daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 2nd, 2008, 03:17 PM   #41
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by Nika Loncar View Post

Slažem se s tobom.

Zagrebu TREBA Opera. HNK je stvarno puno premali. Bila sam tamo nekoliko puta na operama (mama mi kupuje svake godine pretplatu) i stvarno je uvijek prepuno.

Kod nas općenito vlada uvjerenje da se po cijeloj Hrvatskoj slušaju samo narodnjaci, da se izlazi samo u narodnjačke klubove, skok na stol, čaša u ruci itd. ali nije baš tako. U Zagrebu jako puno ljudi sluša klasiku. Stvarno puno, iznenadili bi se. I to ne samo oni ''pravi'' purgeri, stari Zagrepčani, nego mladi ljudi, srednjoškolci i studenti. Sjećam se jednom sam bila na koncertu u Lisinskom, zbor HRT-a i zg filharmonije i velika dvorana je bila prepuna do zadnjeg mjesta, a po mojoj slobodnoj procjeni sigurno najmanje 80% ljudi je bilo mlađe od 30 godina, ni sama nisam mogla vjerovati.

Za druge gradove ne mogu tvrditi, ali Zagrepčani su uvijek jako cijenili klasiku, valjda utjecaj Beča.

I ne znam zašto bi se izgradnja Opere smatrala isključivo zagrebačkim projektom. Pa u Hrvatskoj kolko znam ne postoji nijedna zgrada opere (možda se varam). Pa pogledajte koliko značenje jedna kvalitetna opera može imati, evo npr. ona u Sidneyu ili Milanu. Hrvatska ima bogatu opernu tradiciju i mnogo velikih opernih umjetnika i u povijesti i danas, i mislim da je stvarno sramota da nemamo i jednu reprezentativnu zgradu Opere. Isto kao što jednoj državi treba i jedan muzej suvremene umjetnosti, i jedan kvalitetan nacionalni stadion, jednako tako nije manje važna ni Opera.

Iako, slažem se da ona sad nije prioritet, možda za 5-10 godina, ali ne slažem se da vlada ne bi trebala sufinancirati, ako za to bude potrebe.
Slazem se s tobom. Ne znam za ljude i koliko oni to vole slusati ali naravno da ima i takvih i da nam treba opera jer nemamo niti jednu i po meni treba se napraviti nista drugo nego nekakva ultra futuristicka zgrada koja bi Zagrebu znacila kaj i Sydneyjeva opera znaci Sydneyju. Ali sve to moze pricekati koju godinu prije nego se srede ostali ipak vazniji prioriteti...
Astralis no está en línea  

Sponsored Links

Old October 2nd, 2008, 03:20 PM   #42
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Quote:
Originally Posted by snupix View Post
Ako se mene pita, stadion je zadnja stvar koja nam treba... Ima toliko prioriteta - zračna luka, javni prijevoz itd... Novi stadion skoji bi se napunio 2x godišnje sigurno nije nužda i trenutno nam nije potreban (pogotovo dok je hrvatski nogomet u ovakvom stanju).
Ma jasno... kakav stadion. Pored svih ovih ostalih puno vaznijih stvari ne moze se nikako reci da stadion spada u prioritete...
Old October 3rd, 2008, 12:29 AM   #43
Darth_Vader
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Ma jasno... kakav stadion. Pored svih ovih ostalih puno vaznijih stvari ne moze se nikako reci da stadion spada u prioritete...
Molim te ljepo pa nemre biti jedna opera vaznija od stadiona.
Imas HNK i Lisinski!!!!!!!!!!!!!!!
Darth_Vader no está en línea  
Old October 3rd, 2008, 01:17 AM   #44
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Quote:
Originally Posted by Darth_Vader View Post
Molim te ljepo pa nemre biti jedna opera vaznija od stadiona.
Imas HNK i Lisinski!!!!!!!!!!!!!!!
Tko je rekao da je vaznija... pa u isti rang spadaju po prioritetima - tj. niti jedan niti drugi nisu trenutno prioritet.
Old October 3rd, 2008, 04:06 AM   #45
Tigrov prijatelj
BANNED

Tako je, potrebno je i jedno i drugo, stoga što postoje zainteresirane strane i za jedno i za drugo.
Ako se ovako nastavi najavljivat i obavljat gradnja bit će fala Bogu i toga i svega ostalog.
Tigrov prijatelj no está en línea  
Old October 3rd, 2008, 11:07 PM   #46
Nika Loncar
Registered User

Nika Loncar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Slazem se s tobom. Ne znam za ljude i koliko oni to vole slusati ali naravno da ima i takvih i da nam treba opera jer nemamo niti jednu i po meni treba se napraviti nista drugo nego nekakva ultra futuristicka zgrada koja bi Zagrebu znacila kaj i Sydneyjeva opera znaci Sydneyju. Ali sve to moze pricekati koju godinu prije nego se srede ostali ipak vazniji prioriteti...
Apsolutno se slažem s ovim. Kad se konačno krene graditi Opera, ona mora biti neki totalno ludoradikalnofuturističkoturbomoderni dizajn! Nešto skroz neviđeno.
Nika Loncar no está en línea  
Old October 5th, 2008, 08:28 PM   #47
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Nika Loncar View Post
Apsolutno se slažem s ovim. Kad se konačno krene graditi Opera, ona mora biti neki totalno ludoradikalnofuturističkoturbomoderni dizajn! Nešto skroz neviđeno.
i ja se slažem, nove opere stalno se izgrađuju da postanu ikon grada, i tako bi se trebalo učinit kod nas
OettingerCroat no está en línea  
Old October 6th, 2008, 02:33 PM   #48
josip999
Registered User

Quote:
Originally Posted by J.C.01 View Post
Opera u Oslu je koštala čak 835 mil. $. Svi je hvala, ali meni se čini da sam jedini kojem se ne sviđa.

Kazes 835 mil$ za ovo...

Hajde...drago mi je znati da ni norvezani nisu imuni na megapljackaske pohode gradjevinske mafije.
josip999 no está en línea  
Old October 6th, 2008, 03:19 PM   #49
Tigrov prijatelj
BANNED

I sad gle ovo: Arena Zagreb dobro nije opera, košta deset puta manje pa ne valja?
Ma bit će ona mila majka na kraju skupa sa okolišem prema ovome deset puta skupljem.
Tigrov prijatelj no está en línea  
Old October 6th, 2008, 04:49 PM   #50
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

Quote:
Originally Posted by josip999 View Post
Kazes 835 mil$ za ovo...

Hajde...drago mi je znati da ni norvezani nisu imuni na megapljackaske pohode gradjevinske mafije.
Opera je oko 100 million euro, regeneration je kostalo oko 835 million total. 3-4 museums, 2-3 galleries, arts center, new docks, parks i sve to...

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin

"All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke

"Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion
mic of Orion no está en línea  
Old October 6th, 2008, 04:52 PM   #51
josip999
Registered User

Quote:
Originally Posted by mic of Orion View Post
Opera je oko 100 million euro, regeneration je kostalo oko 835 million total. 3-4 museums, 2-3 galleries, arts center, new docks, parks i sve to...
Nadam se da si svjestan koliko je 835 miljuna $.

Za te pare ocekujem zgradu koja ne slici na splitski Koteks samo sto je 5 puta manja i jednostavnija.

Kao sto rekoh...drago mi je znati da i u Norveskoj kao i kod nas vlada gradjevinska mafija.
Old October 6th, 2008, 04:57 PM   #52
Delmat
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by J.C.01 View Post

Hehe a stvarno, ovo sliči Koteksu samo šta mi to već imamo 30 godina
Delmat no está en línea  
Old October 6th, 2008, 05:00 PM   #53
josip999
Registered User

Quote:
Originally Posted by Delmat View Post
Jelda da je ista!! I to samo onom krilu di su gripe....a di je ostatak kompleksa..

i kazu 835 miljuna$...da mi je znat koliko je tu vrica cimenta kostala...
Old October 6th, 2008, 05:04 PM   #54
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

Quote:
Nadam se da si svjestan koliko je 835 miljuna $.

Za te pare ocekujem zgradu koja ne slici na splitski Koteks samo sto je 5 puta manja i jednostavnija.

Kao sto rekoh...drago mi je znati da i u Norveskoj kao i kod nas vlada gradjevinska mafija.
ma nije, to je bil jako velik project, redevelopment sve u district, dock, arst centre, oko 12-15 novih zgrada, museums, arts center, opera (center piece), galleries, shoping area, sve to je bilo oko 835 million USD. ne samo opera. Jako vvelik project za Oslo, oko 50 hectares of central Oslo je bili redeveloped.Opera je bila centerpiece ovog projecta.

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Benjamin Franklin

"All that is required for evil to prevail is for good men to do nothing." Edmund Burke

"Religion leads to anger, anger leads to hate, hate leads to bigotry, bigotry leads to suffering!!!" Mic of Orion
Old October 6th, 2008, 05:06 PM   #55
josip999
Registered User

Quote:
Originally Posted by mic of Orion View Post
ma nije, to je bil jako velik project, redevelopment sve u district, dock, arst centre, oko 12-15 novih zgrada, museums, arts center, opera (center piece), galleries, shoping area, sve to je bilo oko 835 million USD. ne samo opera. Jako vvelik project za Oslo, oko 50 hectares of central Oslo je bili redeveloped.Opera je bila centerpiece ovog projecta.
Nemoras se izvlacit....sama opera je kako si rekao kostala 100 ml. eura ili 150 mil$...mislis da ona zgradica vrijedi vise od 20 miljuna?
Old October 6th, 2008, 05:30 PM   #56
z00ey
Registered User

z00ey's Avatar

josipe, ti si uopće nemožeš zamisliti koliko košta interieur opere. Robau je manje od 25% cijene kod takvih projekata, najviše se ulupa u strojarstvo, elektroinstalacije, rasvjetu, podne, zidne i stropne obloge. Cifre su ti u rangu 2000€ naviše po netto kvadratu, no netto kvadratu i stropa i zidova (znači cca 5x više kvadrata od podne površine).

Preneseno u svotu/površinu poda, to ti je cca 10000€ po netto kvadratu... iliti za 5000 netto kvadrata svota je cca 50mil€ samo za završne radove na instalacijama, rasvjeti i oblogama..

Dodaj na to 5000 kvadrata * 1,2 (da dobijemo brutto kvadrate) i to pomnoži sa cca 2000€/m2 rohbau (zbog velike cijene i građevinskih radova - odmah kraj mora, veliki rasponi, staklena strukturalna fasada) i sveukupno ti je cijena cca 62mil€. Ugrubo.

Preračunaj u dolare, cca 100mil$.

Dodaj na to inventar koji je zasigurno bio dizajnerski, i približavaš se cifri od Mic-a... daleko od Koteksa
z00ey no está en línea  
Old October 6th, 2008, 05:43 PM   #57
mic of Orion
I come in peace \V/

mic of Orion's Avatar

Quote:
Nemoras se izvlacit....sama opera je kako si rekao kostala 100 ml. eura ili 150 mil$...mislis da ona zgradica vrijedi vise od 20 miljuna?

Sorry for the large pic,

Ma da vidis kak veliko to ti je to... To ti je oko 40 000sqm opera, mozda vise... kay tam vidis je jako malo, ova area di je opera, je totalno redeveloped, sve, oko 50 hectares, mozda vise, sve to ti sad izgldea super.

Opera je oko 40 000sqm, ima 3 halls, main one - 1400 seats, i dve manje 1100 i 400 seats if I am not mistaken. Opera je bila oko 290 million euros, s arts center & national theater, to je massive project, massive, ima musuem of arts isto, sve je to u jedan massive complex, ali kak sad izgldea, to se vidi jako malo, ali take je to naprivil da izgleda - water, light and stone design-.

I kak sad to izgleda, to to je massive project, btw, to jos nije gotovo, entire ara, is being redeveloped.

Old October 6th, 2008, 06:56 PM   #58
gradski
Registrirani Korisnik

gradski's Avatar

Likes (Received): 467

Quote:
Originally Posted by Delmat View Post
meni su naši bazeni na poljudu iljadu puta lipši
e koja bi ono opera mogla bit
Quote:
Jelda da je ista!! I to samo onom krilu di su gripe....a di je ostatak kompleksa..

i kazu 835 miljuna$...da mi je znat koliko je tu vrica cimenta kostala...
u tome i je stvar, norveška je jedna od naj skupljih država na svitu
gradski no está en línea  
Old October 6th, 2008, 07:19 PM   #59
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

ne znam sto bi falilo ovoj operi, meni je bas nekako sjela, pogotovo za to sjeverno podrucje
pvako nesto slicno ce izgledati iopatijska ljetna pozornica, samo jedno tisucu puta manja i jeftinija

ivan_ri no está en línea  
Old October 6th, 2008, 09:56 PM   #60
keko
Registered User

keko's Avatar

Likes (Received): 261

Helsinki

Kopenhagen

Oslo

keko no está en línea  

Closed Thread

Thread Tools