daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska > Završeni projekti

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old June 9th, 2009, 10:31 AM   #101
jukkaz
Registered User

jukkaz's Avatar

Likes (Received): 2

a i ja našao razglabat o glupostima
ma nek se gradi kad bolje razmislim
ionako je 400km od osijeka pa me boli briga
bitno da su biskup, župnik i 4 babe sretni
sam da meni iz džepa ne uzimaju novce za to
(ironija jel)
jukkaz no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 9th, 2009, 12:27 PM   #102
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Likes (Received): 121

Quote:
Originally Posted by jukkaz View Post
ma nije samo rim amigo. to sam dao kao jedan primjer jer ih znam stotine, a ne da mi se kopat sad. ja sam iz osijeka pa mogu reći konkretno jedan loš primjer iz aljmaša. tu je opet napravljena ogromna moderna crkva koja se ničim ne uklapa u okoliš (dakle naglasak je na uklapanje, ne na stil) i kojom su svećenici ogorčeni zbog nefunkcionalnosti. dakle ne treba izmišljati monumentalnost gdje joj nije mjesto, bila ona prikazana na moderan način ili replicirajući prošlost. plus toga što je ovdje na djelu samovolja jednog čovjeka. malo podsjeća i na križ iznad mostara u nekim crtama
samo bi nesto ponovio o designu, ono sto je danas moderno sutra je grdo.
ako je moderno i bezvremensko,... dobro. al on drugi prijedlog je samo "moderni" tak da mi se ni danas ne svidja. bas zato sam za ovaj izgradjeni model bio.

ZAGREB

Vergewaltiger des Bösen - rapist of the evil

Last edited by sesvecan; June 9th, 2009 at 06:56 PM.
sesvecan no está en línea   Reply With Quote
Old June 9th, 2009, 01:41 PM   #103
jukkaz
Registered User

jukkaz's Avatar

treba graditi u duhu vremena
inače nema povijest nikakvog smisla, a time ni stilovi
zašto bi netko išao gledat sv. Donata u Zadar ako možemo
napraviti 3 takva komada bilo gdje u Dalmaciji
je da?
Old June 9th, 2009, 06:44 PM   #104
BANNED

Likes (Received): 14

Quote:
je da?
I što točno znači u duhu vremena?Taj duh vremena je neko nedoirljivo božanstvo?U duhu vremena je ono što se čovjeku sviđa tj ono što je u modi.I ne vidim ništa loše ako se gotika ili rensansa vrate u modu.Kao što su se šezdesete vratile u modu što se odijće tiče,pa zatim sedamdesete i tako.Ali dizajneri se ne zamarju time jel u duhu vremena ili nije.
Ne uopće nije tako.Da je tako rimske kopije grčkih kiopova bile bi bezvrijedne.Jer su kopije.Jel tako?
I ntiko ne govori o kopiranju i ne znam po čemu je ova crkva kopija kada izvorna crkva nema lukove,niti preslicu (btw preslica na ovoj crkvi je odurna) itd.
***** no está en línea   Reply With Quote
Old June 9th, 2009, 07:09 PM   #105
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Quote:
je da?
pa zar nije ona izgradjena crkva u duhu vremena?

pa totalno je suvremna. pogledaj si stil prozora, rasvjetu, itd..
pa to je bas skoro perfektan miks izmedju tradicije i sadasnosti.

ono sta neki za moderno prodaju je cesto obicna jeftinogradnja.
po meni je "la sagrada familia" u barceloni moderna. jer ima elemente umjesane koje su simbolicne za barcelonu i funkcjionalna je tak i tak.
meni je nesto moderno, ako neku funkciju ima.
jedino sta ovaj "moderni" prijedlog posebnog ima je svoja geometrija.
svaka misa ima svoju liturgiu, svoj red i tako se crkva koja je po tradiciji izgradjena dobro u sve uklopi ako taj red simbolizira.

pa neces valjda s onom raketom liku silovat.

nesmje se zaboraviti da se radi o crkvi a ne o shopping centru.

ZAGREB

Old June 9th, 2009, 07:42 PM   #106
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 338

Quote:
Originally Posted by ***** View Post
I što točno znači u duhu vremena?Taj duh vremena je neko nedoirljivo božanstvo?U duhu vremena je ono što se čovjeku sviđa tj ono što je u modi.I ne vidim ništa loše ako se gotika ili rensansa vrate u modu.Kao što su se šezdesete vratile u modu što se odijće tiče,pa zatim sedamdesete i tako.Ali dizajneri se ne zamarju time jel u duhu vremena ili nije.
Ne uopće nije tako.Da je tako rimske kopije grčkih kiopova bile bi bezvrijedne.Jer su kopije.Jel tako?
I ntiko ne govori o kopiranju i ne znam po čemu je ova crkva kopija kada izvorna crkva nema lukove,niti preslicu (btw preslica na ovoj crkvi je odurna) itd.
Jooj Zvjezdane...
Proučiti povijest umjetnosti, naročito povijest zapadne civilizacije. Ono, od Grčke i Rima pa do kraja 19 st.

Spoznaj tada pojam secesije(art deco, jugendstil...) i zašto je došlo od odvajanja od ponavljanja povijesnih oblika do besvjesti.
Tada ćeš shvatiti posljedice industrijske revolucije na arhitekturu , pojave novih materijala i tome slično.
Nakon toga možda i shvatiš što se kako i zašto događalo u 20tom st. i ima li smisla danas, nakon preživjele postmoderne graditi citirajući "povijesne oblike"

Trebal bi napisati cijeli esej o tome, ali mi se zbilja neda
Na Tebi je da se educiraš

@ sesvećan
Ne . Nije izgrađena u duhu vremena.
Oprosti, s armiranim betonom gradit lukove i kupole besmisleno je da nemože biti besmislenije...taj koji to radi uopće ne razumije zašto je čovjek počeo gradit stereotonski ili tektonski sustav prijenosa opterećenja , otkud porijeklo luka, u čemu je njegova ljepota itd, itd...

Dobro da nije nasred luka puknut stup. To sam viđao po Hrvatskoj. Sjajan je to primjer potpunog nerazumjevanja luka kao takvog i njegove negacije...
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old June 9th, 2009, 09:08 PM   #107
BANNED

Pa meni je svjedno,ntiti jedna moderna građevina ne uspijeva zapanjiti i fascnirati svijet.Ajde iznimka je opera u Sydenyu ali ostalo?
Današnje novogradnje sve su sličinjije skladištima i bunkerima,nemaju nikakvu arhitektonsku vrijednost,a još manje estetsku i bilo kakvu drugu.
Ja želim malo štz neke promjene jer moderna arhitektura je učmala,sve je već viđeno i poneštro isforsirano.
Mislim da je vrijeme da se iznova otkrije ljepota kamena,toplina i dimenzije drveta,vrijednost kiparstva slikarstva itd.
Ne na onaj stari način ali u jednom modernom izričaju zašto ne?
Zato jer pirpada prošlosti?To je meni oprosti mantra zadrtih modernista koji su BTW zaslužni za unakzivanje par zgrada po Zagrebu.
Old June 10th, 2009, 09:22 AM   #108
jukkaz
Registered User

jukkaz's Avatar

hvala ti Trevore na potpori, ali ja odustajem
potrebno je ljudi imati neko znanje o povijesti umjetnosti.
ali kod nas je uvijek lakše bilo prtljat gluposti nego
pročitat knjigu, dvije
Old June 10th, 2009, 12:02 PM   #109
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Quote:
hvala ti Trevore na potpori, ali ja odustajem
potrebno je ljudi imati neko znanje o povijesti umjetnosti.
ali kod nas je uvijek lakše bilo prtljat gluposti nego
pročitat knjigu, dvije
neznam kaj vam je.

ko da su prijedlozi na razini sydnejske opere, burj al arab ili bilo sta.

za udbinu je po meni najbolji rad pobjedio. i radi se o obicnoj crkvi u udbini koja je pravi miks izmedju hrvatske arhitekture u povjesti i danasnje arhitekture.

nije premonumentalna i nije premoderna, ima od svega malo i sve u svemu je jako zanimljiva.

radi se o udbini a to je giganticni design za gradic.

trevor, pricali smo o izgledu, to o betnonu nisam znal, iako to stima kaj velis imas naravno prav.

ZAGREB

Old June 10th, 2009, 01:31 PM   #110
peter871
Registered User

Likes (Received): 3

U istu rijeku se ne može dva puta zagaziti - kaze heraklit iz doba antike, čiju bi arhitekturu vrlo rado opet kopirali. Neki novi stil neće nastati jer treba zamjeniti stari, nego jer ce to biti rezultat društvenih promjena u svemu pa tako i u arh - i onda će biti u duhu vremena. Kao što je slikarstvo npr. pejzaža poraslo u 19. st. kada je građanski sloj znatno ojačao i kada su htjeli ukrasiti svoje kuće.. primjera u povijesti umjetnosti ima beskonačno...
čega je onda rezultat ova crkva?
peter871 no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2009, 02:39 PM   #111
BANNED

Simbol povratka tradicionalnom?
U puno je stvari zagaženo dvaput ,arhitektura je također postaje podložna modi,kao i odjeća,to je činjenica.Danas je in recimo tradicionalno a sutra prekosutra nešto drugo.
Odjeća je već probila tu barijeru novotarija.Tako da su se 2000 nosile traperice iz ssedamesetih i slično,danas ne znam što je moderno ali ima nekih stvari koje izgledaju kao da su sa tavana.

Nije mi jasno zašto je sa tradicionalnom arhitekturom na neki način zabranjeno raditi eksperimente i varijacije na temu.Nije da će to umanjiti vrijednost izvorne arhitekture.
Old June 10th, 2009, 03:29 PM   #112
jukkaz
Registered User

jukkaz's Avatar

možda bi onda mogli i aute zamjenit kočijama?
to je isto tradicionalno, a i jeftinije je

ljudi nije samo pitanje stila
nije moderna nastala iz hira, nego iz
potreba suvremenog načina života

sve teži nekom napretku, a arhitektura se NE MOŽE uspoređivati s modom nikako jer je kudikamo kompleksnija
Old June 10th, 2009, 06:32 PM   #113
peter871
Registered User

u istu vodu nikada nije zagaženo dvaput. Ako pogledamo klasicizam, rensansu ili antiku svo troje možemo razlikovati i odmah prepoznati.
Ideje treba znati pretočiti iz jednog vremena u drugo - i to pravilno.
cilj nikada nije: ajmo opet graditi kupole (iako prve slutnje možda počnu tako).
ako tradicionalno znači: npr. ljupko, ekološki i introvertirano onda za naše vrijeme to znači nešto drugačije nego za 19. st. pa će i rezultat biti drugačiji. I te tri karakteristike su sasvim ok kao argument za izgradnju nečega danas i bilo kad.
ali biskup je jedino odlučio da crkva mora biti kao i 800-te godine samo ovaj put u betonu i s električnom strujom. arhitektura nisu zidovi.
Izgradnja u povijesnom stilu je ok da pokaže nekim arhitektima da ne žele svi živjeti u staklenoj opni i istovremeno da se samo začudimo koliko nam je to prošlo vrijeme strano...

meni je zanimljivija rasprava zašto je moderna arhitektura uspješnija u manjem mjerilu i zašto je na prvi pogled odbojna za razliku od povijesne.
Old June 10th, 2009, 07:41 PM   #114
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Quote:
Originally Posted by peter871 View Post
u istu vodu nikada nije zagaženo dvaput. Ako pogledamo klasicizam, rensansu ili antiku svo troje možemo razlikovati i odmah prepoznati.
Ideje treba znati pretočiti iz jednog vremena u drugo - i to pravilno.
cilj nikada nije: ajmo opet graditi kupole (iako prve slutnje možda počnu tako).
ako tradicionalno znači: npr. ljupko, ekološki i introvertirano onda za naše vrijeme to znači nešto drugačije nego za 19. st. pa će i rezultat biti drugačiji. I te tri karakteristike su sasvim ok kao argument za izgradnju nečega danas i bilo kad.
ali biskup je jedino odlučio da crkva mora biti kao i 800-te godine samo ovaj put u betonu i s električnom strujom. arhitektura nisu zidovi.
Izgradnja u povijesnom stilu je ok da pokaže nekim arhitektima da ne žele svi živjeti u staklenoj opni i istovremeno da se samo začudimo koliko nam je to prošlo vrijeme strano...

meni je zanimljivija rasprava zašto je moderna arhitektura uspješnija u manjem mjerilu i zašto je na prvi pogled odbojna za razliku od povijesne.

ako je to moderno sta ti kazes onda stvarno neznam sta je za vodece zemlje svjeta moderno.

rakete su uvjek jeftina varijanta. al svi ovdje si zeliju crkvu koja na crkvu izgleda.
treba se nesto gradit sta ce uvjek biti prihvaceno, a nesto sto je dugotrajno je kultura. po kulturi i tradiciji se mora graditi. pa crkvica ima dosta djelovanja nasog doba, ako si pogledas prozore i one high tech svjetla.

ovdje u njemackoj imaju najvise iskustva s takvim projektima. poslje 2. svj. rata su sve ponovo izrgedali ali ne po onome kak je nekad bilo nego po onom sta se mislilo da je moderno.

tako da sad svugdje neke betonske mrcine stoje koje nitko ni gledat hoce. ali ima i dobre primjere. ali bas i ovdje se sve vise po starim planovima gradi.
prava reneisanca i to je sta je moderno i kako svjet misli.

crkva ja sasvim ok, moderna i tradicjonalna za svakog nesto. ja vas stvarno ne kuzim. ka da se la sagrada familia u udbini gradi.

ZAGREB

Last edited by sesvecan; June 11th, 2009 at 12:36 PM.
Old June 10th, 2009, 07:49 PM   #115
BANNED

Quote:
možda bi onda mogli i aute zamjenit kočijama?
to je isto tradicionalno, a i jeftinije je

ljudi nije samo pitanje stila
nije moderna nastala iz hira, nego iz
potreba suvremenog načina života

sve teži nekom napretku, a arhitektura se NE MOŽE uspoređivati s modom nikako jer je kudikamo kompleksnija
Iz 'potreba suvremnog načina života?Ok ali zašto toj funkciji savršeno služe i zgrade u secesiji i historicizmu pa čak i barokne i renasansne građevine su u većini slučajeva poogodne za suvremeni život.
Zašto se ne arhitektura bi mogla uspoređivati s modom?Velika većina toga što čovjek stvara može se usporediti s modom.Moda je zapravo često diktirala stil u jednom momentu su bili moderni lukovi u drugom šiljasti lukovi u trećem su bili moderni sedlasti lukovi itd.
Zapravo je sve u vezi s ljudima podložno promijeni.
Dakle arhitkektura jest podložna modi i mijenjanju.
Poanta je u tome da nema razloga zašto se ne bi mogli ponoviti gotički prozori ili renesani prozorski
okviri.

Ili recimo što fali postmoderni?

Last edited by *****; June 10th, 2009 at 07:58 PM.
Old June 10th, 2009, 08:08 PM   #116
BANNED

BTW evo jedan članak koji govori o nekim akutalnim problemima
http://gi-zasplit.org/novitade/35-iz...ne-arhitekture
"Postali smo scengorafija" je žalosna istina a isto se dgodilo sa crkvom...Sve je prozirno,nema privatnosti,intime kada uđete u modernu crkvu osjećate se kao u mrtvačnici ,nema one svetosti koja krasi starije,iskonske crkve.
Old June 10th, 2009, 09:28 PM   #117
peter871
Registered User

Quote:
Originally Posted by sesvecan View Post
ako je to moderno sta ti kazes onda stvarno neznam sta je za vodece zemlje svjeta moderna.

rakete su uvjek jeftina varijanta. al svi si zeliju crkvu koja na crkvu izgleda.
treba se nesto gradit sta ce uvjek biti prihvaceno, a nesto sto je dugotrajno je kultura. po kulturi i tradiciji se mora graditi. pa crkvica ima dosta djelovanja nasog doba, ako si pogledas prozore i one high tech svjetla.

ovdje u njemackoj imaju najvise iskustva s takvim projektima. poslje 2. svj. rata su sve ponovo izrgedali ali ne po onome kak je nekad bilo nego po onom sta se mislilo da je moderno.

tako da sad svugdje neke betonske mrcine stoje koje nitko gledat hoce. ali ima i dobre primjere. ali bas i ovdje se sve vise po starim planovima gradi.
prava reneisanca i to je sta je moderno i kako svjet misli.

crkva ja sasvim ok, moderna i tradicjonalna za svakog nesto. ja vas stvarno ne kuzim. ka da se la sagrada familia u udbini gradi.
ne kuzim.. nisam spominjao sto je moderno..

to se slažem kultura je nesto dugotrajnije..ali i dublje.. zato fizička ljuska u obliku predromaničke crkve nije dovoljno.
pozdrav

Last edited by peter871; June 10th, 2009 at 09:38 PM.
Old September 1st, 2009, 01:57 AM   #118
Pinjoro
BANNED

Likes (Received): 0

[IMG]http://i31.************/n2nad0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i32.************/2h4bwr7.jpg[/IMG]
Pinjoro no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 10:55 AM   #119
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar