|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#21 |
|
.
Likes (Received): 8
|
...
Last edited by rimorski; October 22nd, 2008 at 02:12 PM. Reason: .. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini: konferencija za novinare
22.10.2008 POZIV na konferenciju za novinare Udruženje hrvatskih arhitekata poziva Vas u četvrtak 23. listopada 2008. u 12.00 sati na konferenciju za novinare zbog priopcenja za javnost povodom slučaja realizacije Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Na konferenciji sudjeluju: Nikola Bašić, d.i.a. autor prvonagrađenog rada Nenad Kondža, d.i.a., dopredsjednik i voditelj Stručnog savjeta UHA-e Helena Knifić Schaps, d.i.a., predsjenica Razreda arhitekata HKAIG Tomislav Premerl, d.i.a., član Ocjenivačkog suda Željka Čorak, pov.umj. Konferencija za novinare održati će se u dvorani UHA-e (Trg bana Jelačića 3/1) http://www.d-a-z.hr/?sec=vijest&id=273 na stranici su i renderi prvonagrađenog rada Nikole Bašića
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Powered by Jet-A1
Likes (Received): 2777
|
Po čemu jedna crkva u Udbini zaslužuje svoju dretvu? Mislim...ne rade novu katedralu u Zagrebu.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Registered User
|
Pa recimo, da se javno i službeno konačno počelo govoriti i suprotstavljati samovolji ljudi koji mogu teško oštetiti tu i takvu kulturu u koju se zaklinju svojim krajnjim nerazumijevanjem iste....da ponovim- bahatim neukusom....a konzervativizam pojedinih predstavnika crkve i priče o "volji naroda" ne mogu i ne smiju biti opravdanje za to.
Ta crkva nije katedrala ali spada u velike crkve koja pretendira da postane nekim simbolom hrvatske povijesti kao i "landmarkom" prostora u kojem nastaje...i kao takva bi predstavljala trajni, vrlo vidljivi spomenik- kiču...kao i metodu koja bi bila kopirana u daljnjim sličnim natječajima-kršenje svih mogućih propisanih sistema i odnosa u procesu stvaranja neke građevine ( i to ne na razini neke male privatne kućice)....samovolju apsolutnih neznalica i kičera i totalno omalovažavanje onih koji su pozvani i školovani da osmišljavaju oblikovanje kako crkvenih građevina tako i svih ostalih. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Powered by Jet-A1
|
Ok. Super.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Registered User
|
Malo sam si dao oduška
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Powered by Jet-A1
|
Bolje to nego da si razbija nešto u sobi.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Registered User
|
Prošao sam tu fazu
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Nadam se da će nakon konferencije za novinare biti pomaka...
Čuo sam da je izgradnja ''sv. Velikog Križa'' već dosta odmakla i da je podrumski dio, ako se to tako uopće zove, skoro gotov... |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
road builder
Likes (Received): 98
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#31 |
|
Registered User
|
![]() Slažem se, mislio sam da je ta ženska nije neka prosječna arhitektica koja je radi sve i svašta, znam i da je sudjelovala na mnogim natječajima. Ali, ovako se nisko spustiti . Što se tiče pitanja graditi crkvu ili ne (makar je offtopic) smatram da je tamo potreban spomenik krbavskoj bitki i tisućama poginulih. Crkva kao spomenik mi je najprikladnija ideja jer se diže ljudima koji su se borili za obranu Hrvaatske i kršćanstva. Patetično, ali istinito... Evo još jedan link na intervju sa M.B. (na Bandić nego Bogović ) na kojem se vidi nekultura i nepoštovanje arhitektonske struke...Zadarski list
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Out of time
Likes (Received): 6
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Registered User
Likes (Received): 233
|
Umjetnici pokušavaju zaustaviti izgradnju megacrkve - falsifikata u Udbini
"FALSIFIKAT bez vrijednosti - posve neinventivna, znatno uvećana imitacija starokršćanske crkvice sv. Križa u Ninu, za koju s povijesno-umjetničkog i svakog drugog aspekta nema opravdanja'', riječi su kojima Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u svom apelu, sufinancijeru projekta hrvatskoj Vladi, opisuje zašto se protivi izgradnji Crkve hrvatskih mučenika (CHM) u Udbini po projektu koji je po volji Hrvatske biskupske konferencije. U ime profesionalne odgovornosti, apeliraju na premijera Ivu Sanadera da intervenira u slučaju odustajanja od prvotnog projekta, onoga arhitekta Nikole Bašića koji je pobijedio na legalnom javnom natječaju. Taj projekt ima umjetničku vrijednost, smatraju, za razliku arhitektonskog rješenja za koji se zalaže HBK, prije svega biskup gospićko-senjski Mile Bogović, a koji čak nema niti potpis arhitekta. "U par napisa neki se s visoka nabacuju na novi projekt CHM. No, doslovce me na ulicama vuku za rukav i čestitaju na ovom novom projektu. Vjernicima je on bolji i bliži. Za njih gradimo crkvu i svetište", tvrdi Bogović. "Cijenim rad Nikole Bašića i njegov projekt, ali on je za nas financijski neizvediv, za održavanje pretežak i prema najnovijim uvjetima projektanta značio bi značajan otklon od ideje koju sam formulirao i predstavio javnosti", stoji u Bogovićevoj izjavi objavljenoj na internetskim stranicama HBK, čiji je jedan dio, "izgradimo Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini", posvećen isključivo tom projektu. http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...ni/406630.aspx |
|
|
|
|
|
#36 |
|
BANNED
|
Po meni je ovaj drugi rad bolji od ovog smješnog futurističkog jedno zilijon puta... A ostali nek kažu šta hoće !
http://www.net.hr/kultura/page/2008/10/24/0114006.html |
|
|
|
|
|
#37 |
|
BANNED
|
Ajme frnja di su ti oči, pa što nevidiš kakav je to kič, nema nikakvu arhitektonsku vrijednost, istina Bašićev rad nije nešto posebno ali čovjek se morao držati glupih propisa(slovo m
), a poznavajući radove N.Bašića vjerujem da bi realizacija bila kud i kamo ljepša od ovog grubog rendera
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
HAL9001
Likes (Received): 19
|
Quote:
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
BANNED
|
Pa baš me i nije briga za arhitektonsku vrijednost, meni to super izgleda i sto puta bolje od onog drugog rada... Ali o ukusima se ne raspravlja...
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
free-lance
Likes (Received): 297
|
![]() Ko li je prvi izjavio tu glupost o ukusima i raspravljanju?!? O čemu bi se inače raspravljalo nego o ukusima? Nego, meni je potpuno jasno zbog čega dolazi do tako snažnog konflikta između ajmo reći "šire javnosti " i one stručne. Problem je u nesenzibiliziranosti šire javnosti. Naime ,cijeli naš školski sustav sveden je na matematiku i hrvatski jezik.Oni se forsiraju do bola. Sve izvan toga nije važno. Likovni, glazbeni i ostali odgojni predmeti ,svedeni su na privjesak,potpuno nebitni ,za ukras. Stoga nije čudno da ljudi jednostavno neznaju, nemaju razrađen ukus. To je slično ko u onoj Platonovoj priči o čovjeku koji je živio u pećini ,zajedno sa drugim ljudima,okovan u lance i sve što je ikad vidio bile su sjene na zidu. Jednom je uspio izać. Vidio je svijet.Svijet je bio u bojama živi i razigrani,pun oblika. Tad se vratio u pećinu i rekao ljudima: "ljudi ali svijet je nešto sasvim drugo, vidio sam!! A oni su mu rekli" ajde sjedi i šuti,što sad izmišljaš..." Tako se i ja osjećam kad pokušavam prenjeti ljudima neko znanje, spoznaju o umjetnosti. Jednostavno, teško je razgovarat s ljudima koji nemaju razrađen, senzibiliziran ukus.Ništa nisu pročitali ,pogledali.Neznaju da postoji nešto mnogo,mnogo bolje,kvalitetnije... pa slušaju cajke ![]() Evo kako to rade u civiliziranim zemljama: Sat likovnog ili povijesti umjetnosti u muzeju,na licu mjesta.Strast kojom profa prenosi znanje i energiju na učenike nemjerljiva je ,neprocjenjiva!
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|