daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old April 24th, 2009, 12:17 PM   #241
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Možda sada pred izbore dođe neko iz vlade s spasonosnim rješenjem za smještaj
pusti, nije to smijesno... mozda stvarno zele dobiti izbore ovdje, pa se oko necega i potrude

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 24th, 2009, 12:18 PM   #242
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1219

A kada bi trebala početi druga faza kampusa
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote
Old April 24th, 2009, 12:28 PM   #243
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

sudeci prema ovome ne tako skoro

Quote:
Druga faza, izgradnja sveučilišno-bolničkog kompleksa na Trsatu, jeste izgradnja Sveučilišne bolnice. I taj projekt, podjednako je od ogromne važnosti za Riječko, Županijsko pa i Hrvatsko zdravstvo. Postojeći KBC Rijeka dislociran je na nekoliko lokacija što mu otežava funkcioniranje i uzrokuje velike troškove. Sveučilišna bolnica na Trsatu kojom bi se ti problemi i nedostaci riječkog zdravstva uklonili, stajala bi prema procjenama 300 milijuna EUR-a a projekt bi zajednički financirali Republika Hrvatska, Županija Primorsko-goranska i Grad Rijeka.

Old April 24th, 2009, 12:39 PM   #244
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

ma za kampus pitam ,ne za kbc,to je daleka budućnost,čak je zagrebačka obala realnija
Old April 24th, 2009, 12:52 PM   #245
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

e da, ali stvar je u tome sto jos nije definirana treca faza (tj druga faza samog kampusa)... dakle sveucilisna bolnica se izgleda vodi pod drugom fazom kampusa iako ne znam zasto. a onda nakon nje bi isla valjda ta treca faza u kojoj bi se u kampus preselio medicinski faks, mozda tehnicki, ekonomski, pomorski... ali to uopce nije definirano, tj jos se uopce ne zna koji ce se fakulteti seliti gore, tj ne zna se da li ce se uopce ista seliti gore. sve u svemu jedna velika nepoznanica...

Old April 24th, 2009, 12:54 PM   #246
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Valjda će se u dogledno vrijeme to definirati
Old April 24th, 2009, 12:59 PM   #247
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

ja se toplo nadam.

ali ako uzmemo u obzir da su svi navedeni fakulteti dobro locirani i imaju sve sto ima treba za narednih 20 godina, tesko da ce se ista mijejnati po tom pitanju

Old April 24th, 2009, 01:01 PM   #248
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Pa pomorski je po meni zgužvan,bez parkinga
Old April 24th, 2009, 01:11 PM   #249
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

jedino pomorski od ovih nabrojanih je malo skucen, ali neusporedivo sa fakultetima koji se sele u prvoj fazi (pretpostavljam da zbog toga nije ni usao u kombinaciju), no jos uvijek zadovoljava potrebe i sumnjam da ce se tako brzo seliti...

kad smo vec kod toga, ni ekonomski nema puno veci parking, a cini mi se da im je zgrada tijesna (znam da ima predavanja na nizim godinama na kojima ne mogu prisustvovat svi studenti )

Last edited by ivan_ri; April 24th, 2009 at 01:23 PM.
Old April 24th, 2009, 01:18 PM   #250
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Onda su ta dva sigurni kandidati za Trsat
Old April 24th, 2009, 01:24 PM   #251
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

mozda prije pomorski nego ekonomija... ekonomiju su nedavno potpuno renovirali (nakon pozara).

Old April 24th, 2009, 01:28 PM   #252
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Većina bi trebala gore preseliti a postojeće objekte prodati i time djelomično pokriti izgradnju kampusa.
Bolje da je sve na jednom mjestu
Old April 24th, 2009, 01:37 PM   #253
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

kome ce ici novci od prodaje? znam da gradjevinski faks prodaje zgradu. znaci oni su vlasnici? sta, onda ce koristiti lovu za modernizaciju nove zgrade? tko je vlasnik nove zgrade?... puno pitanja

Old April 24th, 2009, 01:39 PM   #254
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

valjda fakultet,ministarstvo,grad puno mogućih odgovora
Old April 24th, 2009, 03:42 PM   #255
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Sveučilišni kampus na jesen čeka studente

Većina objekata prve faze Sveučilišnog kampusa bit će spremna početkom sljedeće akademske godine primiti studente, rekli su na obilasku gradilišta riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i rektor Sveučilišta u Rijeci Daniel Rukavina, koji su tom prigodom obišli i gradilište Sveučilišne avenije i nastavka Dukićeve ulice, čiju gradnju financira Grada Rijeka.

Obilazak gradilišta Sveučilišnoga kampusa na Trsatu, projekta koji znatno doprinosi razvoju Rijeke kao sveučilišnog centra, ali i uopće razvoju grada, priređen je kao susret s rektorom Rukavinom, kojem upravo ističe 9-godišnji mandat na čelu riječkog Sveučilišta. Tom prilikom gradonačelnik se zahvalio akademiku na trudu, energiji i entuzijazmu koji je uložio u razvoj Sveučilišta te izgradnju Kampusa.

Akademik Rukavina najavio je kako bi do početka sljedeće akademske godine za useljenje trebala biti spremna većina objekata fakulteta – a danas su obišli gradilišta Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, zgrade sveučilišnih odjela, objekta studentske prehrane i Građevinskog fakulteta. U sklopu prve faze Kampusa bila je planirana i izgradnja studentskog smještaja i kulturnog centra, no za njih još uvijek nije zatvorena financijska konstrukcija, iako, kazao je rektor, oko osiguranja sredstava postoji načelni dogovor s nadležnim ministarstvom.

Rektor koji upravo završava svoj mandat uputio je i riječi zahvale Grada u stvaranju Kampusa. Grad Rijeka je za potrebe izgradnje Sveučilišnog kampusa, prepustio zemljište vrijedno više od 220 milijuna kuna i do sada uložio 30 milijuna kuna za uređenje infrastrukture (cesta, vode, plina, odvodnje) i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Također, Grad Rijeka je s 5 milijuna kuna sufinancirao troškove preseljenja vojarne Trsat na drugu lokaciju.

Izgradnja Sveučilišne avenije i Dukićeve ulice
Upravo se sada na gradilištu mogu vidjeti i pripremni radovi na prometnoj infrastrukturi koje financira Grad Rijeka, gdje se gradi prva faza Sveučilišne avenije, koja će se protezati od Ulice Slavka Krautzeka uz zapadni rub Kampusa te spajati s Dukićevom ulicom, odnosno nastavkom te prometnice koja prolazi iznad bolnice i koja se također nalazi u gradnji.

Prva faza Sveučilišne avenije bit će duga 275 metara kao dvosmjerna prometnica s četiri traka, ukupne širine kolnika 12 metara, a u sklopu nje napravit će se parkirališna mjesta i dva autobusna ugibališta. Produžetak Dukićeve ulice bit će dug 379 metara - imat će nekoliko poprečnih kolnih priključaka, a trasu presijecaju i dvije pješačke ulice. Bit će to dvosmjerna prometnica s tri prometna traka, ukupne širine 9 metara. Na njoj će biti napravljeno i autobusno stajalište te parkirališna mjesta. Druga faza Sveučilišne avenije protezat će se sjevernim rubom Kampusa, gdje će se izgraditi i prometna veza na cestu Orehovica – Kačjak.

Pored izgradnje prometnica, uredit će se i ostala infrastruktura, odnosno izgraditi oborinska odvodnja, vodovod, kanalizacija, elektro i telefonske instalacije, javna rasvjeta te plinovod i toplovod. Izvođač radova je GP Krk d.d., a nadzor provode tvrtke Karloline i Rijekaprojekt energetika. Vrijednost radova je 10.816.690,25 kn bez PDV-a. Radovi su započeli 7. travnja 2009, a rok za završetak radova je 270 kalendarskih dana.

Uloga Grada Rijeke u uređenju Sveučilišnog kampusa
Uloga Grada Rijeke u realizaciji ovog projekta započinje 1999. godine od kada Grad Rijeka intenzivno zagovara ideju prenamjene vojarne Trsat. Uslijedile su opsežne javne rasprave o Prijedlogu Prostornog plana uređenja grada Rijeke i Generalnog urbanističkog plana, kojima je i službeno javnosti predstavljen prijedlog prenamjene ovih prostora za potrebe sveučilišta i bolnice.

Povjerenstvo Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske 9. prosinca 2003. godine donijelo je odluku o prijenosu postojećih zgrada i zemljišta vojarne Trsat Gradu Rijeci, a u svrhu izgradnje nove bolnice i Sveučilišnog kampusa. Temeljem te odluke, u prosincu 2003. godine zaključen je Ugovor između Republike Hrvatske – Ministarstva obrane i Grada Rijeke.

Nakon preuzimanja vojnog kompleksa Trsat, raspisan je natječaj za davanje u zakup onih objekata za čije korištenje nisu bila potrebna znatnija ulaganja. Tijekom 2005. i 2006. godine u tekuće i investicijsko održavanje objekata u kampusu Trsat, Grad Rijeka uložio je više od 650.000 kn (vodoinstalaterski, elektroinstalaterski, stolarski i krovopokrivački radovi).

Također 2003. godine, Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u suradnji s Arhitektonskim fakultetom izradio je Programski zadatak za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja područja Kampusa Sveučilišta u Rijeci, na temelju čega je proveden i Natječaj za izradu rješenja. Od ožujka 2004. do listopada 2005. izrađen je i donesen Detaljni plan uređenja područja Sveučilišnog kampusa i Kliničkog bolničkog centra na Trsatu, čiju su izradu sufinancirali su Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeka.

Od 2004. do 2006. godine predstavnici Grada Rijeke aktivno sudjeluju u pripremi projektnih programa i provedbi javnih natječaja za građevine Studentskog smještaja i prehrane, Društveno-kulturnog centra, te u projektiranju Filozofskog fakulteta, Građevinskog fakulteta i Sveučilišnih odjela.

U travnju 2005. godine Grad Rijeka je sa Sveučilištem u Rijeci potpisao predugovor o pravu građenja bez naknade, a polovicom 2005. godine Grad i Sveučilište formirali su Povjerenstvo za izgradnju koje čine predstavnici Grada, Sveučilišta, komunalnih društava i javnih poduzeća, a koje koordinira gradnju sveučilišnih građevina u segmentu komunalne infrastrukture i prometnica.
Old April 24th, 2009, 03:47 PM   #256
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

jos malo jos malo

Old April 24th, 2009, 03:55 PM   #257
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

evo još malo o obilasku

Posljednji radni dan rektor Rukavina proveo obilazeći kampus
Sveučilišni kampus osigurava razvoj Rijeke

RIJEKA – Rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina posljednji dan svog gotovo devetogodišnjeg rektorskog mandata proveo je u društvu suradnika i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela obilazeći gradilište Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Budući studentski grad izabran je za mjesto okončanja višegodišnje suradnje Obersnela i akademika Rukavine, a u znak zahvale gradonačelnik je rektoru daraovao zlatni sat napomenuvši da će mu služiti za vremensko praćenje napredovanja izgradnje Kampusa.

– Rektorov mandat i moj mandat do sada su tekli paralelno. Zadovoljstvo je da smo nakon devetogodišnjeg ciklusa zajedničkim snagama uspjeli realizirati veliku želju Riječana, od toga da se s ovog područja iseli vojarna pa do toga da započne izgradnja kampusa. Sveučilišni kampus osigurava ogromne potencijale za razvoj Rijeke. Riječ je o mjestu koje je više desetljeća bilo ograđeno žicom i predstavljalo je oblik represije, no u relativno kratkom roku uspjeli smo napraviti ono što je prije deset godina bilo nezamislivo, kazao je gradonačelnik.

Dodajući kako je Sveučilišni kampus prije devet godina bio science fiction rektor je izgradnju kampusa ocjenio gigantskim projektom te je napomenuo da je u proteklih devet godina u Sveučilište u Rijeci uloženo gotovo milijardu kuna.

– Prva faza izgradnje Kampusa gotovo je zatvorena. Zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti je adaptirana, a u ovoj godini bit će okončana izgradnja Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, Sveučilišnih odjela te Građevinskog fakulteta, kao i studentske prehrane. Ono što nije zatvoreno izgradnja je objekata studentskog smještaja za što treba 110 milijuna kuna, istaknuo je akademik Rukavina.

Navodeći kako je Sveučilišni kampus prevelika i prezahtjevna investicija ne samo za Rijeku, već i za cijelu Hrvatsku Obersnel je napomenuo kako nema sumnje da Kampus neće biti izgrađen kako je planirano. Najveći dio obilaska Kampusa posvećen je izgradnji Sveučilišne avenije i produženju Dukićeve ulice, u što će Grad uložiti 10,8 milijuna kuna, a ono što slijedi u narednom razdoblju definiranje je financiranja druge faze izgradnje. Ta će faza prema zaključku rektora biti »slatka priča« jer sastavnice Sveučilišta poput Pomorskog i Ekonomskog fakulteta, te Sveučilišne knjižne koje će se presili u Kampus imaju u vlasništvu vrijedne objekte čijom se prodajom može osigurati 30 do 40 posto sredstava za izgradnju novih zgrada.

I. ŠESTAN
Old April 24th, 2009, 03:57 PM   #258
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Ta će faza prema zaključku rektora biti »slatka priča« jer sastavnice Sveučilišta poput Pomorskog i Ekonomskog fakulteta, te Sveučilišne knjižne koje će se presili u Kampus imaju u vlasništvu vrijedne objekte čijom se prodajom može osigurati 30 do 40 posto sredstava za izgradnju novih zgrada.

Evo nam riješena enigma za drugu fazu
Old April 24th, 2009, 04:46 PM   #259
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

nice. jedva cekam

Old April 25th, 2009, 11:47 PM   #260
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Primorac o izgradnji studentskog doma u Rijeci

ZAGREB – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac primio je potpredsjednika Europske Investicijske Banke Mathiasa Kollatz-Ahnena s kojim je razgovarao o planovima financiranja projekata iz područja obrazovanja, među kojima je i izgradnja studentskog doma u Rijeci sa 700 kreveta vrijedna 150 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva. Novi će se studentski dom prostirati na više od 16.000 kvadratnih metara, za koji je pripremljena kompletna projektna dokumentacija i građevinska dozvola. Nakon rješavanja financijske konstrukcije sa Europskom investicijskom bankom, koje se planira za kolovoz ove godine, moći će se krenuti u raspisivanje natječaja. Iz sredstava Europske investicijske banke MZOS planira realizirati i projekata izgradnje osnovnih i srednjih škola te športskih dvorana, stoji u priopćenju. (Hina)

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules