|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#21 |
|
Uliczny świrus
Likes (Received): 98
|
Coś z trójki Sandomierz, Kazimierz Dolny, Jarosław na pewno. No i pekin włącznie z otoczeniem, koniecznie, ochrona wojewódzkiego konserwatora może nie wystarczyć by ratować ten bezcenny kompleks
.
|
|
|
#22 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
W moich marzeniach
To Krzyżtopór jak zostanie odbudowany i zeby Poznaniacy tez cos mieli to Ostrów Tumski |
|
|
|
|
|
#23 |
|
I am the passanger
Likes (Received): 60
|
1. Zabytkowe osiedla robotnicze:
- czerwionecka "Stara Kolonia" ![]() - katowicki Nikiszowiec ![]() - rudzki Kaufhaus (najstarszy dom handlowy na ziemiach polskich i zabytkowe osiedle robotnicze) ![]() 2. KWK "Guido" i "Królowa Luiza" w Zabrzu ![]() Marzyłby mi się jeszcze Giszowiec, ale jest zbyt zniszczony przez bloki. A szkoda, bo to stuletnia już osada w systemie "miasto-ogród)
|
|
|
#24 |
|
Registered User
|
"Jest tyle sarkastycznych opinii o demokracji, bo to jedyny ustrój, w którym można bez obaw formułować sarkastyczne opinie"-W. Kłosowski ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jestem przeciwnikiem skracania oficjalnej nazwy Stargardu Szczecińskiego. O moim avatarze |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Centuś
|
Dunajec ? Najpierw mogliby go oczyścić
![]() Lubiąż, jak to mówią size matters ![]() ![]() Strasznie też szkoda tego cholerstwa ![]() ![]() Żeby Lubiąż nie podzielił losu Krzyżtopora to trzeba go dodać, tak samo jak Kraków za komuny
|
|
|
#26 | |
|
Centuś
|
Quote:
![]() ![]() a nie k... po PRLowsku ![]()
The credit expansion boom is built on the sands of banknotes and deposits. It must collapse. --- Ludwig von Mises Last edited by doctor_; August 4th, 2008 at 08:17 PM. |
|
|
|
|
|
|
#27 | ||
|
Asinorum..&-((*GDAŃSK!**#
Likes (Received): 446
|
Quote:
Quote:
|
|
|
|
|
#28 |
|
midnight talker
Likes (Received): 213
|
Lublin juz jest na liscie?
mysle ze niszkowce i takie tam to troche przesada, takich osiedli jest mnostwo w calej europie (Ograniczona Odpowiedzialnosc Ortograficzna) |
|
|
|
|
|
#29 |
|
tararam
Likes (Received): 21
|
Nikiszowiec
![]() ![]() ![]()
|
|
|
#30 |
|
Registered User
|
Moje typy to:
Radiostacja Gliwicka "Najwyższa drewniana budowla na świecie." http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiostacja_gliwicka oraz Pocysterski Zespół Klasztorno-Pałacowy w Rudach "zabytkowy romańsko-gotycki zespół opactwa cysterskiego znajdujący się w Rudach" http://pl.wikipedia.org/wiki/Pocyste...-Pa%C5%82acowy |
|
|
|
|
|
#31 |
|
Dawniej piotr_1079
|
Wydaje mi się że jeśli Kanał Augustowski zostanie wpisany to Kanał Bydgoski będzie miał mniejsze szanse... Coś mi się obiło o uszy że teraz w UNESCO jest taki "trend" żeby nie mnożyć na liście obiektów jednego typu, a wybierać te najbardziej reprezentatywne, ewentualnie łączyć wpisy jak jest z Kościołami Pokoju i z drewnianymi w Małopolsce. Na ile to prawda można by powiedzieć bo przeanalizowaniu ostatnich wpisów.
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Czasy Wielkiej Depresji
Likes (Received): 26
|
Quote:
Zakpane czy Gdańsk to jednak przesada.
|
|
|
|
#33 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
![]() rzucacie tak nazwy miast a chyba chodzi o konkretne obiekty czy też zespoły architektoniczne(jeśli się mylę to mnie poprawcie). Co do Lublina to przychodzi mi na myśl Kaplica Trójcy Świętej na Zamku. Zakopane- nic mi nie przychodzi do głowy , sorry ..
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Czasy Wielkiej Depresji
Likes (Received): 26
|
![]() Brawo!!To najcenniejszy zabytek Lublina i jeden z cenniejszych w Europie.Rzucanie miast czy obiektów jest bez sensu; masz rację.W przypadku Lublina nie tylko obiekty, ale tez zachowany uklad urbanistyczny Starego Miasta i śródmieścia.Chyba największy po Krakowie, oryginalny w dzisiejszej Polsce.Lublin ma już Tytuł Pomnika Historii i jest wpisany na listę Europejskiego dziedzictwa Kulturowego.Do szczęścia brakuje już tylko UNESCO![]() Niech kazdy, choć w przyblizeniu uzasadni swój typ, bo tak to sie zrobi pusta licytacja.
|
|
|
#35 | |
|
Centuś
|
Quote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Styl_zakopia%C5%84ski
|
|
|
|
#36 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
powiedziałem ,ze nic mi nie przychodzi do głowy ( a nie,ze w ogle nic tam nie ma - a to różnica )
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
jestem Ott'em tego czatu
Likes (Received): 127
|
Ja proponuję Ursynów, Dworzec Centralny, ścianę wschodnią, Dworzec w Katowicach, Superjednostkę, Spodek, Falowiec, Manhattan we Wrocławiu, barak na Rynku poznańskim, Sosnowiec jako układ. Może być jeden wpis nawet z tego co widzę, bo strasznie się łączy wszystko ze wszystkim.
Tych klasztorów, kaplic, zamków, drewnianych kościołów, itp. staroci jest już dużo.
Koty wolno żyjące, bytujące głównie w piwnicach budynków mieszkalnych, są elementem ekosystemu miejskiego, a ich obecność zapobiega rozprzestrzenianiu się gryzoni (myszy i szczurów). Koty te nie są zwierzętami bezdomnymi, dlatego nie należy ich wyłapywać ani wywozić, lecz stwarzać warunki bytowania w miejscach ich dotychczasowego schronienia. - z uzasadnienia do projektu uchwały Rady Miejskiej Wrocławia w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Wrocław w 2013 roku. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Centuś
|
Warto zaznaczyć, że Tyniec jest mozolnie odbudowywany przez zakonników
|
|
|
#39 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Odnośnie Zakopanego
Lista Unesco obejmuje obiekty o unikatowej wartość kulturowej bądź przyrodniczej dla ludzkości. Zakopane, nie jest może jakieś unikalne jeżeli chodzi tylko o architekturę, ale jeżeli wziąć pod uwagę całość, wszystko się zmienia. Zakopane jest jednak unikalnym połączeniem folkloru, drewnianej architektury, a także o czym nie można zapominać, wspaniałej przyrody. Wszytsko to, moim zdaniem, kwalifikuje to miasto (i okolicę) do wpisu.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Registered User
|
Nie zapominajcie ze Warszawa tez zostala odbudowana a na liscie Stare Miasto jest. Choc mimo po to aby uhonorowac prace przeprowadzona przez Jana Zachwatowicza oraz jego wspolpraconikow...
Wiec Gdansk czemu nie...
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| unesco |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|