|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#81 |
|
Disenfranchised
Likes (Received): 2
|
bolje kasnije nego nikad!! baš mi je drago.
odličan projekt! |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
Ma bilo je neki dan na tv-u,pa je Prgin reko da se odgađa za godinu dana zbog krize koja vlada
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Cylon
Likes (Received): 248
|
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
kradem i palim
Likes (Received): 0
|
Za vjetroelektrane na šibenskim brdima nude nevjerojatnih 1,5 milijardi eura
Šibensko-kninska brda su, bez konkurencije, najpoželjnija meta ulagača u vjetroelektrane. Do sada je stiglo više od stotinu pisama namjere iz zemlje i inozemstva. Nude gotovo 1,5 milijardi eura u gradnju vjetroparkova snage 1,3 milijarde MW, što je ravno gotovo dvjema NE Krško. No, zbog prostornih i ograničenja elektroenergetskog sustava realni su izgledi da se naredne tri, četiri godine na brdima šibensko-kninskog područja izgradi tek više stotina vjetroagregata ukupne snage 250 megawata, što premašuje snagu HE Orlovac. U njihovu gradnju bi se uložilo najmanje 350 milijuna eura. Zahvaljujući njima, Velika Glava, Crni Vrh, Bubrig, Oblica, Krtolin, Orlica, Boraja, Pađani, Ljubačka Vlaka dio su šibenskih toponima koji će ući u sve energetske mape svijeta. U utrku za „zelenim“ kilovatima prvi su šansu dobili Nijemci. Poslije Krtolina sa 14 agregata ukupne snage 12 megawata puštenih u pogon 2006. godine, već krajem ožujka na brdu Orlica ponad Grebaštice proradit će njihov drugi vjetropark na području Šibenika sa 12 agregata ukupne snage 9,6 megawata. To će ovom gradu dodatno učvrstiti lidersku poziciju u Hrvatskoj u proizvodnji „zelenih“ kilovata. - Zemljani radovi su završeni i upravo je tijeku montaža vjetroagregata. Oni će godišnje proizvoditi oko 25 milijuna kilowatsati što je ravno potrošnji osam tisuća stanovnika, kazao nam je Željko Samardžić, direktor tvrtke Enersys koja zajedno s njemačkim WPD International u taj vjetropark ulaže 12 milijuna eura. - Gužva je nevjerojatna. Za 17 lokacija ucrtanih u prostorne planove Županije, stiglo je više od stotinu pisama namjere potencijalnih ulagača. Nude gradnju peterostruko većih kapaciteta nego ih može primiti elektroenergetski sustava Hrvatske, kaže Josip Labura iz Županijske gospodarske komore Šibenik. Enersys i njegovi njemački partneri koji su prvi probili led ulažući u vjetroelektrane na šibenskim brdima, s razlogom trljaju ruke. - Naši agregati na Krolinu u protekle dvije godine isporučili su 75 milijuna kilovat sati i tako su postali najuspješniji vjetropark u sustavu WPD koji raspolaže sa vjetro kapacitetima od dvije tisuće megawata. Kad završimo posao na Orlici, selimo se na dubrovačko područje, u Ponikve kod Stona, gdje u 16 agregata ukupne snage 34 megawata namjeravamo investirati 45 milijuna eura. No, vratit ćemo se mi ponovo Šibeniku, kaže Samardžić. Jasno je da se radi o biznisu u ekspanziji. Samardžić žali što su domaći proizvođači opreme kasno reagirali, pa se u te elektrane, za sada, ugrađuje isključivo uvozna oprema. - Ima nade da se i to primijeni jer Končar upravo izlazi na tržištem s vlastitim prototipom vjetroelektrane, kaže Samardžić. Prostora ima i ne samo za domaće proizvođače opreme već i domaće investitore u „zelene“ kilovate. Naime, među budućim investitorima, od kojih je nekolicina već pribavila sve potrebne papire i uskoro kreću u izgradnju, nalazi zagrebački Dalekovod“ i „Končar“, šibenski „Elektro-Tudić“, a svoje namjere da se uključi u gradnju alternativnih obnovljivih izvora energije najavio je i HEP. Marijan DŽAMBO/EPEHA foto: arhiv cropix Austrijanci grade i vlastiti dalekovod Iako je Enersys startao prvi, primat bi mu uskoro mogao preoteti Austrijanci čija hrvatsko – austrijska tvrtka GEP-AE nedaleko od Danila namjerava u tri vjetroparka snage od gotovo 80 megawata potrošiti najmanje sto milijuna eura. Papire su čekali više godine, ali, kako kaže njen direktor Bojan Reščec, isplatilo se i, napokon su od HEP-a dobili suglasnost za gradnju prvih vjetroparkova od 40 megawata. Da bi se priključili u elektrosustav, namjeravaju graditi i vlastiti 110 kilovoltni dalekovod. Tudićevi "zeleni“ kilovati poduzetnicima Od domaćih investitora prvi bi mogao startat Šibenčanin Slaven Tudić koji je bacio oko na više brda. Jedan od njegovih vjetroparkova snage od deset megawata mogao bi biti prvi u Hrvatskoj koji bi svoje "zelene" kilovate iz vjetra izravno "upumpavao" potrošačima u Poduzetničkoj zoni Podi. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Osječko Est 1697
|
E ove zgrade kraj mora su vam za 10!
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Brđanin
Likes (Received): 3
|
Nedaj Bože Rata Ni Fiata Brodska Naselja ...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji. by SBReprezenta
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Registered User
|
ma sve su to zasad samo mastarije,tresla se brda ,rodio se mis.
cak i da se svi ovi projekti ostvare prvo trebaju proci izbori,pa jos par izmnena GUP-a kako kome odgovara i tako uglavnom u nedogled. Ja bih zbilja volio da se sibenik pocne razvijat u pravom smijeru, ali tu postoji stotine stvari koje se jos moraju ucinit za razvoj. sib nema niti malo kvalitetan javi prijevoz. svaka se ulica pretvara u parkiraliste. ceste se ne rekonstruiraju. prostori po gradu su totalno neiskoristeni. jednostavno da bi se grad ravijao treba se doseljavati u grad a su sibeniku je takva tendencija da se vise ljudi odseljava nego doseljava. mlad covik u sib nema posteno mijesto za popit kavu a kamo li negdi izac vikendom. zalosno je sto ce sibenik dobiti nevjerovatnih pet kino dvorana ali je problem da ta kina nitko nece posjecivat. prvo zato sto se vecina termina u kinu odrzava u vecernjim satima a vecina ljudi koji idu u kino su mladi a ako nemaju svoj auto ne mogu ni doci do njega. Ja bih volio da ja nisan u pravu ali iman neki filing da jesam. pozz |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Cylon
|
Kino je u sklopu trgovackog centra , posjecenost je zajamcena
![]() Kad bude otvorenje sve ce bit krcato , bar to je sigurno a kasnije ce mozda bit manje ljudi ali ce bit kino posjeceno Uostalom to kino je na tromeđi naselja sibenik , razina , brodarice a nije nit zablace daleko , bit ce ljudi u kinu ![]() Inace vec se dugo grmi da ce na biociam niknut novi stanovi , pa ako se to dogodi , kino ce ljudima bit jos i blize :stacitanjesibenskoglistainovogtjednikauradiodcovika:
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Registered User
|
da na biocima ce niknut stanovi i to na lokaciji di se danas nalazi inside i ono skladiste ja mislim jamnice i ostalo,dakle kad pocnu rusit inside znamo da ce uskoro niknut stanovi! he he
ugl. ja ne sumnjam u posejecenost kina ali opet zelim napomenuti da nebi bilo na odmet da sibenik tj.onaj tko upravlja gradsikim prijevozom pocne raznisljati o modernizaciji i poboljsanu javnog prijevoza.jar grad postaje sve veci i tako tranzit ljudi pogotovo ako uzmemo u obzir da se vecina novih zdanja gradi van grada , atp vec godinama najavljuje nakakve kruzne linije no ocito ta tvrtka ima jako los menadžment. ali tko sam ja da kritiziram na meni je samo da gledam i cudim se.ha ha viva sibenice |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Cylon
|
Da , povezanost je losa za sada
, moze to bolje
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
Registered User
|
ma samo neka se nesto radi.
a ostalo ce doci smo po sebi |
|
|
|
|
|
#92 |
|
HAL9001
Likes (Received): 19
|
Jesu li to službeni podaci, mislim na smanjenje broja stanovnika? Nekako mi se to i ne čini tako. Svaki put kad prođem Ši, djeluje mi sve veći, a navodno sve manji broj ljudi...
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Cylon
|
Sve veci i veci ?
Osim onih novih stanova na subicevcu , nesto vise kuca na brdima iznad grada , kvartovima kao meterize i slicno , nije bas da je grad puno narastao , zapravo je ostao isti uz naravno cinjenicu da se industrija povlaci i trenutno je u bijegu pa ce na mjestu nje uskoro doc rezidencijalne stvari i tako neke klasicno gradske pojave Naravno tu ima i ona caka sa vikend kucama , naprimjer brodarica je vise manje vikend naselje koje je ljeti krcato a zimi malo pustije , isto tako neka mjesta blizu grada imaju istu sudbinu , u zablacu na jesen i zimi nema pasa za vidit a kad dođe ljeto onda se amerikanci i razni iseljenici sliju u mjesto ko voda niz slap , pa od 500 ljudi koji stalno tu zive odjednom imas skoro 2000 ljudi koji se nalaze u mjestu a sami su domorodci koji zive vecinu vremena vani Druga stvar sibenik je srediste kojem gravidira podrucje od rogoznice do murtera na neki nacin pa je grad od 6 ujutro do 5 navecer dosta popunjen ljudima i odaje dojam povecanja populacije Iako isto primjera radi , neka mjesta u okolici , (eto bas zablace se moze podicit s time ) , imaju velik broj smrtnih slucajeva i dosta starog stanovnistva pa svake godine gube stanovnistvo navelikoDok opet ima i slucajeva di ljudi bas dolaze a stanovnistvo se ne gubi pa mjesta rastu (mislim da su bilice takve) prvi mjesec , drugi i dio treceg su doba u godini kad je najmanje ljudi u sibeniku a sad kad dođe prolice , ce doc i ptice iseljenice , kao i razni studenti i ljudi na privremenom radu vani , pa ce se broj ljudi povecat I ironije li bas liti grad cesto opusti jer se cijela ekipa koncentrira na izlazak u vodice i okolna obalna mjesta Ali istina je da tada ima najvise ljudi Dal sibenik ide na manje ljudi ili na vise ljudi , dal se smanjuje ili povecava , zakljucite sami jer eto izgled uzivo i statistika cesto varaju ,a virujen da tu ima i pametnijih ljudi od mene kad su ovakve price u pitanju
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Registered User
|
koliko stanovnika ima Šibenik? Podatak za 2001. je 51.553 stanovnika.http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/Censu..._02_zup15.html |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Cylon
|
To je misterija koja se moze usporedit sa viđenjem ufo-a
![]() ![]() --------- Mislim negdje oko 53 tisuce ljudi , s tim da ono striktno naselje sibenik (bez razina , brodarice , podsolarja ,zablaca , dubrave , mandaline i meteriza) ima oko 38 tisuca ljudi E sada ako ces pricat o sirem podrucju grada , znaci i bilicama , kao i vodickom dijelu , onda tu ima oko 80 tisuca ljudi , ali opet to nije grad sibenik nego sira okolica (ovo su vise nagađanja nego cinjenice) |
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Registered User
Likes (Received): 64
|
Quote:
Isto tako naselje varaždin ima 41.434,a grad varaždin ima 49.075,bilo je sve o tome u dretvi opcine i gradovi,a kopati mi se neda......sve podaci iz 2001. |
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Registered User
|
ja mislim da ovi podatci iz 2001. vrijede i za danas koliko toliko.
u sib. se mozda doselilo nesto ljudi ali isto toliko ih se izselilo,ja ugl. znan vise slucajeva di su se ljudi odselili nego obrnuto(ali je to ono kolliko ja znan) s obzirom da je sibenik tek prije god i pol dobia svoje prve novoizgradjene stanove,u te stanove se dolselilo nesto ljudi iz drugih gradova a i jedan dio su kupili ljudi koji su vec do sad zivili u sib. no s obzirom da se sad najavljuju gradnje novih stanova znaci ipak da postoji nekekav interes i razlog da ljudi dodju tu zivjeti. a kad gledamo realno sibenik za razliku od situacije odprije ajmo rec 2001.se dosta prosiria,no nista od toga nije nesto posebno pridonjelo razvoju grada. na ražinama se izgradia dalmare ex jolly i jos po koji objekt da i ove dvije nove zgrade , na njivicama neznam ali mi se cini da se tamo nista ne mijenja(ispravite me ako nisam u pravu. Make it so___meni se cini da ti znas podosta o zab ,ki da zivis tamo.ha ha pozzz |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Cylon
|
Aha , pa pogledaj pocetak topica u di pitan dal itko zna nesto o tome sta ce se radit u sibeniku sa naglaskom na podrucje prema zablacu
Ali onda mi je eto doslo da tu i tamo stavin koji clanak o sibeniku pa da doleti netko stariji i pametniji (bar za ove stvari) ili netko iz grada ko zna stvari bolje Naravno i to mi je uspilo , pa sada mogu diskutirat o gradu i kupit nove informacije ![]() Ono ako je u ŠI bolje bit ce valjda svima bolje , forum citan iz puke dosade i znatizelje , i zbog slika Inace zablacani nevole sibenik bas previse , nije bas logicno ali tako je , vecina ljudi tu misli kako se grad nebrine nista o mistu ( istina na neki nacin) Kako je to generalno nesređeno misto sa bogatim kucama i dosta bogatih ljudi , prodano sibeniku i zakinuto Iako cim se nesto krene radit lokalni ljudi se uspiju posvadit i sve stane , pa sve skupa slici na komediju
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Kutinainen
Likes (Received): 7
|
sjećam se od prije mislim dvije godine malog kombija sa razglasom kak se vozi po brodarici "općina je naša budućnost" ,a na njemu natpis za općinu krapanj-brodarica...a i bilice su se tak odvojile prije par godina
KUTINA TO SMO MI,DJECA SMO NJENA DOBRO SLUŠAJTE NAS SVI :) Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :) |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Cylon
|
![]() Sve više naselja nezadovoljno odnosom gradske uprave I TRAŽI OSNIVANJE SVOJE OPĆINE S ponistre se vidi - Zablaće Secesionistička politika ovih je dana očito u modi na šibenskom području. Naime, nakon Krapnja i Brodarice, koji su daleko odmakli u proceduri odvajanja od Grada Šibenika i osnivanja samostalne općine, istu namjeru iskazuju i mještani Zablaća. - Ovih dana sazvat ćemo zbor građana. Na tom sastanku razgovarat ćemo o, doduše neformalnom, prijedlogu ljudi iz inicijativnog odbora za osnivanje općine Krapanj-Brodarica, te da se njima priključi i Zablaće i odvoji od Grada Šibenika. Moramo vidjeti što o tome misle građani, a potom je moguće i raspisivanje referenduma - kazao nam je Damir Miliša Ležaja, dopredsjednik Mjesnog odbora Zablaće. - Osobno sam protiv odvajanja i žalostan što je uopće došlo do ovakve situacije. Ali u mjestu ništa ne funkcionira, a odnos gradske uprave prema Zablaću je katastrofalan. Na našem području ubiru se milijuni eura samo od prodaje zemljišta, a zauzvrat se ulažu mrvice, ili oko 300.000 kuna godišnje - kaže Miliša. Samo zablaćki autokamp prodan je za šest milijuna eura. Prodana je i zgrada stare škole, te najmanje 500.000 metara četvornih atraktivnog zemljišta ulagačima iz Švicarske. Premda je Zablaće dobilo status gradske četvrti, po opremljenosti zaostaje i za nekim zabačenim mjestima u šibenskom zaleđu. Zablaćani nemaju ambulantu, ljekarnu, bankomate, ostali su bez turističkog ureda, a unatoč svemu tome, plaćaju boravišnu pristojbu kao turističko mjesto najviše kategorije, poput Opatije, Vodica, Primoštena. - Mještani su ogorčeni, jer je Zablaće bolje izgledalo prije 50 godina, nego sada. Jedno od najljepših mjesta ostalo je na istoj razini kao u staroj Jugoslaviji - zaključio je Miliša. Zablaća ni u osobnoj Otkad su postali gradska četvrt, naziv Zablaće izbrisan je i iz osobnih iskaznica tamošnjih stanovnika. Taj gubitak identiteta također je emotivno pogodio Zablaćane. Posebice one koji su se vratili u svoje mjesto nakon desetljeća rada u Americi i Australiji. Vozi me skupo Zablaćane boli i činjenica što im je javni autobusni prijevoz skuplji od svih drugih gradskih četvrti. I ne samo to, nego je jeftinije voziti se iz Šibenika do Brodarice, pa čak i do susjedne općine Bilice. ------------- ovo je istina
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|