daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old September 16th, 2008, 10:32 PM   #1
TiborZG
Registered User

TiborZG's Avatar

Likes (Received): 0

[Zagreb] - Zgrada Opere

Zagreb će dobiti zgradu Opere vrijednu 250 milijuna kuna?

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će glavni grad Hrvatske uskoro dobiti novu zgradu Opere koju će popola financirati Grad Zagreb i Vlada, javlja Večernji list.

"Zajednički ćemo sagraditi zgradu Operu. Trenutačno tražimo adekvatnu lokaciju, a ostalim ćemo vas detaljima izvijestiti kada za to dođe vrijeme", rekao je Bandić. Večernji list piše kako je najizglednija lokacija za novu zgradu Opere gradska parcela između zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Vukovarske ulice. Rezervna varijanta je u Novom Zagrebu, između Bundeka i Muzeja suvremene umjetnosti.

Gradnja Opere mogla bi koštati oko 250 milijuna kuna, zbog čega Grad ne može sam financirati projekt pa bi polovicu svote na sebe trebala preuzeti Vlada.

izvor:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/z...na/402396.aspx
TiborZG no está en línea  

Sponsored Links

Old September 16th, 2008, 10:35 PM   #2
TiborZG
Registered User

TiborZG's Avatar

Na lokaciji između Bundeka i Muzeja suvremene umjetnosti su već počeli nekaj graditi... a vec sam i prije cuo da bi tamo trebala doći Opera...
Dal neko zna kaj više o tome?
TiborZG no está en línea  
Old September 16th, 2008, 10:59 PM   #3
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1130

To se grade ili stanovi ili u najboljem slučaju hotel. Zgrada opere nema šanse da se počne graditi u iduće 4 godine tako da ovu dretvu treba zaključati.
Sarcastic Saracen no está en línea  
Old September 16th, 2008, 11:01 PM   #4
Eraser
BANNED

uh kako bi ovo lijep bio projektat kad bi zazivio u dogledno vrijeme
bas mi je drago da ce se ovo napraviti, bar se nadam...
Eraser no está en línea  
Old September 16th, 2008, 11:50 PM   #5
tonycro
Registered User

tonycro's Avatar

Likes (Received): 7

"malo" preuranjeno za dretvu...potpisujem sarkastičnog!
Old September 17th, 2008, 08:57 AM   #6
bambam
Registered User

bambam's Avatar

Mislim da je vazno za jedan grad kao Zagreb da ima operu.. samo sumnjam da ce se tu moci nesto sagraditi da bi bilo u svijetu zapazeno sa nekih 30 mil €
bambam no está en línea  
Old September 17th, 2008, 09:04 AM   #7
Eraser
BANNED

Quote:
Originally Posted by bambam View Post
Mislim da je vazno za jedan grad kao Zagreb da ima operu.. samo sumnjam da ce se tu moci nesto sagraditi da bi bilo u svijetu zapazeno sa nekih 30 mil €
istina, bolje nek sacekaju onda s tim projektom i dodaju jos barem toliko novaca i sagrade nesta da bi bilo zapazeno u svijetu...
Eraser no está en línea  
Old September 17th, 2008, 09:05 AM   #8
bambam
Registered User

bambam's Avatar

Grad Zagreb želi graditi novu zgradu Opere

Duško Ljuština najavljuje najveći projekt u kulturi nakon MSU-a

Grad Zagreb spreman je uvrstiti projekt gradnje zgrade Opere u Strategiju kulturnog razvitka Zagreba do 2015. koju će do kraja godine pripremiti Ured za obrazovanje, kulturu i šport. No očekujemo da struka prije donošenja tog dokumenta da svoj stav o ideji ulaska u taj skupi projekt, izjavio je za Jutarnji list Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva za kulturu. Projekt podržava i gradonačelnik Milan Bandić.

Grad je, nastavlja Ljuština, spreman nakon izjašnjavanja struke državi predložiti da zajednički financiraju taj projekt gradnje po modelu na koji se sada financira HNK ili Muzej suvremene umjetnosti.
- Što se mene tiče, smatram da bi se trebala donijeti odluka o gradnji Opere. Jedna od najprihvatljivih lokacija je desna strana Avenije Većeslava Holjevca, prije Nacionalne i sveučilišne knjižnice, odnosno lokacija na križanju Avenije Holjevac i Vukovarske, no ima i drugih. Grad još nije napravio okvirnu procjenu troškova gradnje zgrade Opere, ali sigurno je da ona ne bi bila jeftinija od 430 milijuna kuna, koliko košta Muzej suvremene umjetnosti. Bio bi to, uostalom, najveći kulturni projekt nakon MSU i sasvim sigurno bi trebao biti raspisan međunarodni natječaj za njegovu realizaciju - tvrdi Ljuština.

Gradnja nove zgrade Opere riješila bi problem tijesne scene HNK na kojoj se guraju ansambli Baleta, Opere i Drame.

- Gdje god su u svijetu bili slični slučajevi, iz građevine kao što je HNK izmještala se Opera, a ne Drama. Tim više što Gradu definitivno treba još jedna glazbena dvorana. Računamo na to da još 15 godina traje najam kazališta Komedije i da je taj prostor već premalen za produkcije velikih mjuzikla - objašnjava član Poglavarstva za kulturu.

Realno je za očekivati da se zgrada Opere, dođe li do definitivne odluke o njezinoj realizaciji, ne bi počela graditi prije 2010. Pitanje je, međutim, koliko će sama struka pokazati interes za to. Naime, iz HNK su dosad uglavnom dolazile inicijative za pronalaženje novog prostora za Dramu, a ne za Operu, a i ministar kulture Božo Biškupić, sudeći prema zadnjim izjavama, više je spreman zagovarati tu opciju.
bambam no está en línea  
Old September 17th, 2008, 10:42 AM   #9
scukaf
Juicy Juice

scukaf's Avatar

sto se mene tice opera je , ali totalno pogresna lokacija (radi Vatroslav Lisisnkog). A opet bi se sve natrpavalo u centar. Nek bude na Bundeku i bok.

Ali vidi se da su izbori debelo pred vratima.
Old September 17th, 2008, 03:50 PM   #10
Tigrov prijatelj
BANNED

Da to sam i ja htio napisat pa Lisinski je tam.
Ok ja ne slušam operu ali ima ljudi koji slušaju nek im bude ja sam imal dost disco clubova u svoje vrijeme.
Ali ne daj Bože da je naprave kao MSU ja bum se ubil, bem ti arhitekte.
Tigrov prijatelj no está en línea  
Old September 17th, 2008, 03:53 PM   #11
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

bilo bi fora kad bi napravili projekt kao sto je u Valenciji

ivan_ri no está en línea  
Old September 17th, 2008, 08:48 PM   #12
J.C.01
C I R R U S

J.C.01's Avatar

Likes (Received): 16

Opera u Oslu je koštala čak 835 mil. $. Svi je hvala, ali meni se čini da sam jedini kojem se ne sviđa.

Čini mi se da ćemo se mi morati još duuuugo načekati da se naša opera izgradi, jer to nije jeftina investicija. A što se tiče financiranja dijela od strane vlade, ne kužim zašto su sad neki graknuli, jer meni ne pada na pamet da je vlada išta investirala u našem gradu. Pardon pada mi na pamet MSU. Arenu neću računati, jer to je specifična situacija zbog prvenstva, a ona financira i u ostalim gradovima. Grad će čak na svoj trošak nabaviti, tj. financirati HŽ prigradske vlakove. Da li bilo koji grad u Europi kupuje vlakove za državnu željeznicu? Sad će netko reagirati, pa napisati da je to normalno, jer će ti vlakovi voziti na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ali svejedno to će biti HŽ-ovi vlakovi. Vani država dijelom financira i izgradnju metroa, a kod nas se ta moguća investicija bude išla kompletno na gradski proračun, jer se ne sjećam da je itko spominjao drugačije.
J.C.01 no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:02 AM   #13
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

malo da ja dam moje opinion.

OK, ja sam totalno za Opera, (Ja ne volim Opera music) ali, prestege opera daje Gradu, je jako dobra investicccaja.

Ako Zagreb Dobije operu, Split isto mora dobit jednu i ja znam perfect lokation za to.

Zagreb je grad od 800 000ljudi, da grad nema Opera House, je jako glupo, i ne HNK je pathetically malo, samo 875 seats. Pa tam ne mozete imat wedding party, tak je je to malo.

Zagreb trabe jako dobra, jako dovbar design Opera House, 1500-2000 seats i samo Opera bi tamo bila.

Svi veliki geradovi imaju to, zakaj ne Zagreb...

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin

"All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke

"Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion
mic of Orion no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:12 AM   #14
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

...

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)

Last edited by kutinA; September 18th, 2008 at 01:24 AM.
kutinA no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:14 AM   #15
Tigrov prijatelj
BANNED

Tak je Mic,
zakaj bi mi bili gori od drugih sela na svijetu.
Takve stvari se voljeli li mi ili ne moraju imati.
Ja osobno neću ući jer ne slušam tu vrstu glazbe,
ali ajmo se maknut sa balkana i bit kao kulturni već jednom.
Samo da ne sjebu s nekim ružnim projektom.
Može ona u Oslu koštat toliko ovo je fakat pičkin dim od love.
Dobro, dobro oni imaju više love, znam.
Old September 18th, 2008, 01:23 AM   #16
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

kao sto rekoh, ja bih bio najsretniji da ZAGREB izgradi operu. po meni opera je potrebna velikom gradu i treba biti unikatna, treba postati nov landmark u gradu. to ce dati novu dimenziju Zagrebu koji sve vise postaje turisticki grad.
toliko o tome

ivan_ri no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:26 AM   #17
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

a sto se tice osla, mislim da je njihova kostala toliko samo zbog tog njihovog standarda. mislim da su kod njih skuplji materijali, a vjerojatno se ugradjivala samo ekskluziva, a takodjer sat rada nekog radnika je 10X skuplji od sata rada u Hrvatskoj. vjerojatno je u nekim realnim okvirima ta opera puuuuno jeftinija

ivan_ri no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:34 AM   #18
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
a sto se tice osla, mislim da je njihova kostala toliko samo zbog tog njihovog standarda. mislim da su kod njih skuplji materijali, a vjerojatno se ugradjivala samo ekskluziva, a takodjer sat rada nekog radnika je 10X skuplji od sata rada u Hrvatskoj. vjerojatno je u nekim realnim okvirima ta opera puuuuno jeftinija
Mislim, U oslo su imali puno toga, waterfront redevelopment scheme, tak da je sve to bilo u jedan project Oslo Opera House & Arts Center.

Tak sad radi puno gradova, Copenhagen isto imat takav project...

Opera nije jeftian, najmanje kosta 50 000 USD per seat, pa calculate ...

500 milijuna kuna ne bu ti dalo bas velika Opera house, mozda 700 milijuna je malo veise realistic.

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin

"All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke

"Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion

Last edited by OettingerCroat; September 19th, 2008 at 07:42 PM.
mic of Orion no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:38 AM   #19
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
Originally Posted by mic of Orion View Post
Mislim, U oslo su imali puno toga, waterfront redevelopment scheme, tak da je sve to bilo u jedan project Oslo Opera House & Arts Center.

Tak sad radi puno gradova, Copenhagen isto imat takav project...

Opera nije jeftian, najmanje kosta 50 000 USD per seat, pa calculate ...

500 miljona (hvala OC) kuna ne bu ti dalo bas velika Opera house, mozda 700 miljona je malo veise realistic.
znam da su u oslu radili dosta toga u kompletu, gledao sam dokumentarac o tome. to je bio stvarno kompleksan projekt.

e sad ako ce toliko kostati oper, to je puno novca, 100 mil €.

ivan_ri no está en línea  
Old September 18th, 2008, 01:43 AM   #20
Tigrov prijatelj
BANNED

Da, fakat je puno.
Pol će ionako pokrast.
Ali onda bude Lisinski izgledal ko bogec bistrićki, ali mislim da ne bude to uskoro krenulo koliko grad ima para tj. nema ko ni ja.

Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules