|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#141 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Z tego co wiem to taki wątek nie istnieje ale mogę się mylić.
Myślę że wystarczyłoby zmienić nazwę wątku na "[Powiat Tarnogórski] Inwestycje" i można ewentualne zdjęcia z innych gmin wrzucać tutaj
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Tez sie zastanawiam , może o kilka metrów przesuną przystanek autobusowy ?
|
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Siedem
Likes (Received): 18
|
Quote:
To "Centrum Kultury Śląskiej" ma być podobno miejscem wystawy dzieł sztuki lokalnych artystów (taką funkcję pałac pełnił również bezpośrednio przed remontem - ale tylko w części, która nie zagrażała bezpieczeństwu, czyli niewielkiej), warsztatów, ale ma też posiadać sale konferencyjne i spełniać funkcję hotelową. Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł, ale podobną rolę spełnia już pałac w Tarnowskich Górach - Starych Tarnowicach, czyli chyba 8 km dalej. Mam nadzieję, że profil obu będzie się jednak trochę różnił - np. Nakło dla artystów, głównie współczesnych, prezentacji ich dzieł i pracy z nimi, a Stare Tarnowice do obcowania z dawnym dziedzictwem. Sporo informacji na temat obu obiektów masz tutaj. Mieszkam w Nakle, więc jeśli chciałbyś jakieś dodatkowe informacje, albo ktokolwiek inny by chciał, mogę powiedzieć/dowiedzieć się. Jak pogoda zacznie znowu przypominać lipiec, pójdę tam z aparatem.
„Analizować dom dla zwykłego człowieka, dla „każdego” to odnajdywać ludzki fundament, ludzką skalę, typową potrzebę, typową funkcję, typowe emocje. Proszę bardzo! To najważniejsze, w tym jest wszystko. Nadchodzi czas godności, człowiek porzuca wystawność!” Le Corbusier, W stronę architektury (Vers une architecture), Warszawa, Fundacja Centrum Architektury, 2012 (original issue: Paris, 1923) |
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
"Nieudany" sezon Żyły
Likes (Received): 300
|
@ wroncjusz
W dziale "zabytki" jest wątek o zabytkach z naszego województwa. Znajdziesz go w spisie treści
"Basen w każdym powiecie" było zbyt mało efektowne. Teraz jest "Aquapark w każdym powiecie". "Jeżeli komuś przeszkadza ulica w mieście, to ma do wyboru wieś." - Roman Wieszczek, zastępca dyrektora Miejskiej Pracowni Urbanistycznej w Łodzi
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Siedem
|
Ale tam nic o Nakle nie ma (a i treść tego wątku w ogóle pozostawia sporo do życzenia).
„Analizować dom dla zwykłego człowieka, dla „każdego” to odnajdywać ludzki fundament, ludzką skalę, typową potrzebę, typową funkcję, typowe emocje. Proszę bardzo! To najważniejsze, w tym jest wszystko. Nadchodzi czas godności, człowiek porzuca wystawność!” Le Corbusier, W stronę architektury (Vers une architecture), Warszawa, Fundacja Centrum Architektury, 2012 (original issue: Paris, 1923) |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Beuthener
Likes (Received): 8
|
Ten pałac w Nakle coś długo robią. Już chyba ze dwa lata będą, czy mi po prostu tak czas leci?
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Mój znajomy z uczelni, który wraz z ojcem ma firmę remontującą antyki i konstrukcje drewniane, niedawno zakończył swoje prace na terenie obiektu w Nakle i powiedział mi, że reszta prac wykończeniowych jeszcze trochę zajmie. Może na koniec roku otworzą lub już w I poł. 2013. Ma tam być muzeum czy cuś.
|
|
|
#148 |
|
Registered User
|
Czy ktoś orientuje się może co powstaje po drugiej stronie Lidla przy obwodnicy i skrzyżowaniu z Gliwicką?
Dziś jadąc w stronę Aqua widziałem na tych polach duży baner z napisem "tu powstaje centrum handlowe i stacja paliw". Nie przyjrzałem się dokładnie bo jechałem samochodem ale wyglądało to z daleka jak Czerwona Torebka
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Beuthener
|
Ostatnio sporo buduje się Czerwonych Torebek w okolicy...
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Jakiś czas temu czytałem, że mają na TG robić Czerwoną Torebkę właśnie więc to pewnie to
|
|
|
|
|
|
#151 |
|
Registered User
|
Czerwoną torebkę i to planowaną mają budować i może nawet już zaczęli w okolicach osiedla "Przyjaźń" przy ulicy Wyszyńskiego , po prawej odbijając na "dwupasmówkę" jeszcze przed rondem. Tak więc to nie to , chyba że będą dwie czerwone torebki !
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
Majker, wielkie dzięki za informacje. Obiekt zawsze zwracał moją uwagę podczas jazdy z Piekar do Tarnowskich.
A w Starych Tarnowicach byłem rok temu i bardzo fajne miejsce. Tylko, że tamto jest prywatne. Rozumiem, że Pałac z Nakle należy do gminy? Czy też jest prywatny właściciel? Jakbyś zrobił zdjęcia byloby super, bo na pół roku wyjeżdżam z kraju i nie pojawię się na Śląsku do października
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Siedem
|
Pałac w Nakle kiedyś należał do gminy Świerklaniec, ale parę lat temu został nieodpłatnie przejęty przez tarnogórskie starostwo. I to było najlepsze, co mogło go spotkać, bo na dzień dobry pojawiła się w nim wtedy wystawa obrazów "Barwy Śląska", a potem zaczęto remont.
Ok, wybiorę się tam, jak tylko będzie czas i jako takie słońce
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Beuthener
|
W Lasowicach będzie chyba najwięcej nowej mieszkaniówki. Jest tam gdzie budować. Jak na razie Apartamenty stoją niemalże w szczerym polu :P
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Registered User
|
Chyba największą inwestycją ( sporo większą niż budowa dworca ) jest budowa Budowa kanalizacji sanitarnej i deszczowej oraz oczyszczalni ścieków komunalnych. http://www.kanalizacja.tarnowskiegory.pl/
Trwa też przebudowa skrzyżowania ulicy Opolskiej i Wyspiańskiego. Ogrodzono teren przy ulicy Wyszyńskiego i zdaje sie rozpocznie sie tam powoli budowa "Czerwonej Torebki " To tyle w telegraficznym skrócie. Ktoś wie coś więcej na temat rozbudowy C.H. Gwarek ? |
|
|
|
|
|
#156 |
|
Siedem
|
Na skrzyżowaniu Opolskiej i Wyspiańskiego postawiono sygnalizatory świetlne.
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Registered User
|
Wielkie dzięki za informację!
![]() Też szukałem na necie ale nic nie znalazłem. Hmm Intermarche, znów coś nowego Mam nadzieję tylko że tą stacją nie będzie 4 BP w mieście
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Siedem
|
A ja myślałem, że ilość dyskontów i supermarketów jest już w Tarnowskich Górach wystarczająca... Szczerze mówiąc niezbyt podoba mi się pomysł postawienia kolejnego blaszaka w dość ruchliwym zakątku miasta. Za to stacja benzynowa - ok, zwłaszcza tam.
|
|
|
|
|
#160 |
|
Beuthener
|
Pewnie to będzie firmowa stacja Intermarche. Taką samą postawili w Szombierkach i jest tam najtańsze paliwo w Bytomiu.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| tarnowskie góry |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|