daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 22nd, 2008, 02:11 PM   #21
rimorski
.

Likes (Received): 8

...

Last edited by rimorski; October 22nd, 2008 at 02:12 PM. Reason: ..
rimorski no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 22nd, 2008, 08:15 PM   #22
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Likes (Received): 1

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini: konferencija za novinare

22.10.2008

POZIV na konferenciju za novinare

Udruženje hrvatskih arhitekata poziva Vas u četvrtak 23. listopada 2008. u 12.00 sati na konferenciju za novinare zbog priopcenja za javnost povodom slučaja realizacije Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Na konferenciji sudjeluju:

Nikola Bašić, d.i.a. autor prvonagrađenog rada

Nenad Kondža, d.i.a., dopredsjednik i voditelj Stručnog savjeta UHA-e
Helena Knifić Schaps, d.i.a., predsjenica Razreda arhitekata HKAIG
Tomislav Premerl, d.i.a., član Ocjenivačkog suda
Željka Čorak, pov.umj.

Konferencija za novinare održati će se u dvorani UHA-e (Trg bana Jelačića 3/1)

http://www.d-a-z.hr/?sec=vijest&id=273

na stranici su i renderi prvonagrađenog rada Nikole Bašića

Bauhaus-Band no está en línea   Reply With Quote
Old October 22nd, 2008, 08:35 PM   #23
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Likes (Received): 2777

Po čemu jedna crkva u Udbini zaslužuje svoju dretvu? Mislim...ne rade novu katedralu u Zagrebu.

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old October 22nd, 2008, 08:53 PM   #24
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Pa recimo, da se javno i službeno konačno počelo govoriti i suprotstavljati samovolji ljudi koji mogu teško oštetiti tu i takvu kulturu u koju se zaklinju svojim krajnjim nerazumijevanjem iste....da ponovim- bahatim neukusom....a konzervativizam pojedinih predstavnika crkve i priče o "volji naroda" ne mogu i ne smiju biti opravdanje za to.

Ta crkva nije katedrala ali spada u velike crkve koja pretendira da postane nekim simbolom hrvatske povijesti kao i "landmarkom" prostora u kojem nastaje...i kao takva bi predstavljala trajni, vrlo vidljivi spomenik- kiču...kao i metodu koja bi bila kopirana u daljnjim sličnim natječajima-kršenje svih mogućih propisanih sistema i odnosa u procesu stvaranja neke građevine ( i to ne na razini neke male privatne kućice)....samovolju apsolutnih neznalica i kičera i totalno omalovažavanje onih koji su pozvani i školovani da osmišljavaju oblikovanje kako crkvenih građevina tako i svih ostalih.
Old October 22nd, 2008, 08:57 PM   #25
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Ok. Super.

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old October 22nd, 2008, 09:38 PM   #26
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Malo sam si dao oduška
Old October 22nd, 2008, 09:55 PM   #27
Ballota
Powered by Jet-A1

Ballota's Avatar

Bolje to nego da si razbija nešto u sobi.

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "
Old October 22nd, 2008, 10:04 PM   #28
Bauhaus-Band
Registered User

Bauhaus-Band's Avatar

Prošao sam tu fazu
Old October 22nd, 2008, 11:51 PM   #29
amud
Registered User

Likes (Received): 0

Nadam se da će nakon konferencije za novinare biti pomaka...
Čuo sam da je izgradnja ''sv. Velikog Križa'' već dosta odmakla i da je podrumski dio, ako se to tako uopće zove, skoro gotov...
amud no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2008, 12:27 AM   #30
P.C.Dolabella
road builder

P.C.Dolabella's Avatar

Likes (Received): 98

Quote:
Originally Posted by Bauhaus-Band View Post
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini: konferencija za novinare

22.10.2008

POZIV na konferenciju za novinare

Udruženje hrvatskih arhitekata poziva Vas u četvrtak 23. listopada 2008. u 12.00 sati na konferenciju za novinare zbog priopcenja za javnost povodom slučaja realizacije Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Na konferenciji sudjeluju:

Nikola Bašić, d.i.a. autor prvonagrađenog rada

Nenad Kondža, d.i.a., dopredsjednik i voditelj Stručnog savjeta UHA-e
Helena Knifić Schaps, d.i.a., predsjenica Razreda arhitekata HKAIG
Tomislav Premerl, d.i.a., član Ocjenivačkog suda
Željka Čorak, pov.umj.

Konferencija za novinare održati će se u dvorani UHA-e (Trg bana Jelačića 3/1)

http://www.d-a-z.hr/?sec=vijest&id=273

na stranici su i renderi prvonagrađenog rada Nikole Bašića

Baš me zanima da li će dotičnu Marinu Balin - Fadejev naprimjer izbaciti iz komore. Što se mene tiče ja bi joj oduzeo i diplomu
P.C.Dolabella no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2008, 08:45 AM   #31
amud
Registered User

Slažem se, mislio sam da je ta ženska nije neka prosječna arhitektica koja je radi sve i svašta, znam i da je sudjelovala na mnogim natječajima. Ali, ovako se nisko spustiti.

Što se tiče pitanja graditi crkvu ili ne (makar je offtopic) smatram da je tamo potreban spomenik krbavskoj bitki i tisućama poginulih. Crkva kao spomenik mi je najprikladnija ideja jer se diže ljudima koji su se borili za obranu Hrvaatske i kršćanstva. Patetično, ali istinito...

Evo još jedan link na intervju sa M.B. (na Bandić nego Bogović) na kojem se vidi nekultura i nepoštovanje arhitektonske struke...Zadarski list
Old October 23rd, 2008, 05:57 PM   #32
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by bambam View Post
Imas koliko ti bog hoce dokumentaraca pa si pogledaj kako te crkve disu u americi.. to su za mene fundamentalisticke katolicke crkve koje su sa svojim konzervativnim pogledima na istom stupnju kao u islamu vahabije. To su vrlo opasne crkve koje djeluju protiv demokracije. Neznam koliko si upucen.. no 1957 je doslo do odvajanje evagelista od fundamentalista. Vaznu ulogu su tada imalo Billi Graham i Bob Jones. Sve ove crkve koje u zadnjih godina agresivno izlaze izvan Amerike na nova "trzista" su upravo one koje su koje su spadale pod tim fundamentalistickim utjecajem. Ako stvarno mislis da je demokracija to da svatko gradi bilo sto neka se samo postuje pravo slobodnog izvrsivanja religije ili kako se to vec na nas kaze, onda se uveliko varas. Zaboravljas da se pogotovo iz takvih sredina brzo moze stvoriti jedan novi "Peoples Tempel" koji je isto poceo kao jedna "noramlna" katolicka crkva, pa sta je sa njom se desilo? Znaci trebao bi i sutiti i misliti kako je moj komtar bez veze kad bi se isto tako pocela graditi u HRV srkva poznate religijske skupine Scientology? Crkva koja isto tako izravno pokusava da utjeca na politiku.. da ne pricam dalje! Upravo od takvih sredina se mora zastititi demokracija jer su te crkve suprotno postavljenje i sa svom silom zele da stvore da dodju do politicke moci. A kad bi se to desilo onda ce se ubrzo demokracija pretvoriti u theokratiju, sto je i upravo cilj tih spomenutih "crkava"!

Sto se tice katolicke.. ona se samo kod nas ili u Poljskoj i drugim tako istocnim zemljama srlja u politici gdje joj nije mjesto jer je nas narod vise tako da pocuatati svom zdravom razumu umjesto da sve povjeruje sto mu svecenik govori! Koliko rimokatolicka crkva ima utjecaja u Njemackoj, Norveskoj ili Holandiji pa usporedi nase krajeve, samo kao primjer!

Stvarno je zalostno vidjeti kako moji zemljaci u Hrvatskoj nazalost nisu dovoljno senzibilani na neke vrlo vazne teme koje bi im sutra mogli zabiti itekako glavobolju! Ako mi nevjerujes.. evo ti njemacki link gdje ces vidjeti da se upravo ta mormonska crkva isto tereti kao jedna sekta poput Scientology: http://www.sektenausstieg.net/
Vidio sam svakakve crkve po Americi... od mormona, protestanata, scientologije, jehovinih svjedoka pa nadalje. Cak sam bio u mormonskom hramu (gle slucajnosti) na Havajima, cisto iz znatizelje - brijal sam da ce me pustit unutra da vidim kak je uredjen iznutra jer stvarno savrseno izgleda izvana (u biti jedino kaj me zanimalo bilo je arhitektonsko uredjenje interijera) al oni su mi brijali neke svoje brije koje se nisam niti trudio shvatiti a niti zapamtiti pa sam brzo izletil van. Uglavnom nista razlicito od bilo koje druge sekte (sve su na isti kalup - puno uvjeravanja da je bas njihova sekta prava i da ce se u njoj naci smisao zivota i sreca bla bla). Od niti jednog Amerikanca nisam nikad cuo da ista lose govori protiv iti jedne crkve, cak stovise nisam nikog cuo da je ikad spomenuo religiju niti ista vezano uz to. Sad to sto ti govoris da razlicite crkve se pokusavaju dokopati politicke moci i sto veceg utjecaja, to je jasno ko dan. Mogu ih nabrajat do preksutra pocevsi od katolicke, protestantske, pravoslavne itd... treba li onda svim ljudima zabraniti da budu religiozni? Meni je tako svejedno hoce li to biti katolicka, pravoslavna, protestantska, luteranska, mormonska ili bokte pita koja crkva jer ako se mene pita uvijek vrijedi ono tko voli nek izvoli. Inace tesko da mormone mozes poistovjecivati s nekim umnim bolesnicima kulta Peoples Temple. Mislim da si ipak malo previse nabrijan na to sve i nadasve nedemokratski nastrojen prema odredjenim redovima. Inace ovaj link koji si dao mi ne znaci puno jer ne znam njemacki.
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2008, 08:21 PM   #33
bambam
Registered User

bambam's Avatar

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Vidio sam svakakve crkve po Americi... od mormona, protestanata, scientologije, jehovinih svjedoka pa nadalje. Cak sam bio u mormonskom hramu (gle slucajnosti) na Havajima, cisto iz znatizelje - brijal sam da ce me pustit unutra da vidim kak je uredjen iznutra jer stvarno savrseno izgleda izvana (u biti jedino kaj me zanimalo bilo je arhitektonsko uredjenje interijera) al oni su mi brijali neke svoje brije koje se nisam niti trudio shvatiti a niti zapamtiti pa sam brzo izletil van. Uglavnom nista razlicito od bilo koje druge sekte (sve su na isti kalup - puno uvjeravanja da je bas njihova sekta prava i da ce se u njoj naci smisao zivota i sreca bla bla). Od niti jednog Amerikanca nisam nikad cuo da ista lose govori protiv iti jedne crkve, cak stovise nisam nikog cuo da je ikad spomenuo religiju niti ista vezano uz to. Sad to sto ti govoris da razlicite crkve se pokusavaju dokopati politicke moci i sto veceg utjecaja, to je jasno ko dan. Mogu ih nabrajat do preksutra pocevsi od katolicke, protestantske, pravoslavne itd... treba li onda svim ljudima zabraniti da budu religiozni? Meni je tako svejedno hoce li to biti katolicka, pravoslavna, protestantska, luteranska, mormonska ili bokte pita koja crkva jer ako se mene pita uvijek vrijedi ono tko voli nek izvoli. Inace tesko da mormone mozes poistovjecivati s nekim umnim bolesnicima kulta Peoples Temple. Mislim da si ipak malo previse nabrijan na to sve i nadasve nedemokratski nastrojen prema odredjenim redovima. Inace ovaj link koji si dao mi ne znaci puno jer ne znam njemacki.
Pa dobro.. cak i u mormonskoj crkvi imas mormone od kojih se "sluzbeno" mormonska crkva odrekla prema vani jer im ugrozavaju kao imidz.. mislim da nismo mi toliko daleko od istog misljenja a zalostno je da u biti ovakih stranica nema na hrvatskom jeziku
bambam no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2008, 09:58 PM   #34
keko
Registered User

keko's Avatar

Likes (Received): 233

Umjetnici pokušavaju zaustaviti izgradnju megacrkve - falsifikata u Udbini

"FALSIFIKAT bez vrijednosti - posve neinventivna, znatno uvećana imitacija starokršćanske crkvice sv. Križa u Ninu, za koju s povijesno-umjetničkog i svakog drugog aspekta nema opravdanja'', riječi su kojima Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u svom apelu, sufinancijeru projekta hrvatskoj Vladi, opisuje zašto se protivi izgradnji Crkve hrvatskih mučenika (CHM) u Udbini po projektu koji je po volji Hrvatske biskupske konferencije.

U ime profesionalne odgovornosti, apeliraju na premijera Ivu Sanadera da intervenira u slučaju odustajanja od prvotnog projekta, onoga arhitekta Nikole Bašića koji je pobijedio na legalnom javnom natječaju. Taj projekt ima umjetničku vrijednost, smatraju, za razliku arhitektonskog rješenja za koji se zalaže HBK, prije svega biskup gospićko-senjski Mile Bogović, a koji čak nema niti potpis arhitekta.

"U par napisa neki se s visoka nabacuju na novi projekt CHM. No, doslovce me na ulicama vuku za rukav i čestitaju na ovom novom projektu. Vjernicima je on bolji i bliži. Za njih gradimo crkvu i svetište", tvrdi Bogović. "Cijenim rad Nikole Bašića i njegov projekt, ali on je za nas financijski neizvediv, za održavanje pretežak i prema najnovijim uvjetima projektanta značio bi značajan otklon od ideje koju sam formulirao i predstavio javnosti", stoji u Bogovićevoj izjavi objavljenoj na internetskim stranicama HBK, čiji je jedan dio, "izgradimo Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini", posvećen isključivo tom projektu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...ni/406630.aspx
keko no está en línea   Reply With Quote
Old October 24th, 2008, 06:51 PM   #35
amud
Registered User

Koferencija.... Link
Old October 28th, 2008, 01:22 PM   #36
frnja031
BANNED

Po meni je ovaj drugi rad bolji od ovog smješnog futurističkog jedno zilijon puta... A ostali nek kažu šta hoće !

http://www.net.hr/kultura/page/2008/10/24/0114006.html
frnja031 no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2008, 03:00 PM   #37
zara057
BANNED

Ajme frnja di su ti oči, pa što nevidiš kakav je to kič, nema nikakvu arhitektonsku vrijednost, istina Bašićev rad nije nešto posebno ali čovjek se morao držati glupih propisa(slovo m ), a poznavajući radove N.Bašića vjerujem da bi realizacija bila kud i kamo ljepša od ovog grubog rendera
zara057 no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2008, 07:02 PM   #38
dubart
HAL9001

dubart's Avatar

Likes (Received): 19

Quote:
Originally Posted by frnja031 View Post
Po meni je ovaj drugi rad bolji od ovog smješnog futurističkog jedno zilijon puta... A ostali nek kažu šta hoće !

http://www.net.hr/kultura/page/2008/10/24/0114006.html
dubart no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2008, 09:29 PM   #39
frnja031
BANNED

Pa baš me i nije briga za arhitektonsku vrijednost, meni to super izgleda i sto puta bolje od onog drugog rada... Ali o ukusima se ne raspravlja...
frnja031 no está en línea   Reply With Quote
Old October 29th, 2008, 12:45 AM   #40
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 297

Ko li je prvi izjavio tu glupost o ukusima i raspravljanju?!?
O čemu bi se inače raspravljalo nego o ukusima?

Nego, meni je potpuno jasno zbog čega dolazi do tako snažnog konflikta između ajmo reći "šire javnosti " i one stručne.
Problem je u nesenzibiliziranosti šire javnosti.
Naime ,cijeli naš školski sustav sveden je na matematiku i hrvatski jezik.Oni se forsiraju do bola. Sve izvan toga nije važno.
Likovni, glazbeni i ostali odgojni predmeti ,svedeni su na privjesak,potpuno nebitni ,za ukras.
Stoga nije čudno da ljudi jednostavno neznaju, nemaju razrađen ukus.
To je slično ko u onoj Platonovoj priči o čovjeku koji je živio u pećini ,zajedno sa drugim ljudima,okovan u lance i sve što je ikad vidio bile su sjene na zidu.
Jednom je uspio izać. Vidio je svijet.Svijet je bio u bojama živi i razigrani,pun oblika.
Tad se vratio u pećinu i rekao ljudima: "ljudi ali svijet je nešto sasvim drugo, vidio sam!! A oni su mu rekli" ajde sjedi i šuti,što sad izmišljaš..."

Tako se i ja osjećam kad pokušavam prenjeti ljudima neko znanje, spoznaju o umjetnosti. Jednostavno, teško je razgovarat s ljudima koji nemaju razrađen, senzibiliziran ukus.Ništa nisu pročitali ,pogledali.Neznaju da postoji nešto mnogo,mnogo bolje,kvalitetnije... pa slušaju cajke

Evo kako to rade u civiliziranim zemljama:
Sat likovnog ili povijesti umjetnosti u muzeju,na licu mjesta.Strast kojom profa prenosi znanje i energiju na učenike nemjerljiva je ,neprocjenjiva!

Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules