daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Śląsk

Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old July 16th, 2012, 12:43 AM   #141
gulasznikoff
Registered User

gulasznikoff's Avatar

Likes (Received): 13

Z tego co wiem to taki wątek nie istnieje ale mogę się mylić.
Myślę że wystarczyłoby zmienić nazwę wątku na "[Powiat Tarnogórski] Inwestycje" i można ewentualne zdjęcia z innych gmin wrzucać tutaj
gulasznikoff no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old July 16th, 2012, 02:40 PM   #142
antrykot
Registered User

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by adas3 View Post
Taka mała rzecz: czy ktoś wie co robią przy przejściu na Bytoskiej? Wykładają tam kostką trochę "byłego trawnika" przy przejściu. To ma być parking? Bo na nic innego mi to nie wygląda. A wygląda to dziwnie - (niedopasowane do reszty chodnika/ średnie miejsce IMO).
Tez sie zastanawiam , może o kilka metrów przesuną przystanek autobusowy ?
antrykot no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 10:22 AM   #143
MajKeR_
Siedem

MajKeR_'s Avatar

Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by wroncjusz View Post
Wiecie może, czy istnieje gdzieś dział o rewitalizacji zamku w Nakle Śląskim?
Ostatnio tędy przejeżdżałem i zainteresowała mnie tablica unijna z napisem "Centrum Kultury Śląskiej". Google za dużo informacji mi nie dało :P

Pozdrowienia z Łodzi
Na SSC nie istnieje. Niedobór informacji nie powinien dziwić, jeśli weźmie się pod uwagę tempo prac - inwestycja miała być zakończona w maju, ale rzekomo przez odnalezienie polichromii z lat 80. XIX w. remont przedłużył się do września (tak przynajmniej się mówi), choć i ten termin pomnożyłbym co najmniej razy dwa. Nawet jeśli wnętrze jest już na finiszu (a na ten temat nie wiadomo kompletnie nic i chyba zapytam o to panią powiatową konserwator zabytków), wątpię, żeby dwa miesiące wystarczyły na odnowienie elewacji, której nawet nie ruszono - zwłaszcza, że zrobienie takiej od nowa na ścianie kamienicy o powierzchni ok. 150 m2 trwa podobno pół roku, a przynajmniej tak powiedział mi właściciel nowej kamienicy w stylu art deco budowanej niedaleko rynku w Tarnowskich Górach.

To "Centrum Kultury Śląskiej" ma być podobno miejscem wystawy dzieł sztuki lokalnych artystów (taką funkcję pałac pełnił również bezpośrednio przed remontem - ale tylko w części, która nie zagrażała bezpieczeństwu, czyli niewielkiej), warsztatów, ale ma też posiadać sale konferencyjne i spełniać funkcję hotelową. Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł, ale podobną rolę spełnia już pałac w Tarnowskich Górach - Starych Tarnowicach, czyli chyba 8 km dalej. Mam nadzieję, że profil obu będzie się jednak trochę różnił - np. Nakło dla artystów, głównie współczesnych, prezentacji ich dzieł i pracy z nimi, a Stare Tarnowice do obcowania z dawnym dziedzictwem. Sporo informacji na temat obu obiektów masz tutaj.

Mieszkam w Nakle, więc jeśli chciałbyś jakieś dodatkowe informacje, albo ktokolwiek inny by chciał, mogę powiedzieć/dowiedzieć się. Jak pogoda zacznie znowu przypominać lipiec, pójdę tam z aparatem.
„Analizować dom dla zwykłego człowieka, dla „każdego” to odnajdywać ludzki fundament, ludzką skalę, typową potrzebę, typową funkcję, typowe emocje. Proszę bardzo! To najważniejsze, w tym jest wszystko. Nadchodzi czas godności, człowiek porzuca wystawność!
Le Corbusier, W stronę architektury (Vers une architecture), Warszawa, Fundacja Centrum Architektury, 2012 (original issue: Paris, 1923)

MajKeR_ no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 01:07 PM   #144
michael_siberia
"Nieudany" sezon Żyły

michael_siberia's Avatar

Likes (Received): 300

@ wroncjusz
W dziale "zabytki" jest wątek o zabytkach z naszego województwa. Znajdziesz go w spisie treści
Old July 18th, 2012, 02:45 PM   #145
MajKeR_
Siedem

MajKeR_'s Avatar

Ale tam nic o Nakle nie ma (a i treść tego wątku w ogóle pozostawia sporo do życzenia).
„Analizować dom dla zwykłego człowieka, dla „każdego” to odnajdywać ludzki fundament, ludzką skalę, typową potrzebę, typową funkcję, typowe emocje. Proszę bardzo! To najważniejsze, w tym jest wszystko. Nadchodzi czas godności, człowiek porzuca wystawność!
Le Corbusier, W stronę architektury (Vers une architecture), Warszawa, Fundacja Centrum Architektury, 2012 (original issue: Paris, 1923)

Old July 18th, 2012, 09:50 PM   #146
MephiR
Beuthener

MephiR's Avatar

Likes (Received): 8

Ten pałac w Nakle coś długo robią. Już chyba ze dwa lata będą, czy mi po prostu tak czas leci?
MephiR no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 10:01 PM   #147
Bercik_Myslowice
Registered User

Bercik_Myslowice's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by MephiR View Post
Ten pałac w Nakle coś długo robią. Już chyba ze dwa lata będą, czy mi po prostu tak czas leci?
Mój znajomy z uczelni, który wraz z ojcem ma firmę remontującą antyki i konstrukcje drewniane, niedawno zakończył swoje prace na terenie obiektu w Nakle i powiedział mi, że reszta prac wykończeniowych jeszcze trochę zajmie. Może na koniec roku otworzą lub już w I poł. 2013. Ma tam być muzeum czy cuś.
Old July 26th, 2012, 03:32 PM   #148
gulasznikoff
Registered User

gulasznikoff's Avatar

Czy ktoś orientuje się może co powstaje po drugiej stronie Lidla przy obwodnicy i skrzyżowaniu z Gliwicką?
Dziś jadąc w stronę Aqua widziałem na tych polach duży baner z napisem "tu powstaje centrum handlowe i stacja paliw".
Nie przyjrzałem się dokładnie bo jechałem samochodem ale wyglądało to z daleka jak Czerwona Torebka
Old July 26th, 2012, 03:45 PM   #149
MephiR
Beuthener

MephiR's Avatar

Ostatnio sporo buduje się Czerwonych Torebek w okolicy...
Old July 26th, 2012, 09:36 PM   #150
misiek9300
Registered User

misiek9300's Avatar

Likes (Received): 5

Jakiś czas temu czytałem, że mają na TG robić Czerwoną Torebkę właśnie więc to pewnie to
misiek9300 no está en línea   Reply With Quote
Old July 26th, 2012, 09:48 PM   #151
antrykot
Registered User

Czerwoną torebkę i to planowaną mają budować i może nawet już zaczęli w okolicach osiedla "Przyjaźń" przy ulicy Wyszyńskiego , po prawej odbijając na "dwupasmówkę" jeszcze przed rondem. Tak więc to nie to , chyba że będą dwie czerwone torebki !
Old July 26th, 2012, 11:20 PM   #152
wroncjusz
Registered User

wroncjusz's Avatar

Likes (Received): 3

Majker, wielkie dzięki za informacje. Obiekt zawsze zwracał moją uwagę podczas jazdy z Piekar do Tarnowskich.

A w Starych Tarnowicach byłem rok temu i bardzo fajne miejsce. Tylko, że tamto jest prywatne. Rozumiem, że Pałac z Nakle należy do gminy? Czy też jest prywatny właściciel?

Jakbyś zrobił zdjęcia byloby super, bo na pół roku wyjeżdżam z kraju i nie pojawię się na Śląsku do października
wroncjusz no está en línea   Reply With Quote
Old July 26th, 2012, 11:51 PM   #153
MajKeR_
Siedem

MajKeR_'s Avatar

Pałac w Nakle kiedyś należał do gminy Świerklaniec, ale parę lat temu został nieodpłatnie przejęty przez tarnogórskie starostwo. I to było najlepsze, co mogło go spotkać, bo na dzień dobry pojawiła się w nim wtedy wystawa obrazów "Barwy Śląska", a potem zaczęto remont.

Ok, wybiorę się tam, jak tylko będzie czas i jako takie słońce

Old August 3rd, 2012, 04:27 PM   #154
MephiR
Beuthener

MephiR's Avatar

W Lasowicach będzie chyba najwięcej nowej mieszkaniówki. Jest tam gdzie budować. Jak na razie Apartamenty stoją niemalże w szczerym polu :P
Quote:
Originally Posted by Dziennik Zachodni
Ruszyła budowa bloków komunalnych w tarnogórskich Lasowicach
Od kilku lat w Tarnowskich Górach mówi się o budowie nowych mieszkań komunalnych w Lasowicach. Okazuje się, że ta inwestycja oficjalnie już ruszyła, choć tego nie widzimy

WIZUALIZACJA

lość domów i mieszkań, jakie powstały w ostatnich latach w Tarnowskich Górach jest naprawdę imponująca. Budują jednak tylko firmy prywatne. Ostatnie bloki w stolicy powiatu, w których co najmniej partycypowały władze miasta, stanęły w 1999 roku przy ul. Sielanka na osiedlu Przyjaźń. Zbudowało je Międzygminne Towarzystwo Budownictwa Społecznego. Od kilku lat mówi się o dwóch blokach komunalnych w dzielnicy Lasowice. Stały się one nawet przedmiotem sporu politycznego w kampanii wyborczej w 2010 roku. Powstały koncepcje, wizualizacje, projekt i… budowa wreszcie ruszyła!

Pewnie trudno Wam w to uwierzyć, ale to prawda. Zapewnił nas o tym wiceburmistrz Tarnowskich Gór Piotr Skrabaczewski. – Rozpoczęcie prac zostało już zgłoszone. Pierwsze wpisy w dzienniku budowy już są. Wykonaliśmy przekładkę instalacji elektrycznych i sieci deszczowej – mówi wiceburmistrz. To oznacza, że projekt budowlany się nie zdezaktualizuje.

Niemniej nie możemy na razie liczyć na to, że nagle prace ruszą pełna parą.

Władze miasta ciągle zastanawiają się, jak sfinansować budowę dwóch bloków. Piotr Skrabaczewski przypomina, że miasto liczyło na dofinansowanie tego zadania z rządowych programów. – Jednak Krajowy Fundusz Mieszkaniowy, z którego korzystało też Międzygminne Towarzystwo Budownictwa Mieszkaniowego nie funkcjonuje – wyjaśnia Skrabaczewski. – Nie widać też na horyzoncie żadnych nowych rozwiązań, które umożliwiłyby nam pozyskanie dofinansowania na budownictwo mieszkaniowe – dodaje.

Dlatego władze miasta rozważają inne sposoby finansowania budowy bloków w Lasowicach. Pierwsze rozwiązanie to zaciągnięcie kredytu hipotecznego, które miasto będzie spłacać. Druga koncepcja polega na nawiązaniu współpracy z MTBS i wykorzystaniu jego mechanizmu finansowania inwestycji, choć już bez wsparcia z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego. – Mówimy o formule budowania w partnerstwie z przyszłym najemcą mieszkania – wyjaśnia Skrabaczewski.

MTBS zaciągnąłby kredyt, a lokator pomógłby go spłacać w czynszu. To oznacza, że przyszli najemcy będą musieli się liczyć z nieco wyższymi czynszami. W MTBS aktualnie stawki czynszowe wynoszą około 9 do 12 zł za metr kwadratowy. Wiceburmistrz podkreśla jednak, że rynkowe ceny to około 20 zł za metr kwadratowy. Obecnie w mieszkaniach należących do zasobu gminy stawki czynszowe są na poziomie 4,5 zł, czyli nawet o wiele poniżej średniej. - Decyzja, w jakim systemie będziemy finansowali budowę bloków w Lasowicach, zapadnie jeszcze w tym roku – mówi Piotr Skrabaczewski.

Prywatni deweloperzy już kilka lat temu najwyraźniej uznali, że Tarnowskie Góry to dobre miejsce do zamieszkania. Drugi juz apartamentowiec w Lasowicach buduje SiC Development. Katowicki Dombud zbudował przy Saperów siedem segementów z mieszkaniami. 16 mieszkań w ramach Słonecznych Apartamentów przy ul. Hiszpańskiej kończy budować firma Westfalika. 120 domów zamierza zbudować katowicki deweloper II-Inwestycje CL. Gotowych jest już 20 budynków. A to tylko wybrane inwestycje prywatne. Dla inwestorów w stolicy powiatu wydano w 2011 roku 747 pozwoleń.

W Tarnowskich Górach jednak ogólna liczba mieszkańców się zmniejsza. W 2010 roku było ich 60 tys. 439. Podczas gdy na koniec czerwca tego roku liczba tarnogórzan wyniosła 60 tys. 202. Jednak w stolicy powiatu zwiększa się liczba zameldowań na pobyt stały osób pochodzących z innych gmin. W 2009 roku takich osób było 601, podczas gdy w 2011 roku 690.

http://tarnowskiegory.naszemiasto.pl...8b5aea70,1,3,4
Przy okazji zapraszam na forum Tarnowskich Gór
Old August 22nd, 2012, 07:10 PM   #155
antrykot
Registered User

Chyba największą inwestycją ( sporo większą niż budowa dworca ) jest budowa Budowa kanalizacji sanitarnej i deszczowej oraz oczyszczalni ścieków komunalnych. http://www.kanalizacja.tarnowskiegory.pl/

Trwa też przebudowa skrzyżowania ulicy Opolskiej i Wyspiańskiego.

Ogrodzono teren przy ulicy Wyszyńskiego i zdaje sie rozpocznie sie tam powoli budowa "Czerwonej Torebki "

To tyle w telegraficznym skrócie. Ktoś wie coś więcej na temat rozbudowy C.H. Gwarek ?
Old August 22nd, 2012, 09:41 PM   #156
MajKeR_
Siedem

MajKeR_'s Avatar

Na skrzyżowaniu Opolskiej i Wyspiańskiego postawiono sygnalizatory świetlne.

Old August 26th, 2012, 07:51 PM   #157
kubik_STA
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by gulasznikoff View Post
Czy ktoś orientuje się może co powstaje po drugiej stronie Lidla przy obwodnicy i skrzyżowaniu z Gliwicką?
Dziś jadąc w stronę Aqua widziałem na tych polach duży baner z napisem "tu powstaje centrum handlowe i stacja paliw".
Nie przyjrzałem się dokładnie bo jechałem samochodem ale wyglądało to z daleka jak Czerwona Torebka
Czerwona Torebka już się chyba buduje na Przyjaźni, to naprzeciw Lidla wygląda na Intermarche (centrum + stacja benzynowa). Google milczy nt. podanego numeru.
kubik_STA no está en línea   Reply With Quote
Old August 27th, 2012, 12:32 AM   #158
gulasznikoff
Registered User

gulasznikoff's Avatar

Wielkie dzięki za informację!
Też szukałem na necie ale nic nie znalazłem.
Hmm Intermarche, znów coś nowego
Mam nadzieję tylko że tą stacją nie będzie 4 BP w mieście
Old August 27th, 2012, 10:06 AM   #159
MajKeR_
Siedem

MajKeR_'s Avatar

A ja myślałem, że ilość dyskontów i supermarketów jest już w Tarnowskich Górach wystarczająca... Szczerze mówiąc niezbyt podoba mi się pomysł postawienia kolejnego blaszaka w dość ruchliwym zakątku miasta. Za to stacja benzynowa - ok, zwłaszcza tam.

Old August 27th, 2012, 12:30 PM   #160
MephiR
Beuthener

MephiR's Avatar

Pewnie to będzie firmowa stacja Intermarche. Taką samą postawili w Szombierkach i jest tam najtańsze paliwo w Bytomiu.
Reply

Tags
tarnowskie góry

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules