Slovakov ale potom aj Cechov?

Ja len chcem upozorniť, že Svätopluk bol zvrchovaným panovníkom pre všetky slovanské národy vo svojej ríši a teda aj pre Čechov, ale nie preto, že vládol aj na dnešnej Morave.
Dnešná Morava a Slovensko a z veľkej časti aj Panónia boli obývané Slovenmi. Preto bol Svätopluk najme staroslovenský kráľ, alebo inak kráľ Slovenov.
Česi boli v tom čase na nižšom etnogenetickom stupni, boli to skôr kmene Bohémie, o ktoré bojovali tamojšie elitné kniežatá.
Svätopluka I. vtedajší Česi (kmeňe Bohémie), nevnímali ako vlastného kráľa ale ako silnú cudziu moc, "veľkokrála", ktorého vplyv sa v ich priestore rovnala moci franského cisára.
Koniec koncov, práve Svätopluk I. robil "poriadky" v Bohémii a ústrednú moc pomohol získať Bořivojovi.
Predpokladá sa, že Svetožízňa, Svätoplukova manželka bola práve Bořivojovou sestrou (aj keď na to neexistuje nijaký dôkaz!!!) je to len veľmi pravdepodobná konštrukcia historikov (najmä Českých, od ktorých sme ju prevzali).
Ergo, Svätopluk bol kráľom z Slovenského rodu, teda staroslovenský kráľ, ale bol tiež kráľom všetkých, ktorí žili v jeho ríši.
(U Čechov je to špecifická otázka, určite bol aj ich kráľom, ale ako sa neskôr ukázalo za panovania Mojmíra II., Bohémia patrila k prvým krajinám, ktoré sa odtrhli od Slovenského jadra.)
Čo sa týka následnosti a práva nakladať so Svätoplukovým odkazom, tak to zdelili Moravania, Slováci a Panónci.
Keďže Panónci do dnešných čias splynuli s Maďarmi, toto právo zostalo na Moravanoch a Slovákoch.
Formálne však Moravania nie sú národom. Netvrdím to preto, že by som ich chcel degradovať, ja viem, že existujú a že sú hrdí na svoju Moravskú príslušnosť a majú právo na Svätoplukov odkaz, lebo sú tiež Slovenmi, ale nemajú vlastný štát, nie sú uznaní za oficiálny národ, sú teda najskôr Čechmi (a až potom Moravanmi). Formálne však stále Čechmi.
Svätoplukovskú tradíciu teda právoplatne môže vyhlasovať za svoju len Slovenská Republika a Slovenský národ...
Slováci sú jediní, ktorí do dnešného stavu ustáli historické deje, boli schopní presadiť sa ako samostatný národ, vytvoriť vlastný štát a preukázateľne si podržať kontinuitu so "Svätoplukovým kráľovstvom" - "Veľkou Moravou" alebo "Slovenskou ríšou".
Preto je Svätopluk legitímne najmä Slovenským kráľom a jediní, ktorí majú právo sa oňho ešte uchádzať sú Moravania, ale aj to len pod podmienkou, že sa zjednotia ako Moravský národ, budú zaň aj uznaní a prihlásia sa k tradícii Slovenov.
Paradoxne by som bol ochotný pripustiť ešte nárok dnešných Maďarov na Svätopluka, keby sa aj oni prihlásili k tradícii Panóncov, čo ale reálne nehrozí.

Zopakujem ako som neraz povedal, že odmietam kadejaké pochybné "hejslováctvo, ktoré často prezentujú aj naši oficiálni národniari". Ale pokiaľ sa zodpovedne zahľadíme na dobové pramene, doplníme ich o archeológické poznatky a oprieme sa o logiku.
Potom bez akejkoľvek pochybnosti môžeme hovoriť že Svätopluk I. bol predovšetkým Slovenským kráľom.
Old June 10th, 2010, 09:37 PM   #118
Teapack2
Registered User

super

to si povedal velmi pekne. v podstate nemam k tomu co dodat, akoby si mi z duse hovoril.
ALE! s tym "hejslovactvom" pozor, lebo kdekolvek mimo tohto fora by som tento tvoj nazor zverejnil, tam by bol oznaceny za hejslovensky... inac co to ma vobec znamenat to hejslovactvo? ma to nieco spolocne s prvou hymnou?!

OT:
velmi zaujimavy pohlad p. Šveca na mentalitu Slovakov a ich pristup k dejinam: http://www.aktuality.sk/clanok/16553...t-nerozlisuje/
Old June 10th, 2010, 09:52 PM   #119
Michal.B.Kovac
Registered User

Michal.B.Kovac's Avatar

Quote:
Paradoxne by som bol ochotný pripustiť ešte nárok dnešných Maďarov na Svätopluka, keby sa aj oni prihlásili k tradícii Panóncov, čo ale reálne nehrozí.
Dnesni madari sa vlastne, aj ked asi nevedome, k tradicii Panoncov uz davno prihlasili.

Asi pred desiatimi rokmi bola v European Journal of Human Genetics publikovana studia (madarski autori) ktora mala nejako zadefinovat v com sa madari odlisuju po genetickej stranke od okolitych slovanskych populacii. Zaujimave je ale to, ze im nevyslo prakticky nic o com by sa dalo povedat, ze toto je ten pravy madarsky relikt, toto je ta cast ich DNA ktora sa nenachadza nikde naokolo a bola importovana v tom ci onom storoci. Na druhej strane ani fini neprisli k Baltskemu moru vlakom, ale ich migracne vlny obsadzovali vopred neobyvane, alebo slabo obyvane uzemie. Oni si vlastne dodnes ponechali vela z povodnej genetickej variability podla ktorej sa da da aj presne vystopovat z kadial a kedy (a kde) prisli a co je vlastne to finske prave orechove (ako napriklad typicke founder mutacie pre vysoke riziko rakoviny hrubeho creva).

Last edited by Michal.B.Kovac; June 10th, 2010 at 10:20 PM.
Michal.B.Kovac no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2010, 10:56 PM   #120
aelfraed-nicolai
Registered User

Quote:
Originally Posted by Teapack2 View Post
to si povedal velmi pekne. v podstate nemam k tomu co dodat, akoby si mi z duse hovoril.
ALE! s tym "hejslovactvom" pozor, lebo kdekolvek mimo tohto fora by som tento tvoj nazor zverejnil, tam by bol oznaceny za hejslovensky... inac co to ma vobec znamenat to hejslovactvo? ma to nieco spolocne s prvou hymnou?!
Vdaka.

Co sa týka toho "hejslováctva", áno má to súvis aj s prvou hymnou.
Hejslováctvo je slangový, zaužívaný pojem, možné je ho vnímať aj pejoratívne, ale inak je pomerne neutrálny.
Označuje také myslenie, ktoré nekriticky glorifikuje Slovákov a všetko Slovenské, prípadne označuje za Slovenské aj to čo Slovenské nieje a pripisuje Slovensku a Slovákom aj prikrášlené vlastnosti a podobne...
Za hejslovákov sa zvyčajne označujú ľudia, ktorí sú silne nacionálne založení a nie sú schopní sa logicky a sebakriticky zamyslieť nad historickými faktami, prípadne súdobými faktami o sebe, svojej krajine a národe.
Za typické príklady Hejslovákov sa považujú ľudia verejne vystupujúci ako Ján Slota alebo Merián Kotleba (hoci je ťažké zhodnotiť či sú nimi naozaj)
Ale často sa za Hejslovákov označujú aj ľudia radikálneho či inovatívneho myslenia, ktoré prináša závratné, netradičné až neuveriteľné argumenty v prospech Slovákov.

Last edited by aelfraed-nicolai; June 11th, 2010 at 08:17 PM.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules